Starnutím sa naše telo oslabuje a stáva sa poškodeným. Je to zapríčinené pôsobením mechanického namáhania ťahom a trhnutím. Ide o prirodzené opotrebovanie organizmu. Telo začína fungovať pomalšie a vyžaduje si väčšiu starostlivosť, aby nás bolo schopné ochrániť pred zdravotnými problémami.
Bolesti svalov a kĺbov patria medzi najčastejšie problémy, ktoré sa v priebehu rokov v tele vyvíjajú. Ale rovnako môžu byť dôsledkami zranení, fyzickej aktivity a fyzického cvičenia.
Komerčné lieky proti bolesti len dočasne potláčajú bolesť. Neriešia základnú príčinu problému. Namiesto toho môžu viesť k rôznym vedľajším účinkom.
Existuje však bezpečný a účinný prírodný prostriedok, ktorý zmierňuje bolesti a posilňuje väzy, kĺby a chrupavky. Dnes vám prezradíme recept, ako si ho doma pripraviť.
Recept na prírodný nápoj na obnovu kĺbov kolien
Suroviny
Budete potrebovať nasledovné suroviny:
- 1 šálka ovsených vločiek
- 1 šálka prírodného pomarančového džúsu
- 1 čajová lyžička organického medu
- 1 čajová lyžička škoricového prášku
- 2 šálky nasekaného ananásu
- 2,5 dcl vody
- 20 dkg rozdrvených nepražených, nesolených mandlí
Postup
1. Do vody vložte ovsené vločky, priveďte do varu a povarte ich 10 minút.
2. Po dovarení odstavte plyn a vločky nechajte vychladnúť.
3. Následne pridajte všetky ostatné zložky. Zmes vložte do mixéra a mixujte, pokiaľ nedostanete homogénnu zmes.
Denne by ste mali vypiť 2 poháre tohto nápoja, jeden pohár ráno nalačno, druhý v popoludňajších hodinách. Túto kúru opakujte denne, po dobu 15 dní. To je čas potrebný na to, aby bolesti v kĺboch poľavili.
Potraviny na podporu kĺbov
Keď si chcete zlepšiť zdravie a kondíciu svojich kĺbov, mali by ste konzumovať aj zdravé, prírodné potraviny. Bolesť kĺbov do značnej miery závisí od kvality vašej stravy, takže by ste mali zvýšiť príjem nasledovných potravín:
1. Potraviny bohaté na vitamín C – Patria sem paradajky, jahody, kiwi, pomaranče, brokolica, surové papriky, petržlen, atď.
Vitamín C podporuje syntézu a udržiavanie kolagénu a chrupavky. Ananás a papája sú bohaté na papaín a bromelín. Majú aj silné protizápalové vlastnosti. Denne skonzumujte aspoň jedno jedlo, ktoré je zložené z ovocia alebo zeleniny, obsahujúcej tento vitamín.
2. Voda – Kĺby sú obalené synoviálnou tekutinou, ktorá maže chrupavky a tkanivá a znižuje ich trenie. Pite veľa vody, aby sa synoviálna tekutina mohla syntetizovať, a tým podporíte mazanie kĺbov. Je veľmi dôležité piť vodu alebo izotonický nápoj pred a po tréningu.
3. Morské ryby – Ryby ako losos, ančovičky, makrela a sardinky sú bohatým zdrojom omega-3 mastných kyselín, ktoré pôsobia ako silné protizápalové látky, brániace syntéze zápalových mediátorov.
Tieto kyseliny chránia bunkové membrány pred škodlivými účinkami oxidačných procesov, ktoré sa vyskytujú počas telesného cvičenia. Preto konzumujte modré ryby aspoň dvakrát do týždňa a vo svojej strave zvyšujte aj príjem semien a orechov. Ide o ďalšie bohaté zdroje omega-3 mastných kyselín.
4. Mäso a živočíšne deriváty – Mäso podporuje zdravie kĺbov dvoma spôsobmi. Poskytuje bielkoviny a nevyhnutné aminokyseliny potrebné na syntézu chrupavky a znižovanie doby zotavenia sa z lézií. Mäso poskytuje telu aj železo a zinok, ktoré sú potrebné na regeneráciu po zraneniach.
Aby ste získali množstvo telu potrebných proteínov a nekonzumovali zároveň stravu, v ktorej je príliš veľký podiel mäsa, mali by ste v strave zvýšiť podiel rýb, orechov a strukovín.
5. Cibuľa, cesnak, pór, mladý cesnak – Cibuľovité zeleniny sú bohaté na síru, ktorá je nevyhnutná pre tvorbu kolagénu, ako aj tvorbu ďalších prvkov dôležitých pre šľachy, kĺby, väzy a chrupavky. Kapustovité zeleniny a špargľa majú takisto vysoký obsah síry.
Záver
Okrem toho, na zlepšenie zdravia kostí, by ste mali v tele optimalizovať hladiny horčíka, vápnika a fosforu. Konzumujte aj potraviny bohaté na vitamín D, pretože kostiam pomôžu absorbovať vápnik.
Nezabudnite si dávať pozor na svoju hmotnosť, pretože kilá navyše spôsobia, že budete náchylnejší na zranenia a nadmerná hmotnosť znamená aj väčší tlak na kĺby, najmä kolená.
Pridaj komentár