Domáca liečba

Všetko, čo potrebujete vedieť pre zdravie a krásu

Zlepšenie zraku
  • Hlavná stránka
  • O nás
  • Bylinky
  • Choroby
  • Krása
  • Strava
  • Kontakt

Naučte sa, ako si vyrobiť vlastné maslo a už viac nekupujte predražené z obchodu

6. marca 2021 autor: redakcia 22 komentárov

     42  
  

Ako si vyrobiť domáce maslo a už viac nekupovať drahé z obchodu

V súčasnosti sa cena masla v obchodoch šplhá do astronomických výšok. Ak chcete prejsť obchodníkom cez rozum, naučte sa vyrobiť si vlastné domáce maslo.

Donedávna bolo maslo považované za nezdravý tuk a namiesto neho odporúčali odborníci konzumovať radšej rastlinné tuky.


Ako sa však v poslednej dobe ukazuje, pravda je presne opačná. Mnohé rastlinné tuky, hlavne margaríny sú pre ľudí nielen za nezdravé, ale priam škodlivé.

Na druhej strane, saturované živočíšne tuky sa už viac nepovažujú za riziko pre vaše zdravie. Ba čo viac – ukazuje sa, že telo práve tieto tuky potrebuje pre svoje optimálne fungovanie.

Maslo pozostáva prevažne z mastných kyselín s krátkym a stredne dlhým reťazcom. Tieto druhy tukov chránia organizmus pred mnohými ochoreniami a podporujú činnosť mozgu.

Ako si vyrobiť domáce maslo

Poďme sa teraz pozrieť, ako si doma vyrobíte vlastné maslo. Budete k tomu potrebovať iba smotanu na šľahanie (30% až 33%) a kuchynský robot alebo mixér.

Postupujte nasledovne:

1. Do kuchynského robota alebo mixéra nalejte zhruba 0,5 litra smotany a zapnite miešanie na zhruba 10 minút. Smotana sa najprv zmení na klasickú šľahačku.

2. Pokračujte v mixovaní, až pokým sa šľahačka nezmení na hrudkovitú hmotu. Vtedy sa smotana rozdelí na maslo a cmar (priehľadná tekutina).


3. Maslové mlieko sceďte preč.

4. Na stenách kuchynského robota vám ostane maslo. To pomocou varešky alebo naberačky stláčajte a snažte sa z neho vytlačiť čo naviac zvyškov tekutiny.

5. Teraz už máte maslo hotové. Ak však chcete, aby vám vydržalo čo najdlhšie, je potrebné ho ešte premyť.

6. Do mixéra alebo kuchynského robota preto nalejte do masla veľmi studenú, až ľadovú vodu a pomixujte to ďalších 30 sekúnd.

7. Následne vodu vylejte. To, čo vám ostane, je vaše chutné domáce maslo. Premiestnite ho do uzatvárateľnej nádoby a vložte do chladničky.

Záver

Z pol litra smotany vyrobíte zhruba 200 gramov masla.

V súčasnosti sa uvedené množstvo smotany v akcii dá kúpiť za približne 1,73 Eur a možno aj lacnejšie. No a to je za 200 gramov masla už pomerne slušná cena, čo poviete?





Súvisiace články:

  • Tento zoznam vám pomôže odlíšiť zdravé oleje a tuky od nezdravých
  • 10 zdravých dôvodov, prečo sa nemusíte báť pochutnať si na dobrom masle
  • Prečo vaši starí rodičia nepotrebovali držať diétu a stále boli štíhlejší a zdravší
  • Jedzte tieto zdravé tuky: Zlepší sa vám pamäť a inteligencia


     42  
  

Kategória: Strava Značky: maslo, recepty, tuky

Odoberajte zdarma naše články emailom!

Zaujíma vás domáca, prírodná a alternatívna liečba? Potom sa prihláste zdarma na odoberanie našich nových článkov priamo do vašej emailovej schránky:

Naša garancia: Nikdy vám nepošleme spam a kedykoľvek sa môžete odhlásiť.


 



Upozornenie: Tento článok nenahrádza vyšetrenie lekárom ani konzultáciu iným odborným zdravotníckym pracovníkom. Príspevky môžu obsahovať informácie, ktoré sa nezhodujú s názormi redakcie.

