Domáca liečba

Všetko, čo potrebujete vedieť pre zdravie a krásu

Osteoporóza
  • Hlavná stránka
  • O nás
  • Bylinky
  • Choroby
  • Krása
  • Strava
  • Kontakt

Semená a orechy pred konzumáciu vždy na pár hodín namočte do vody

29. apríla 2022 autor: redakcia Leave a Comment

        
  

Semená a orechy pred konzumáciu vždy na pár hodín namočte do vody

Často počúvame o množstve zdravotných prínosov konzumácie surových potravín. Čo sa týka ovocia a zeleniny, tak je to často naozaj pravda.

Avšak, v prípade orechov a semien, ich konzumácia v klasickom surovom stave so sebou prináša aj určité komplikácie. Ak ich zjete ešte predtým, než boli namočené vo vode , môžete si tým privodiť viacero zdravotných komplikácii.


Tento článok vám vysvetlí, prečo je dôležité orechy a semená pred konzumáciou namočiť a získať tak z nich všetky zdravotné prínosy, ktoré ponúkajú.

Orechy a semená majú vysoký obsah kyseliny fytovej

Kyselina fytová je substancia, ktorá chráni semená a orechy do času, až začnú klíčiť. Ona ich akoby obalí a bráni pred vonkajšími vplyvmi ako sú škodcovia alebo plesne, ktoré by im mohli uškodiť a znehodnotiť ich.

Kým orechom a semenám pomáha, pre človeka tak prospešná už nie je.

Vysoká konzumácia kyseliny fytovej môže u ľudí spôsobovať viaceré zdravotné problémy, vrátane tráviacich ťažkostí či dokonca viesť k podvýžive v dôsledku bránenia vstrebávaniu vitamínov a minerálov.

Preto je dôležité si na potraviny, ktoré obsahujú kyselinu fytovú, dávať pozor a podniknúť kroky, ktoré ju z týchto potravín odstránia.

Ktoré potraviny obsahujú vysoký podiel kyseliny fytovej

Predvídanie a pripravenosť je kľúčom k správnej výžive. Je dobré vedieť, ktoré potraviny majú vysoký obsah kyseliny fytovej a pred konzumáciou ich radšej vždy namáčať.

Ide hlavne o nasledovné potraviny:

  • orechy každého druhu (mandle, kešu, vlašské, lieskové a podobne)
  • väčšina semien (tekvicové, slnečnicové, ľanové, sezamové, atď.)
  • strukoviny (fazuľa, hrach, šošovica, atď.)
  • obiloviny (pšenica, ovos, jačmeň, atď.)

Ďalšie dôvody prečo namáčať orechy a semená

Kyselina fytová je len jedným z viacerých vinníkov, ktorý kazí surové semená, orechy, strukoviny či obiloviny.

Tuto sú ďalšie dôvody, prečo by ste mali uvedené potraviny pred konzumáciou namáčať:

Odstránenie tanínov. Taníny ľudia najčastejšie spájajú s čiernym alebo zeleným čajom, prípadne červeným vínom. Na taníny je mnoho ľudí citlivých a po ich konzumácii pociťujú nevoľnosť. Namáčaním sa ich obsah znižuje podobne ako u kyseliny fytovej.

Blokovaná absorpcia minerálov. Keďže kyselina fytová sa viaže na niektoré minerály, môže zablokovať ich absorpciu v črevách. Ide hlavne o zinok, železo a horčík. Ich blokovanie môže viesť k vážnym problémom ako je napríklad strata kostnej hmoty.

Trávenie lepku. Namáčaním orechov a semien v nich aktivujete enzýmy, ktoré pomáhajú tráviť lepok. Tento proces zároveň deaktivuje blokátory enzýmov, ktoré narúšajú prirodzený tráviaci proces a vedú k problémom s trávením.


Prevencia syndrómu dráždivého čreva. Ako už bolo uvedené vyššie, namáčanie odstraňuje blokátory enzýmov, ktoré bránia semenám predčasne vyklíčiť, ak k tomu nie sú ideálne podmienky. Pre človeka sú však škodlivé, môžu vyvolávať v črevách zápaly a časom dokonca aj syndróm dráždivého čreva.

Podporia zdravia hrubého čreva. Namáčanie orechov a semien pomáha hrubému črevu zbavovať sa toxínov a tým dláždi cestu pre lepšiu absorpciu živín.

