Domáca liečba

Všetko, čo potrebujete vedieť pre zdravie a krásu

Osteoporóza
  • Hlavná stránka
  • O nás
  • Bylinky
  • Choroby
  • Krása
  • Strava
  • Kontakt

Ako správne užívať kurkumu, aby ste dosiahli najlepší účinok na mozog a pečeň

12. októbra 2022 autor: redakcia Leave a Comment

        
  

Možno už viete, že kurkuma je známe korenie, ktoré sa používa pri príprave mnohých jedál v južnej Ázii. Tiež možno viete, že kurkuma má mnoho zdraviu prospešných vlastností, vďaka ktorým je žiadaným prírodným liečivom pri liečbe mnohých zdravotných problémov.

Čo však asi ale neviete, je to, že kurkuma pri každodennej konzumácii môže byť veľmi prospešná pre zdravie nášho mozgu a pečene. Presvedčte sa sami!


Kurkuma prospieva zdraviu mozgu

Už dávno je dobre známe, že kurkuma je prospešná pri liečbe telesných ochorení, no prospešné účinky kurkumy na duševné zdravie boli odhalené len relatívne nedávno.

Účinná zložka kurkumy je kurkumín, u ktorého sa predpokladá, že je sľubným liekom pri liečení napr. Alzheimerovej choroby.

Lekári a vedci sa domnievajú, že jednou z najhlavnejších príčin Alzheimerovej choroby je ukladanie povlaku, ktorý je známy ako amyloid beta, v mozgu.

Vedci však zistili, že kurkumín má schopnosť eliminovať ukladanie tohto povlaku v mozgu až o 40%, vďaka čomu je kurkumín nádejným liekom pri liečení Alzheimerovej choroby.

Vedci ďalej zistili, že protizápalové účinky kurkumínu, ktoré zohrávajú dôležitú úlohu pri liečbe Alzheimerovej choroby, tiež napomáhajú zotavovaniu sa organizmu po poškodeniach, ktoré vznikajú pri zápaloch a pôsobením oxidantov. Kurkuma sa dokonca používala aj pri liečbe pacientov trpiacich depresiou.

Kurkuma zlepšuje činnosť pečene a má aj protirakovinové účinky

Ďalším pozitívom kurkumy, o ktorom mnohí nevedia je, že je veľmi prospešná pre zdravie pečene. Kurkumín, hlavná zložka kurkumy, sa používa na liečenie chorôb pečene už dlhšie než storočie.

Avšak až nedávno boli účinky kurkumy podrobené poriadnemu výskumu.

Vedci sa domnievajú, že kurkumín vplýva pozitívne na zdravie pečene vďaka svojmu protizápalovému a antioxidačnému účinku. Výskumy ukazujú, že kurkumín zmierňuje poškodenia pečene, ktoré sú spôsobené:

  • etanolom (nachádza sa v alkoholických nápojoch)
  • predávkovaním organizmu železom
  • chorobami pečene (ako napr. cholestáza)
  • vysokou hladinou toxínov v organizme
  • cirhózou (poškodené tkanivo pečene)

Zistilo sa tiež, že kurkumín pôsobí aj proti účinkom karcinogénov (ako je napr. tioacetamid) na ľudskú pečeň, čím znižuje riziko vzniku rakoviny pečene.

Ako z kurkumy vyťažiť čo najviac – rýchle recepty

Pre naše telo je náročné vstrebávať kurkumín (látka, ktorá je nositeľkou všetkých spomenutých pozitívnych účinkov), ak ho prijmeme v podobe surovej kurkumy – takto je náš organizmus schopný prijať len 1% kurkumínu. Aby sme z kurkumy vyťažili čo najviac.


1. Kupujme od overeného predajcu organický vysokokvalitný kurkumový extrakt s 95% obsahom kurkuminoidov.

2. Kurkumu alebo kurkumín konzumujeme spolu s čiernym korením. Keď pridáme čierne korenie do kurkumy alebo do jedla ochuteného kurkumou, mnohonásobne tak zlepšíme biodostupnosť (využiteľnosť) kurkumínu vďaka pôsobeniu piperínu (látka obsiahnutá v čiernom korení).

