Domáca liečba

Všetko, čo potrebujete vedieť pre zdravie a krásu

Krvny tlak
  • Hlavná stránka
  • O nás
  • Bylinky
  • Choroby
  • Krása
  • Strava
  • Kontakt

4 najzdravšie oleje na varenie a ich zdravotné prínosy

22. januára 2021 autor: redakcia 5 komentárov

     305  
  

4 najzdravšie oleje na varenie a ich zdravotné prínosy

Vybrať si olej na varenie je dnes pomerne ťažká úloha. V regáloch supermarketoch sa ich nachádzajú doslova desiatky a každý o sebe tvrdí, že je ten najlepší.

Výber je o to ťažší, keď sa na vás z rôznych zdrojov valia neraz konfliktné informácie a zdravotných prínosoch, respektíve rizikách jednotlivých druhov olejov.

Štítna žľaza

Aby sme vám toto rozhodovanie uľahčili, pripravili sme pre vás stručný prehľad obsahujúci 4 oleje, ktoré sú podľa nášho názoru na varenie tie najvhodnejšie.

Poďme teda na to, tu je náš výber:

1. Extra panenský olivový olej

Olivový olej je najznámejší medzi takzvanými zdravými olejmi. Hoci sa odporúča pre studenú kuchyňu a do šalátov, je možné ho použiť aj na varenie (no už menej na vyprážanie).

Olivový olej je súčasťou stredomorskej kuchyne, ktorá sa dnes považuje za najzdravšiu na svete.

Túto kuchyňu vyznávajú mnohí ľudia dožívajúci vyše 100 rokov. Sú známe jeho účinky na predchádzanie srdcovocievnych ochorení, znižovanie hladiny cholesterolu v krvi a reguláciu krvného cukru.

Toto je zrejme aj hlavným dôvodom, prečo sa konzumácia olivového oleja medzi rokmi 1980 a 2015 zvýšila viac ako desať násobne.

Olivový olej je bohatý na mononenasýtené mastné kyseliny, ktoré sú pre naše telo extrémne dôležité.

Medzi jeho najdôležitejšie zdravotné prínosy patria:

  • podporuje výkon a funkcie mozgu
  • predchádza degeneratívnym ochoreniam mozgu (demencia, Alzheimerová choroba)
  • zlepšuje náladu a koncentráciu
  • predchádza vzniku depresií
  • znižuje riziko rakoviny prsníka
  • predchádza a lieči cukrovku
  • zlepšuje zdravie pokožky (vďaka obsahu vitamínu E)

2. Extra panenský kokosový olej

Kokosový olej sa často považuje za najlepší olej na varenie, vrátanie vysmážania, pretože má jednu z najvyšších tepelných odolností, za čo vďačí mastným kyselinám so strednou dĺžkou reťazca.

V minulosti bol démonizovaný kvôli jeho vysokému obsahu saturovaných tukov, avšak v súčasnosti sa ukázalo, že naše telo potrebuje tieto tuky rovnako ako ostatné druhy.

Mastné kyseliny nachádzajúce sa v kokosovom oleji majú silné antimikrobiálne vlastnosti a sú ľahko stráviteľné. Ich menšia molekulárna veľkosť umožňuje, aby ich telo použilo pre okamžitú výrobu energie.

Navyše, uvedene tuky sú spracovávané priamo v pečeni, a teda sa neukladajú v tele ako tukové tkanivo.

Štúdie ukázali, že ľudia, ktorí jedia veľa kokosového oleja, sú oveľa zdravší ako zvyšok populácie.

Zlepšenie zraku

Kokosový olej sa využíva aj pri takzvanej ketogénnej diéte, kedy telo nespaľuje cukor, ale ketóny vyrobené z kokosového oleja. Získava pri tom energiu pre mozog aj celé telo.

O tejto diéte sa vraví, že dokáže vyliečiť mnohé vážne ochorenia – od Alzheimera až po rakovinu.

Hlavné zdravotné prínosy kokosového oleja:

  • potláča v tele zápaly
  • podporuje chudnutie
  • predchádza vysokému krvnému tlaku
  • znižuje riziko srdcových ochorení
  • pomáha konvertovať zlý LDL cholesterol na dobrý HDL cholesterol v krvi

Kvalitný kokosový olej kúpite na Slovensku TU a v Česku TU.

3. Avokádový olej

Zloženie avokádového oleja je podobné olivovému – ide primárne o mononenasýtené mastné kyseliny a menšie množstvo nasýtených a polynenasýtených tukov.

Má pomerne vysoký bod prepálenia, preto je ideálny tak na studenú kuchyňu, ako aj na varenie.

Ak varíte, prípadne smažíte s olejmi na vyšších teplotách ako je tento bod, vtedy dochádza ku vzniku nebezpečných trans-tukov, ktoré sa považujú za hlavnú príčinu chorôb srdca, rakoviny a ďalších chronických ochorení.

Medzi hlavné zdravotné prínosy avokádového oleja patria:

  • podporuje zdravé srdce
  • zlepšuje zrak a predchádza vzniku makulárnej degenerácie očí (obsahuje luteín)
  • podporuje zdravú pokožku
  • lieči psoriázu
  • neutralizuje voľné radikály
  • chráni pred oxidatívnym stresom

4. Živočíšne tuky

Zrejme sa teraz zarazíte, no skutočne, na varenie sú živočíšne tuky vhodnejšie ako mnohé rastlinné oleje.

