V našom žalúdku by malo byť dostatočne silné kyslé prostredie, ktoré adekvátne strávi bielkoviny a zabezpečí dostupnosť vitamínu B12.
V prípade, že tomu tak nie je, bielkoviny z potravy sa nerozložia na aminokyseliny. Tie naše telo potrebuje k tvorbe enzýmov, hormónov a ďalších bielkovín potrebných na tvorbu tkanív akými sú napríklad svaly.
Telu potom doslova chýbajú stavebné látky nevyhnutných pre jeho správne fungovanie.
Čo všetko môže v tele spôsobiť nedostatočná úroveň žalúdočných kyselín
Ďalším problémom nedostatku žalúdočných kyselín je, že zle strávená potrava začne v črevách zahnívať a uvoľňovať toxické látky, ktoré črevá poškodzujú.
To potom vedie napríklad ku syndrómu prepúšťajúceho čreva.
Vtedy toxíny a lepok doslova v črevách vytvárajú diery, ktorými sa následne do krvi vstrebávajú látky, ktoré tam nemajú čo hľadať.
Deštrukcia v tele tak pokračuje ďalej. Toxíny sa dostávajú do orgánov či kĺbov, kde sa ich náš imunitný systém snaží zneškodniť.
Výsledkom sú rôzne typy zápalov, bolesti kĺbov či dokonca vznik autoimunitných ochorení ako sú cukrovka, artritída, psoriáza či nebodaj rakovina.
Ako vidíte, zdravá úroveň žalúdočnej kyseliny je pre nás dôležitejšia než si myslíme. Ako ale zistiť, či jej máme dosť?
Našťastie, existuje na jeden pomerne jednoduchý test, o ktorom si viac povieme v našom dnešnom článku.
Test na zistenie úrovne žalúdočnej kyseliny
Ako už z názvu toho článku vyplýva, na tento test budeme potrebovať červenú repu.
Pripravte si červenú repu na váš obľúbený spôsob – či už odšťavením na čerstvú šťavu alebo jej uvarením na cviklu.
Následne cviklu alebo šťavu z repy vypite.
Potom v priebehu nasledujúcich hodín až dňa sledujte farbu vášho moču. Ak ho repa sfarbí do ružova, tak to znamená, že úroveň vašej žalúdočnej kyseliny je zrejme nízka.
Pri správnej hladine kyselín, sa totiž červené farbivo z repy v žalúdku rozloží a neprejde ďalej do čriev, krvi a odtiaľ obličkami do moči.
Ak je však hladina kyselín v žalúdku nízka, farbivo sa nestrávi a skončí v moči.
Koľko červenej repy zjesť
Samozrejme, nesmiete repy alebo šťavy z nej zjesť príliš veľa.
Ak by ste to urobili, potom by sa časť z farbiva nestrávila aj u ľudí so zdravou hladinou žalúdočných kyselín a aj tak by došlo k sfarbeniu moči.
No v prípade, že zjete len pomerne malé až stredne veľké množstvo červenej repy, potom by žalúdok mal zvládnuť stráviť všetko farbivo.
Množstvo by preto nemalo presiahnuť 100 gramov repy (cvikly) alebo 1 dcl šťavy.
Ako zlepšiť tvorbu žalúdočných kyselín
Keď náhodou zistíte, že máte nedostatočnú úroveň kyselín vo vašom žalúdku, existuje niekoľko spôsobov ako podporiť je tvorbu.
1. Prísun látok potrebných na tvorbu žalúdočnej kyseliny
Kyselina chlorovodíková je zložená z vodíka a chlóru a telo si ju dokáže samo vyrobiť. Na to ale potrebuje mať dostatok oboch uvedených prvkov.
Vodík je súčasťou vody, preto sa uistite, že prijímate dosť tekutín a že je telo vždy správne hydratované. Pri nedostatku vody sa brzdí produkcia takmer všetkých telesných tekutín.
