Vedeli ste, že niektoré spôsoby varenia vám môžu pomôcť znižovať riziko vzniku rakoviny? Mnoho výskumov už potvrdilo, že výživa má výrazný vplyv na naše zdravie.
Pravdepodobne tiež viete, že zdravšie je celozrnné pečivo a že váš jedálničiek by mal obsahovať veľké množstvo zeleniny. Počuli ste však už o tom, že nie je dôležité len to, ČO jete, ale aj to, AKO to pripravujete?
Napríklad, cesnak funguje ako prevencia rakoviny viac, ak je mletý alebo nasekaný, než ak je celý. Alebo predtým, ako dáte zemiaky do rúry, je lepšie ich nechať chvíľu odstáť vo vode.
Prečítajte si ďalšie tipy na varenie a pečenie, ktoré vám môžu pomôcť zachovať výživnú hodnotu potravín a zároveň vyhnúť sa vzniku škodlivých látok.
Brokolica
Už dávnejšie sme písali o tom, že kapustovitá zelenina je dobrou prevenciou rakoviny a, samozrejme, brokolica je výborným zdrojom sulforafánu. Je to zložka, ktorá má podľa laboratórnych štúdií ohromné protirakovinové účinky.
Enzým myrosináza, ktorý sa nachádza v brokolici, je základom pre tvorbu sulforafánu. Ak tento enzým varením brokolice zničíte, ničíte tak aj jej protirakovinové účinky.
Výskum publikovaný Americkým inštitútom pre výskum rakoviny v novembri 2013 porovnával klasické varenie brokolice s varením v mikrovlnnej rúre a varením na pare. Zistilo sa, že najlepším spôsobom prípravy tejto zeleniny je varenie na pare, nie však viac ako 5 minút, aby sa zabránilo zničeniu enzýmu myrosináza.
Varenie a ohrievanie v mikrovlnnej rúre, hoc aj po dobu menej ako 1 minúta, ničí najviac uvedeného enzýmu.
Časopis Výživa a rakovina zverejnil pred dvoma rokmi štúdiu, ktorá potvrdila, že v brokolici obsahujúcej veľké množstvo enzýmu myrosinázy sa tvorilo veľké množstvo sulforafánu.
Paradajky
Paradajky obsahujú veľké množstvo antioxidantu lykopén, ktorý sa spája so znižovaním rizika rôznych druhov rakoviny.
Americký inštitút pre výskum rakoviny odporúča variť paradajky zopár minút, pretože varenie uvoľňuje takú formu lykopénu, ktorá sa absorbuje lepšie ako tá, ktorá sa nachádza v nevarených paradajkách.
Pridaním trochy olivového oleja ešte zvýšite množstvo lykopénu, ktoré vaše telo príjme.
Cesnak
Ak cesnak rozdrvíte alebo nasekáte a počkáte približne 10-15 minút, kým ho začnete tepelne upravovať, za ten čas v ňom vzniká chemická látka alicín. Tá pomáha v boji proti mnohým chorobám.
Alicín vzniká ako chemická reakcia medzi zložkou alin a enzýmom alináza. Keď je cesnak v celku, tieto dve látky sú oddelené, no sekaním či rozpučením cesnaku sa zmiešajú a vznikne alicín.
Preto najlepšie urobíte, ak necháte cesnak chvíľku postáť, čím enzým alináza urobí svoju prácu. Keď ho vystavíte priamemu teplu, môžete enzým zničiť.
O tom, ako používať cesnak ako liek a aký prínos má táto zelenina pre vaše zdravie, sme už písali aj v minulosti.
Zemiaky
Zemiaky sú jednou z potravín, v ktorých počas istého spôsobu varenia vzniká chemická látka akrylamid. Štúdie ukázali, že vysoká hladina akrylamidu môže zvýšiť riziko rakoviny u zvierat. Mnoho vedcov verí, že je to tak aj u ľudí.
Vo všeobecnosti, šanca, že tvorba akrylamidu bude vyššia, vzniká vtedy, ak je potravina po dlhšiu dobu varená pri vysokej teplote. Týka sa to hlavne smaženia, grilovania a pečenia.
Americký Úrad pre potraviny a lieky (FDA) uverejnil v novembri 2013 odporúčanie nemať zemiaky uskladnené v chladničke, pretože to môže podporovať zvýšenú tvorbu akrylamidu počas následného pečenia alebo smaženia zemiakov.
