Domáca liečba

Všetko, čo potrebujete vedieť pre zdravie a krásu

Osteoporóza
  • Hlavná stránka
  • O nás
  • Bylinky
  • Choroby
  • Krása
  • Strava
  • Kontakt

Čo sa stane s vaším telom, ak budete pravidelne jesť zázvor

29. decembra 2021 autor: redakcia 2 komentáre

        
  

Čo sa stane s vaším telom, ak budete pravidelne jesť zázvor

Zázvor (ďumbier) je ľudstvu známy vyše 2000 rokov ako medicínska bylinka, ktorá je efektívna na liečbu veľkého množstva rôznych ochorení.

Aj súčasné štúdie ukázali, že zázvor je účinný pri zápaloch, zlepšovaní absorpcie živín z potravín a zvyšovaní biologickej dostupnosť mnohých aktívnych látok v telesných tkanivách.


Čím je dozretejší, tým viac sa zintenzívňuje aj jeho chuť a aróma. Považuje sa za netoxický a bezpečný i pre každodenné používanie.

V tomto článku sa zameriame na 6 fascinujúcich vecí ohľadne zdravia, ktoré sa vo vašom tele udejú, ak budete pravidelne konzumovať zázvor.

1. Upokojuje tráviaci systém

Zázvor upokojuje tráviaci systém, zlepšuje trávenie a stimuluje absorpciu výživných látok z potravy.

Ďalej zmierňuje plynatosť a odstraňuje toxíny tak čriev, ako aj z pokožky.

2. Znižuje nevoľnosti a zvracanie

Nedávne štúdie ukázali, že zázvor je veľmi efektívny pri predchádzaní nevoľností.

Platí to špeciálne pri morskej chorobe, respektíve pri nevoľnostiach počas cestovania autom, autobusom či lietadlom.

Má tiež veľmi dobrý efekt na prevenciu zvracania počas tehotenstva. V porovnaní s konvenčnými liekmi, ktoré môžu plodu uškodiť, je však zázvor bezpečnejší a bez vedľajších účinkov.

Jeho výhodou je tiež to, že na dosiahnutie požadovaného účinku ho potrebujete len vo veľmi malom množstve.

3. Pôsobí protizápalovo

Ak náhodou trpíte artritídou alebo bolesťami kolien či iných kĺbov, denná konzumácia zázvoru vám dokáže zaručene pomôcť.

Obsahuje totiž mocné protizápalové látky nazývané gingerosoly. Tie boli testované v mnohých výskumoch zameraných na reumatické ochorenia, ako osteoartritída či reumatoidná artritída.

Účastníci týchto výskumov po pravidelnej konzumácii zázvoru zaznamenávali postupné znižovanie bolestí, zlepšovanie hybnosti a zmierňovanie opuchov.

4. Chráni pred rakovinou hrubého čreva

Štúdia z roku 2003 zistila, že gingerosoly (hlavné aktívne zložky zázvoru), inak zodpovedné za jeho typickú chuť, chránia pred vznikom rakovinových buniek v hrubom čreve.

Uvedená štúdia ďalej odhalila, že spomínané látky sú účinné nielen na prevenciu, ale aj na samotnú liečbu rakoviny hrubého čreva.

5. Zabíja bunky rakoviny vaječníkov

Štúdie Michiganskej univerzity ukázali, že gingerosoly vedia tiež usmrcovať bunky rakoviny vaječníkov. Boli u nich dokázané antioxidačné, protizápalové a protirakovinové účinky.


Zázvor znižuje zápaly v tých častiach bunky, ktoré sú zodpovedné za rozvoj rakoviny vaječníkov a ďalej v častiach zodpovedných za delenie a rozmnožovanie buniek.

Tradičná chemoterapia sa zameriava na rovnaké oblasti, no často vedie k tomu, že si na ňu rakovinové bunky vypestujú rezistenciu.

6. Stimuluje imunitný systém

Zázvor nás nielen zahreje v chladnom počasí, ale podporuje aj prospešné potenie počas chrípky alebo nachladnutia, čím znižuje horúčku.

Potenie takto stimuluje imunitný systém a telo, aby sa dokázalo lepšie popasovať s ochorením.

