Domáca liečba

Všetko, čo potrebujete vedieť pre zdravie a krásu

Štítna žľaza
  • Hlavná stránka
  • O nás
  • Bylinky
  • Choroby
  • Krása
  • Strava
  • Kontakt

Tieto potraviny vám dokážu rýchlo doplniť obsah železa v krvi

16. januára 2020 autor: redakcia Leave a Comment

     55  
  

Tieto potraviny vám dokážu rýchlo doplniť obsah železa v krvi

Keď v tele klesne hladina železa, prestane sa produkovať dostatočné množstvo červených krviniek. Výsledkom potom býva únava a anémia.

Z tohto dôvodu vaše telo potrebuje pre svoju optimálnu funkciu a tvorbu hemoglobínu neustály prísun železa. No a jedným zo spôsobov, ako to zabezpečiť, je konzumácia potravín bohatých na železo.


Železo okrem tvorby červených krviniek hrá úlohu aj pri transporte vody a kyslíka do všetkých telesných orgánov.

Jeho znížená hladina v krvi vedie k zlému prekysličeniu orgánov. U železa je problém nielen jeho nedostatok, ale aj to, že z neživočíšnych foriem sa do tela zle vstrebáva.

Preto majú vegáni a vegetariáni vyššie riziko ochorení vyplývajúce z jeho nedostatku.

Na absorpciu železa pozitívne vplýva vitamín C. Preto, ak nejete mäso, je vhodné konzumovať také potraviny, ktoré okrem železa obsahujú aj tento vitamín.

No a tu je zopár druhov ovocia, ktoré spĺňajú obe podmienky – majú vysoký podiel tak železa, ako aj vitamínu C, čo je pre rýchle dopĺňanie železa najvhodnejšie.

1. Datle

Toto nadmieru sladké ovocie môžete konzumovať tak čerstvé, ako aj sušené. Je vysoko energetické a nutrične bohaté. Je známe aj tým, že výborne dopĺňa rezervy železa.

Jeden pohár (250 ml) datlí obsahuje až 3 mg železa.

Najideálnejším spôsobom na prevenciu nedostatku železa je pridať si datle do vašich raňajok – či už cereálií alebo len tak samostatne.

Môžete ich tiež použiť na prípravu akýchkoľvek sladkých jedál. Pridajte ich do šalátov, pudingov alebo džemov či pomazaniek.

2. Marhule

Marhule, podobne ako broskyne, obsahujú veľké množstvo prospešných živín. Sú tiež bohaté na bielkoviny, sacharidy, vitamín A, železo a mnohé ďalšie minerálne látky.

Sušené marhule sú skvelým zdrojom železa. Pomerne dlho vydržia, sušené sa môžu skladovať aj niekoľko mesiacov. V každých 150 gramoch sušených marhúľ nájdete viac než 50% dennej odporúčanej dávky železa.

Čerstvé marhule sú pomerne šťavnaté a môžu byť konzumované priamo alebo pridané do zmrzliny či ovocných pohárov počas leta.

Môžete z nich tiež pripraviť mliečne koktejly a dochutiť cereálie či pudingy.

3. Figy

Podobne ako marhule, aj figy môžete konzumovať sušené alebo čerstvé.

Pri sušených figách je ich nutričná hodnota dvojnásobná, pretože sušením stratili vodu o polovici svojej hmotnosti.

Figy patria medzi jedny z najvýdatnejších zdrojov železa. Najlepšie je konzumovať ich namočené cez noc. Môžete ich tiež pridať do cereálií, zmrzlín, koláčov či iných jedál.


4. Hrozienka

Hrozienka sa vyrábajú zo sladkého hrozna sušeného na slnku.

Okrem železa majú aj vysoký podiel cukru. Jedna polovica pohára hrozienok dodá vášmu telu 1,6 mg železa, ktoré je ľahko vstrebateľné.

Hrozienka je najlepšie konzumovať s ošúpanými mandľami, kešu orieškami či pistáciami. Tieto kombinácie v podstate vytvárajú plnohodnotné jedlo čo do zloženia bielkovín, cukrov a tukov.