Chlór sa zasa nachádza v soli (chlorid sodný). Mnoho ľudí sa snaží obmedzovať príjem soli, no zabúdajú na to, že soľ je pre telo potrebná. Sodík plní funkciu elektrolytu a chlór je zasa potrebný pre tvorbu žalúdočnej kyseliny.
Preto to so soľou síce nepreháňajte, ale zasa ju ani príliš neobmedzujte.
2. Bylinky a potraviny na podporu tvorby žalúdočnej kyseliny
Tvorbu žalúdočnej kyseliny viete podporiť aj bylinkami a potravinami, ktoré podporujú jej tvorbu.
Medzi nepatria napríklad:
- kapusta
- fermentované potraviny
- chmeľ
- púpava
- artičoky
Pre rýchlu nápravu a zvýšenie kyslosti v žalúdku môžete použiť aj vypitie 1 až 2 čajových lyžičiek octu zriedeného s trochou vody pred alebo počas jedla. Vhodná na tento účel je aj citrónová šťava.
Po jedle však už nepite vodu alebo iné nápoje, pretože tým vlastne zriedite kyseliny v žalúdku a zhoršíte tak trávenie práve skonzumovanej potravy.
Mária
A čo sóda bikarbóna, ktorá má toľko liečivých účinkov? Tá znižuje množstvo kysliny v žalúdku, tak teraz čo mám robiť, nebrať sódu, alebo brať a mať málo kyselín?
Mária
Pýtala som sa a neodpovedali ste len ste neuverjnili príspevok. Keď užívam na rôzne neduhy sodu bikarbonu, tak mi znižuje kyselinu v žalúdku. A teraz čítam, že aké je to nebezpečné, mať málo kyseliny. Tak sa opatiovne pýtam, ako je to teda? Mám prestať užívať sodu bikarbonu, a dostanem in=é choroby, alebo ju mám užívať naďalej a dostanem rakovinu žalúdka? Prosím odpovedzte mi, veď to je pre mňa vážny problém.
redakcia
Sódu bikarbónu by ste nemali konzumovať pred, počas alebo po jedle, lebo by znížila kyslosť v žalúdku, ktorá je potrebná na správne trávenie.
Ak máte problém s prekyslením tela (nie žalúdka), tak na zvýšenie zásaditosti tela môžete užívať sódu, ale mimo jedla na prázdny žalúdok, tak aby ste ňou neovplyvnili trávenie potravy.
redakcia
Komentáre sú moderované a musia byť skontrolované administrátorom (moderátorom).
Ak sa komentár nezobrazí hneď ako ste ho napísali, neznamená to, že nebol publikovaný alebo, že bol vymazaný. Jednoducho ešte nebol skontrolovaný moderátorom. Poprosili by sme o trocha trpezlivosti.
Mária Janštová
Ďakujem, teraz vidím, že som ho dávala ten príspevok včera večer, zdalo sa mi to dlhšie. A myslite, že keď budem užívať sodu medzi jedlom, takto to nezníži to obsah kyseliny v žalúdku? Vdy sa mi po sode grgne, to znamená asi, že mi zareagovala s kyselinou, keď som kedysi brala na pálenie žáhy tak občas, tak to bolo znamenie, že sa zreagovala a obsah kyseliny v žalúdku klesol, prestala páliť žáha.
redakcia
Obsah kyseliny v žalúdku zníži vždy, ale medzi jedlami na tom až tak nezáleží. Do ďalšieho jedla bude sóda zo žalúdka preč a nová kyselina na trávenie potravy sa bude môcť znova vytvoriť.
Mária Janštová
Ďakujem vám veľmi pekne za odpoveď a zdravím vás, Mária.
Magdulka
Ppani Maria, s kyselinou chlorovodikobou , ktora je v zaludku je to trodku komplikovane, pretoze pri jej nedostatku, ale aj ked jej je prilid vela, su priznaky identicke. Takze treba vytestovat ako sme ns tom s touto kyselinou a potom upravit podla vysledku stravovanie.
