Obličkové kamene sú v dnešnej dobe častým zdravotným problémom mnohých ľudí. Z jedného dňa na druhý vás môže prekvapiť výrazná bolesť v oblasti brucha a chrbtice, ktorá vyúsťuje až do močového mechúra.
Ide o nepríjemnú koliku a postihuje najmä ľudí, ktorí majú sedavé zamestnanie.
Odstránenie obličkových kameňov môže byť neuveriteľne bolestivé. Bohužiaľ, ľudia, ktorí už v minulosti trpeli týmto ochorením, majú vyššiu pravdepodobnosť, že sa u nich prejaví znovu.
Našťastie existuje zopár opatrení, ako si toto riziko znížite. V tomto článku uvádzame 8 spôsobov pre predchádzanie tvorby obličkových kameňov.
Najprv si ale povedzme trocha viac o tom, čo to obličkové kamene vlastne sú.
Čo sú obličkové kamene
Obličkové kamene sú známe aj pod odborným názvom nefrolitiáza. Ide o drobné tvrdé hrudky vytvorené z vykryštalizovaných odpadových látok v obličkách.
Existujú 4 hlavné typy obličkových kameňov. Približne 80% z nich sa skladá z vápenatých solí (šťaveľov). Menej obvyklé formy sú zložené zo struvitu, kyseliny močovej a cysteínu.
Zatiaľ čo menšie kamene nepredstavujú až taký závažný problém, väčšie kamene môžu spôsobiť upchatie v močovom systéme, keď sa vyplavujú z tela von. To potom vedie k silnej bolesti, vracaniu a krvácaniu.
Obličkové kamene sú častým zdravotným problémom. Dnes nimi trpí približne 12% mužov a 5% žien.
Navyše, ak sa u vás raz vytvoria obličkové kamene, máte až o 50% vyššiu pravdepodobnosť, že ich dostanete opäť o 5 až 10 rokov neskôr.
8 odporúčaní, ako znížiť riziko vzniku obličkových kameňov
1. Ostaňte dobre hydratovaní
Ak chcete predísť vzniku obličkových kameňov, začnite piť veľa vody. Tekutiny zrieďujú kryštály odpadových látok v obličkách, čím znižujú riziko tvorby obličkových kameňov.
Nie všetky tekutiny sú však vhodné pre tento účel. Napríklad, vysoký príjem vody je spojený s nižším rizikom tvorby obličkových kameňov. Nápoje, ako sú káva, čaj, pivo, víno a pomarančový džús boli tiež spojené s nižším rizikom ich vzniku.
Naopak, vyšší príjem limonád riziko tvorby obličkových kameňov zvyšuje. To platí v prípade sladených, ako aj umelo sladených limonád.
Sladené nealkoholické nápoje obsahujú fruktózu, ktorá zvyšuje vylučovanie vápnika, vápenatých solí a kyseliny močovej. Ide o dôležité faktory, ktoré sa podieľajú na formovaní obličkových kameňov. Ďalším problémom mnohých limonád je, že obsahujú kyselinu fosforečnú.
Ostať hydratovaný je dôležité pri prevencii tohto ochorenia. Niektoré druhy nápojov môžu znížiť riziko a niektoré naopak zvýšiť. Majte preto na pamäti, ktoré druhy nápojov majú aký vplyv.
2. Zvýšte príjem kyseliny citrónovej
Kyselina citrónová patrí medzi organické kyseliny a môžeme ju nájsť v mnohých druhoch ovocia a zeleniny, najmä u citrusových plodov. Citróny a limetky sú obzvlášť bohaté na túto rastlinnú látku.
Kyselina citrónová môže predchádzať tvorbe kameňov z vápenatých solí v dvoch smeroch:
- Zabraňuje tvorbe kameňov: Dokáže na seba viazať vápnik v moči, čím znižuje riziko tvorby obličkových kameňov.
- Zabraňuje rozšíreniu obličkových kameňov: Viaže na seba existujúce kryštály vápenatých solí, a tým bráni ich zväčšovaniu. Môže vám pomôcť vylúčiť ich z tela skôr, než narastú do väčších veľkostí.
Jednoduchý spôsob, ako prijmete vyššie množstvo kyseliny citrónovej, je konzumovať viac citrusových plodov, ako sú grapefruity, pomaranče, citróny a limetky.
Môžete tiež vyskúšať pridať do vody trochu šťavy z citrónu alebo limetky a popíjať ju v priebehu celého dňa.
3. Obmedzte konzumáciu potravín s vysokým obsahom vápenatých solí
Oxalát (vápenaté soli alebo kyselina šťaveľová) predstavuje nevýživnú látku, ktorú môžeme nájsť v mnohých potravinách rastlinného pôvodu, ako sú listová zelenina, ovocie, zelenina a kakao.
Aj vaše telo ju produkuje v značnom množstve. Ak máte k tomu vysoký príjem vápenatých solí v strave, môže sa zvýšiť ich vylučovanie v moči, je potom problematické pre ľudí, u ktorých sa tvoria obličkové kamene.
Kyselina šťaveľová na seba viaže vápnik a iné minerálne látky a vytvára kryštály, ktoré vedú k tvorbe obličkových kameňov. Avšak, potraviny s vysokým obsahom tejto kyseliny majú tendenciu byť veľmi zdravé, preto sa neodporúča prísne obmedzenie potravín s jej obsahom.
V súčasnej dobe sa strava s nízkym obsahom kyseliny šťaveľovej odporúča len pre pacientov, ktorí trpia ochorením s názvom hyperoxalúria (ktorá je spôsobená jej nadmerným hromadením v moči).
