Jednou z najčastejších príčin boľavých a opuchnutých nôh sú problémy s obličkami alebo nedostatočná funkcia udržovania vyrovnaných hladín tekutín v tele.
Medzi ďalšie časté príčiny patria problémy so srdcom alebo nahromadenie toxínov v rôznych tkanivách.
Existuje však niekoľko bežných a ľahko dostupných byliniek, ktoré pomáhajú odstraňovať tieto príčiny. Následne tak vedú k zmierneniu alebo aj úplnému odstráneniu bolestí a opuchov na nohách.
1. Koreň lopúcha
Koreň lopúcha je primárne používaný na prečistenie krvi a tonik pre srdce, pričom dokáže tiež zmierniť opuchy v členkoch a lýtkach vyplývajúce zo srdcových, obličkových ale aj iných potiaží.
Užívanie: Môže byť užívaný buď povrchovo vo forme obkladov, ale aj vnútorne vo forme čaju. Okrem toho surový koreň je možné konzumovať aj priamo ako bežnú zeleninu.
2. Brusnice
Väčšina ľudí považuje brusnice za ovocie, no ich správna kategorizácia je kulinárska bylina.
Brusnice obsahujú niektoré látky, ktoré majú pozitívny účinok pri odstraňovaní problémov s boľavými alebo opuchnutými nohami a tiež sa po stáročia používali na liečbu zápalov močových ciest.
Podľa Britského denníka urológie sa považujú za prospešné pri liečení viacerých obličkových chorôb. Ich hlavný účinok spočíva v stimulovaní činnosti obličiek a podpore vylučovania tekutín, čo následne vedie k zmierňovaniu opuchov na nohách.
Brusnice tiež obsahujú pomerne veľké množstvo vitamínu C, antioxidantov a antokynanov, teda všetko látok podporujúcich správne fungovanie obličiek.
Užívanie: Brusnice sa odporúča užívať vo forme čerstvého džúsu. Jeden pohár džúsu sa zriedi v pomere 1:3 a pije počas celého dňa. Pre zachovanie enzýmov a vitamínov je vhodné šťavu skladovať v chladničke, no nie viac ako 24 hodín po odšťavení.
Taktiež je dôležité, aby bol džús čerstvý, nie kupovaný, pretože v tých je pasterizáciou odstránená väčšina účinných látok.
3. Petržlen
Petržlen má vysoký obsah vitamínu C a tiež pôsobí ako odvodňovač (diuretikum). Práve táto vlastnosť ho robí užitočným pri zmierňovaní opuchov a stimulácii tvorby moču.
Petržlen môže byť konzumovaný priamo ako prísada do šalátov, prípadne vysušený a konzumovaný v podobe čaju alebo pridávaný do džúsov.
Užívanie: Pre prípravu čaju použite 1 čajovú lyžičku sušeného petržlenu, alebo 2 čajové lyžičky čerstvého petržlenu, zalejte 1 šálkou vriacej vody a nechajte vylúhovať približne 15 minút. Následne čaj sceďte a pre zlepšenie chuti pridajte plátok citrónu, alebo primiešajte 1 lyžičku medu.
V prípade, že už užívate diuretické lieky na predpis, tak ich buď vysaďte alebo petržlenový čaj nepite.
Mohlo by totiž dôjsť ku kumulatívnemu účinku oboch látok a následne k nadmernému odvodneniu.
4. Púpava
Podľa zdravotného centra pri Univerzite v Merylende je možné obyčajnú púpavu úspešne použiť ako diuretikum pri odstraňovaní nadmerných tekutín vyvolávajúcich opuchy prevažne členkov a lýtok.
Užívanie: Púpavové listy sa konzumujú buď varené, ale aj surové ako súčasť šalátov a tiež je z nich možné pripraviť čaj. Pridajte 1 čajovú lyžičku sušených púpavových listov alebo 2 lyžičky čerstvých listov do 1 šálky vriacej vody a nechajte chvíľu postáť.
Po vylúhovaní sceďte a pridajte trocha medu na dochutenie.
Záver
Máte svoje vlastné skúsenosti alebo recepty pre zmierňovanie a liečenie opuchnutých nôh?
Potom budeme radi ak sa s nami a s ostatnými čitateľmi o ne podelíte prostredníctvom vášho komentáru v diskusii.
Ivan Hamerský
Chtěl bych vás upozornit, že ne všichni rozumí slovenským názvům a jménům pokud jde o např. o byliny, plody nebo ovoce atp. Uvádějte prosím, je-li to možné, jejich český ekvivalent (zavorce/zátvorce). Děkuji.
Valentína
Slováci nie sú povinní niektorým Čechom prekladať pojmy.
Napíš si nezrozumiteľné slová do prekladača.
Viera
Správne, keď idem na české stránky, tiež nežiadam aby mi článok preložili do slovenčiny.