Predtým, ako boli zdravotné prínosy nasýtených tukov úplne pochopené, získavalo si maslo hlavne negatívnu publicitu. Ľudia sa ho skôr obávali a nahrádzali ho margarínmi.
V súčasnosti nás však mnoho štúdií nabáda ku konzumácii tejto starovekej žltej nátierky a upozorňujú na množstvo zdraviu prospešných vlastností, ktorými sa maslo môže popýšiť.
Po toľkých rokoch vnímania masla ako nášho nepriateľa, sa nakoniec ukazuje, že je vlastne veľmi zdravou voľbou a jednoznačne lepšou, ako doteraz uznávané margaríny. Prečítajte si, prečo je to tak.
1. Maslo je dobrým zdrojom nasýtených tukov
Živočíšne nasýtené tuky zvyšujú hladinu HDL cholesterolu, ktorý je známy ako „dobrý“ cholesterol. HDL cholesterol znižuje riziko srdcových chorôb a mozgovej porážky. Cholesterol z masla, je tiež základom pre rozvoj mozgu a funkcie nervového systému.
Je síce pravda, že nasýtené tuky mierne zvyšujú aj hladinu LDL cholesterolu, no iba veľkých častíc, ktoré sa nespájajú s rizikami pre kardiovaskulárny systém.
Téme prírodnej liečby vysokého cholesterolu a čisteniu zanesených ciev sa samostatne venujeme v elektronickej knihe, ktorú sme pred časom publikovali. Viac informácií o nej nájtede TU a o českej verzii e-knihy TU.
V knihe sa doziete veci ako napríklad to, aké sú príznaky upchatých ciev, aké sú všetky riziká liekov proti cholesterolu (statínov), čo robiť, ak vám lekár nechce dovoliť tieto lieky vysadiť, aká je pravda o nízkotučnej strave, čo je skutočná príčina upchávania ciev, ako cievy vyčistiť, ak už sú upchaté a množstvo ďalších užitočných informácií.
2. Maslo je bohaté na kyselinu linolovú (CLA)
Kyselina linolová sa spája s redukovaním telesného tuku u zvierat i ľudí.
CLA je mastná kyselina, ktorá sa nachádza v mäse a mliečnych výrobkoch cicavcov, ktoré prijímajú rastlinnú stravu a disponujú špeciálnym žalúdkom, v ktorom potrava kvasí ešte pred procesom trávenia (prežúvavce).
Štúdia publikovaná v časopise Journal of Nutrition (Žurnál o výžive) podporuje tvrdenie, že CLA dokáže pomôcť pri redukcii telesného tuku u obéznych a ľudí s nadváhou.
Ďalšia štúdia, publikovaná v roku 2004 v The American Jurnal of Clinical Nutrition (Americký žurnál klinickej výživy) skúmala potenciál kyseliny linolovej pri liečbe cukrovky typu 2. Podľa autorov by CLA mohla byť užitočná pri riadení inzulínovej intolerancie.
3. Maslo je vynikajúci zdroj vitamínu A
Vitamín A potrebujeme pre dobrý zrak, bezproblémové fungovanie endokrinného systému a ostatných telesných funkcií. Vitamín A je známym anti-oxidantom, ktorý nás chráni pred škodlivými voľnými radikálmi.
Približne 30 gramov masla nám dodá 15% dennej doporučenej dávky vitamínu A.
Výživové odporúčania z roku 2010 radia obmedziť príjem nasýtených tukov na menej ako 10% z celkového príjmu kalórií. Pri stravovaní s približne 2 000 kalóriami na deň, naše telo nepotrebuje viac ako 22 gramov nasýtených tukov.
4. Maslo obsahuje butyrát (známy ako butanoát)
Butyrát je inými slovami kyselina maslová. Ide o tučnú kyselinu, ktorá je dôležitá pre fungovanie tráviaceho systému a bráni vzniku chronických zápalov.
Štúdia publikovaná v zborníku Národnej akadémie vied v roku 2013 sledovala, ako kyselina maslová vyrovnáva imunitný systém, ktorý sa z veľkej časti nachádza práve v črevách.
5. Maslo nám dodáva stigmasterol
Stigmasterol poskytuje ochranu pred kalcifikátmi kĺbov.
Výskum tiež ukázal, že stigmasterol môže byť užitočný aj ako prevencia pri niektorých typoch rakoviny vrátane rakoviny vaječníkov, prostaty, prsníkov a čriev.
6. Maslo je bohaté na vitamín K, D a selén
O prínosoch vitamínov D a K zrejme už každý z vás počul. Písali sme o nich viackrát aj na tejto stránke.
Selén zasa hrá kľúčovú úlohu pre zdravý metabolizmus. Mnoho ľudí trpí nedostatkom selénu, takže konzumácia masla by mohla byť tým správnym krokom k náprave.
Záver
Kým mnoho diét neodporúča jedenie masla, pravda je taká, že ho môžete pokojne jesť, no s mierou.
Pokiaľ to je možné, vyberajte si bio (organické) maslo, vyrobené z mlieka kráv, ktoré sú chované voľne na pasienkoch a kŕmia sa čerstvou zelenou trávou. Môžete ho tiež kúpiť na najbližšej farme či salaši, alebo v špecializovaných obchodoch.
Dr.Jozef Tlamka
Ďakuje vážená redakcia za super článok…aj vďaka maslu sa dožívam 84 rokov, najlepšie Liptovské z Liptovského Mikuláša……. takže veľa zdravia Vám prajem —ste super……..