Pomaranče prekypujú minerálmi a vitamínmi. Dokážu však pomáhať iba pri chrípke alebo nachladnutí? V tomto článku sa trocha bližšie pozrieme na ich ďalšie zdravotné prínosy.
Pomaranče síce nepochádzajú z nášho zemepisného pásma, no vďaka globalizácii sú dnes k dispozícii celoročne aj nám. Preto nebude problém si ich kedykoľvek zaobstarať.
Tu už nasleduje 7 hlavných zdravotných prínosov pomarančov:
1. Zlepšujú imunitu
Pomaranče sú pomerne bohaté na vitamín C. Len jeden stredne veľký pomaranč pokryje až 72% dennej potreby tohto vitamínu.
Vitamín C hrá dôležitú úlohu ako antioxidant tým, že chráni vaše telo od poškodení spôsobených voľnými radikálmi. Pomáha tak v tele znižovať zápaly, hlavne pri ochoreniach súvisiacich s imunitou, ale aj pri osteoartritíde (artróze) či reumatoidnej artritíde (reume).
Mnohé štúdie potvrdzujú, že vitamín C hrá dôležitú úlohu pri posilňovaní imunitného systému, čo je dôležité aj pri nádche, chrípke či iných ochoreniach dýchacích ciest.
2. Sú dobré na prevenciu cukrovky
Pomaranče sú bohaté na vlákninu, ktorá pomáha kontrolovať hladinu cukru v krvi a znižuje tak riziko prepuknutia cukrovky.
Pomaranče v rozumnej miere je možné konzumovať dokonca aj pri už existujúcej cukrovke. Sú síce sladké, no cukru neobsahujú až tak veľa.
Náš tip: Prírodná liečba cukrovky: Vedecky overený spôsob ako predchádzať, zvrátiť a kontrolovať cukrovku bez liekov. Viac informácií tu
3. Bojujú proti ochoreniam srdca
Jedným z dôvodov, prečo niektorí ľudia ochorejú na srdce je, že sa im zablokujú artérie kvôli konzumácii zlej stravy a nezdravému životnému štýlu.
Pomaranče obsahujú flavonoidy ako napríklad hesperidín, ktoré predchádzajú upchávaniu ciev. Takto vás chránia pred rôznymi ochoreniami srdca, vrátane závažného infarktu.
4. Predchádzajú zápche
Ako sme už spomenuli, pomaranče majú v sebe pomerne veľa vlákniny.
Tá okrem regulácie krvného cukru prispieva aj zdravému tráveniu, uľahčuje prechod potravy črevami a tým predchádza zápche.
Okrem toho je prevenciou aj ďalších črevných ochorení ako napríklad syndrómu dráždivého čreva.
5. Ozdravujú pokožku
Pomaranče obsahujú pomerne veľké množstvo betakaroténu, ktorý im dodáva ich typické žlto-oranžové sfarbenie.
Betakarotén chráni bunky pokožky pred poškodením a prejavmi starnutia.
6. Znižujú cholesterol
Pomaranče neobsahujú žiaden cholesterol. Ba čo viac, pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu v krvi.
Už spomínaný vitamín C nachádzajúci sa v pomarančoch bráni oxidácii cholesterolu. Je to práve zoxidovaný cholesterol, ktorý sa v cievach najčastejšie usádza a upcháva ich.
Podrobne o tom, ako si vyčistiť cievy od usadeného cholesterolu, sa dozviete TU.
7. Podporujú činnosť mozgu a prospievajú tehotenstvu
Kyselina listová nachádzajúca sa v pomarančoch podporuje rozvoj a činnosť mozgu.
Navyše, kyselina listová je veľmi dôležitá aj pre tehotné ženy, pretože predchádza vzniku vývojových chýb u ich plodov, ako je nepríjemný rázštep chrbtice.
Jarda
Příliš mnoho protichůdných tvrzení. Prvních pět bodů lze opatřit levněji a mnohem efektivněji, s lepším výsledkem. vše je v knize paní Carmen Thomasové o zvláštní šťávě.
Co s cholesterolem? Je základním prvkem pro výživu nervových, tedy i mozkových buněk. Když jej snižujeme, kam tím směřujeme? Cholesterol si vytváří zejména naše tělo podle svých potřeb, jistě jej má někdy nedostatek, někdy nadbytek a při měření je to jen otázka, kdy se odběr provede. Nepochází ze stravy na 1. místě. A jistě všichni víte, jak to s ním bylo. Někdo vymyslel cholesterol jako zdravotní problém, a když se ukázalo, že je to problém okrajový a s malým finančním ziskem, tabulkově se snížila jeho hodnota, aby se ze zdravých lidí udělalo více pacientů, k odsouzení…
Takže s poškozením mozkových buněk matky, těžko prospějete lidskému plodu.
Tatiana
Dobrý deň, Jardo, knihy C.Thomas asi v češtine ešte nevyšli, že?
Tany
jozef
Skoda, ze na ilustracnom obrazku je mandarinka, nie pomaranc ….