Zemiaky by sa mali uskladňovať na tmavom a chladnom mieste, napríklad v komore alebo v pivnici. Navyše, je dobré namočiť ich na 15-30 minúť do vody predtým, ako ich budete variť. Zníži sa tak množstvo chemických látok, ktoré počas varenia v zemiakoch vznikajú.
FDA porovnávala smaženie, pečenie a grilovanie zemiakov. Zistili, že práve smaženie je metóda, pri ktorej vzniká najväčšie množstvo akrylamidu.
Ak však varíte zemiaky vo vode, alebo v mikrovlnnej rúre v šupke, vtedy v nich táto chemická zložka nevzniká (poznámka redakcie: používanie mikrovlnnej rúry vo všeobecnosti neodporúčame).
Pamätajte, ak sa už rozhodnete smažiť zemiaky, pretože napríklad máte chuť na hranolky, pred smažením ich prepláchnite v slanej vode a smažte ich len do zlato-hneda a nie do hneda. Sú to totiž práve hnedé miesta, ktoré môžu najčastejšie obsahovať akrylamid.
Chlieb
Tak ako zemiaky, aj chlieb tvorí akrylamid, keď sa prepečie.
Americká FDA preto odporúča pripravovať hrianky len do svetlohnedej farby. Ak sa niektoré časti spália, radšej ich už nejedzte.
Mäso
Doterajšie výskumy naznačujú, že môže existovať prepojenie medzi pridlhou prípravou mäsa a niektorými typmi rakoviny. Varenie mäsa na príliš vysokej teplote môže totiž zapríčiniť vznik látok, ktoré poškodzujú ľudské DNA a zvyšujú tak riziko rakoviny.
Najlepšie, ako sa tomuto vyhnúť, je varenie mäsa pri nižších teplotách. Uprednostnite varenie a pečenie mäsa pred vyprážaním a grilovaním, najmä ak ide o grilovanie nad uhlíkmi.
Ak sa predsa len rozhodnete grilovať mäso nad uhlím, grilujte nad teplom z uhlíkov, ktoré už zosiveli a nie nad priamym ohňom. Spálené časti samozrejme odstráňte. Aby ste sa vyhli tvorbe látok, ktoré spôsobujú rakovinu, je dobré mäso často otáčať.
Americký inštitút pre výskum rakoviny tvrdí, že marinovanie mäsa v bylinkách a korení môže tak isto pomôcť znížiť tvorbu karcinogénov počas grilovania.
Bylinky
Bylinky nie len, že dodávajú chuť a farbu nášmu jedlu, ale majú tiež aj vynikajúce liečivé účinky. Podľa nedávnych štúdií, hrajú bylinky významnú rolu aj v možnostiach prevencie rakoviny.
Napríklad, experti z Amerického inštitútu pre výskum rakoviny tvrdia, že rozmarín obsahuje látku známu ako karnosol, ktorá dokáže zamedziť rast rakovinových nádorov.
Ovocie a zelenina
Ovocie a zeleninu jedzte aj so šupkou, pretože práve tá obsahuje najviac protirakovinových látok. Napríklad, ak jete jablko aj so šupkou, vaše telo príjme v porovnaní s ošúpaným jablkom až o 75% viac quercetínu, protirakovinovo pôsobiacej látky.
Pridlhé varenie zeleniny spôsobí, že stratí veľké množstvo vitamínov, ktoré sú rozpustné vo vode. Jedná sa hlavne o vitamín C, kyselinu listovú a niektoré ďalšie fytonutrienty.
Americký inštitút pre výskum rakoviny odporúča zeleninu radšej naparovať, piecť, alebo osmažiť (na čínsky spôsob, nie fritovať), aby ste uchránili čo najviac z jej protirakovinových účinkov.
Ak naozaj chcete zeleninu variť, pridajte dostatočné množstvo vody a varte len dovtedy, pokiaľ zelenina nezmäkne.
Je tiež dobré, ak do zeleniny pridáte trochu zdravého tuku, napríklad olivový olej, avokádo, tahini alebo orechy. Dôvod je ten, že tuk pomáha telu absorbovať dôležité nutričné látky, ako sú betakarotén, prípadne ďalšie formy v tuku rozpustných vitamínov A, D, E a K.
Pridaj komentár