Domáca liečba

Všetko, čo potrebujete vedieť pre zdravie a krásu

Štítna žľaza
  • Hlavná stránka
  • O nás
  • Bylinky
  • Choroby
  • Krása
  • Strava
  • Kontakt

Prečo by ste mali orechy a semená pred konzumáciou aktivovať

3. decembra 2019 autor: redakcia 5 komentárov

     107  
  

Prečo by ste mali orechy a semená pred konzumáciou aktivovať

O orechoch a semenách je vo všeobecnosti známe, že sú pre naše telo a celkové zdravie nadmieru prospešné.

Neplatí to však vždy a za každých okolností. U týchto potravín totiž veľmi záleží na tom, ako sú pripravené.


Kedy sú orechy a semená nezdravé

Vezmime si napríklad často predávané opražené oriešky, zvyčajne sa to týka mandlí. Chutia síce dobre, no vysoká teplota v nich ničí mnohé hodnotné živiny a dokonca môžu spôsobovať aj zdravotné ťažkosti.

Najhorší na nich je olej používaný na opraženie, keďže na tento účel sa často používajú lacné a nezdravé druhy olejov.

O niečo lepšie je to s nepraženými orechmi a semenami, no aj ich priama konzumácia bez „aktivácie“ môže spôsobovať problémy.

Ide o to, že vysušené orechy a semená rastlín obsahujú kyselinu fytovú. Tá sa viaže na minerály ako sú vápnik, železo, zinok, horčík alebo mangán, čím znemožňuje telu ich využitie.

Ďalšou nevýhodou sušených orechov a semien je ich obsah enzymatických blokátorov, ktoré zabezpečujú, aby semená predčasne nevyklíčili.

V prírode totiž musia vydržať až do doby, kým sú vhodné podmienky na ich klíčenie.

Uvedené enzymatické blokátory potom spôsobujú aj to, že sa v našom tráviacom trakte horšie strávia, keďže blokujú aj naše tráviace enzýmy.


Preto, ak konzumujete výhradne sušené orechy a semená, zvyšujete si tým riziko vzniku nedostatku minerálov a dokonca i riziko osteoporózy.

Ako aktivovať orechy a semená

Riešením, ako uvedené problémy odstrániť, je aktivácia orechov a semienok. Tá spočíva v ich namáčaní do vody.

Počas namáčania vlastne vytvoríte podmienky, aké by semená mali v pôde tesne pred vyklíčením. Vtedy sa v nich deaktivujú spomínané blokátory aj kyselina fytová.

Namáčanie by sa malo robiť na 7 až 12 hodín. Najlepšie je ich namočiť do vody večer, nechať cez noc a ráno sú potom pripravené na konzumáciu.

Existujú aj rozdiely medzi jednotlivými orechmi a semienkami. Napríklad, mandle potrebujú dlhší čas a to 12 až 14 hodín. Na druhej strane, také kešu oriešky len 3 až 5 hodín.

Pred namáčaním najprv orechy niekoľkokrát opláchnite v studenej vode a potom ich namočte. Odporúča sa tiež po 3 až 4 hodinách vodu vymeniť.

Záver

Niektoré zdroje uvádzajú, že takto aktivované orechy a semená sa môžu znova vysušiť a uskladniť na chladnom mieste, napríklad v chladničke a vo vzduchotesnej nádobe.

Podľa nášho názoru však je lepšie takto aktivované orechy a semená hneď skonzumovať.





Súvisiace články:

  • Semená a orechy pred konzumáciu vždy na pár hodín namočte do vody
  • Čo sa udeje s vaším telom, ak budete jesť 7 vlašských orechov denne
  • 20 druhov semien a orechov a ich zdravotné prínosy – kompletný zoznam
  • 10 potravín, ktoré ľudia považujú za zdravé, no v skutočnosti škodia


     107  
  

Kategória: Strava Značky: enzýmy, minerály, orechy, semená

Odoberajte zdarma naše články emailom!

Zaujíma vás domáca, prírodná a alternatívna liečba? Potom sa prihláste zdarma na odoberanie našich nových článkov priamo do vašej emailovej schránky:

Naša garancia: Nikdy vám nepošleme spam a kedykoľvek sa môžete odhlásiť.


 



Upozornenie: Tento článok nenahrádza vyšetrenie lekárom ani konzultáciu iným odborným zdravotníckym pracovníkom. Príspevky môžu obsahovať informácie, ktoré sa nezhodujú s názormi redakcie.

Komentáre

  1. Emil Královič

    Príspevky sú naozaj poučné a dostupné k individuálnemu riešeniu a postúpi.
    Ďakujeme a prajeme veľa úspešných krokov a správnych obdivovateľov

    Odpovedať
  2. Anna

    Mali by sa aktivovat aj vlasske orechy? Dakujem

    Odpovedať
    • Mili

      ano, je vhodné aktivovat všechny semena a ořechy. Mimo jiné, konkrétně aktivovaný vlašský ořech je úžasná pochoutka – jako čerstvé ze stromu 🙂

      Odpovedať
  3. Milan

    Keď večer namočím tekvicové semena,tak ráno ich možem dať leda prasaťu.

    Odpovedať
    • redakcia

      Nechápeme prečo? My to tak robíme a namočené semená sú ešte chutnejšie a šťavnatejšie ako keď sa jedia vysušené.

      Odpovedať

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Odoberajte naše články emailom!

Poznámka: Odoberanie je zdarma a môžete sa kedykoľvek odhlásiť.


Odporúčame e-knihy o zdraví:

Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Ďalšie zaujímavé články

  • Najlepší nápoj na prečistenie pečene a schudnutie pár extra kíl už po 3 dňoch
  • Táto bylinka opraví poškodený zrak a zlepší videnie dokonca aj u starších ľudí
  • Najlepší protizápalový nápoj na bolesti kĺbov a regeneráciu kolien

© Copyright 2018 Domáca, prírodná a alternatívna liečba · Všetky práva vyhradené · Ochrana osobných údajov (Privacy Policy)

 

Obsah stránky podlieha ochrane autorských práv. Preberanie, kopírovanie a šírenie článkov alebo ich častí bez súhlasu prevádzkovateľa je zakázané.

Pre zlepšenie kvality našich služieb používame súbory cookies, ktoré môžete prijať alebo odmietnuť. Prijať Odmietnuť
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy zapnuté
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
ULOŽIŤ A PRIJAŤ