Domáca liečba

Všetko, čo potrebujete vedieť pre zdravie a krásu

Osteoartritída
  • Hlavná stránka
  • O nás
  • Bylinky
  • Choroby
  • Krása
  • Strava
  • Kontakt

Zrazu má každý tráviace problémy: Tu je dôvod, prečo vaše črevá nefungujú správne

19. januára 2020 autor: redakcia 2 komentáre

     23  
  

Zrazu má každý tráviace problémy: Tu je dôvod, prečo vaše črevá nefungujú správne

Zdá sa, že v súčasnosti sa takmer každý potýka s nejakými tráviacimi ťažkosťami.

Crohnova choroba, syndróm dráždivého čreva, celiakia a desiatky ďalších ochorení tráviaceho traktu vytvorili nové priemyselné odvetvia výroby potravín bez lepku, bez cukru, bez laktózy a množstvá iných druhov potravín „bez niečoho“.


Čo je teda dôvodom, prečo sa ľuďom nedarí tieto ochorenia vyliečiť a preto musia dodržiavať prísne diéty alebo čeliť nepríjemným následkom?

Dnes sa pozrieme na skutočné dôvody, ktoré stoja za väčšinou ochorení tráviaceho systému.

1. Nerovnováha črevnej mikroflóry

Jedným z hlavných dôvodov, prečo nie ste schopní správne stráviť jedlo, je nerovnováha črevnej mikroflóry vo vašom zažívacom trakte.

Ideálny pomer pre zdravú črevnú mikroflóru je 85% prospešných baktérií a 15 zlých (ktoré sa bežne nachádzajú v prostredí, nemusí ísť len o náhodnú kontamináciu).

Pri uvedenom pomere sa dobrým črevným baktériám darí a sú schopné robiť si svoju prácu v podobe trávenia škrobov, vlákniny a cukrov.

Bohužiaľ, užívanie antibiotík, veľkého množstva cukrov, alkoholu, toxínov, konzervantov, umelých farbív a ďalších škodlivých látok narušilo rovnováhu mikroflóry v črevách, ktorá je potrebná pre správne trávenie.

Ak chcete znovu získať túto rovnováhu, pouvažujte nad konzumáciou potravín, ktoré ničia zlé baktérie, ako napríklad cesnak, cibuľa, oregano, klinčeky a zázvor.

Súčasne však musíte užívať probiotiká (prospešné baktérie) a prebiotiká vo forme vlákniny (potrava pre prospešné baktérie). Zaraďte do svojho jedálnička potraviny ako sú kyslá kapusta, kefíry, bio biele jogurty či kombucha.

Môžete užívať aj probiotiká vo forme kapsúl, najlepšie po dobu 1 až 2 mesiacov, čo je čas potrebný na obnovenie rovnováhy.

2. Nedostatok enzýmov

Enzýmy zohrávajú v našom tele veľmi dôležitú úlohu – umožňujú nám správne stráviť potravu a využiť z nej všetky dostupné živiny.

Ak naša strava neobsahuje dostatok enzýmov, vytvárame tým väčší tlak na pankreas, aby vyrobil vlastné enzýmy. Tie následne umožnia nielen správne trávenie potravy, ale aj rozložia a eliminujú toxíny z tela.

Ak sa pankreas dlhodobo preťažuje, časom sa opotrebuje a nemusí stíhať vyrábať dostatok tráviacich enzýmov.

Aby ste telu zabezpečili dostatok enzýmov, snažte sa jesť čo najviac surového ovocia a zeleniny, hlavne ananás, papaju, včelí peľ a fermentované potraviny. Vo varených jedlách sú už zvyčajne všetky enzýmy zničené.

Taktiež dôsledne žujte potravu, pretože trávenie sa začína už v ústach. Sliny sú v podstate tiež enzým (ptyalín), ktorého hlavnou úlohou je trávenie škrobov.

Odporúča sa užívať aj doplnky s obsahom enzýmov.


Jedným takýmto veľmi kvalitným doplnkom stravy obsahujúcim nielen tráviace enzýmy, ale aj probiotiká a prebiotiká spomínané v predošlom odstavci (a to všetko v jednej kapsuli) kúpite na Slovensku TU a v Česku TU.

3. Nedostatok horčíka

Donedávna sa verilo, že horčík je potrebný v približne 325 enzymatických procesoch.

Avšak podľa najnovšieho výskumu sa to číslo blíži k 800. To z horčíka robí extrémne dôležitý prvok pre naše trávenie.

Okrem toho, nedostatok horčíka narúša správnu činnosť svalov, vrátane tých, ktoré sa nachádzajú vo výstelke tráviaceho systému. Výsledkom je pomalé presúvanie potravy črevami, nepravidelná stolica a zvýšenie toxicity čriev.

Pouvažujte preto nad dopĺňaním horčíka buď v strave, alebo výživovými doplnkami . Vhodné vysokovstrebateľné formy horčíka sú citráty, maláty alebo laktáty. Menej vhodné sú oxidy.

K potravinám bohatým na horčík patria listová zelenina a všetky druhy orechov, ktoré je však vhodné pred konzumáciou na pár hodín namočiť, aby sa deaktivovali látky brzdiace činnosť enzýmov.

4. Stres

Stres vytvára celú paletu zdravotných problémov, vrátane problémov s trávením. Navyše odbúra v tele mnohé dôležité vitamíny a minerály (hlavne horčík a vitamíny skupiny B).