Pred zmenou vášho jedálnička sa poraďte so svojím lekárom alebo dietológom, či bude pre vás vhodné obmedziť konzumáciu potravín s vysokým obsahom vápenatých solí.
4. Neužívajte vysoké dávky vitamínu C
Štúdie potvrdzujú, že doplnky výživy s obsahom vitamínu C sú spojené so zvýšeným rizikom vzniku obličkových kameňov. Vysoký príjem vitamínu C môže zvýšiť vylučovanie kyseliny šťaveľovej v moči, pretože vitamín C sa na ňu môže v tele premeniť.
Jedna štúdia, ktorá zahŕňala švédskych mužov v strednom veku a starších, zistila, že ľudia, ktorí užívajú doplnky s vitamínom C majú 2 krát vyššie riziko vzniku obličkových kameňov ako tí, ktorí ich neužívajú.
Uvedomte si však, že vitamín C z prírodných zdrojov, ako sú napríklad citróny, nie je spojený so zvýšeným rizikom vzniku obličkových kameňov.
5. Konzumujte dostatočné množstvo prírodného vápnika (najlepšie prírodného)
Je to bežné nedorozumenie, že je potrebné znížiť príjem vápnika, aby sa znížilo aj riziko tvorby obličkových kameňov obsahujúcich vápnik. Avšak, toto tvrdenie nie je vedecky dokázané. V skutočnosti je strava s vysokým obsahom vápnika spojená so zníženým rizikom vzniku obličkových kameňov.
V rámci jednej štúdie bolo zistené, že vysoký denný príjem vápnika znižuje riziko vzniku obličkových kameňov.
Táto štúdia skúmala muža s obličkovými kameňmi, ktorému denne podávali 1200 mg vápnika. Súčasne mu nastavili diétu, ktorá zahŕňala nízky príjem živočíšnych bielkovín a soli.
V priebehu 5 rokov mal tento muž o 50% nižšie riziko opätovného vzniku obličkových kameňov ako kontrolná skupina účastníkov štúdie, ktorej podávali len 400 mg vápnika denne.
Vápnik má tendenciu viazať na seba kyselinu šťaveľovú v strave a bráni tak jej vstrebávaniu do tela. Obličky ho tak nemusia vylúčiť močovými cestami. Mliečne výrobky, ako sú syry, mlieko a jogurty sú dobré zdroje vápnika.
Pre väčšinu dospelých je odporúčaná denná dávka vápnika 1000 mg na deň. Avšak, pre ženy nad 50 rokov sa odporúča 1200 mg vápnika denne a pre ľudí nad 70 rokov tiež.
6. Obmedzte príjem soli
Strava s vysokým obsahom soli je spojená so zvýšeným rizikom tvorby obličkových kameňov u niektorých ľudí.
Vysoký príjem sodíka, ktorý je súčasťou kuchynskej soli, môže zvýšiť vylučovanie vápnika močom. Je to jeden z hlavných rizikových faktorov pre vznik obličkových kameňov.
Väčšina súčasných odborníkov na zdravú výživu odporúča, aby ľudia obmedzili príjem soli na 2300 mg denne. Avšak väčšina ľudí konzumuje oveľa vyššie dávky soli.
Jedným z najlepších spôsobov, ako znížite príjem sodíka, je prestať konzumovať spracované potraviny. Tie ho v sebe obsahujú najviac.
7. Zvýšte príjem horčíka
Horčík je nevyhnutným minerálom, ktorý väčšina ľudí nekonzumuje v dostatočnom množstve. Podieľa sa na stovkách metabolických reakcií v tele. Dodáva nám energiu a zabezpečuje pohyb našich svalov.
Existujú dôkazy, že horčík môže pomôcť zabrániť tvorbe obličkových kameňov. To, ako presne funguje, nie je úplne objasnené. Horčík pravdepodobne znižuje vstrebávanie vápenatých solí v črevách, no nie všetky štúdie to potvrdzujú.
Odporúčaná denná dávka horčíka je 400 mg. Ak ju chcete zvýšiť, konzumujte napríklad avokádo či strukoviny.
8. Obmedzte konzumáciu živočíšnych bielkovín
Strava s vysokým obsahom živočíšnych bielkovín, ako mäso, ryby a mliečne výrobky, je spojená so zvýšeným rizikom vzniku obličkových kameňov.
Vysoký príjem živočíšnych bielkovín môže zvýšiť vylučovanie vápnika a znížiť hladinu citrátu vápenatého.
Živočíšne zdroje bielkovín sú rovnako bohaté na puríny. Tieto zlúčeniny sa rozkladajú na kyselinu močovú a môžu zvýšiť riziko tvorby obličkových kameňov.
Všetky potraviny obsahujú puríny, ale v rôznych množstvách. Obličky, pečeň a iné vnútornosti sú veľmi bohaté na puríny. Naopak, rastlinné potraviny majú nízky obsah purínov.
Záver
Ak ste už trpeli obličkovými kameňmi, je veľmi pravdepodobné, že sa u vás vytvoria znovu v priebehu 5 až 10 rokov. Dobrou správou je, že existujú určité opatrenia, ktoré môžu prispieť k zníženiu tohto rizika.
Skúste zvýšiť príjem tekutín, konzumovať potraviny bohaté na niektoré výživné látky, jesť menej živočíšnych bielkovín a vyhnúť sa príjmu soli.
Pridaj komentár