Anna
Pani Maria vygooglujte si informacie o „grgaci test“ podla ktoreho mozeta zistit ci si vase telo vytvara dostatocne mnozstvo kyseliny chlorovodikovej. Na strankach liecitela Jaroslava Zajicka je vela informacii.Prajem Vam vela zdravia. 🙂
jaro
môžu byt zavrate od vela kyseliny alebo malo……..par dni mi toči hlavou toči sa mi včetko ked sa sklonim dele hlavu ……niekedy sa mi v ustach okoby vracalo zo žaludka taka kyslost a miekedy neviem prehtnut ani samotnu vodu s takou bolestou …..doktorka mi dala tabletky na vela kyseliny …akože mam pocit utlmenia ale som taky neisty ked si lahnem akože mi už tak netoči hlavu ale ako za par sekund ako omameny …….niekedy sa mi vytvori na tvary aj ako lyšaj take suche aj medzi fuzykmi aj na mostiku na hrudi flaky
CHios
ja by som si nedával sódu bikarbónu nikdy. ani pred jedlom, ani po jedle, ani na prázdny žalúdok, nikdy. pokiaľ sú žalúdočné kyseliny v žalúdku a robia si svoju prácu, tak nevyvolávajú žiadne problémy. horšie to je, keď sa dostanú mimo svojho prirodzeného prostredia – napr. do pažeráka, ktorý nie je na ich agresívne pôsobenie uspôsobený. a práve vtedy pociťujeme tzv. pálenie záhy, či ľudovo povedané zvýšenú kyslosť alebo prekyslenie. a sódou bikarbonou síce možno neutralizovať kyseliny, ale neriešime tým príčinu ochorenia, iba dočasne zmierňujeme príznaky (podobne je tomu u liekov skupiny inhibítorov protónovej pumpy, či antacíd). a to ešte nehovorím o tom, akú dôležitú úlohu zohrávajú žalúdočné kyseliny v organizme – samozrejme pokiaľ pôsobia tam, kde majú. takže kyseliny nemáte neutralizovať, ale práve naopak podporiť trávenie, aby neboli nasilu vytláčané mimo žalúdka. pomôcť vám v tom môžu probiotiká, masticha, jablčný ocot, alebo niektoré bylinky dobré na žalúdok (tie však skôr len ako doplnok).
Ján
Dobrý deň chcel by som sa spýtať, moja snúbenicu máva často pálenie zahy a teraz som sa na viacerých stránkach dočítal, že je to spôsobené skôr nedostatkom kyseliny v žalúdku resp. nedostatočným trávením sacharidov a vytláčanim kyseliny von z žalúdka (Doteraz som skôr všade počúval presný opak-príliš veľa kyseliny). Chcel by som sa preto spýtať, či máte skúsenosť, že sa trávenie napraví a pálenie zahy zmizne zo dna na den pri užívaní probiotik, jedení kyslej kapusty, pitím octu počas jedla, resp. pupavoveho caju? Mate dobrú skúsenosť aj s inými veci, co zaberajú? Vďaka
Viera
Dobry den. Citam tu ze ludia dost casto pouzivaju soda bicarbonu na znizenie palenia zahy. Ja ked mam zahu vypijem stamperlik octu, zapijem vodou a zaha do par minut uplne zmizne. Teraz ale neviem ci aj aj vypitie octu nie je nebezpecne. Viete mi prosim odpovedat na to ci je dobre ze si ten ocot davam ked mam zahu ? Dakujem za odpoved a prajem pekny den
redakcia
Záha môže páliť z rôznych príčin – z nadbytku, ale aj z nedostatku žalúdočnej kyseliny (keď nestrávené jedlo ostáva dlho v žalúdku a časť z neho sa dostáva späť do pažeráka). Môže tiež páliť vtedy, ak je kyselina v žalúdku v poriadku, ale dostatočne netesní žalúdočný zvierač. Robte to, čo vám pomáha.