Domáca liečba

Všetko, čo potrebujete vedieť pre zdravie a krásu

Zlepšenie zraku
  • Hlavná stránka
  • O nás
  • Bylinky
  • Choroby
  • Krása
  • Strava
  • Kontakt

Tieto 4 druhy hrncov a panvíc uvoľňujú do jedla toxické chemikálie

2. septembra 2020 autor: redakcia 4 komentáre

 6   22  
  

nebezpečné panvice a hrnce

Počuli ste už niekedy príslovie, že „človek je len tak dobrý ako jeho náradie“? Neplatilo to nikdy lepšie než v prípade kuchynského riadu.

Zvyčajne sa nadmieru zamýšľate nad tým, aké potraviny budete variť a či sú zdravé, no už málo nad tým, v čom ich budete variť.

Cukrovka

Bez ohľadu na to, koľko bio potravín nakúpite alebo koľko zdravých receptov použijete, aj to najlepšie jedlo sa môže nevedomky zmeniť na jed v nesprávnych hrncoch či panviciach.

Škodlivé hrnce a panvice

Kuchynské nádoby existujú v rôznych tvaroch a veľkostiach. Nelíšia sa však len týmito vonkajšími znakmi, ale aj ich vplyvom na vlastnosti potravín.

Rozumieť tomu, ako ovplyvňujú kompozíciu jedla, je dôležitou lekciou, ktorú by sa mal naučiť každý zodpovedný kuchár.

Navyše, používanie nesprávneho kuchynského riadu nielen zmení chuťové vlastnosti jedla, ale môže mať katastrofálne následky na vaše zdravie.

Poďme sa teraz bližšie pozrieť na to, akým panviciam a hrncom by ste sa mali vyhýbať.

1. Keramické hrnce a panvice

Keramické kuchynské nádoby budia síce pekný estetický dojem, no taktiež prepúšťajú do vášho jedla toxíny.

Sú vyrobené z rôznych druhov kovu, ktorý je potom ešte obalený do syntetických polymérov. Tie sú však mäkšie než kovy a vydržia zvyčajne kratšie ako 1 rok.

Opakované zohrievanie v nich potom urýchľuje koróziu a výskyt rýh.

Keď sa to stane, z povrchu sa začne do jedla uvoľňovať olovo, ktoré je pridávané do týchto náterov preto, aby zvýšilo ich odolnosť na nárazy a tiež preto, že poskytuje farebnú uniformitu.

Množstvo unikaného olova závisí od druhu výrobcu, avšak pre ľudské telo sú škodlivé už aj pomerne malé dávky olova.

2. Hliníkové hrnce a panvice

Hliníkové nádoby boli súčasťou našich kuchýň už po celé desaťročia, počas ktorých nám nevedomky spôsobovali zdravotné problémy.

V dnešnej dobe sú už síce hliníkové hrnce pokrývané ochranou vrstvou, no tieto výstelky sa postupom času opotrebovávajú a umožňujú hliníku unikať do nášho jedla.

Osteoporóza

Hliníkový riad je síce lacnejší, no škody na vašom zdraví za to naozaj nestoja. Keď sa hliník dostane do vášho tela, akumuluje sa v mozgu, nervoch, srdci, pľúcach a kostiach.

Najničivejšie účinky má hliník na nervové bunky a vedie k ochoreniam ako Alzheimerova a Parkinsonova choroba, k skleróze multiplex, demencii a ďalším poškodeniam celého nervového systému.

Ak teda chcete ušetriť peniaze, šetrite ich niekde inde, no nikdy nie na hrncoch a panviciach, v ktorých varíte.

3. Medené hrnce a panvice

Mnohí ľudia obľubujú medené kuchynské riady, pretože dobre vedú teplo, čo umožňuje rýchle a rovnomerné varenie.

Za svoju pohodlnosť si však pýtajú aj svoju cenu.

Kúsočky odhalenej medi a toxický nikel z ochranného povlaku sa rýchlo uvoľňujú do jedla a spôsobujú rôzne druhy alergií.

Navyše, vystavenie tela veľkým dávkam medi znižuje hladinu zinku a oslabuje tak imunitný systém, narúša činnosť viacerých orgánov a tiež poškodzuje štítnu žľazu.

Medi sa preto ako materiálu pre vaše hrnce a panvice radšej vyhýbajte.

4. Teflónové hrnce a panvice

O škodlivosti teflónových panvíc a hrncov ste už určite počuli, no pre istotu ich tu uvádzame tiež, aby sa na ne náhodou nepozabudlo.

Problém teflónu je to, že ak sa zahreje nad určitú teplotu, začne do jedla uvoľňovať silné karcinogénny.

Stačí tak aj malá nepozornosť a môžu vážne poškodiť zdravie vašej rodiny.

Zdravé alternatívy hrncov a panvíc

Teraz sa vám zrejme natíska otázka, že teda aké hrnce a panvice používať?

Máme pre vás dobrú správu. Existujú aj zdravé varianty a tými sú:

  • Liatinové – majú podobné vlastnosti proti prilepeniu sa potravín ako teflónové. Dajú sa vkladať aj do rúry alebo na gril. Je potrebné sa však o nich pravidelne starať a natierať ich jedlým olejom.
  • Nerezové z nehrdzavejúcej ocele – dobre vyzerajú, sú sčasti nelepiace, ľahšie ako liatinové, odolné voči škrabancom alebo lúpaniu povlaku (keďže žiaden nemajú) a vydržia veľmi dlho.
  • Sklenené – podobne ako nerezové, tvrdé sklo je trvácny materiál, ktorý nehrdzavie a do jedla neprepúšťa takmer nič.

