Čo máte na cvikle najradšej? To, že je chrumkavá a šalátom dodáva sladkastú chuť? Alebo to, že jej šťava má chuť zeminy? Alebo je to možno jej žiarivá farba, ktorou zafarbí každý pokrm. A možno na nej máte radi všetky tieto veci!
V tom prípade ale nie ste sami. Všemocná cvikla sa tešila veľkej obľube už aj v starovekom Grécku a Ríme. Táto koreňová zelenina v tých časoch dokonca slúžila ako obetný dar pre božstvá ako bol napríklad Apolón v Delfách.
Cvikla so svojím arzenálom mimoriadne prospešných živín bola určite hodnotným obetným darom! Cvikla obsahuje minerály, ako sú vápnik, železo, horčík, draslík, sodík, fosfor a zinok. Okrem toho sa tiež môže pochváliť obsahom vitamínov A, B, C či obsahom folátov (vitamín B9).
Cvikla je okrem toho ešte bohatá aj na obsah nitrátov, ako aj na obsah fytochemických zlúčenín, ako sú karotenoidy, kyselina askorbová (vitamín C), flavonoidy a fenolové kyseliny.
Cvikla tiež obsahuje mimoriadne blahodarné zložky známe ako betakyanín a betaxantín (rastlinné pigmenty). Tieto zlúčeniny so svojimi antoxidačnými a protizápalovými účinkami sú zároveň zodpovedné za výraznú farbu červenej repy.
Poďme sa teda pozrieť bližšie na to, čo všetko nám táto zelenina hodná bohov ponúka!
1. Dodáva nášmu organizmu veľké množstvo antioxidantov
Konzumáciou cvikly prispievame k ochrane nášho organizmu pred pustošivými účinkami voľných radikálov.
Zlúčeniny voľných radikálov vznikajú v našom organizme pri bežných metabolických procesoch. Ich tvorba je ovplyvnená aj naším životným štýlom, stravou či stresom.
Voľné radikály môžu v našom organizme tiež vznikať, ak na nás pôsobia toxické látky z okolitého prostredia, napr. cigaretový dym, ale aj chemikálie, ktoré majú pôvod v priemyselnej výrobe.
No a nie je preto žiadnym prekvapením, že voľné radikály v našom organizme sú jedným z vážnych dôvodov vzniku takých zdravotných problémov, ako sú rakovina, artritída či Alzheimerova choroba.
Cvikla má však veľmi vysoký obsah antioxidantov, ako sú rutín, kyselina kávová, epikatechín, betakyanín a betaxantín. Všetky tieto antioxidanty sú schopné účinne zabrániť škaredému pôsobeniu voľných radikálov v našom organizme.
Výsledkom teda je, že cvikla chráni náš organizmus pred škodlivou oxidáciou, vďaka čomu je cvikla jednou z najvhodnejších potravín pri prevencii proti chorobám.
2. Znižuje krvný tlak
Ak máme problémy s vysokým krvným tlakom, cvikla môže byť pre nás veľmi užitočným pomocníkom. Účastníci jedného výskumu vypili 500 ml cviklovej šťavy a o tri hodiny neskôr bolo týmto účastníkom namerané výrazné zníženie krvného tlaku.
Cvikla má takýto mimoriadny účinok zrejme vďaka obsahu nitrátov, ktoré sa v organizme menia na oxid dusnatý. Oxid dusnatý ďalej pôsobí na rozširovanie ciev. A výsledok? Žiaduce zníženie nášho krvného tlaku.
3. Cvikla potláča rakovinové bunky
Výskumy na zvieratách preukázali, že cvikla svojimi účinkami bráni vzniku nádorov pľúc a kože. Ďalší z výskumov tiež ukázal, že výťažok z cvikly zabíja ľudské rakovinové bunky v prípade rakoviny prostaty a rakoviny prsníka.
Vedci sa domnievajú, že podstatnú úlohu v boji proti rakovinovým bunkám tu zohráva betanín, ktorý je hlavnou zlúčeninou obsiahnutou v cvikle. Na potvrdenie týchto záverov, ako aj ohľadom účinného užívania extraktu z cvikly, bude potrebné vykonať ešte niekoľko ďalších výskumov.
No dovtedy určite nebude na škodu, keď začneme pravidelne jesť viac cvikly, čím našu stravu významne obohatíme o obsah antioxidantov.
4. Cvikla zlepšuje naše športové výkony
Vedeli ste, že väčšina profesionálnych športovcov pre zlepšenie svojich výkonov pije tajný nápoj? Aký? Cviklovú šťavu. Jeden z výskumov si vzal na mušku závodných cyklistov, ktorí jazdia dlhé trate.
