Domáca liečba

Všetko, čo potrebujete vedieť pre zdravie a krásu

Cievy a cholesterol
  • Hlavná stránka
  • O nás
  • Bylinky
  • Choroby
  • Krása
  • Strava
  • Kontakt

12 najlepších potravín na anémiu, ktoré vám doplnia chýbajúce železo

17. júna 2023 autor: redakcia Leave a Comment

        
  

12 najlepších potravín na anémiu, ktoré vám doplnia chýbajúce železo

Anémia je ochorenie, pri ktorom sa v krvi nachádza malé množstvo červených krviniek. Dôvodom je nedostatok hemoglobínu – červenej bielkoviny, ktorá je zodpovedná za prenos kyslíka do celého tela.

Ľudia s anémiou môžu trpieť jedným alebo aj viacerými symptómami, ako napríklad lapanie po dychu, extrémna únava, bledosť, bolesti v hrudi, točenie či bolesti hlavy a časté infekcie.


Príčin tohto stavu môže byť viacero, no najčastejšie ide o nedostatok železa. Jeho odporúčaná dávka pre dospelú ženu pred menopauzou je okolo 18 mg/deň (u mužov a žien po menopauze je to menej, len 8 mg/deň).

Pri anémii vyplývajúcej z nedostatku železa sa uistite, že do svojho jedálnička zaradíte aspoň niektoré z nasledovných potravín.

1. Červené mäso

Ľudia konzumujúci mäso zvyčajne nemajú problém s anémiou, pretože v červenom mäse sa nachádza veľa železa. Jeho najvyšší podiel je v hovädzom mäse, kde ho je až 2,6 mg na 100 gramov.

Rozumný prijem červeného mäsa je tiež dobrý na svaly a pokožku.

2. Špenát

Konzumáciou polovice pohára špenátu získate asi 20% svojej dennej potreby železa. V jednom liste ho je asi 0,3 mg.

Možno ste už počuli o príbehu takzvanej chybe desatinnej čiarky, ktorý tvrdil, že špenát vôbec neobsahuje toľko železa, ako sa doposiaľ tvrdilo. Nie je to pravda, špenát naozaj obsahuje veľký podiel železa.

3. Strukoviny

Ďalšou skupinou potravín s vysokým množstvom železa sú strukoviny.

Jeden pohár fazule, hrachu, šošovice alebo cíceru obsahuje až 5 mg železa.

4. Cvikla

Je niekoľko dôvodov, prečo je konzumácia cvikly výborná pre vašu krv.

Okrem toho, že obsahuje potrebné železo (0,8 mg na 100 gramov), je tiež účinným detoxikačným prostriedkom na zbavenie tela toxických látok.

5. Arašidy

Pravidelná konzumácia arašidov zníži vaše riziko anémie. V 100 gramoch je až 4.6 mg železa.

Samozrejme, arašidy konzumujte len vtedy, ak na nich nie ste alergickí (podobne ako každú inú potravinu).

6. Ovsené vločky a celozrnný chlieb

Je dobré začať deň s miskou ovsených vločiek, pretože vám dodajú nielen potrebnú energiu, ale aj zaručia, že vaše telo bude mať dostatok potrebných látok pre tvorbu červených krviniek.

Ak nemáte radi ovsené vločky, tak jeden krajec celozrnného chleba vám dodá až 6% dennej potreby železa (0,7 mg).


Nemali by ste však zostávať len pri chlebe, ale zakomponovať do svojho jedálnička aj celozrnné cestoviny či hnedú ryžu.

7. Spirulina

Spirulina je jedným z najbohatších zdrojov aktívneho a dobre vstrebateľného železa na svete. V 100 gramoch sa ho nachádza závratných 28 mg!

Z jednej dávky, čo je asi 7 gramov (2 čajové lyžičky), získate teda približne 2 mg železa.