Hrozienka taktiež môžete pridávať do kari omáčok, pochutín, dezertov, polievok a ďalších jedál.

5. Na slnku sušené paradajky

Nejde o príliš typické ovocie, no ľahko sa používa na varenie. V 100 gramoch sušených paradajok sa nachádza 2,7 mg železa.

Odporúčaná denná dávka železa pre dospelého človeka je zhruba 18 mg, pre deti okolo 10 mg.

Sušené paradajky môžete konzumovať v akejkoľvek forme – priamo sušené, varené, nakladané či zavárané.

6. Sušené slivky

Podobne ako paradajky či marhule, sušené slivky predstavujú ďalší výborný prírodný zdroj železa. Najlepšie je konzumovať ich namočené cez noc.

Každých 100 gramov sušených sliviek v sebe ukrýva ohromných 9 mg železa. 200 gramov sušených sliviek tak pokryje dospelému človeku jeho celodennú potrebu železa.

Sušené slivky je odporúčané pridávať do smoothie, cereálií či ako prísadu do koláčov. Môžete si z nich tiež pripraviť džemy či želatínu.

7. Granátové jablko

Granátové jablko je vhodná potravina pre všetky ochorenia spojené s krvou, teda okrem hladiny železa a anémie je dobré aj na vysokú hladinu cholesterolom či vysoký krvný tlak.

Najlepšie je konzumovať ho čerstvé priamo alebo ako súčasť akýchkoľvek ovocných šalátov. Jeho šťava je osviežujúca a plná železa.

Pomáha tiež potláčať depresiu a celkovo zvyšuje telesnú vitalitu.

Záver

Urobte si váš deň zaujímavejším zaradením uvedených druhov ovocia do svojho jedálnička.

Nielen si na nich viac pochutíte, ale zároveň si obnovíte rezervy tela na železo a ďalšie dôležité nutričné látky.





Súvisiace články:

  • Ako pri anémii zvýšiť hladinu hemoglobínu v krvi prírodnou cestou
  • 17 potravín bohatých na horčík, ktoré znižujú riziko úzkosti, depresie, infarktu a iných chorôb
  • 8 vážnych ochorení, ktoré vám hrozia z nedostatku vitamínu B12
  • Mnohí by si želali o nich vedieť skôr: Potraviny proti chudokrvnosti a únave


     55  
  

Kategória: Choroby Značky: anémia, červené krvinky, hemoglobín, krv, strava, železo

Odoberajte zdarma naše články emailom!

Zaujíma vás domáca, prírodná a alternatívna liečba? Potom sa prihláste zdarma na odoberanie našich nových článkov priamo do vašej emailovej schránky:

Naša garancia: Nikdy vám nepošleme spam a kedykoľvek sa môžete odhlásiť.


 



Upozornenie: Tento článok nenahrádza vyšetrenie lekárom ani konzultáciu iným odborným zdravotníckym pracovníkom. Príspevky môžu obsahovať informácie, ktoré sa nezhodujú s názormi redakcie.

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Odoberajte naše články emailom!

Poznámka: Odoberanie je zdarma a môžete sa kedykoľvek odhlásiť.


Odporúčame e-knihy o zdraví:

Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Ďalšie zaujímavé články

  • Ak vám lekár navrhne kolonoskopiu, odpovedzte mu toto
  • Ako si jednoducho, len s pomocou lyžičky, za minútu skontrolujete stav vášho zdravia
  • Tento prírodný liek vám vyčistí oči, zlepší videnie a zabráni vzniku zákalov

© Copyright 2018 Domáca, prírodná a alternatívna liečba · Všetky práva vyhradené · Ochrana osobných údajov (Privacy Policy)

 

Obsah stránky podlieha ochrane autorských práv. Preberanie, kopírovanie a šírenie článkov alebo ich častí bez súhlasu prevádzkovateľa je zakázané.

Pre zlepšenie kvality našich služieb používame súbory cookies, ktoré môžete prijať alebo odmietnuť. Prijať Odmietnuť
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy zapnuté
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
ULOŽIŤ A PRIJAŤ