Komentáre

  1. maja

    No čo na to povedať, ta tekutina čo sa oddelí od masla sa vola cmar, a maslo 250g v obchode stojí okolo 1,29-1,69 záleží od výrobcu. v akcii sa dá kúpiť aj za 1e, takže ekonomicky ma to vyjde lacnejšie, a aj časovo výhodnejšie 🙂 pekný deň

    Odpovedať
    • redakcia

      Neviem, kde vy kupujete 250 gramové maslo za 1,29 Eur. Dnes za tú cenu zoženiete akurát tak 125 gramové maslo.

      Buď žijete v dávnej minulosti, alebo kupujete nejaké podradné poľské maslá, ktoré možno ani maslom nie sú (ale nejaké zmesi margarínov a masla).

      Odpovedať
      • Jaroslav Grošaft

        Od 17.8-23.8 Kaufland Liptovské máslo 250 gr.1.69€.

        Odpovedať
        • redakcia

          Aj smotanu, čo sme uviedli, sa dá zrejme kúpiť ešte lacnejšie. Nezisťovali sme aktuálne akcie všetkých obchodov.

          Samozrejme, je možné, že niekde bude maslo lacnejšie ako smotana, no pri súčasnom trende rastúcich cien masla môže byť stále ťažšie a ťažšie zohnať lacné maslo.

          Odpovedať
          • Anka

            u nas stoji vo Freshi maslo 2 eura 250 g. Neexistuje ze niekde maju za 1,29. Proste neverim. Vas recept je fajn, dakujem, vyskusam.

          • Roman

            Dnes v Lidli Rajo maslo 250g za 1,29€. Takze vyrabat sa urcite neoplatí.

  2. Leoni

    Moc sa mi to neoplatí,keď za rátam spotrebu energie a svoj čas do výroby masla,keď nakupujem české 250g maslo od Olma Olomouc za 1,86€ (bez akcie!)

    Odpovedať
  3. cvrček

    Najlepšie je kúpiť si kravu

    Odpovedať
  4. Renata

    Súhlasím s redakciou ak by som chcela kúpiť maslo za 1,29 eur –je z Polska ….i keď sa mi už stalo že bolo prezentované podla obalu a kodu ako Slovenske , ale krajina pôvodu bolo Polsko.

    Odpovedať
  5. Valentína

    Nepozerajte na obal, či je slovenský, poľský, alebo nemeckňy.
    Všade sa nájdu šmejdy.
    Ani vysoká cena nie je zárukou kvality, možno chhce len niekto zarobiť.
    Pozrite sa na podiel mliečného tuku v masle..kvalitné maslo ma myslím nad 80%..alebo tak podobne, najdite si to na nete.
    Najlepšia značka kvality je fakt výroba vlastného masla z mlieko z družstva 🙂

    Odpovedať
  6. Milan

    Máslo jsem vyrobil a je skvělé.

    Odpovedať
    • Anka

      vyskusam aj ja

      Odpovedať
  7. Juli

    Určite si skúsim maslo vyrobiť, som zvedavá ako bude chutiť.

    Odpovedať
  8. Linda

    Nechapem niektore komentare…ak by ma aj vyslo maslo doma spravene viac,viem ze tam nie su ziadne konzervacne latky,lebo viem,co som si do neho dala.Recept sa mi paci,cim skor vyskusam,Dakujem:-)

    Odpovedať
    • Julo

      Komentáre sú komentáre,ale aj tie vaše stoja za otázku:
      – dajte mi link,kde si prečítam aké sú v masle konzervačné látky ?
      – A vieme čo ste si dala do masla , ak ste si kúpili smotanu z obchodu ?

      Odpovedať
      • andrej

        No tu netreba link. maslo nemoze vydzat 6 mes. vid RAJO.

        Odpovedať
    • andrej

      Konzevanty su uz v smotane a maslo z takej smotany bude nieco cez 70% tuku.
      Dobre myslene ale skutocnost je ina. Dobre maslo moze byt len s kvalitnej domacej smotany bez konzervantov.

      Odpovedať
  9. Eva

    Děkuji, máslo lepší, než to předražené z obchodu.

    Odpovedať
  10. Milan

    Tahle diskuze mi prijde jako od chovancu z Bohnicke lecebny. Boze to jste opravdu vsichni fakt tak jednoduchy a omezeny.
    Vyrabet maslo z v obchode koupenych surovin je totalni nesmysl to za prve.
    Za dalsi maslo je maslo a je jedno jestli je to Polske, Madarske, Nemecke, Tatarske ci treba Hotentotske. Máslo je mléčný výrobek. Obecně se vyrábí zakoncentrováním mléčného tuku (smetany) a následnou reverzí fází na emulzi vody v tuk. Klasické máslo obsahuje minimálně 80 % mléčného tuku, zbytek tvoří voda (do 16 %) a mléčná sušina (bílkoviny, laktóza)
    A to ze u vas doma jste maslo rikali treba margarinu to uz je druha vec.
    No za za posledni pred tydnem bylo v Penny maslo za 22,90 Kč to neni na ty vase nosate penize ani jedno Euro.
    Takze sklidnete hormon vcetne redakce, dejte si studeny hadr na hlavu, predepsany prasek a vsechno bude opet v poradku.

