Kto by nepoznal ananás – chutné sladké ovocie, bohaté na nutričné látky. Existujú však isté veci, ktoré o tomto tropickom ovocí a jeho vplyve na ľudské zdravie pravdepodobne nepoznáte.
Svojim tvarom sa ananás podobá na šišky smrekov, preto v angličtine je jeho doslovný preklad „smrekové jablko“. Do Európy ho z Ameriky počas jednej zo svojich výprav priviezol Krištof Kolumbus.
V stredoveku sa stal známy ako extravagantné exotické ovocie, ktoré bolo servírované len na tých najokázalejších banketoch. Dnes ho nájdete v takmer každých väčších potravinách alebo supermarkete.
V krajinách Južnej Ameriky sa však toto ovocie cení nielen pre svoju skvelú chuť, ale aj pre jeho liečivé účinky na tráviace problémy a zápaly.
Jeden pohár ananásového džúsu obsahuje približne 82 kalórií, 1 gram tuku, žiadny cholesterol, 2 mg sodíka, 22 gramov celkových sacharidov a 1 gram bielkovín.
No a teraz sa už poďme bližšie pozrieť na jeho úžasné liečivé vlastnosti a na čo všetko je vlastne dobrý:
1. Prevencia astmy
Keď konzumujete ananás, vaše riziko vzniku astmy sa výrazne zníži. Jednou z hlavných živín, ktorá je za to zodpovedná, je beta karotén.
Okrem ananásu sa beta karotén vo väčšom množstve vyskytuje aj v mangu, papáji, marhuliach, brokolici, tekvici a mrkve.
2. Krvný tlak
Po zvýšení prísunu draslíka sa váš krvný tlak zníži. Prieskum zdravia a výživy v USA zistil, že len menej ako 2% dospelých prijíma denne odporúčanú dávku 4 700 mg draslíka.
3 dcl ananásového džúsu obsahujú okolo 400 mg draslíka, teda približne rovnako ako 100 gramov banánu alebo 100 gramov zemiakov, ktoré sú považované za draslíkové „bomby“.
3. Rakovina
Ananás predstavuje pomerne dobrý zdroj vitamínu C. Ten spolu s beta karoténom a enzýmom bromelain predchádzajú formovaniu voľných radikálov, ktoré môžu spôsobovať rakovinu.
Strava bohatá na beta karotén chráni obzvlášť pred rakovinou prostaty.
4. Cukrovka
Štúdie ukázali, že diabetici s cukrovkou typu 1, ktorí konzumovali stravu bohatú na vlákninu, mali nižšie hodnoty krvného cukru.
Cukrovkári typu 2 dosiahli s ananásom také zdravotné účinky, že sa u nich prejavilo zlepšenie hladín krvného cukru, lipidov a citlivosť buniek na inzulín.
5. Trávenie
Konzumácia ananásu zlepšuje trávenie kvôli jeho vysokému obsahu vody a vlákniny. To predchádza vzniku zápchy a podporuje zdravie tráviaceho traktu.
6. Plodnosť (fertilita)
Ukázalo sa, že strava bohatá na živiny podporuje zvýšenú plodnosť.
Obzvlášť vitamín C, beta karotén, meď, zinok a kyselina listová vo veľkej miere ovplyvňujú plodnosť tak u žien, ako aj u mužov.
7. Hojenie rán a zápalov
Enzým bromelain nachádzajúci sa v ananáse má podobné vlastnosti ako telu vlastné proteolitické enzýmy produkované pankreasom. V prípade ich nedostatočnej tvorby, napríklad v dôsledku ochorenia pankreasu alebo pokročilého veku, ich dokáže bromelain celkom dobre zastúpiť.
Okrem toho je účinný aj na opuchy, modriny či iné poranenia. Výraze skracuje čas hojenia a zmierňuje bolestivosť spojenú s úrazom či operáciou. Tiež sa používa znižovanie zápalov šliach.
8. Pokožka
Vitamín C z ananáse má dobré účinky na liečbu poškodenia pokožky v dôsledku slnečného žiarenia a znečistenia. Znižuje tiež vrásky a celkovo zlepšuje textúru pokožky.
Vitamín C hrá tiež úlohu pri tvorbe kolagénu – podporného systému vašej kože.
9. Pevnosť kostí
Ananás napomáha udržiavať kosti pevné, pretože obsahuje až 75% dennej odporúčanej dávky mangánu (myslí sa priemerný 400 gramový ananás).
Mangán je totiž kriticky nevyhnutný pre udržiavanie silných kostí a zdravie spojivového tkaniva.
Pridaj komentár