Štúdia z roku 2014, publikovaná v International Journal of Pharmaceutical Sciences and Research ukázala, že kyselina fytová narúša dokonca aj trávenie škrobov.

Pre zdravší tráviaci systém preto vždy znižujte jej obsah v orechoch a semenách tým, že ich budete pred konzumáciou vždy namáčať.

Ako správne namáčať orechy a semená

Teraz, keď už viete čo robiť, je potrebné sa naučiť aj ako to správne robiť. Budete prekvapení, no je to náramne jednoduché.

Postupujte nasledovne:

  1. Vložte vaše semená a orechy do veľkej misky.
  2. Zalejte ich čistou prevarenou vodou, ktorú necháte najprv vychladnúť.
  3. Na každé 2 až 3 dcl vody pridajte 1 čajovú lyžičku soli.
  4. Zamiešajte, aby sa soľ rozpustila
  5. Nechajte orechy a semená namočené 7 hodín alebo cez noc.
  6. Vodu sceďte a orechy so semenami opláchnite v čerstvej vode.
  7. Dobre všetko vysušte – pol dňa až jeden deň v sušičke na potraviny alebo na tácke umiestnenej na teplom a suchom mieste, prípadne v rúre, no nedávajte teplotu vyššiu ako 150˚C.
  8. A teraz si už orechy a semená môžete vychutnať!

Poznámka: Keď budete namáčať obiloviny, odporúča sa na 1 liter vody pridať 1 polievkovú lyžicu octu, aby sa z nich odstránili toxické látky na ich povrchu. Na orechy a semená postačí aj slaná voda.

Ďalšie veci, ktoré vziať do úvahy pri namáčaní

Namáčanie je vhodné vtedy, ak konzumujete väčšie množstvá orechov a semien.

Pri malom množstve by obsah kyseliny fytovej nemal byť až taký veľký problém. Pestrá strava jej efekty dokáže vykompenzovať.

Tiež sami zhodnoťte, či po konzumácií potravín s obsahom kyseliny fytovej máte bolesti žalúdka alebo iné tráviace ťažkosti a podľa toho sa rozhodnite, či je namáčanie pre vás vhodné.

Ďalšou vecou na zváženie je, že kým väčšina orechov a semien sú vhodné na namáčanie, niektoré však nie. Napríklad ľanové semienka vytvárajú akoby želatínu a pri para orechoch je problémom zasa ich vysoký obsah tukov.





Súvisiace články:

  • Žujte semienka tejto bylinky a vyliečte nadúvanie, plynatosť a iné ťažkosti s trávením
  • Čo sa udeje s vaším telom, ak budete jesť 7 vlašských orechov denne
  • Prečo by ste mali orechy a semená pred konzumáciou aktivovať
  • 90% úspechu pri chudnutí je strava: Jedzte týchto 24 potravín a zbavte sa tuku natrvalo


        
  

Kategória: Strava Značky: orechy, semená

Odoberajte zdarma naše články emailom!

Zaujíma vás domáca, prírodná a alternatívna liečba? Potom sa prihláste zdarma na odoberanie našich nových článkov priamo do vašej emailovej schránky:

Naša garancia: Nikdy vám nepošleme spam a kedykoľvek sa môžete odhlásiť.


 



Upozornenie: Tento článok nenahrádza vyšetrenie lekárom ani konzultáciu iným odborným zdravotníckym pracovníkom. Príspevky môžu obsahovať informácie, ktoré sa nezhodujú s názormi redakcie.

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Odoberajte naše články emailom!

Poznámka: Odoberanie je zdarma a môžete sa kedykoľvek odhlásiť.


Odporúčame e-knihy o zdraví:

Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Ďalšie zaujímavé články

  • Umyť vo vode nestačí: Všetky pesticídy z ovocia a zeleniny odstránite takto
  • Nikdy neprehliadajte tieto varovné príznaky nedostatku vitamínu B12
  • Prečo nikdy nedávajte deťom ibuprofén, keď majú ovčie kiahne

© Copyright 2018 Domáca, prírodná a alternatívna liečba · Všetky práva vyhradené · Ochrana osobných údajov (Privacy Policy)

 

Obsah stránky podlieha ochrane autorských práv. Preberanie, kopírovanie a šírenie článkov alebo ich častí bez súhlasu prevádzkovateľa je zakázané.

Pre zlepšenie kvality našich služieb používame súbory cookies, ktoré môžete prijať alebo odmietnuť. Prijať Odmietnuť
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy zapnuté
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
ULOŽIŤ A PRIJAŤ