Brokolica, blízka príbuzná ružičkového kelu, kapusty a karfiolu, je zrejme najznámejšia vďaka svojim chemoprotektívnym vlastnostiam. Je skvelým zdrojom fytonutrientov glukosinolátov, flavonoidov a ďalších pre zdravie prospešných a protirakovinových zložiek.
Jednou zo zložiek brokolice, známou svojimi protirakovinovými účinkami, je sulforafán, prirodzene sa vyskytujúca organická zlúčenina síry.
Štúdie preukázali, že sulforafán podporuje normálne fungovanie a delenie bunky, pričom spôsobuje apoptózu (programovanú bunkovú smrť) v hrubom čreve, prostate, prsníku a tabakom spôsobených buniek rakoviny pľúc a znižuje počet rakovinových pečeňových nádorov u myší.
Tri porcie brokolice do týždňa môžu znížiť riziko vášho ochorenia na rakovinu prostaty o 60%.
Početné štúdie tiež vyzdvihli jej prospešné účinky pri obezite, cukrovke 2. typu a ochorení na steatózu, nealkoholické stukovatenie pečene. Vedci však teraz stanovili ďalší významný zdravotný prínos tejto hlúbovej zeleniny: zdravé črevo. Naznačujú vlastne, že brokolica môže byť veľmi nápomocná pri liečbe kolitídy a priepustného čreva.
Televízia CBS priniesla túto správu:
„Štúdia Pennsylvánskej štátnej univerzity, vykonávaná na myšiach zistila, že sú oveľa schopnejšie znášať tráviace problémy než tie, ktoré brokolicovú stravu neprijímali. Vedci dodali, že výsledky by mohli byť prelomom pre ľudstvo, lebo tráviace problémy môžu údajne viesť k ďalším závažným problémom.“
Brokolica pomáha liečiť priepustné črevo
Pri tejto štúdii vedci zistili, že pri konzumácii brokolice sa vytvára látka zvaná indolokarbazol (ICZ), ktorá priaznivo ovplyvňuje zdravú rovnováhu nielen vo vašom čreve, ale aj vo vašom imunitnom systéme, keďže spolu úzko súvisia.
V tejto štúdii bolo 15% stravy zvierat zamenených za surovú brokolicu, čo sa rovná dennej dávke 3,5 pohára brokolice u ľudí.
Vedci uznávajú, že ide o dosť veľké množstvo brokolice, poznamenávajú však, že rovnaké množstvo ICZ môžete získať z jedného pohára ružičkového kelu, ktorý obsahuje trikrát viac ICZ než brokolica.
Staršie štúdie potvrdili, že jedným z najväčších zdravotných prínosov brokolice je jej schopnosť potláčať zápal. Dáva preto zmysel, že rovnako prospešná by bola aj pri gastrointestinálnom zápale (GI).
Priepustné črevo je stav, ku ktorému dochádza v dôsledku vzniku medzier medzi bunkami (enterocytmi), vytvárajúcimi membránový epitel vystielajúci steny vášho čreva. Tieto drobučké medzery umožňujú látkam, ako sú nestrávená potrava, baktérie a metabolické odpady, ktoré by mali zostávať vo vašom tráviacom trakte, unikať do krvného riečiska.
Keď sa naruší celistvosť vnútornej výstelky vášho čreva (umožniac tým toxickým látkam vstúpiť do vášho krvného riečiska), vaše telo zažíva významný nárast zápalu.
Zmätený môže byť aj váš imunitný systém a môže začať útočiť na vaše vlastné telo, akoby to bol nepriateľ – čo je známkou porúch autoimunity.
Chronický zápal vo vašom tele môže tiež prispievať a viesť k ďalším zdravotným stavom, ako sú artritída a ochorenie srdca.
Zatiaľ čo syndróm priepustného čreva prednostne súvisí so zápalovými črevnými ochoreniami, ako sú Crohnova choroba, ulceratívna kolitída a celiakia, rôzne stupne črevnej priepustnosti, vedúcej k širokej škále zdravotných príznakov, môžu mať aj zdraví ľudia a toto môže byť významne ovplyvňované vašou stravou.