Tuky ako bravčová či husacia masť alebo loj sa považujú za zdravé tuky na varenie, vrátane vyprážania.

Je však dôležité si zohnať také živočíšne tuky, ktoré pochádzajú zo zvierat chovaných vo voľnom chove, pasúcom sa na lúke alebo kŕmené prírodnými krmivami, pretože zloženie ich tuku závisí aj od toho, ako boli chované.

Ak boli kŕmené vysokým množstvom zrnovín, ich tuk bude obsahovať vysoký podiel polynenasýtených tukov. Naopak, tuk z voľne žijúcich zvierat je bohatší na mononenasýtené a nasýtené tuky.

Experti tvrdia, že ak už budete vyprážať, tak zdravšie je to robiť v živočíšnom tuku bohatom na nasýtené mastné kyseliny než v kukuričnom, repkovom či slnečnicovom oleji.

Bravčová masť obsahuje okolo 50% mononenasýtených tukov, maslo okolo 32% a neobsahujú žiadne trans-tuky, čo je najhoršia vec, akú môžete do tela dostať.

Bravčová masť je navyše druhým najlepším zdrojom vitamínu D po oleji z treščej pečene. Teda za predpokladu, že prasiatka mali prístup k slnečnému svetlu, ktoré v nich aktivuje tvorbu a následné uskladnenie vitamínu D v tuku.

Bravčová masť obsahuje tiež veľa nasýtených tukov, preto sa neprepečie tak skoro ako rastlinné oleje. Navyše, ako vravia mnohí šéfkuchári, jedla pripravené s bravčovou masťou chutia oveľa lepšie než jedlá s rastlinnými olejmi.

Osteoporóza



Súvisiace články:

  • Doktor z Barkley tvrdí, že ľudia umierajú na chemoterapiu, nie rakovinu
  • Ako si vybrať perfektný melón? Skúsený farmár ponúka svojich 5 tipov
  • Užívate tento liek? Hrozí vám zlyhanie srdca, kolaps, rakovina či demencia
  • Skoré príznaky chorej pečene, ktoré mnohí nezodpovedne ignorujú


     305  
  

Kategória: Strava Značky: ab, rastlinné oleje, varenie

Odoberajte zdarma naše články emailom!

Zaujíma vás domáca, prírodná a alternatívna liečba? Potom sa prihláste zdarma na odoberanie našich nových článkov priamo do vašej emailovej schránky:

Naša garancia: Nikdy vám nepošleme spam a kedykoľvek sa môžete odhlásiť.


Osteoartritída

 



Upozornenie: Tento článok nenahrádza vyšetrenie lekárom ani konzultáciu iným odborným zdravotníckym pracovníkom. Príspevky môžu obsahovať informácie, ktoré sa nezhodujú s názormi redakcie.

Komentáre

  1. Igor

    Zabudli ste na jeden dolezity tuk. Maslo Ghee sa v ajurvede oslavuje uz minimalne 3 tisicrocia, ako najzdravsi tuk. Nase stare mamky ho casto pripravovali, ked sme mali nadbytok masla a aby sa nepokazilo, tak ho na miernom plameni zohrievali a zbierali penu, ktora sa tvorila na povrchu. Hotove maslo ghee ma zlatozltu farbu a je nadherne vonave. Pokial si ho chcete pripravit doma najdite si na internete navod. Ja uz roky na pripravu jedal nepouzivam nic ine len maslo Ghee. Najma ryby a sea food pripravene na ghee nemaju konkurenciu.

    Odpovedať
  2. Igor

    Video navod na pripravu masla Ghee v angličtine:
    https://youtu.be/O3OeND78Qjw

    Odpovedať
  3. leusa

    ja mám neskutočne rada na varenie kokosový olej ale len ten zo zdravého nákupu, ktorý nemá násilnú vôňu a jedlu dodáva ten správny drajf

    Odpovedať
  4. Valentína

    Hore spomínané indické maslo ghi je najlepší tuk na varenie.
    Až na to, že európania ho robia nesprávne, ako veľa veci.

    Správne sa nezbiera tá pena tuku na povrchu roztopeného masla.
    Práve v nej sú liečivé látky.
    To vám povie každý Ind.
    Pozrite si na you tubbe- makham ghi, ako ho robia Indovia.

    Odpovedať
    • Valentína

      oprava nie makham, ale makhan -maslo
      bielkoviny, ktoré sposobujú prepálenie tuku nie sú v pene,
      ale spadnú na spodok hrnca.

      Odpovedať

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Odoberajte naše články emailom!

Poznámka: Odoberanie je zdarma a môžete sa kedykoľvek odhlásiť.


Odporúčame e-knihy o zdraví:

Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Ďalšie zaujímavé články

  • S touto jednoduchou technikou budete schopní zaspať za pár minút
  • Čo sa stane s vaším telom, ak mesiac budete jesť ľanové semienka
  • Podomácke tehotenské testy + spôsob ako a kedy si ich urobiť

© Copyright 2018 Domáca, prírodná a alternatívna liečba · Všetky práva vyhradené · Ochrana osobných údajov (Privacy Policy)

 

Obsah stránky podlieha ochrane autorských práv. Preberanie, kopírovanie a šírenie článkov alebo ich častí bez súhlasu prevádzkovateľa je zakázané.

Pre zlepšenie kvality našich služieb používame súbory cookies, ktoré môžete prijať alebo odmietnuť. Prijať Odmietnuť
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy zapnuté
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
ULOŽIŤ A PRIJAŤ