Povedzme si to na rovinu – život vie byť vyčerpávajúci. Každodenné záležitosti nasledujú jedna za druhou, často bez oddychu medzi nimi. Medzi prácou, výchovou našich detí, školou a inými povinnosťami si málokto z nás dokáže nájsť dostatok času na cvičenie a na iné zdravé návyky.
Avšak na zvýšenie a zachovanie našej energie existuje niečo, čo môžeme vykonať v priebehu dňa a nebude nás to stáť veľa námahy.
Konzumáciou určitých potravín môžeme nášmu organizmu dodať vitamíny, minerály, antioxidanty a vlákninu, ktoré ho nabijú energiou a ktoré dokonca znižujú riziko cukrovky či rakoviny.
1. Mandle
Mandle sú bohaté na obsah mangánu, vitamínu E, horčíka, tryptofánu, medi, vitamínu B2 (riboflavín) a fosforu – všetko sú to živiny, ktoré pomáhajú zvyšovať energiu.
Zvlášť horčík má množstvo priaznivých účinkov. Urýchľuje tvorbu energie, posilňuje imunitný systém, zlepšuje kvalitu spánku, uvoľňuje svalstvo, pomáha odbúravať stres a zlepšuje náladu.
2. Čili (pálivá) paprika
Pálivá paprika obsahuje látku známu ako kapsaicín. Kapsaicín spôsobuje zohrievanie nášho organizmu a spaľovanie tukov, čo vedie tiež k zrýchleniu metabolizmu.
Vedci sa nazdávajú, že konzumácia pálivej papriky či iného jedla, ktoré spôsobuje v našom organizme tvorbu tepla, môže zrýchliť náš metabolizmus o 5 percent.
To však nie je všetko. Výskumy tiež ukázali, že pálivá paprika znižuje chuť do jedla, zlepšuje trávenie a pomáha nášmu organizmu pri oxidácii tukov.
3. Tmavá listová zelenina
Listová zelenina, ako je špenát, rukola, kel a brokolica je známa tým, že potláča únavu a je zdrojom dlhodobejšej energie. Táto zelenina je doslova napchatá živinami, ako sú vápnik, železo, horčík, draslík, fosfor, zinok a vitamíny A, C, E a K.
Obsahuje tiež veľa vlákniny a kyseliny listovej. Najmä vitamín C dodáva nášmu organizmu výdatnú dávku antioxidantov, ktoré nám pomáhajú udržať si zdravie a silu.
4. Koreniny
Väčšina korenín má protizápalové účinky a podporuje našu energiu. Koreniny navyše obsahujú veľké množstvo antioxidantov.
Napríklad škorica má botanické vlastnosti, ktoré pôsobia na znižovanie krvného tlaku, zabraňujú vzniku infekcií a tlmia zápaly. To vedie k zlepšeniu zdravia srdca a k zvýšeniu našej energie.
Podľa výskumov zázvor môže zlepšiť náš metabolizmus až o 20 percent.
5. Banány
Banány pomáhajú odbúravať únavu prostredníctvom aminokyselín, prírodných cukrov a vlákniny. Výskumy potvrdili, že športovci, ktorí pred tréningom skonzumovali banány, podávali rovnako dobrý výkon ako športovci, ktorí pred tréningom vypili 6 percentný karbohydrátový nápoj.
Vedci dospeli k záveru, že banány sú výbornou potravinou na doplnenie zásob našej energie!
6. Quinoa
Quinoa je výbornou náhradou za cestoviny. Cestoviny sú síce plné sacharidov, no ešte niekoľko hodín po ich konzumácii máme pocit miernej ťarbavosti. Vyskúšajte preto radšej quinou.
Quinoa obsahuje málo sacharidov, ale veľa rastlinných bielkovín, ktoré nášmu organizmu pomáhajú udržiavať maximálnu hladinu energie. Quinoa tiež obsahuje veľké množstvo železa, vápnika, horčíka, mangánu a vlákniny.
Všetky tieto látky zvyšujú hladiny antioxidantov a posilňujú zdravie nášho imunitného systému. Výsledkom je, že sa cítime byť plní energie!
7. Chia semienka
Chia semienka vďaka svojmu optimálnemu pomeru bielkovín, tukov a vlákniny pomáhajú nášmu organizmu udržiavať stálu hladinu energie. Okrem toho majú nízky obsah sacharidov, čo nie je nikdy na škodu.
Mgr. Carolyn Brownová, dietologička a výskumníčka, ktorá pracuje v spoločnosti Foodtrainers v Manhattane v New Yorku, hovorí:
„Chia semienka Vám vďaka svojmu výbornému pomeru medzi bielkovinami, tukmi a vlákninou dodajú dlhotrvajúcu energiu. Chia semienka majú navyše aj nízky obsah sacharidov, čo je dobré.
Ich konzumácia nespôsobuje prudký nárast či pokles hladiny cukru v krvi alebo inzulínu, a preto znižujú nadmernú chuť a žiadostivosť po jedle, čo je dobrou prevenciou pred následným prejedaním sa.“
Pridaj komentár