V súčasnosti sa cena masla v obchodoch šplhá do astronomických výšok. Ak chcete prejsť obchodníkom cez rozum, naučte sa vyrobiť si vlastné domáce maslo.
Donedávna bolo maslo považované za nezdravý tuk a namiesto neho odporúčali odborníci konzumovať radšej rastlinné tuky.
Ako sa však v poslednej dobe ukazuje, pravda je presne opačná. Mnohé rastlinné tuky, hlavne margaríny sú pre ľudí nielen za nezdravé, ale priam škodlivé.
Na druhej strane, saturované živočíšne tuky sa už viac nepovažujú za riziko pre vaše zdravie. Ba čo viac – ukazuje sa, že telo práve tieto tuky potrebuje pre svoje optimálne fungovanie.
Maslo pozostáva prevažne z mastných kyselín s krátkym a stredne dlhým reťazcom. Tieto druhy tukov chránia organizmus pred mnohými ochoreniami a podporujú činnosť mozgu.
Ako si vyrobiť domáce maslo
Poďme sa teraz pozrieť, ako si doma vyrobíte vlastné maslo. Budete k tomu potrebovať iba smotanu na šľahanie (30% až 33%) a kuchynský robot alebo mixér.
Postupujte nasledovne:
1. Do kuchynského robota alebo mixéra nalejte zhruba 0,5 litra smotany a zapnite miešanie na zhruba 10 minút. Smotana sa najprv zmení na klasickú šľahačku.
2. Pokračujte v mixovaní, až pokým sa šľahačka nezmení na hrudkovitú hmotu. Vtedy sa smotana rozdelí na maslo a cmar (priehľadná tekutina).
3. Maslové mlieko sceďte preč.
4. Na stenách kuchynského robota vám ostane maslo. To pomocou varešky alebo naberačky stláčajte a snažte sa z neho vytlačiť čo naviac zvyškov tekutiny.
5. Teraz už máte maslo hotové. Ak však chcete, aby vám vydržalo čo najdlhšie, je potrebné ho ešte premyť.
6. Do mixéra alebo kuchynského robota preto nalejte do masla veľmi studenú, až ľadovú vodu a pomixujte to ďalších 30 sekúnd.
7. Následne vodu vylejte. To, čo vám ostane, je vaše chutné domáce maslo. Premiestnite ho do uzatvárateľnej nádoby a vložte do chladničky.
Záver
Z pol litra smotany vyrobíte zhruba 200 gramov masla.
V súčasnosti sa uvedené množstvo smotany v akcii dá kúpiť za približne 1,73 Eur a možno aj lacnejšie. No a to je za 200 gramov masla už pomerne slušná cena, čo poviete?
maja
No čo na to povedať, ta tekutina čo sa oddelí od masla sa vola cmar, a maslo 250g v obchode stojí okolo 1,29-1,69 záleží od výrobcu. v akcii sa dá kúpiť aj za 1e, takže ekonomicky ma to vyjde lacnejšie, a aj časovo výhodnejšie 🙂 pekný deň
redakcia
Neviem, kde vy kupujete 250 gramové maslo za 1,29 Eur. Dnes za tú cenu zoženiete akurát tak 125 gramové maslo.
Buď žijete v dávnej minulosti, alebo kupujete nejaké podradné poľské maslá, ktoré možno ani maslom nie sú (ale nejaké zmesi margarínov a masla).
Jaroslav Grošaft
Od 17.8-23.8 Kaufland Liptovské máslo 250 gr.1.69€.
redakcia
Aj smotanu, čo sme uviedli, sa dá zrejme kúpiť ešte lacnejšie. Nezisťovali sme aktuálne akcie všetkých obchodov.
Samozrejme, je možné, že niekde bude maslo lacnejšie ako smotana, no pri súčasnom trende rastúcich cien masla môže byť stále ťažšie a ťažšie zohnať lacné maslo.
Anka
u nas stoji vo Freshi maslo 2 eura 250 g. Neexistuje ze niekde maju za 1,29. Proste neverim. Vas recept je fajn, dakujem, vyskusam.
Roman
Dnes v Lidli Rajo maslo 250g za 1,29€. Takze vyrabat sa urcite neoplatí.
Leoni
Moc sa mi to neoplatí,keď za rátam spotrebu energie a svoj čas do výroby masla,keď nakupujem české 250g maslo od Olma Olomouc za 1,86€ (bez akcie!)
cvrček
Najlepšie je kúpiť si kravu
Renata
Súhlasím s redakciou ak by som chcela kúpiť maslo za 1,29 eur –je z Polska ….i keď sa mi už stalo že bolo prezentované podla obalu a kodu ako Slovenske , ale krajina pôvodu bolo Polsko.
Valentína
Nepozerajte na obal, či je slovenský, poľský, alebo nemeckňy.
Všade sa nájdu šmejdy.
Ani vysoká cena nie je zárukou kvality, možno chhce len niekto zarobiť.
Pozrite sa na podiel mliečného tuku v masle..kvalitné maslo ma myslím nad 80%..alebo tak podobne, najdite si to na nete.