Ako brokolica zlepšuje fungovanie čreva
Kľúčovou súčasťou zdravého čreva je dobre fungujúca bariéra, brániaca úniku čiastočiek z intestinálneho traktu do vášho krvného riečiska.
Dôležitú rolu v udržiavaní dobre fungujúcej bariéry zohrávajú receptory, umiestnené na výstelke vášho čreva, zvané aryl-hydrokarbónové receptory (AHR). Jednou z ich prednostných úloh je spustiť reakciu po zistení toxínov.
Ako už bolo spomenuté, brokolica a ďalšie druhy hlúbovej zeleniny obsahujú glukosinolátové zložky, ktoré sa počas trávenia vo vašom žalúdku rozkladajú na ICZ a ďalšie vedľajšie produkty.
Tým, že sa ICZ viaže na AHR a aktivuje ich, pomáha zlepšovať fungovanie vašej imunity a zlepšovať rovnováhu mikroflóry vo vašom čreve.
Zápal potláča aj zložka sulforafán, a to tým, že až o 73% redukuje poškodzujúce formy reaktívneho kyslíka (ROS). Sulforafán tiež stimuluje imunitu, preto brokolica blahodarne ovplyvňuje váš imunitný systém viacerými spôsobmi.
Zaujímavé je, že nadmerná aktivácia AHR bude mať opačný, nežiaduci efekt. Podľa vedcov v spomínanej štúdii aktivuje tento receptor dioxín, v tomto prípade však výsledná hyperaktivácia vyvoláva toxicitu.
Jej hlavný autor Gary Perdew, profesor poľnohospodárskych vied, povedal:
„To, čo nás zaujímalo, je toto: Vedeli by sme lokálne a prirodzene aktivovať receptor na úrovni, ktorá by v čreve spôsobila len miernu aktiváciu AHR, nespôsobila by však systémovú aktiváciu, ktorá by mohla viesť k negatívnym dôsledkom?“
Odpoveď, ako ste už zrejme uhádli, je áno, vedeli by sme to – prostredníctvom hlúbovej zeleniny. Dôležité je, že brokolica a ďalšie druhy hlúbovej zeleniny, bohaté na síru, zlepšujú aj detoxikáciu, čo je ďalší dôležitý faktor, ovplyvňujúci vaše zdravie, vrátane zdravia vašich čriev.
Konkrétne sa ukázalo, že výhonky brokolice pomáhajú detoxikovať environmentálne znečisťujúce látky, ako je benzén. Ako sa uvádza v knihe Najzdravšie jedlá sveta:
„… sulforafán zvyšuje aktivitu pečeňových enzýmov v druhej fáze detoxikácie. Tieto enzýmy sú známe svojou schopnosťou odstraňovať z tela celý rad toxických zložiek, a to nielen mnohých karcinogénov, ale aj mnohých poškodzujúcich foriem reaktívneho kyslíka, obzvlášť nepríjemného typu voľných radikálov.
Naštartovaním týchto dôležitých detoxikačných enzýmov poskytujú zložky v hlúbovej zelenine ochranu pred mutáciou buniek… a pred celým radom ďalších škodlivých vplyvov, ktoré by inak tieto toxíny spôsobili.“
Dôležitosť vlákniny pre zdravé fungovanie čreva
Brokolica a ďalší členovia tejto rodiny sú tiež dobrými zdrojmi vlákniny – ďalšej dôležitej ingrediencie pre dobré črevné zdravie.
Vláknina pomáha vyživovať vašu črevnú mikroflóru pre posilnenie vašej imunitnej funkcie a znižuje riziko zápalových ochorení.
Vláknina tiež aktivuje gén zvaný T-bet, ktorý je nevyhnutný pre vytváranie imunitných buniek vo vnútornej výstelke vášho tráviaceho traktu.
