Je známe, že bielkoviny zohrávajú dôležitú úlohu vo fungovaní nášho tela. Ak máte nedostatok bielkovín, vaše telo bude trpieť.
Jedna štúdia hovorí, že až približne 1 miliarda ľudí na celom svete trpí ich nedostatkom. Ako zistíte, či sa to týka aj vás?
Problém je, že pri našom stravovaní zvyčajne myslíme na nedostatok vitamínov a minerálov. Avšak rovnako dôležitý je aj obsah bielkovín.
V našom dnešnom článku si povieme viac o príznakoch a symptómoch súvisiacich s ich nedostatkom, aby ste vedeli, keď u vás nastane problém.
1. Žiadostivosť po jedle
Ak máte vždy pocit hladu alebo zvýšenú chuť do jedla, môže to byť z dôvodu stravy obsahujúcej nízky podiel bielkovín a veľký podiel sacharidov a cukru.
Problémom dnešnej doby je takmer neobmedzený prístup k potravinám s vysokým obsahom kalórií, v ktorých však množstvo bielkovín je nízke v porovnaní ku kalóriám.
2. Strata svalovej hmoty a bolesti kĺbov
Svaly sú najväčším zásobníkom bielkovín v tele. Svalová slabosť, bolesť a strata hmotnosti je znakom ich nedostatku.
Výskumy hovoria, že sa to bežne vyskytuje hlavne u starších ľudí. Bielkoviny sú nevyhnutné pre rast a udržiavanie svalov.
3. Problémy s kožou a nechtami
Nedostatok proteínov môže viesť k tomu, že vaše nechty sú slabé, krehké a v niekoľkých prípadoch budete pozorovať na nechtoch biele pásiky alebo hnedasté škvrny.
Nedostatok proteínov môže ovplyvniť aj pokožku,pretože bielkoviny umožňujú regeneráciu buniek, vytvárajú nové bunky a nahrádzajú mŕtve.
Ak sa to stane, potom zistíte, že vaša pokožka je suchá, šupinatá a popraskaná.
4. Vypadávanie vlasov
Naše vlasy tvorí z 90% bielkovina známa pod názvom keratín.Ak sa vlasom nedostáva dostatok živín, stanú sa tenké a vyblednuté.
Dochádza k tomu preto, lebo telo prestane používať proteíny na nepodstatné veci, ako je rast vlasov v snahe zachovať iné, potrebnejšie funkcie.
5. Stukovatelá pečeň
Stukovatelá pečeň je jedným z najčastejších príznakov nedostatku bielkovín.
Ak sa ponechá neliečená, môže spôsobiť vážnejšie ochorenie pečene, vyvolať jej zápal, zjazvenie či dokonca potenciálne zlyhanie pečene.
Ide o bežný stav u tých, ktorí konzumujú veľa alkoholu a obéznych ľudí. Dnes sa však už vyskytuje dokonca aj u detí kvôli zlej strave.
6. Zvýšené riziko zlomenín kostí
Rovnako ako svaly, nízky príjem bielkovín môže ovplyvniť aj kosti. Nedostatok proteínov vedie k oslabeniu kostí,čím sa zvyšuje riziko zlomenín.
Je to hlavne preto, že „proteín je potrebný na vstrebávanie vápnika a pomáha pri metabolizme kostí“,ako hovorí známy americký Dr. Axe.
7. Spánková deprivácia
Ak máte problémy so spánkom alebo trpíte jeho nedostatkom, pravdepodobne to súvisí s nedostatkom bielkovín.
Proteíny z jedla pôsobia ako stavebné prvky tryptofánu. Je to aminokyselina, ktorej nízka hladina spôsobuje problémy so spánkom.
Znamená to, že pred na večeru je dobré konzumovať potraviny bohaté na bielkoviny, aby sme dosiahli lepší spánok.
8. Zahmlenie mysle
Je veľmi dôležité zabezpečiť telu správny príjem proteínov na podporu zdravých funkcií organizmu a hlavne mozgu.
Ak máte nedostatok motivácie, slabú pamäť alebo problémy s naučením sa niečoho nového, je to znamenie,že zrejme trpíte nedostatkom bielkovín.
Jedna štúdia zistila, že neurotransmitery dopamín, epinefrín a serotonín váš mozog potrebuje na to, aby ste sa dokázali sústrediť.
Odporúčaný denný príjem bielkovín
Odporúčaný minimálny denný príjem bielkovín pre dospelých je 56 g pre mužov a 46 g pre ženy. U detí sa to pohybuje od 19 g do 34 g denne, v závislosti od ich veku.
Adekvátny príjem bielkovín sa však môže líšiť v prípadoch, ak ste tehotná alebo chorá. Vtedy je potrebné o niečo vyššie množstvo.