Po tom, čo títo cyklisti vypili 0,5 l cviklovej šťavy, ich výkony sa zlepšili takmer o 3%. Uvažuje sa o tom, že vysoký obsah nitrátov v cviklovej šťave umožňuje športovcovi pri tréningu vyvinúť celkovo väčšiu silu, hoci objem spotrebovaného kyslíka sa nezmení.
A hoci my možno nie sme vrcholovými športovcami, trocha cviklovej šťavy nás však stále môže pred tréningom celkom nabudiť. Takže na zdravie!
5. Zbystruje našu myseľ
Jeden z výskumov vykonaný na starších osobách podáva dôkaz o tom, že strava bohatá na obsah nitrátov môže spomaliť postupné oslabovanie činnosti nervovej sústavy a mozgu.
Deje sa to vďaka tomu, že nitráty podporujú prítok krvi do mozgu. V tomto experimente bola počas dvoch týždňov osobám s cukrovkou 2. typu podávaná cviklová šťava (práve u osôb vo vyššom veku, ktoré trpia na cukrovku 2. typu, sa častejšie objavuje oslabovanie činnosti mozgu a nervovej sústavy).
U skúmaných osôb v tomto výskume bol zistený kratší čas potrebný na reagovanie na podnety. Vedci tak dospeli k záveru, že strava s vysokým obsahom nitrátov môže byť kľúčom k zachovaniu vitality a aktívneho životného štýlu.
6. Cvikla chráni našu pečeň
Okrem vyššie spomenutých účinkov, cvikla môže tiež významne napomôcť nášmu organizmu pri zbavovaní sa toxínov. Keď je náš organizmus zahltený toxínmi (napr. z dôvodu užívania určitých liekov), môže dôjsť aj k poškodeniu niektorých jeho orgánov.
Avšak aj v takom prípade má cvikla schopnosť do určitej miery chrániť našu pečeň. Niekoľko pokusov na zvieratách potvrdilo, že extrakt z cvikly pomáhal pečeni v jej normálnej činnosti aj napriek tomu, že bola vystavená vplyvu vysoko jedovatých chemikálií.
Extrakt z cvikly tiež pôsobí proti nadmernému ukladaniu tuku v pečeni a zároveň chráni bunky pečene pred predčasným odumretím – oba tieto účinky sú neklamným znakom ochrannej sily cvikly!
Sila cvikly – aké sú odporúčania?
Podľa Ministerstva poľnohospodárstva v Spojených štátoch amerických je odporúčaná týždenná dávka skonzumovanej zeleniny 825 až 900 gramov. Treba podotknúť, že sa jedná o zeleninu červenej farby.
Odteraz, ako sme sa dozvedeli o všetkých blahodarných účinkoch cvikly, by mala mať na našom tanieri už navždy pevné miesto. Cvikla by sa teda určite mala stať súčasťou našej stravy. Jej vysoký obsah vápnika, železa, horčíka, draslíka, sodíka, fosforu a zinku si naše zdravie určite bude pochvaľovať.
Ak sa neviete rozhodnúť, či máte konzumovať varenú zeleninu, surovú zeleninu alebo zeleninovú šťavu, táto informácia Vám hádam pomôže urobiť si v tom jasno.
Varením cvikly sa výrazne znižuje jej obsah nitrátov. Okrem toho, pri varení cvikla stráca viac než 25 % zo svojho obsahu folátov.
S cviklou však aj opatrne
Niektorí z nás môžu mať po konzumácii cvikly moč a stolicu zafarbené do červena alebo do ružova. Nemusíme sa obávať – červený moč či stolica po konzumácii cvikly sú neškodné.
Ak sme však náchylní na tvorbu obličkových kameňov z dôvodu vyššieho príjmu vápnika v strave, mali by sme sa mať na pozore a tejto žiarivo červenej zelenine sa radšej vyhýbať.
Cvikla má vysoký obsah oxalátov, ktoré by mohli nášmu organizmu brániť vo vstrebávaní vápnika a práve to by mohlo ďalej viesť k tvorbe obličkových kameňov.
Existuje aj niekoľko dôkazov o tom, že ak trpíme syndrómom dráždivého čreva, obmedzenie až vylúčenie cvikly z našej stravy môže viesť k zmierneniu tohto problému.
Záver
Cvikla alebo červená repa je vďaka svojmu arzenálu výživných látok a antioxidantov doslova bezkonkurenčnou zásobárňou účinkov prospešných pre naše zdravie!
Antioxidanty a iné výživné látky cvikly pôsobia v našom organizme ako účinná ochrana pred pustošivým pôsobením voľných radikálov, čím sa znižuje možné riziko vzniku chronických ochorení, ako sú rakovina či artritída.
Cvikla bude pre nás tiež nedoceniteľným pomocníkom, ak bojujeme proti vysokému krvnému tlaku, a dokonca, ak športujeme, pomôže nám podávať lepšie výkony.
Pridaj komentár