Je potrebné si priznať, že každý druh panvíc a hrncov vo väčšej či menšej miere bude uvoľňovať do jedla nejaké tie látky.

Cieľom je však toto prepúšťanie minimalizovať alebo obmedziť na látky, ktoré telu neškodia – napríklad malé množstva železa je oproti medi alebo olovu neškodné.

Krvný tlak



Súvisiace články:

  • 5 najviac toxických druhov kuchynského riadu (a ich najlepšie náhrady)
  • Keď máte doma panvicu s týmto označením, radšej ju hneď vyhoďte
  • Citrónovú kôru nevyhadzujte! Tu je 6 spôsobov, ako ju ďalej využiť
  • Dôvod, prečo žiadne jedlo zohriate v mikrovlnke nepatrí do úst človeka


 6   22  
  

Kategória: Choroby Značky: ab, nervový systém

Odoberajte zdarma naše články emailom!

Zaujíma vás domáca, prírodná a alternatívna liečba? Potom sa prihláste zdarma na odoberanie našich nových článkov priamo do vašej emailovej schránky:

Naša garancia: Nikdy vám nepošleme spam a kedykoľvek sa môžete odhlásiť.


Cukrovka

 



Upozornenie: Tento článok nenahrádza vyšetrenie lekárom ani konzultáciu iným odborným zdravotníckym pracovníkom. Príspevky môžu obsahovať informácie, ktoré sa nezhodujú s názormi redakcie.

Komentáre

  1. Július Novák

    Mám zdravotné problémy

    Odpovedať
  2. Daniel G

    Za komunizmu sa najčastejšie používal kuchynský riad najmä hliníkový a z neho na Slovensku a v Čechách bolo vyrobených nespočetné množstvo,príborov,hrnce, ceditka dvojplášťové hrnce na preváranie mlieka s píšťalkou, tlakové hrnce a kopec ďalších kuchynských potrieb. Na mlieko vo veľkovýrobňiach a ešte predtým aj v obchodoch sa veselo používali 25 litrové hliníkové kanvy z gumenným uzáverom a na prepravu objemnejšieho množstva mlieka hliníkové cisterny.

    I v tedajšej dobe boli príbory i riad z kvalitného nerezu, len ceny sa pohybovali ďaleko vo vyšších reláciach a nie každý si ich mohol dovoliť.

    Už vtedy dosť ľudí vedelo, že hliník spôsobuje ťažké poruchy mozgu a jeho ohlupnutie, no na verejnosti a vo všetkých mediach sa o tom prísne tajilo,i keď o tom univerzitní profesori z českosloveských univerzít až veľmi dobre vedeli i vlády v komunistických štátov a ich štátne kontroly zodpovedné za kvalitu a zdravie výrobkov.

    Žeby ich to poškodzovanie zdravia jedovatými výrobkami absolútne nezaujímalo,len preto,že oni si mohli dovoliť riad nerezový či strieborný a na svoje ovce z vysoká kašlali?

    V dnešnej dobe tak isto nikoho nezaujíma aký jedovatý tovar a potraviny z množstvom toxických Ečiek sa vo v obchodoch veselo predáva bez toho,aby tu už konečne niekto tie výrobky zakázal.
    Ako je z tohto všetkého vidieť kontrolné úrady na to tiež z vysoká kašľu.

    Porovnajte si aj toto:

    http://www.badatel.net/5-najtoxickejsich-kuchynskych-riadov-a-co-pouzivat-namiesto-nich/
    .

    Odpovedať
    • Silvulienka

      Dnes o škodlivosti vieme,a aj tak sa riad z hlliníka predáva,lebo mnoho ľudí si iný nemôže dovoliť. Čo sa zmenilo?

      Odpovedať
  3. Magda Kajanová

    A čo, keby sme tak začali pripravovať jedlo ako kedysi dávno naši predkovia,
    nastokli potravinu na kus dreveného papeku a piekli priamo na ohni !???
    Niekedy sú tie vaše rady moc pritiahnuté za vlasy – nemyslíte ?

    Odpovedať

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Odoberajte naše články emailom!

Poznámka: Odoberanie je zdarma a môžete sa kedykoľvek odhlásiť.


Odporúčame e-knihy o zdraví:

Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Ďalšie zaujímavé články

  • Lekári varujú pred obľúbeným liekom, ktorý môže zničiť vašu pečeň
  • Na oči užívajte túto bylinku: Do mesiaca sa vám zrak zlepší o pár dioptrií
  • Ako správne grilovať mäso, aby sa v ňom znížil obsah karcinogénnych látok

© Copyright 2018 Domáca, prírodná a alternatívna liečba · Všetky práva vyhradené · Ochrana osobných údajov (Privacy Policy)

 

Obsah stránky podlieha ochrane autorských práv. Preberanie, kopírovanie a šírenie článkov alebo ich častí bez súhlasu prevádzkovateľa je zakázané.

Pre zlepšenie kvality našich služieb používame súbory cookies, ktoré môžete prijať alebo odmietnuť. Prijať Odmietnuť
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy zapnuté
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
ULOŽIŤ A PRIJAŤ