Zázvor (ďumbier) je ľudstvu známy vyše 2000 rokov ako medicínska bylinka, ktorá je efektívna na liečbu veľkého množstva rôznych ochorení.
Aj súčasné štúdie ukázali, že zázvor je účinný pri zápaloch, zlepšovaní absorpcie živín z potravín a zvyšovaní biologickej dostupnosť mnohých aktívnych látok v telesných tkanivách.
Čím je dozretejší, tým viac sa zintenzívňuje aj jeho chuť a aróma. Považuje sa za netoxický a bezpečný i pre každodenné používanie.
V tomto článku sa zameriame na 6 fascinujúcich vecí ohľadne zdravia, ktoré sa vo vašom tele udejú, ak budete pravidelne konzumovať zázvor.
1. Upokojuje tráviaci systém
Zázvor upokojuje tráviaci systém, zlepšuje trávenie a stimuluje absorpciu výživných látok z potravy.
Ďalej zmierňuje plynatosť a odstraňuje toxíny tak čriev, ako aj z pokožky.
2. Znižuje nevoľnosti a zvracanie
Nedávne štúdie ukázali, že zázvor je veľmi efektívny pri predchádzaní nevoľností.
Platí to špeciálne pri morskej chorobe, respektíve pri nevoľnostiach počas cestovania autom, autobusom či lietadlom.
Má tiež veľmi dobrý efekt na prevenciu zvracania počas tehotenstva. V porovnaní s konvenčnými liekmi, ktoré môžu plodu uškodiť, je však zázvor bezpečnejší a bez vedľajších účinkov.
Jeho výhodou je tiež to, že na dosiahnutie požadovaného účinku ho potrebujete len vo veľmi malom množstve.
3. Pôsobí protizápalovo
Ak náhodou trpíte artritídou alebo bolesťami kolien či iných kĺbov, denná konzumácia zázvoru vám dokáže zaručene pomôcť.
Obsahuje totiž mocné protizápalové látky nazývané gingerosoly. Tie boli testované v mnohých výskumoch zameraných na reumatické ochorenia, ako osteoartritída či reumatoidná artritída.
Účastníci týchto výskumov po pravidelnej konzumácii zázvoru zaznamenávali postupné znižovanie bolestí, zlepšovanie hybnosti a zmierňovanie opuchov.
4. Chráni pred rakovinou hrubého čreva
Štúdia z roku 2003 zistila, že gingerosoly (hlavné aktívne zložky zázvoru), inak zodpovedné za jeho typickú chuť, chránia pred vznikom rakovinových buniek v hrubom čreve.
Uvedená štúdia ďalej odhalila, že spomínané látky sú účinné nielen na prevenciu, ale aj na samotnú liečbu rakoviny hrubého čreva.
5. Zabíja bunky rakoviny vaječníkov
Štúdie Michiganskej univerzity ukázali, že gingerosoly vedia tiež usmrcovať bunky rakoviny vaječníkov. Boli u nich dokázané antioxidačné, protizápalové a protirakovinové účinky.
Zázvor znižuje zápaly v tých častiach bunky, ktoré sú zodpovedné za rozvoj rakoviny vaječníkov a ďalej v častiach zodpovedných za delenie a rozmnožovanie buniek.
Tradičná chemoterapia sa zameriava na rovnaké oblasti, no často vedie k tomu, že si na ňu rakovinové bunky vypestujú rezistenciu.
6. Stimuluje imunitný systém
Zázvor nás nielen zahreje v chladnom počasí, ale podporuje aj prospešné potenie počas chrípky alebo nachladnutia, čím znižuje horúčku.
Potenie takto stimuluje imunitný systém a telo, aby sa dokázalo lepšie popasovať s ochorením.
Nemeckí výskumníci nedávno zistili, že potenie iniciuje v imunitnom systéme tvorbu substancií, ktoré bojujú s viacerými typmi infekcií.
Aké množstvo zázvoru užívať?
V zázvore sa nachádzajú aktívne látky v tak vysokej koncentrácii, že ho nebudete potrebovať skonzumovať nejako príliš veľa, aby sa dosiahol potrebný účinok.
Pri nevoľnosti na upokojenie žalúdka postačí vylúhovať v teplej vode 2 až 4 cm pokrájaného čerstvého zázvoru. Pri reumatických bolestiach ho postačí dokonca ešte menšie množstvo buď v jedle alebo v čaji, no užívať ho treba každý deň.
Ľudia, ktorí konzumovali väčšie množstvá zázvoru, hlásili dramatické zlepšenie svojho zdravotného stavu.
Existuje však aj skupina ľudí, ktorí by zázvor konzumovať nemali. Píšeme o nich podrobnejšie v tomto článku.
Ako kupovať a skladovať zázvor?
Čerstvý zázvor je lepší a silnejší ako sušený. Má výraznejšiu chuť a tiež väčšie množstvo aktívnych látok gingerosolov.
Mladší zázvor nepotrebuje ošúpať, postrúhať ho môžete aj s kôrou. Starší, ktorý dlhšie ležal na regáli v obchode, bude mať tvrdšiu kožu a bude vnútri viac vláknitý. Ten je zvyčajne potrebné ošúpať.
V chladničke môžete zázvor skladovať približne 3 týždne. Zamrazený vydrží až 6 mesiacov.
Sušený by sa mal skladovať v utesnenej sklenenej nádobe na chladnom, tmavom a suchom mieste. V chladničke vydrží až 12 mesiacov.
Jarda
Je denní konzumace zázvoru skutečně tělu skutečně až tolik prospěšná?
redakcia
V malom množstve v tom nevidíme problém. Nemusíte denne, ale napríklad pár krát za týždeň. V Číne pijú zázvorový čaj aj denne a sú v pohode.