Okrem toho stres sťahuje svaly, spomaľuje prechod potravy črevami a brzdí absorpciu enzýmov a probiotík.

Na udržanie stresu na uzde použite napríklad harmanček či medicínske huby (hliva ustricová, maitake, shitake, reishi). Pomáha tiež praktizovanie aktov vďačnosti, meditácie a cvičenie.

5. Otrava ťažkými kovmi

Činnosť čriev narúša množstvo látok, no najviac zrejme sú to rôzne ťažké kovy.

Ťažké kovy do nášho tela vstupujú rôznymi cestami, zvyčajne stravou (ortuť v morských rybách), ale napríklad aj očkovaním, kde je ortuť používaná ako konzervačná látka alebo z amalgámovým zubných plomb.

To potom vytvára nadmernú záťaž nielen na orgány ako pečeň, žlčník, pankreas, obličky či mozog, ale ťažké kovy navyše zabíjajú prospešnú črevnú mikroflóru a ochromujú trávenie.

Detoxikácia tela od ťažkých kovov je zložitý proces, ktorý by zvyčajne mal mať pod dohľadom zdravotníckeho profesionála, keď sa robí napríklad chelácia.

Môžete však pouvažovať aj o detoxikačných potravinách ako sú chlorela, koriander či spirulina, ktoré sa viažu na ťažké kovy v hrubom čreve a pomáhajú ich odvádzať von z tela.





Súvisiace články:

  • Ako dlho trvá vyliečiť ochorenia čriev typu Crohnova choroba, celiakia a pod.
  • Ako kokosový olej pomáha pri liečbe "nevyliečiteľnej" chronickej Crohnovej choroby čriev
  • Čo ste o brokolici určite nevedeli a ako ju variť, aby ste využili čo najviac jej liečivej sily
  • Všetko, čo vám doteraz lekári a médiá hovorili o konzumácii soli, je nesprávne


     23  
  

Kategória: Choroby Značky: črevá, detoxikácia, enzýmy, pankreas, toxíny, trávenie

Odoberajte zdarma naše články emailom!

Zaujíma vás domáca, prírodná a alternatívna liečba? Potom sa prihláste zdarma na odoberanie našich nových článkov priamo do vašej emailovej schránky:

Naša garancia: Nikdy vám nepošleme spam a kedykoľvek sa môžete odhlásiť.


 



Upozornenie: Tento článok nenahrádza vyšetrenie lekárom ani konzultáciu iným odborným zdravotníckym pracovníkom. Príspevky môžu obsahovať informácie, ktoré sa nezhodujú s názormi redakcie.

Komentáre

  1. Martina

    Len by som chcela upozorniť na chybu v článku, kde je uvedené, že enzým pepsín sa nachádza v slinách a trávi sacharidy, lebo pravdou je, že v slinách je prítomný enzým ptyalín a konkrétne jeho aktívna časť α-amyláza začína štiepiť sacharidy. Enzým pepsín sa vylučuje v žalúdočnej šťave a podieľa sa na trávení bielkovín.
    A ešte by sa dalo polemizovať aj o tom množstve ortuti v našom tele, pretože amalgámové plomby sa už takmer nepoužívajú, ani jedna očkovacia vakcína na Slovensku už neobsahuje ortuť, takže zo spomínaných možností prichádza do úvahy jedine intoxikácia morskými rybami, čo pokiaľ nejeme takéto ryby denne, trúfam si povedať, že množstvo Hg v našom tele je minimálne. Samozrejme, nedá sa poprieť, že sme ohrození ťažkými kovmi. Ale radšej by som spomenula účinky olova, arzénu a kadmia, ako zavádzala nepravdivými informáciami o očkovacích vakcínach.
    Problémy trávenia sú žiaľ naozaj stále väčším „trendom“ a článok pekne zhrňuje príčiny týchto problémov. Stálo by však za to viac rozviesť problémy intoxikácie ťažkými kovmi, lebo je to naozaj veľký problém, príčiny sú však inde. Ale o tom už možno v samostatnom článku.

    Odpovedať
  2. mimuska816

    S trávením je niekedy zaťažko. Skúsili ste napríklad vlákninu? Ja som dlho len fičala na zelenine ale už som skúsila aj vlákninu cez optifibre a už je to lepšie.

    Odpovedať

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Odoberajte naše články emailom!

Poznámka: Odoberanie je zdarma a môžete sa kedykoľvek odhlásiť.


Odporúčame e-knihy o zdraví:

Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Ďalšie zaujímavé články

  • 5 superpotravín, ktoré majú moc zastaviť a zvrátiť starnutie
  • Ako podporiť tvorbu žalúdočnej kyseliny pre lepšie trávenie, ale aj na prevenciu rakoviny
  • Jednoduché recepty na zbavenie sa veľkých pórov a vyhladenie pokožky na tvári

© Copyright 2018 Domáca, prírodná a alternatívna liečba · Všetky práva vyhradené · Ochrana osobných údajov (Privacy Policy)

 

Obsah stránky podlieha ochrane autorských práv. Preberanie, kopírovanie a šírenie článkov alebo ich častí bez súhlasu prevádzkovateľa je zakázané.

Pre zlepšenie kvality našich služieb používame súbory cookies, ktoré môžete prijať alebo odmietnuť. Prijať Odmietnuť
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy zapnuté
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
ULOŽIŤ A PRIJAŤ