Vybrať si olej na varenie je dnes pomerne ťažká úloha. V regáloch supermarketoch sa ich nachádzajú doslova desiatky a každý o sebe tvrdí, že je ten najlepší.
Výber je o to ťažší, keď sa na vás z rôznych zdrojov valia neraz konfliktné informácie a zdravotných prínosoch, respektíve rizikách jednotlivých druhov olejov.
Aby sme vám toto rozhodovanie uľahčili, pripravili sme pre vás stručný prehľad obsahujúci 4 oleje, ktoré sú podľa nášho názoru na varenie tie najvhodnejšie.
Poďme teda na to, tu je náš výber:
1. Extra panenský olivový olej
Olivový olej je najznámejší medzi takzvanými zdravými olejmi. Hoci sa odporúča pre studenú kuchyňu a do šalátov, je možné ho použiť aj na varenie (no už menej na vyprážanie).
Olivový olej je súčasťou stredomorskej kuchyne, ktorá sa dnes považuje za najzdravšiu na svete.
Túto kuchyňu vyznávajú mnohí ľudia dožívajúci vyše 100 rokov. Sú známe jeho účinky na predchádzanie srdcovocievnych ochorení, znižovanie hladiny cholesterolu v krvi a reguláciu krvného cukru.
Toto je zrejme aj hlavným dôvodom, prečo sa konzumácia olivového oleja medzi rokmi 1980 a 2015 zvýšila viac ako desať násobne.
Olivový olej je bohatý na mononenasýtené mastné kyseliny, ktoré sú pre naše telo extrémne dôležité.
Medzi jeho najdôležitejšie zdravotné prínosy patria:
- podporuje výkon a funkcie mozgu
- predchádza degeneratívnym ochoreniam mozgu (demencia, Alzheimerová choroba)
- zlepšuje náladu a koncentráciu
- predchádza vzniku depresií
- znižuje riziko rakoviny prsníka
- predchádza a lieči cukrovku
- zlepšuje zdravie pokožky (vďaka obsahu vitamínu E)
2. Extra panenský kokosový olej
Kokosový olej sa často považuje za najlepší olej na varenie, vrátanie vysmážania, pretože má jednu z najvyšších tepelných odolností, za čo vďačí mastným kyselinám so strednou dĺžkou reťazca.
V minulosti bol démonizovaný kvôli jeho vysokému obsahu saturovaných tukov, avšak v súčasnosti sa ukázalo, že naše telo potrebuje tieto tuky rovnako ako ostatné druhy.
Mastné kyseliny nachádzajúce sa v kokosovom oleji majú silné antimikrobiálne vlastnosti a sú ľahko stráviteľné. Ich menšia molekulárna veľkosť umožňuje, aby ich telo použilo pre okamžitú výrobu energie.
Navyše, uvedene tuky sú spracovávané priamo v pečeni, a teda sa neukladajú v tele ako tukové tkanivo.
Štúdie ukázali, že ľudia, ktorí jedia veľa kokosového oleja, sú oveľa zdravší ako zvyšok populácie.
Kokosový olej sa využíva aj pri takzvanej ketogénnej diéte, kedy telo nespaľuje cukor, ale ketóny vyrobené z kokosového oleja. Získava pri tom energiu pre mozog aj celé telo.
O tejto diéte sa vraví, že dokáže vyliečiť mnohé vážne ochorenia – od Alzheimera až po rakovinu.
Hlavné zdravotné prínosy kokosového oleja:
- potláča v tele zápaly
- podporuje chudnutie
- predchádza vysokému krvnému tlaku
- znižuje riziko srdcových ochorení
- pomáha konvertovať zlý LDL cholesterol na dobrý HDL cholesterol v krvi
Kvalitný kokosový olej kúpite na Slovensku TU a v Česku TU.
3. Avokádový olej
Zloženie avokádového oleja je podobné olivovému – ide primárne o mononenasýtené mastné kyseliny a menšie množstvo nasýtených a polynenasýtených tukov.
Má pomerne vysoký bod prepálenia, preto je ideálny tak na studenú kuchyňu, ako aj na varenie.