Nemeckí výskumníci nedávno zistili, že potenie iniciuje v imunitnom systéme tvorbu substancií, ktoré bojujú s viacerými typmi infekcií.

Aké množstvo zázvoru užívať?

V zázvore sa nachádzajú aktívne látky v tak vysokej koncentrácii, že ho nebudete potrebovať skonzumovať nejako príliš veľa, aby sa dosiahol potrebný účinok.

Pri nevoľnosti na upokojenie žalúdka postačí vylúhovať v teplej vode 2 až 4 cm pokrájaného čerstvého zázvoru. Pri reumatických bolestiach ho postačí dokonca ešte menšie množstvo buď v jedle alebo v čaji, no užívať ho treba každý deň.

Ľudia, ktorí konzumovali väčšie množstvá zázvoru, hlásili dramatické zlepšenie svojho zdravotného stavu.

Existuje však aj skupina ľudí, ktorí by zázvor konzumovať nemali. Píšeme o nich podrobnejšie v tomto článku.

Ako kupovať a skladovať zázvor?

Čerstvý zázvor je lepší a silnejší ako sušený. Má výraznejšiu chuť a tiež väčšie množstvo aktívnych látok gingerosolov.

Mladší zázvor nepotrebuje ošúpať, postrúhať ho môžete aj s kôrou. Starší, ktorý dlhšie ležal na regáli v obchode, bude mať tvrdšiu kožu a bude vnútri viac vláknitý. Ten je zvyčajne potrebné ošúpať.

V chladničke môžete zázvor skladovať približne 3 týždne. Zamrazený vydrží až 6 mesiacov.

Sušený by sa mal skladovať v utesnenej sklenenej nádobe na chladnom, tmavom a suchom mieste. V chladničke vydrží až 12 mesiacov.





Súvisiace články:

  • 11 čajov, ktoré sú na chudnutie lepšie než hodina v telocvični
  • Keď začnete jesť zázvor každý deň, s vaším telom sa udeje týchto 8 vecí
  • 90% úspechu pri chudnutí je strava: Jedzte týchto 24 potravín a zbavte sa tuku natrvalo
  • 6 vecí, ktoré sa udejú s vaším telom, ak každý deň cvičíte plank


        
  

Kategória: Bylinky Značky: hrubé črevo, imunita, trávenie, vaječníky, zápaly, zázvor

Odoberajte zdarma naše články emailom!

Zaujíma vás domáca, prírodná a alternatívna liečba? Potom sa prihláste zdarma na odoberanie našich nových článkov priamo do vašej emailovej schránky:

Naša garancia: Nikdy vám nepošleme spam a kedykoľvek sa môžete odhlásiť.


 



Upozornenie: Tento článok nenahrádza vyšetrenie lekárom ani konzultáciu iným odborným zdravotníckym pracovníkom. Príspevky môžu obsahovať informácie, ktoré sa nezhodujú s názormi redakcie.

Komentáre

  1. Jarda

    Je denní konzumace zázvoru skutečně tělu skutečně až tolik prospěšná?

    Odpovedať
    • redakcia

      V malom množstve v tom nevidíme problém. Nemusíte denne, ale napríklad pár krát za týždeň. V Číne pijú zázvorový čaj aj denne a sú v pohode.

      Odpovedať

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Odoberajte naše články emailom!

Poznámka: Odoberanie je zdarma a môžete sa kedykoľvek odhlásiť.


Odporúčame e-knihy o zdraví:

Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Ďalšie zaujímavé články

  • Na čo je dobrá biela, na čo žltá a na čo červená cibuľa
  • Najlepší nápoj na prečistenie pečene a schudnutie pár extra kíl už po 3 dňoch
  • Nikdy nekombinujte týchto 7 druhov potravín – môže vám z nich prísť vážne zle

© Copyright 2018 Domáca, prírodná a alternatívna liečba · Všetky práva vyhradené · Ochrana osobných údajov (Privacy Policy)

 

Obsah stránky podlieha ochrane autorských práv. Preberanie, kopírovanie a šírenie článkov alebo ich častí bez súhlasu prevádzkovateľa je zakázané.

Pre zlepšenie kvality našich služieb používame súbory cookies, ktoré môžete prijať alebo odmietnuť. Prijať Odmietnuť
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy zapnuté
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
ULOŽIŤ A PRIJAŤ