8. Vajcia

Konzumácia jedného vajíčka denne je výborným spôsobom, ako zvýšiť množstvo železa, ktoré prijímate zo stravy.

Jeden vaječný žĺtok totiž obsahuje okolo 0,5 mg železa a k tomu plno ďalších dôležitých nutričných látok.

9. Granátové jablká

Granátové jablká (zobrazené na úvodnom obrázku) patria k potravinám s najvyšším obsahom železa na planéte. Jedno ovocie ho v sebe má až 0,8 mg.

Okrem ich skvelej chuti ukrývajú aj veľa vitamínu C.

10. Datle

Ďalším skvelým ovocím ako zdroj vápnika sú datle. Jeden hrnček datlí vám dokáže poskytnúť až 5 mg železa!

11. Paradajky

Paradajky sú veľmi všestranným ovocím (hoc u nás sa často nesprávne zaraďujú medzi zeleninu). Ich zakomponovanie do stravy by preto nemalo byť žiaden problém.

Okrem vysokého podielu železa (0,2 mg v stredne veľkej paradajke) vám dodajú aj vitamín C a silný antioxidant lykopén, známy svojimi výraznými protirakovinovými účinkami.

12. Med

Viac železa zo stravy získate jednoducho aj tak, že ako vaše každodenné sladidlo budete používať med namiesto cukru.

Med tiež obsahuje veľa ďalších prospešných vitamínov a minerálov nutných pre správne fungovanie tela a pevné zdravie.

Jedna rada na záver

Na záver máme pre vás jeden rýchly tip. Ide o to, že vitamín C výrazne zlepšuje absorpciu železa.

Ak získavate železo z ovocia alebo zeleniny, tu by nemal nastať problém. Ak ho ale získavate v tabletkách alebo zo živočíšnych zdrojov, uistite sa, že spolu so železom prijímate aj dostatok vitamínu C.





Súvisiace články:

  • Ako pri anémii zvýšiť hladinu hemoglobínu v krvi prírodnou cestou
  • Mnohí by si želali o nich vedieť skôr: Potraviny proti chudokrvnosti a únave
  • Pomocou týchto príznakov presne zistíte, ktorý vitamín vášmu telu chýba
  • Nedostatok týchto vitamínov sa nepríjemne prejaví na vašej pokožke


        
  

Kategória: Choroby Značky: anémia, krv, železo

Odoberajte zdarma naše články emailom!

Zaujíma vás domáca, prírodná a alternatívna liečba? Potom sa prihláste zdarma na odoberanie našich nových článkov priamo do vašej emailovej schránky:

Naša garancia: Nikdy vám nepošleme spam a kedykoľvek sa môžete odhlásiť.


 



Upozornenie: Tento článok nenahrádza vyšetrenie lekárom ani konzultáciu iným odborným zdravotníckym pracovníkom. Príspevky môžu obsahovať informácie, ktoré sa nezhodujú s názormi redakcie.

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Odoberajte naše články emailom!

Poznámka: Odoberanie je zdarma a môžete sa kedykoľvek odhlásiť.


Odporúčame e-knihy o zdraví:

Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Ďalšie zaujímavé články

  • Vláda USA konečne priznala, že konope skutočne zabíja rakovinu
  • Mávate studené končatiny a zlú cirkuláciu krvi? Problém hravo vyriešite takto
  • Keď vaše telo volá o pomoc: 10 dôležitých signálov, ktoré nemôžete ignorovať

© Copyright 2018 Domáca, prírodná a alternatívna liečba · Všetky práva vyhradené · Ochrana osobných údajov (Privacy Policy)

 

Obsah stránky podlieha ochrane autorských práv. Preberanie, kopírovanie a šírenie článkov alebo ich častí bez súhlasu prevádzkovateľa je zakázané.

Pre zlepšenie kvality našich služieb používame súbory cookies, ktoré môžete prijať alebo odmietnuť. Prijať Odmietnuť
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy zapnuté
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
ULOŽIŤ A PRIJAŤ