    Odpovedať
    • anazuz

      No Ty „mudrlant“.
      Nie je maslo ako maslo! A už vôbec nie to nemecké, polské, či hotentodské. A o tých pár centov
      v cene už vôbec predsa nejde.
      V prvom rade záleží z akého mlieka je vyrobené. Či je to mlieko od kravičiek volne sa pasúcich
      na zelenej lúke, alebo od kráv z veľkokapacitných stajní, kde sú kravy uväznené v akychsi kobkách a žrádlo dostávajú do hrantov, aj to pochybnej kvality. Pohybujú sa iba vtedy, ked ich posúvajú v zástupe na dojenie. No hrúza /je o tom dokument/. Takže skludni svoje hormony a choď si kúpiť
      mlieko k nejakému gazdovi, ktorý chová zopár jalovičiek pekne na svojom humne a možno Ti
      predá aj to „pravé bio maslo“, ktoré konzumovali naši predkovia. Ak takého gazdu ešte nájdeš!
      Ak nie, tak by som určite dala prednosť tomu nášmu, ako napr. pôvodom z Nemecka, už len
      preto, aby som podporila našich výrobcov!

      Odpovedať
    • anazuz

      No Ty „mudrlant“.
      Nie je maslo ako maslo! A už vôbec nie to nemecké, polské, či hotentodské. A o tých pár centov
      v cene už vôbec predsa nejde.
      V prvom rade záleží z akého mlieka je vyrobené. Či je to mlieko od kravičiek volne sa pasúcich
      na zelenej lúke, alebo od kráv z veľkokapacitných stajní, kde sú kravy uväznené v akychsi kobkách a žrádlo dostávajú do hrantov, aj to pochybnej kvality. Pohybujú sa iba vtedy, ked ich posúvajú v zástupe na dojenie. No hrúza /je o tom dokument/. Takže skludni svoje hormony a choď si kúpiť
      mlieko k nejakému gazdovi, ktorý chová zopár jalovičiek pekne na svojom humne a možno Ti
      predá aj to „pravé bio maslo“, ktoré konzumovali naši predkovia dlhé roky a boli zdraví ako repa. Ak takého gazdu ešte nájdeš!
      Ak nie, tak by som určite dala prednosť tomu nášmu slovenskému, ako napr. pôvodom z Nemecka, už len preto, aby som podporila našich výrobcov!

      Odpovedať
  11. Slovien

    Výborný článok, možno by bolo vhodné niektorým komentujúcim doporučiť najprv myslieť a potom hovoriť.
    V decembri 2022 je cena 250 g masla na úrovni 3-4 €.
    Nejde však iba o cenu, vieme však ako na to a v podstate ide o aktívny oddych v kruhu blízkych, ktorých máme radi. My si vyrábame aj vlastné domáce klobásky, lepšie chutia, lebo vieme čo jeme.
    Určite vyskúšam vlastnú výrobu masla.

    Odpovedať

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Odoberajte naše články emailom!

Poznámka: Odoberanie je zdarma a môžete sa kedykoľvek odhlásiť.


Odporúčame e-knihy o zdraví:

Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Ďalšie zaujímavé články

  • Magnetická rezonancia má vážny problém: Chuck Norris podáva žalobu na 11 firiem
  • Mnohí štyridsiatnici sa s týmto nápojom zbavili brušného tuku bez cvičenia
  • Ak vám lekár navrhne kolonoskopiu, odpovedzte mu toto

© Copyright 2018 Domáca, prírodná a alternatívna liečba · Všetky práva vyhradené · Ochrana osobných údajov (Privacy Policy)

 

Obsah stránky podlieha ochrane autorských práv. Preberanie, kopírovanie a šírenie článkov alebo ich častí bez súhlasu prevádzkovateľa je zakázané.

Pre zlepšenie kvality našich služieb používame súbory cookies, ktoré môžete prijať alebo odmietnuť. Prijať Odmietnuť
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy zapnuté
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
ULOŽIŤ A PRIJAŤ