Domáca liečba

Všetko, čo potrebujete vedieť pre zdravie a krásu

Osteoporóza
  • Hlavná stránka
  • O nás
  • Bylinky
  • Choroby
  • Krása
  • Strava
  • Kontakt

Toto musíte vedieť predtým, než nabudúce znova užijete kurkumu

18. septembra 2020 autor: redakcia 7 komentárov

6912   64  
  

Toto musíte vedieť predtým, než nabudúce znova užijete kurkumu

Kurkuma sa stáva čím ďalej tým populárnejšia. A naozaj si to táto nadmieru prospešná superpotravina aj zaslúži.

Jej aktívna látka kurkumín, ktorá jej dodáva typické žlté sfarbenie, je zodpovedná za väčšinu jej významných zdravotných prínosov.


Zdravotné účinky kurkumy

Ako to dokazujú úryvky z Národnej medicínskej databázy MEDLINE v USA, kurkumín má preukázaných vyše 600 zdravotných účinkov.

Podrobnejšie si o nich môžete prečítať napríklad v tomto našom minulom článku.

Ak zahrniete toto ázijské korenie do svojho jedálnička, môžete očakávať dramatické zlepšenie vášho zdravotného stavu. Avšak predtým, než tak urobíte, je zopár vecí, o ktorých by ste mali vedieť.

Jedným z limitujúcich faktorov kurkumy je to, že jej aktívna látka kurkumín sa do tela pomerne ťažko vstrebáva.

Navyše, viaceré štúdie na ľuďoch aj zvieratách ukázali, že aj počas konzumácie kurkumy sú koncentrácie kurkumínu v krvi a telesných tkanivách pomerne malé, a to bez ohľadu na dávkovanie.

Toto všetko sa však dá napraviť.

Existujú totiž 3 prírodné spôsoby, ako je možné zvýšiť absorpciu kurkumínu v črevách a udržať jeho hladinu v tele. No a práve o nich si bližšie povieme v tomto článku.

1. Skombinujte kurkumu a čierne korenie

Čierne korenie je samo o sebe silným prírodným liečivým prostriedkom. V kombinácii s kurkumou navyše dokáže dramaticky zvýšiť jej účinky.

Ako sa uvádza na stránke Fakty o výžive (Nutrition Facts):

„Po konzumácii kurkumy dochádza v priebehu hodiny len k miernemu zvýšeniu hladiny kurkumínu v krvi. Bráni tomu pečeň, ktorá kurkumín metabolizuje na iné látky.

No a práve na tento účel je vhodné čierne korenie. Po jeho pridaní pozorujeme, ako hladina kurkumínu v krvi priam letí do výšky, a to až o 2000%!

Dokonca aj malá dávka čierneho korenia (1/20 čajovej lyžičky) dokáže výrazne zvýšiť hladinu kurkumínu v tele.“


2. Pridanie zdravého tuku

Kurkumín je látka rozpustná v tukoch. Preto je vhodné ju pri konzumácii miešať so zdravými tukmi, aby sa zvýšila jej absorpcia v črevách.

Ak sa kurkuma skombinuje so zdravými tukmi, ako sú napríklad kokosový alebo olivový olej, kurkumín sa vstrebáva nielen priamo do krvi, ale aj lymfatického systému, čím čiastočne obchádza pečeň.

Ako uvádza Dr. Nibber:

„Uvedený mechanizmus je veľmi dôležitý, pretože kurkumín sa tak nevystavuje v takej miere pôsobeniu metabolických enzýmov a umožňuje sa mu v tele zostať dlhšiu dobu.“

3. Teplo zvyšuje dostupnosť kurkumínu

Najlepším spôsobom, ako užívať kurkumu, je extenzívne ju používať pri varení. Ak pripravujete nejakú omáčku, jednoducho ju do nej pridajte.

V tom momente, ako zohrejete olej a pridáte do neho kurkumu, stáva sa kurkumín pre vaše telo veľmi dobre dostupným.

Dr. Sukumar vysvetľuje:

„Napriek svojej ohromnej liečivej sile, nie je kurkumín pre ľudské telo ľahko dostupný bez toho, aby sme mu v tom trochu pomohli.