Tieto imunitné bunky, nazývané prirodzené lymfoidné bunky (ILC), pomáhajú vo vašom tele udržiavať rovnováhu medzi imunitou a zápalom a vytvárajú hormón interleukín-22, pomáhajúci chrániť vaše telo pred patogénnymi baktériami.
ILC dokonca pomáha riešiť kancerózne lézie a predchádzať rozvinutiu rakoviny čriev a iných zápalových ochorení.
Ako mať z brokolice najväčší úžitok
Na rozdiel od toho, čo si zrejme myslíte, liečebné vlastnosti zrelej brokolice sa v skutočnosti optimalizujú varením. Dôležitá je však presnosť, pretože medzi optimálnym využitím jej výživného obsahu a jeho zničením nadmerným varením vedie len tenká čiara.
Uvádzame niekoľko tipov a návodov, ktoré vám pomôžu získať z vašej brokolice čo najviac úžitku:
1. Dodržiavajte ideálnu dobu varenia
Výskum ukazuje, že príprava výhonkov dospelej brokolice v pare po dobu troch až štyroch minút zvýši obsah dostupného sulforafánu tým, že eliminuje bielkovinu ESP.
Ide o bielkovinu citlivú na teplo, zachytávajúcu síru, ktorá vyraďuje z činnosti sulforafán – stále však zachováva enzým myrosinázu, meniaci glukorafanín na sulforafán.
To posledné je dôležité, lebo bez myrosinázy nemôžete absorbovať sulforafán. Dávajte pozor, aby ste neprekročili dobu piatich minút, lebo potom začnete prichádzať o cenné zložky.
Ak sa brokolicu rozhodnete variť, neblanšírujte ju vo vriacej vode dlhšie než 20 až 30 sekúnd, a potom ju ponorte do studenej vody, aby ste zastavili proces varenia.
2. Hlúbovú zeleninu konzumujte s práškom z horčicového semena alebo iným jedlom, bohatým na myrosinázu
Konzumácia hlúbovej zeleniny s jedlom, obsahujúcim myrosinázu, ako je prášok z horčicového semena, obsahujúci zvlášť húževnatú formu myrosinázy, obsah sulforafánu ešte zmaximalizuje.
Okrem horčicového semena existujú aj ďalšie alternatívy, ako sú japonská biela reďkovka Daikon, chren, rukola či šalát z kapusty.
Pridanie jedla bohatého na myrosinázu je zvlášť dôležité vtedy, keď brokolicu konzumujete surovú alebo použijete mrazenú.
3. Voľte vždy čerstvú brokolicu
V ideálnom prípade používajte vždy, keď je to možné, surovú, čerstvo odtrhnutú brokolicu, lebo tá mrazená má zníženú schopnosť vytvárania sulforafánu.
Je tomu tak preto, lebo myrosináza sa počas blanšírovania rýchlo ničí.
V prvých desiatich dňoch po zbere môže tiež brokolica stratiť 80 percent svojho glukorafanínu – prekurzoru sulforafánu.
4. U receptov, vyžadujúcich dlhšie varenie, brokolicu pred varením nasekajte a vyčkajte
Pri krájaní hlúbovej zeleniny sa aktivuje myrosináza.
Preto sa nakrájaním potraviny a vyčkaním po dobu asi 40 minút vytvorí myrosináza, čo vám umožní variť jedlo v rozmedzí odporúčaných troch až štyroch minút pri príprave nad parou, alebo 30 sekúnd pri blanšírovaní bez rizika straty sulforafánu.
Dôvodom tohto je, že prekurzor sulforafánu, aj samotný sulforafán sú do veľkej miery odolné voči teplu. Pri varení sa myrosináza ničí, čo potom zabraňuje vytváraniu sulforafánu.
Tým, že umožníme sulforafánu vytvoriť sa ešte pred jeho varením, tento sled udalostí zmaríte. Keď napríklad pripravujete brokolicovú polievku, surovú brokolicu najprv premiešajte; vyčkajte 40 minút, kým sa vytvorí sulforafán, a potom ju uvarte.
Pridaj komentár