3. Kurkumu konzumujme spolu s kvalitným tukom, napríklad kokosovým olejom. Kurkumín je rozpustný v tuku, čo zlepšuje jeho vstrebávanie.

V núdzových prípadoch (pri chorobe) je užívanie extraktu z kurkumy nutnosťou. Jej konzumácia sa však odporúča aj preventívne, teda keď sme zdraví. Ak budeme konzumovať ¼ čajovej lyžičky kurkumy každý deň, predídeme zápalom v našom tele a zabránime rozvoju mnohých chorôb.

Nápoj z kurkumy

Výborný spôsob ako bez problémov skonzumovať každodennú dávku kurkumínu, je pripraviť si nápoj z kurkumy.

Suroviny

  • 1 až 2 poháre vody
  • 1/4 čajovej lyžičky kurkumy
  • štipka čierneho korenia

Postup prípravy

1. Vodu privedieme do varu. Do vriacej vody pridáme kurkumu a čierne korenie a povaríme 10 minút.

2. Po vychladnutí je nápoj pripravený na konzumáciu.

Kurkuma s olejom alebo s tukom

Ďalší výborný spôsob ako konzumovať kurkumu je zmiešať ju s olejom alebo s tukom.

Suroviny

  • 2 šálky kokosového mlieka
  • 1 čajová lyžička kurkumy
  • 1 polievková lyžica kokosového oleja
  • štipka čierneho korenia

Postup prípravy

Všetky prísady zmiešame dokopy a zohrejeme na panvici (nie do bodu varu). Zmes pijeme ešte kým je teplá. Keď skombinujeme kurkumu s tukom, zlepšíme tak vstrebávanie kurkumínu (7 až 8krát lepšie vstrebávanie).

Môžeme tiež vyskúšať pridať kurkumu do polievky, do kari omáčky či použiť ju pri príprave ktoréhokoľvek jedla, keďže väčšina jedál obsahuje tuk. Náš organizmus tak bude môcť lepšie využiť všetky prospešné účinky kurkumy.





Súvisiace články:

  • Čo sa stane s vaším telom, ak budete jesť kurkumu každý deň
  • 12 účinných prírodných látok na liečbu roztrúsenej sklerózy (sklerózy multiplex)
  • Toto musíte vedieť predtým, než nabudúce znova užijete kurkumu
  • 9 potravín, vďaka ktorým môže vaše telo omladnúť aj o 20 rokov


        
  

Kategória: Bylinky Značky: alzheimer, demencia, kurkuma, mozog, pečeň

Odoberajte zdarma naše články emailom!

Zaujíma vás domáca, prírodná a alternatívna liečba? Potom sa prihláste zdarma na odoberanie našich nových článkov priamo do vašej emailovej schránky:

Naša garancia: Nikdy vám nepošleme spam a kedykoľvek sa môžete odhlásiť.


 



Upozornenie: Tento článok nenahrádza vyšetrenie lekárom ani konzultáciu iným odborným zdravotníckym pracovníkom. Príspevky môžu obsahovať informácie, ktoré sa nezhodujú s názormi redakcie.

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Odoberajte naše články emailom!

Poznámka: Odoberanie je zdarma a môžete sa kedykoľvek odhlásiť.


Odporúčame e-knihy o zdraví:

Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Ďalšie zaujímavé články

  • Päť dôvodov, prečo by ste mali mať doma zásobu mrazených čučoriedok
  • Napravte si chrbticu poškodenú sedením s pomocou týchto 5 cvikov
  • Magický domáci krém na pleť, čo odstráni vrásky lepšie než drahá kozmetika

© Copyright 2018 Domáca, prírodná a alternatívna liečba · Všetky práva vyhradené · Ochrana osobných údajov (Privacy Policy)

 

Obsah stránky podlieha ochrane autorských práv. Preberanie, kopírovanie a šírenie článkov alebo ich častí bez súhlasu prevádzkovateľa je zakázané.

Pre zlepšenie kvality našich služieb používame súbory cookies, ktoré môžete prijať alebo odmietnuť. Prijať Odmietnuť
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy zapnuté
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
ULOŽIŤ A PRIJAŤ