Ak varíte, prípadne smažíte s olejmi na vyšších teplotách ako je tento bod, vtedy dochádza ku vzniku nebezpečných trans-tukov, ktoré sa považujú za hlavnú príčinu chorôb srdca, rakoviny a ďalších chronických ochorení.
Medzi hlavné zdravotné prínosy avokádového oleja patria:
- podporuje zdravé srdce
- zlepšuje zrak a predchádza vzniku makulárnej degenerácie očí (obsahuje luteín)
- podporuje zdravú pokožku
- lieči psoriázu
- neutralizuje voľné radikály
- chráni pred oxidatívnym stresom
4. Živočíšne tuky
Zrejme sa teraz zarazíte, no skutočne, na varenie sú živočíšne tuky vhodnejšie ako mnohé rastlinné oleje.
Tuky ako bravčová či husacia masť alebo loj sa považujú za zdravé tuky na varenie, vrátane vyprážania.
Je však dôležité si zohnať také živočíšne tuky, ktoré pochádzajú zo zvierat chovaných vo voľnom chove, pasúcom sa na lúke alebo kŕmené prírodnými krmivami, pretože zloženie ich tuku závisí aj od toho, ako boli chované.
Ak boli kŕmené vysokým množstvom zrnovín, ich tuk bude obsahovať vysoký podiel polynenasýtených tukov. Naopak, tuk z voľne žijúcich zvierat je bohatší na mononenasýtené a nasýtené tuky.
Experti tvrdia, že ak už budete vyprážať, tak zdravšie je to robiť v živočíšnom tuku bohatom na nasýtené mastné kyseliny než v kukuričnom, repkovom či slnečnicovom oleji.
Bravčová masť obsahuje okolo 50% mononenasýtených tukov, maslo okolo 32% a neobsahujú žiadne trans-tuky, čo je najhoršia vec, akú môžete do tela dostať.
Bravčová masť je navyše druhým najlepším zdrojom vitamínu D po oleji z treščej pečene. Teda za predpokladu, že prasiatka mali prístup k slnečnému svetlu, ktoré v nich aktivuje tvorbu a následné uskladnenie vitamínu D v tuku.
Bravčová masť obsahuje tiež veľa nasýtených tukov, preto sa neprepečie tak skoro ako rastlinné oleje. Navyše, ako vravia mnohí šéfkuchári, jedla pripravené s bravčovou masťou chutia oveľa lepšie než jedlá s rastlinnými olejmi.
Igor
Zabudli ste na jeden dolezity tuk. Maslo Ghee sa v ajurvede oslavuje uz minimalne 3 tisicrocia, ako najzdravsi tuk. Nase stare mamky ho casto pripravovali, ked sme mali nadbytok masla a aby sa nepokazilo, tak ho na miernom plameni zohrievali a zbierali penu, ktora sa tvorila na povrchu. Hotove maslo ghee ma zlatozltu farbu a je nadherne vonave. Pokial si ho chcete pripravit doma najdite si na internete navod. Ja uz roky na pripravu jedal nepouzivam nic ine len maslo Ghee. Najma ryby a sea food pripravene na ghee nemaju konkurenciu.
Igor
Video navod na pripravu masla Ghee v angličtine:
https://youtu.be/O3OeND78Qjw
leusa
ja mám neskutočne rada na varenie kokosový olej ale len ten zo zdravého nákupu, ktorý nemá násilnú vôňu a jedlu dodáva ten správny drajf
Valentína
Hore spomínané indické maslo ghi je najlepší tuk na varenie.
Až na to, že európania ho robia nesprávne, ako veľa veci.
Správne sa nezbiera tá pena tuku na povrchu roztopeného masla.
Práve v nej sú liečivé látky.
To vám povie každý Ind.
Pozrite si na you tubbe- makham ghi, ako ho robia Indovia.
Valentína
oprava nie makham, ale makhan -maslo
bielkoviny, ktoré sposobujú prepálenie tuku nie sú v pene,
ale spadnú na spodok hrnca.