Ide o malé čierne semienka, ktoré sa dnes už dajú ľahko nájsť aj u nás v obchodoch so zdravou výživou či dokonca v mnohých supermatketoch.
Pôvodne sú z oblasti dnešného Mexika, kde ich bežne konzumovali už Aztékovia, Mayovia, Inkovia a ostatní pôvodní obyvatelia Ameriky.
Semienka sa zbierajú z rastlinky menom Salvia hispanica, ktorá patrí do rovnakej rodiny byliniek ako mäta pieporná. Ich meno „chia“ pochádza z mayčiny a znamená „sila“.
Prečo by ste mali konzumovať chia semienka?
Jedna polievková lyžica týchto semienok obsahuje až 5 gramov vlákniny.
Vláknina podporuje lepšie posúvanie potravy v črevách, napomáha tráveniu, dodáva pocit zasýtenia a v neposlednom rade zabezpečuje pravidelnú stolicu.
Okrem toho, chia semienka sú plné omega-3 mastných kyselín, mangánu, fosforu, bielkovín a ďalších pre telo dôležitých látok.
Tu je zopár veľmi zaujímavých faktov, v ktorých chia semienka vynikajú:
- 100% viac draslíka ako banány
- 200% viac železa ako špenát
- 100% viac vlákniny ako ovsené vločky
- 500% viac vápnika ako mlieko
- 300% viac selénu ako ľanové semienka
- 700% viac omega-3 mastných kyselín ako losos
- 1400% viac horčíka ako brokolica
- 500% viac bielkovín ako fazuľa
- viac kyseliny listovej ako špargľa
- viac antioxidantov ako čučoriedky
- viac lignanov ako ľanové semienka
Zdravotné prínosy chia semienok
Teraz sa poďme troška bližšie pozrieť na zdravotné prínosy, ktoré vám konzumácia chia semienok poskytuje.
Kontrola krvného cukru
Chia gél sa často používa pri výrobe zákuskov, aby spomalil trávenie cukrov. Dosahuje sa to tým, že vytvára bariéru medzi cukrami a tráviacimi enzýmami.
Výsledkom je potom rovnomerné uvoľňovanie cukrov do krvi namiesto toho, že dôjde k jeho prudkému nárastu a následnému poklesu. Obzvlášť prínosný je tento efekt pre diabetikov.
Vyskúšajte napríklad pridať ho do pudingu alebo ovocného jogurtu.
Hydratujú telo
Keďže chia semienka sú schopné absorbovať veľa vody, udržiavajú vo vás tekutiny a elektrolity. To je zvlášť prínosné pre športovcov a deti.
Ak sa chystáte počas dňa stráviť veľa času na slnku, na raňajky si dajte chia semienka a napite sa dosť vody. Predídete tak možnému úpalu.
Ľahko stráviteľné
Naše telo dokáže chia semienka veľmi ľahko stráviť a živiny z nich vstrebať v tráviacom trakte.
Väčšina živín, ktoré obsahujú, je rozpustná vo vode, preto namočené semienka sú pre telo ľahšie stráviteľné než suché.
Prečisťujú črevá
Chia semienka zväčšujú objem stolice a umožňujú jej ľahší prechod črevami, počas ktorého na seba viažu ostatné zvyšky potravy, ako aj toxíny uviaznuté v našom tráviacom trakte.
Sú preto výborným prostriedkom pre udržanie pravidelnej stolice a predchádzanie zápchy.
Všestranné
Chia semienka výborne chutia, takže ich môžete pridávať do čohokoľvek, od šalátových dresingov cez pečené jedlá až po cestovinové omáčky.
Ďalej ich môžete pridať do polievok, zmrzliny či džúsov.
Vhodné pre celiatikov
Chia semienka neobsahujú lepok. To z nich robí dôležitý zdroj vlákniny a bielkovín vhodný pre kohokoľvek.
Kľudne nimi dokážete nahradiť pšenicu, raž, jačmeň či ovsené vločky.
Ostatné prínosy chia semienok
Spomedzi množstva ďalších zdravotných prínosov chia semienok sa hodí spomenúť nasledovné:
- podporujú chudnutie znižovaním inzulínovej rezistencie
- obsahujú veľa aminokyseliny tryptofánu (regulácia chuti do jedla, lepší spánok a nálada)
- predchádzajú srdcovo-cievnym ochoreniam
- zvyšujú energiu a výkon
- dokážu zvrátiť metabolický syndróm
- znižujú zlý LDL cholesterol
- zvyšujú dobrý HDL cholesterol
- znižujú riziko rakoviny hrubého čreva
Ako používať chia semienka
Chia semienka majú jemnú orechovú chuť, ktorá sa dobre hodí k takmer každému jedlu. Sú preto v kuchyni extrémne všestranné.
Tieto semienka sú tiež hydrofilické, čo znamená, že absorbujú tekutiny a vytvárajú gél. Približne v priebehu 10 minút pohltia 10 násobok vlastnej váhy!
Vezmite 1/4 pohára čia semienok (0,5 dcl), pridajte 2 poháre vody alebo džúsu (4 až 5 dcl) a nechajte to cez noc postáť v uzavretej sklenenej nádobe. Ráno bude z toho gél.
Ak tento gél pripravíte s vodou, v chladničke vydrží asi 3 týždne (u džúsu je to kratšie, keďže obsahuje viac cukrov). Tento gél potom môžete pridávať do smoothies, dezertov alebo aj priamo konzumovať.
Suché semienka môžete tiež pomlieť na múku a tú potom používať ako náhradu bežnej múky pri bezlepkovom a vegánskom pečení, prípadne ako prísadu do proteínových nápojov.
Ak máte radi chuť surových chia semienok, pridajte si ich na raňajky do ovsených vločiek alebo müsli.
Rudolf Toma
Ak niekto fundovane vie ako po zdravotnej stránke je lepšie / kvalitnejšie / pre výživu resp. organizmus je vhodejšie mleté alebo celé namočené vo vode. Ďakujem Rudo
joži
Nevadi ich použivanie ak beriem lieky na riedenie krvy?
redakcia
Pri konkrétnych zdravotných problémoch odporúčame poradiť sa s lekárom, ktorý najlepšie pozná kontraindikácie tých-ktorých liekov.
Majko Glasser
Ahojte všetci“ všetko je bezosporu pravda,no treba povedať aj niečoo tom, kto by CHIA semienka mal konzumovať pomenej a prečo?
CHia sú plné bielkovín ,sú aj silným karmitívom teda prekrvujú asi tak ako granátové jablká alebo ďumbier…
Z toho vyplýva že sú menej vhodné pre ludí s oslabenými obličkami a pre tých ktorý majú problémy s krvácaním teda aj s hemoroidmi …
Valika
Mozu sa jest chia semienka aj pri urceloznej kolitide.
Jožka
Otázka. Kedy sa majú namočené semienka užívať a koľko. Ďakujem