Domáca liečba

Všetko, čo potrebujete vedieť pre zdravie a krásu

Osteoporóza
  • Hlavná stránka
  • O nás
  • Bylinky
  • Choroby
  • Krása
  • Strava
  • Kontakt

Kto by nemal konzumovať vývar z kostí a čím ho nahradiť

29. mája 2023 autor: redakcia Leave a Comment

        
  

Kto by nemal konzumovať vývar z kostí a čím ho nahradiť

Od počiatku vekov – alebo aspoň odvtedy, čo človek objavil oheň a na scéne sa objavili naši loveckí predkovia – ľudia na celom svete vyvárali kosti, aby z nich vyťažili posledné zvyšky dobroty po tom, čo zjedli všetko mäso.

Kostný vývar je uznávané tradičné jedlo, ktoré sa nedávno dostalo do centra pozornosti pri téme zdravej výživy. Športovci, odborníci na výživu a dokonca aj New York Times ho vychvaľujú ako „superpotravinu“.


V mestách mnohých krajín sa objavujú reštaurácie s kostným vývarom a zákazníci sa neraz stavajú do radov na svoju dávku vývaru.

Čo je kostný vývar?

Je to vývar z kostí, varený pomaly a dlho na slabom plameni. Dá sa pripraviť z kostí akéhokoľvek zvieraťa, najlepšie však budete poznať kurací, hovädzí alebo bravčový vývar.

Ak máte radi vývar želatínovej konzistencie (dozviete sa, prečo je dôležitý), budete musieť pridať dostatok kostí s kĺbmi. Alebo, v prípade kuracieho vývaru, hláv a paprčiek.

Kostný vývar poskytuje minerály v stave, ktorý ľudské telo ľahko absorbuje, čo je dobré (aj keď nedodáva toľko vápnika, ako sa kedysi myslelo).

Konzumácia kostného vývaru pomáha aj pri trávení. A keď sa po vychladení zmení na gél, vyhrali ste lotériu pre svoje spojovacie tkanivá, nechty a kožu.

Čo je odvrátenou stranou kostného vývaru?

Skrýva sa v „dlhej“ časti pomalého a dlhého varenia na slabom plameni. Kostný vývar dlhé hodiny buble na nízkej teplote, dosť dlho na to, aby sa rozpustili spojovacie tkanivá a do vývaru sa uvoľnili minerálne látky.

Kurací vývar sa potrebuje variť 6 – 24 hodín (kratšie v tlakovom hrnci).

Hovädzí a bizóní kostný vývar, ako aj vývar z ďalších veľkých cicavcov, sa pre zaistenie rozpustenia všetkých chrupaviek a šliach musí variť aspoň 24 hodín, alebo až do 72 hodín.

Čím väčšia kosť, tým dlhšie to trvá. Výsledkom takého dlhého času varenia je obrovské množstvo kyseliny glutámovej. No a tá je tou odvrátenou, temnou stranou kostného vývaru.

Ako možno viete, alebo neviete, kyselina glutámová a glutamát sú silne regulované ľudským mozgom. Keď máte priepustný mozog, ako sa často stáva u ľudí s priepustným črevom, môžu vysoké množstvá kyseliny glutámovej, ak k tomu máte sklon, spúšťať epileptické záchvaty.


Môže to tiež vyvolávať ďalšie neurologické symptómy, na ktoré ste už možno citliví, ako napríklad sú mozgová hmla, migrenózne bolesti hlavy, stimming, nervové tiky a prudké zmeny nálady.

Veľmi veľa ľudí – vrátane obrovského množstva detí s poruchami nervového systému, ako sú ADD, ADHD a poruchy autistického spektra – by nemalo piť dlho varený kostný vývar.

Kto ďalší by nemal konzumovať kostný vývar

Veľa vypovedá, ako reagujú niektoré deti s ADHD alebo hyperaktivitou po vypití kostného vývaru, a to aj v malom množstve.

To isté platí pre mnohých dospelých s poruchami autoimunity. Kostný vývar by nemali piť ani oni.

Prečo?

Pretože pojem „autoimúnny“ znamená priepustné črevo a priepustné črevo znamená priepustný mozog a priepustný mozog znamená citlivosť na kyselinu glutámovú.

Vhodná alternatíva vývaru z kostí

Čo teda robiť?

Ako sa dá vyhnúť vysokým množstvám kysekiny glutámovej, keď máte záujem o zdravotné prínosy kostného vývaru, no vám alebo vašim blízkym boli diagnostikované niektoré z vyššie uvedených príznakov?

Odpoveďou je pre vás mäsový vývar.

Varí sa pomaly, na slabom plameni a nie dlho. Krátky čas varenia znamená, že hladiny kyseliny glutámovej budú nízke – a nebudú teda problematické.





Súvisiace články:

  • Liečivý zázrak v tanieri: Polievka, čo bojuje proti nádche, prechladnutiu a infekcii dutín
  • Všetko, čo vám doteraz lekári a médiá hovorili o konzumácii soli, je nesprávne
  • Prečo vaši starí rodičia nepotrebovali držať diétu a stále boli štíhlejší a zdravší
  • 6 zásad stravy, ktoré potrebuje poznať a dodržiavať každý onkologický pacient


        
  

Kategória: Strava Značky: kĺby, kosti, mozog, vývar

Odoberajte zdarma naše články emailom!

Zaujíma vás domáca, prírodná a alternatívna liečba? Potom sa prihláste zdarma na odoberanie našich nových článkov priamo do vašej emailovej schránky:

Naša garancia: Nikdy vám nepošleme spam a kedykoľvek sa môžete odhlásiť.


 



Upozornenie: Tento článok nenahrádza vyšetrenie lekárom ani konzultáciu iným odborným zdravotníckym pracovníkom. Príspevky môžu obsahovať informácie, ktoré sa nezhodujú s názormi redakcie.

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Odoberajte naše články emailom!

Poznámka: Odoberanie je zdarma a môžete sa kedykoľvek odhlásiť.


Odporúčame e-knihy o zdraví:

Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Ďalšie zaujímavé články

  • 6 jednoduchých cvikov, s ktorými odstránite bolesti nôh, bedrových kĺbov a kolien
  • Zmiešajte tieto 2 látky a odstráňte akúkoľvek cystu alebo fibróm
  • 4 rýchle cviky, ktoré vás zbavia tuku pod pazuchami a na chrbte

© Copyright 2018 Domáca, prírodná a alternatívna liečba · Všetky práva vyhradené · Ochrana osobných údajov (Privacy Policy)

 

Obsah stránky podlieha ochrane autorských práv. Preberanie, kopírovanie a šírenie článkov alebo ich častí bez súhlasu prevádzkovateľa je zakázané.

Pre zlepšenie kvality našich služieb používame súbory cookies, ktoré môžete prijať alebo odmietnuť. Prijať Odmietnuť
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy zapnuté
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
ULOŽIŤ A PRIJAŤ