No a práve tu sa hodí panvica a olej. Sám používam kurkumu do každej omáčky. Stačí len štvrtina či polovica čajovej lyžičky. Avšak, ak nechcete šetriť, kľudne si jej pridajte aj viac.“

Záver

Aby sme to zosumarizovali… Na využitie všetkých liečivých účinkov, ktoré kurkuma ponúka, pamätajte si nasledovné:

  • skombinujte kurkumu s čerstvo pomletým čiernym korením (zvýšite jej hladinu v krvi až o 2000%)
  • zmiešajte ju tiež so zdravým olejom, čím sčasti obídete pečeň
  • zohrejte ju, aby ste ju aktivovali

Samozrejme, nemusíte urobiť všetky 3 veci naraz, no čím viac z toho urobíte, tým bude kurkuma účinnejšia.

Čo sa týka dávkovania, tak odporúča sa 1 až 2 gramy sušeného prášku alebo 2 až 4 gramy čerstvého koreňa kurkumy denne.





Súvisiace články:

  • Ako správne užívať kurkumu, aby ste dosiahli najlepší účinok na mozog a pečeň
  • Kurkuma vylieči každý zápal: Koľko a ako ju užívať pre najlepší účinok
  • Toto sa stane vašej pečeni a mozgu, keď vypijete prevarenú vodu s kurkumou
  • Korenie, čo ničí rakovinu, predchádza infarktu a regeneruje črevá


6912   64  
  

Kategória: Ostatné Značky: čierne korenie, kokosový olej, kurkuma, pečeň

Odoberajte zdarma naše články emailom!

Zaujíma vás domáca, prírodná a alternatívna liečba? Potom sa prihláste zdarma na odoberanie našich nových článkov priamo do vašej emailovej schránky:

Naša garancia: Nikdy vám nepošleme spam a kedykoľvek sa môžete odhlásiť.


 



Upozornenie: Tento článok nenahrádza vyšetrenie lekárom ani konzultáciu iným odborným zdravotníckym pracovníkom. Príspevky môžu obsahovať informácie, ktoré sa nezhodujú s názormi redakcie.

Komentáre

  1. Róbert

    Napíšete aké má liečivé účinky kuriéra,môžte mi prosím napísať bližšie informácie o kúrenie a či ju môžem používať aj keď mám cukrovku 2 typu a menšie problémy so srdcom respektíve s tlakom.Vopred ďakujem.

    Odpovedať
    • redakcia

      Liečivé účinky kurkumy sú bližšie uvedené v inom článku, na ktorý odkazujeme v úvode tohto článku.

      Odpovedať
      • Jarda

        Odkaz hypertextový na zmíněný článek je nefunkční.

        Odpovedať
  2. vrana

    Prosímvás napište mi, co je to čierne koúrenie.Ani nevím jak se to řekne česky .Je nutno uvádět vždy i vědecký název, jinak už ani v čechách nevíme o co kjde. děkuji

    Odpovedať
  3. Janka

    Pepř černý mletý, alebo Piper nigrum

    Odpovedať
  4. peta

    Dobry den je uzivanie kurkumy vhodne aj pri kronovej chorobe?

    Odpovedať
  5. Oliver

    Koľko je to 1 až 2 gramy sušeného prášku kurkumy? Aké množstvo pri čajovej lyžičke

    Odpovedať

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Odoberajte naše články emailom!

Poznámka: Odoberanie je zdarma a môžete sa kedykoľvek odhlásiť.


Odporúčame e-knihy o zdraví:

Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Ďalšie zaujímavé články

  • Tento recept sa šíri svetom ako požiar: Zahojte si kĺby a zregenerujte kosti
  • Krvné zrazeniny zabijú tisíce ľudí každý deň: Ako zistiť, či sa v tele nejaká nachádza?
  • Austrálsky zubár prezradil, ktoré potraviny vám zabezpečia zdravé a nekaziace sa zuby a ďasná

© Copyright 2018 Domáca, prírodná a alternatívna liečba · Všetky práva vyhradené · Ochrana osobných údajov (Privacy Policy)

 

Obsah stránky podlieha ochrane autorských práv. Preberanie, kopírovanie a šírenie článkov alebo ich častí bez súhlasu prevádzkovateľa je zakázané.

Pre zlepšenie kvality našich služieb používame súbory cookies, ktoré môžete prijať alebo odmietnuť. Prijať Odmietnuť
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy zapnuté
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
ULOŽIŤ A PRIJAŤ