Keď hovoríme o zdravých potravinách, zvlášť o zelenine a ovocí, väčšina z nás hneď myslí na jablká, citróny, špenát či paradajky. Už však nie tak často na zeler.
Pritom zeler je neskutočne zdravá zelenina, ktorá má priam nekončiaci zoznam zdravotných prínosov. Preto, po prečítaní tohto článku veríme, že ho určite pridáte do svojho jedálnička.
Úžasné zdravotné prínosy zeleru
Keď v tomto článku hovoríme o zeleri, máme na mysli prevažne zelerové stonky a vňať. Avšak aj jeho koreň má svoje prínosy a je vhodný hlavne do polievok.
Poďme sa teraz podrobne pozrieť na jeho hlavné dôvody, prečo je dobre ho konzumovať:
1. Zlepšuje trávenie. Niektorým ľuďom síce veľmi nechutí, lebo im pripomína „chrumkavú vodu“, no pre trávenie je vskutku prínosný. Je bohatý na vodu, ktorá v kombinácii s nerozpustnou vlákninou dobre reguluje pravidelnú stolicu.
V prípade hnačky sa zeleru radšej vyhnite, pretože má v tomto prípade silné diuretické a preháňacie účinky, čo pri strate tekutín sprevádzajúcich hnačku nie je príliš žiaduce.
2. Potláča zápal. Jeho konzumácia potlačí v tele mnohé zápaly, ktoré spôsobujú napríklad akné, astmu, bolesti kĺbov či infekcie dýchacích ciest.
3. Znižuje krvný tlak. Zeler obsahuje aktívne látky známe ako ftalídy, ktoré zlepšujú cirkuláciu krvi. Jeho konzumácia v surovom stave účinne znižuje vysoký krvný tlak.
4. Reguluje pH tela. Zeler výborne reguluje pH vnútorného prostredia a udržiava acidobázickú rovnováhu. Tá je dôležitá pre správny priebeh biochemických procesov a predchádzanie mnohých chronických ochorení ako sú cukrovka, artritída či rakovina.
5. Lieči zlý cholesterol. Zeler obsahuje látku butylftalíd, ktorá je zodpovedná za chuť a vôňu zeleru. Táto látka zároveň znižuje hladinu zlého cholesterolu v krvi. Podľa výskumu na Univerzite v Chicagu, len 2 stonky zeleru denne znížia hladinu cholesterolu až o 7 bodov!
6. Obsahuje „dobrú“ soľ. Zeler obsahuje prírodnú, organickú formu sodíka, nie takú, aká sa nachádza v soli. Sodík je dôležitý pre reguláciu telesných tekutín a je jedným z dôležitých elektrolytov.
7. Podporuje dobrý zrak. Jedno zelerové steblo obsahuje až 10% vašej dennej potreby vitamínu A, ktorý chráni pred vekom podmienenou degeneráciou zraku.
8. Podporuje chudnutie. Jedno steblo zeleru má len 10 kalórii, preto ho bez obáv môžete pridávať do šalátov, varených jedál či polievok.
9. Znižuje stres. Zeler upokojuje nervový systém vďaka vysokému obsahu minerálov, zvlášť horčíku, draslíku a esenciálnym olejom. Ak zjete zeler večer, pomôže vám lepšie spať.
10. Bojuje s rakovinou. Univerzita v Illinois vykonala dve štúdie, ktoré zistili, že zeler obsahuje potentný flavodoid nazývaný luteolín.
Ten potláča rast rakovinových buniek, zvlášť nebezpečnej rakoviny pankreasu. Ďalšia štúdia zistila, že zeler dokáže výrazne oddialiť formovanie buniek rakoviny prsníka.
11. Zlepšuje intímny život. Ako uvádza Dr. Alan R. Hirsch, riaditeľ Výskumného ústavupre výskum chuti a pachov, v zeleri sa nachádzajú 2 feromóny – androstenón a androstenol, ktoré sa uvoľňujú počas žuvania zeleru a zvyšujú žiadostivosť.
Rady pre prípravu a konzumáciu zeleru
Keď kupujete v obchode zeler, vždy si vyberte taký, ktorý sa pri ohybe zlomí a teda je čerstvý a chrumkavý.
Keď ho nebudete jesť surový, radšej ho uvarte v pare ako vo vode. Takto si zachová až 99% svojich výživných látok.
Zeler si tiež lepšie uchová svoje prospešné látky, ak ho čerstvo nakrájate, nie keď ho nakrájate a potom uskladnite v chladničke. Čo sa týka farby zeleru, tak čím je tmavší, tým výraznejšia je aj jeho chuť.
Takže, začnite ho jesť každý deň aspoň počas jedného týždňa a sami uvidíte, čo to spraví s vaším telom.
Iveta Jakubovská
A ako často je treba ho konzumovať, aby mal tie účinky o ktorých píšete?
redakcia
Čím častejšie, tým lepšie. Ide o potravinu, nie liek, preto nemá presne stanovené dávkovanie.
mirec
mám taký dojem, že na ilustračnej fotke nie je zeler, ale rebarbora (keď súdim podľa účinku).
a ak sú to dúžale zelerových listov, tak to, čo je na zelwri účinné, je buľva.
Soňa
TO NEPOZNáTE STONKVý ZELER…
Júlia
Zásada je nejesť každý deň to isté, lebo každá potravina ( zelenina ovocie mäso..) obsahuje prospešné a neprospešné zložky. Telo je tak múdre že má na všetky neprospešné prvky vo svojich zásobách protijedy – látky ktoré neprospešné časti potravy eliminujú. Ak by sme jedli jednostrannú stravu – stále to isté, vyčerpajú sa zásoby týchto „protijedov“ a prospešné sa stáva škodlivým. Takže všetko je prospešné ale v primeranom množstve. Jed a liek je to isté len je tam rôzna koncentrácia.
jaslovska
ddobrý den , to nieje rebarbora ale stopkatý zeler
andrej
zo zeleru ziskaš najviac vtedy keď ho budeš konzumovať surovy urob si šalat 50 % zeler 20 % mrkva 20 % jablko 10 % citron nastruhať /3PL 3x denne alebo rozmiksuj a pri piti zrieď vodou /
Soňa
ja pijem zeler odšťavený, aj s vňaťou a bulvovým zelerom..
Lubenka
Bez pochýb ide o stonkový zeler a je dobré ak sa dodržujú ilustračné obrázky k téme, najlepšie zdravotné účinky má tepelne nespracovaný ako čistá šťava ráno nalačno bez iných prídavkov. Ak by ste pochybovali, nájdete argumenty v odborných knihách.