Každý z nás miluje, ak si nemusíme zakaždým variť nové jedlo, ale si jednoducho zohrejeme a skonzumujeme jedlo z predošlého dňa. Ohrievanie samo o sebe škodlivé nie je.
Existujú však potraviny, ktoré by ste nikdy nemali ohrievať. V opačnom prípade si môžete ohroziť vaše zdravie.
Potraviny rozlišujeme na také, ktoré môžu byť ohriate viackrát, ale aj také, ktoré by sa nemali zohrievať opakovane. Konzumácia niektorých zvyškov jedla vás totiž môže vystaviť riziku.
Preto sa uistite, že sa budete vyhýbať prihrievaniu nasledovných štyroch druhov jedál.
1. Zelenina
Nesprávne uskladňovanie zeleniny alebo jej zahrievanie je nielen nebezpečné, ale môže byť dokonca smrteľné.
Podľa Centra pre bezpečnosť potravín by mali byť zvyšky zeleniny vždy uskladňované pri teplote 4°C. A ich plánujete uskladniť na dlhšiu dobu, radšej ich zamrazte.
Špenát, červená repa, hlávkový šalát a zeler obsahujú vysoké množstvo dusičnanov, ktoré sa môžu hromadiť, ak je zelenina vystavená izbovej teplote. To potom spôsobuje početné problémy.
Podľa štúdií, oxid dusičnatý môže vyvolať methemoglobinémiu u detí. Ide o vzácnu krvnú poruchu, ktorá spôsobuje príznaky ako sú kŕče, dýchavičnosť a únava.
2. Rastlinný olej
Prihrievanie jedla pripraveného na rastlinnom oleji je veľmi nebezpečné a je spájané so zvýšeným rizikom srdcových ochorení, mŕtvice a rakoviny.
Podľa nedávnych štúdií sa ohrievaním polynenasýtených tukov, ktoré obsahujú kyselinu linolovú (slnečnicový olej, kukuričný a repkový olej), uvoľňuje 4-hydroxynonenal. Je to toxín pochádzajúci z mastných kyselín a môže vážne poškodiť vaše zdravie.
Táto toxická zlúčenina je spájaná s ochorením srdca, problémami s pečeňou, Alzheimerovou chorobou, Huntingtonovou chorobou a s niektorými typmi rakoviny.
Rastlinné oleje sú určené na jedno použitie a v žiadnom prípade by ste ich nemali zahrievať späť do bodu varu.
3. Kuracie mäso
Kuracie mäso obsahuje vysoké množstvo bielkovín. Ak ho zohrievate po druhýkrát, jeho zloženie sa mení a stáva sa pre človeka nebezpečným.
Ohrievanie kuracieho mäsa je povolené len výnimočne. Navyše musíte pri ohrievaní zabezpečiť, aby sa mäso ohrialo rovnomerne a na vysokú teplotu. Uvedené pravidlo je obzvlášť dôležité, ak používate mikrovlnnú rúru, ktorá niekedy nezohreje mäso rovnomerne.
Už samotné používanie mikrovlnnej rúry je problematické, pretože mnohé štúdie poukazujú na nevhodné zmeny v štruktúre ohrievaných potravín.
Tiež by ste mali vedieť, že kuracie mäso môžete konzumovať po dobu len 2 dní od prvého uverania a nikdy nie viac.
4. Ryža
Ryža by mala byť riadne uskladnená, ak chcete ostať zdraví. Agentúra pre štandardy potravín uvádza, že surová ryža obsahuje škodlivé baktérie a spóry odolné voči teplu.
V prípade, že ryžu uskladňujete pri izbovej teplote, môžu sa tieto baktérie začať množiť a spôsobiť vám početné tráviace problémy.
Patogénne baktérie často dokonca prežijú aj ohrievanie, čo je dôvod, prečo odborníci odporúčajú všetky druhy ryže dojesť neodkladne po prvom uvarení.
Ak sa vám ryža zvýši, nedávajte ju do chladničky, ale ju radšej zamrazte.
Jarda
Radili jste, jak si máme zlepšit zdraví. Zapojili jste se do strašení.
Barbara
Súhlasím! V poslednom čase žasnem, čo tu píšu – samé strašidelné veci. A čo sa týka tých jedál, podľa toho každá žena by mala absolvovať vysokú školu o potravinách! Možem povedať, že desaťročia zohrievam všetko, čo mi ostáva, či ryža, kuracina, huby, atď a nikdy som nemala žiadne problémy, ani nikoho nepoznám, čo by tak úzkostlivo zvážil, čo spraviť s každým sústom jedla.
Takže tie články tu už beriem s rezervou alebo ich ani nečítam – aj dobrého veľa škodí!