Zdenka
Prepacte, ale nemozem si pomoct a nenapisat, nasledovne – clovek, ktory prijma potravu netrpi nedostatkom bielkovin. Za hrozbu skor povazujem nadbytok bielkovin. Poskodia oblicky, nadmerne zatazia, ba v extremnom pripade sposobia, ze oblicky skolabuju a nastane smrt. Je vela znamych pripadov, ked sa tak stalo.
Bielkovina je zakladna stavebna jednotka zivej hmoty. Je absolutne vo vsetkom, co bolo kedysi zive (rastlina, zivocich), co zivy tvor prijma vo forme potravy. Nevyvolavajte zbytocne paniku tam, kde nema miesto. Nedostatkom bielkovin trpi len ten, kto neprijma ziadnu potravu.
Valentína
Jooj. keby to tak bolo ako hovoríš, je na svete kopec problémov vyriešených… škoda, že nemáš pravdu 🙂
Věra
Já mám také takové nehty a v stravě mám hodně bílkovin.Jsem masový typ.Moc tomu nevěřím,že je to tím.
Anna
Možno myslíte, že bielkoviny sú len mäso a z toho vychádzate. Bielkoviny sú napr. v strukovinách, ktoré v dnešnej dobe väčšina ľudí prijíma málo a mnohí vôbec. Treba zvážiť vyvážený príjem bielkovín …..
Kveta Zubajova
Áno mám vsetke tie problémy , ktoré som si prečítala vo vašom článku ., nechty ., koža ., spánok ., hmlisté videnie . chcela by som vedieť viac
Eva
Děkuji vám , proč mám nedostatek bílkovin, když mi napíšete co ještě mám udělat, abych byla zdravější
a bez zdravotních problémů, které uvádíte. Děkuji ještě jednou. Hol.Eva
Mária
Ta k a teraz komu veriť? najlepšie by bolo vysvetlenie ako a kolko bielkovín treba na den a príklad napr.
vzor na 1 den prípadne 2-3 dni.podla toho si vieme predstaviť či jeme dosť alebo málo.
Bohuslav
Žiadne vzory na jeden až 3 dny nie sú. Je pravda, že strava obsahuje bielkoviny, či už rastliná, alebo živočíšna. Ale k tomu nepatrí cukor, kde je bielkovina eliminovaná praktick na nulu. Dajte si do poriadku tenké a hrubé črevo najmä celozrnými potravinami, na raňajky ovsené vločky, orechy plus nejaké ovocie, na obed strukovny, hoc každý deň a potom trebárs rybu a ku všetkému zeleninu, surovú, dusenú a pokiaľ možno huby každý deň na ochranu vašich mitochondrií. Cukor a sladkosti vynechajte, takisto biele a červené mäso hoci sú to kuracie prsia. Ryby a Vy to zvládnete. Vyberte si také, ktoré majú málo ťažkých kovov a veľa omega 3 a to je napríklad sleď /matjesy/ Pečivo len celozrné a takto zaženiete cukrovku, infarkt a porážku. Na rakovinu hlúboviny, ale nadrobnosti pokrájané a stojacie cca 40 minút, aby sa vytvoril sulforafán. To je tak všetko.
Jarda
Čínská medicína říkávala, že když je střevo čisté a zdravé, je lidské tělo zdravé. Něco na tom asi je. Zbavil jsem se ekzémů i rakoviny, O významu střeva se hovoří, jen to často vypadá, jako házení hrachu na stěnu, pak se tolik lidí diví a hledá pomoc, kde ji nenachází, v tabletkách.
redakcia
Na 1 deň by mal človek zjesť približne 1 gram bielkovín na 1 kg telesnej váhy.
Nemá zmysel dávať vzorové jedálničky, pretože každý človek má iný jedálniček. To, či máte dosť bielkovín, si môžete vypočítať pomocou nutričnej kalkulačky, napríklad tejto: https://domacaliecba.sk/nutricna-kalkulacka
Sally
…. Plně se ztotožňuji s vyjádřením pana Bohuslava. Skoro-téměř vše, co vyjmenoval, zařazuji do své stravy. Ale stejně tak se nevyhýbám masu, především drůbežímu. Stejně tak ráda si dám občas čerstvý chléb (který si sama upeču) s čerstvě vyškvařeným sádlem , popř.ze škvarků dělám pomazánku. Jde o to, že potraviny se mají střídat- tzn., že jde o pestrost stravy, v níž má převažovat zelenina, doplněná ovocem-já preferuji jen jablka, nejlépe česká a banány, místy i pomeranče a mandarinky, 2x za zimu si dám granátové jablko .(v zimě). Luštěniny (kromě čočky) nesnáším a tak to řeším občas-v zimě tím, že z konzervovaných fazolí si dělám pomazánku, tak jsou pro mne poživatelné, hrách jen na polévku. Tak snad se stravuji dobře?