Najlepšia značka kvality je fakt výroba vlastného masla z mlieko z družstva 🙂
Milan
Máslo jsem vyrobil a je skvělé.
Anka
vyskusam aj ja
Juli
Určite si skúsim maslo vyrobiť, som zvedavá ako bude chutiť.
Linda
Nechapem niektore komentare…ak by ma aj vyslo maslo doma spravene viac,viem ze tam nie su ziadne konzervacne latky,lebo viem,co som si do neho dala.Recept sa mi paci,cim skor vyskusam,Dakujem:-)
Julo
Komentáre sú komentáre,ale aj tie vaše stoja za otázku:
– dajte mi link,kde si prečítam aké sú v masle konzervačné látky ?
– A vieme čo ste si dala do masla , ak ste si kúpili smotanu z obchodu ?
andrej
No tu netreba link. maslo nemoze vydzat 6 mes. vid RAJO.
andrej
Konzevanty su uz v smotane a maslo z takej smotany bude nieco cez 70% tuku.
Dobre myslene ale skutocnost je ina. Dobre maslo moze byt len s kvalitnej domacej smotany bez konzervantov.
Eva
Děkuji, máslo lepší, než to předražené z obchodu.
Milan
Tahle diskuze mi prijde jako od chovancu z Bohnicke lecebny. Boze to jste opravdu vsichni fakt tak jednoduchy a omezeny.
Vyrabet maslo z v obchode koupenych surovin je totalni nesmysl to za prve.
Za dalsi maslo je maslo a je jedno jestli je to Polske, Madarske, Nemecke, Tatarske ci treba Hotentotske. Máslo je mléčný výrobek. Obecně se vyrábí zakoncentrováním mléčného tuku (smetany) a následnou reverzí fází na emulzi vody v tuk. Klasické máslo obsahuje minimálně 80 % mléčného tuku, zbytek tvoří voda (do 16 %) a mléčná sušina (bílkoviny, laktóza)
A to ze u vas doma jste maslo rikali treba margarinu to uz je druha vec.
No za za posledni pred tydnem bylo v Penny maslo za 22,90 Kč to neni na ty vase nosate penize ani jedno Euro.
Takze sklidnete hormon vcetne redakce, dejte si studeny hadr na hlavu, predepsany prasek a vsechno bude opet v poradku.
anazuz
No Ty „mudrlant“.
Nie je maslo ako maslo! A už vôbec nie to nemecké, polské, či hotentodské. A o tých pár centov
v cene už vôbec predsa nejde.
V prvom rade záleží z akého mlieka je vyrobené. Či je to mlieko od kravičiek volne sa pasúcich
na zelenej lúke, alebo od kráv z veľkokapacitných stajní, kde sú kravy uväznené v akychsi kobkách a žrádlo dostávajú do hrantov, aj to pochybnej kvality. Pohybujú sa iba vtedy, ked ich posúvajú v zástupe na dojenie. No hrúza /je o tom dokument/. Takže skludni svoje hormony a choď si kúpiť
mlieko k nejakému gazdovi, ktorý chová zopár jalovičiek pekne na svojom humne a možno Ti
predá aj to „pravé bio maslo“, ktoré konzumovali naši predkovia. Ak takého gazdu ešte nájdeš!
Ak nie, tak by som určite dala prednosť tomu nášmu, ako napr. pôvodom z Nemecka, už len
preto, aby som podporila našich výrobcov!
anazuz
No Ty „mudrlant“.
Nie je maslo ako maslo! A už vôbec nie to nemecké, polské, či hotentodské. A o tých pár centov
v cene už vôbec predsa nejde.
V prvom rade záleží z akého mlieka je vyrobené. Či je to mlieko od kravičiek volne sa pasúcich
na zelenej lúke, alebo od kráv z veľkokapacitných stajní, kde sú kravy uväznené v akychsi kobkách a žrádlo dostávajú do hrantov, aj to pochybnej kvality. Pohybujú sa iba vtedy, ked ich posúvajú v zástupe na dojenie. No hrúza /je o tom dokument/. Takže skludni svoje hormony a choď si kúpiť
mlieko k nejakému gazdovi, ktorý chová zopár jalovičiek pekne na svojom humne a možno Ti
predá aj to „pravé bio maslo“, ktoré konzumovali naši predkovia dlhé roky a boli zdraví ako repa. Ak takého gazdu ešte nájdeš!
Ak nie, tak by som určite dala prednosť tomu nášmu slovenskému, ako napr. pôvodom z Nemecka, už len preto, aby som podporila našich výrobcov!
Slovien
Výborný článok, možno by bolo vhodné niektorým komentujúcim doporučiť najprv myslieť a potom hovoriť.
V decembri 2022 je cena 250 g masla na úrovni 3-4 €.
Nejde však iba o cenu, vieme však ako na to a v podstate ide o aktívny oddych v kruhu blízkych, ktorých máme radi. My si vyrábame aj vlastné domáce klobásky, lepšie chutia, lebo vieme čo jeme.
Určite vyskúšam vlastnú výrobu masla.