Domáca liečba

Všetko, čo potrebujete vedieť pre zdravie a krásu

Osteoartritída
  • Hlavná stránka
  • O nás
  • Bylinky
  • Choroby
  • Krása
  • Strava
  • Kontakt

4 druhy jedla, ktoré by ste nemali nikdy opätovne zohrievať

1. augusta 2022 autor: redakcia 2 komentáre

        
  

4 druhy jedla, ktoré by ste nemali nikdy opätovne zohrievať

Každý z nás miluje, ak si nemusíme zakaždým variť nové jedlo, ale si jednoducho zohrejeme a skonzumujeme jedlo z predošlého dňa. Ohrievanie samo o sebe škodlivé nie je.

Existujú však potraviny, ktoré by ste nikdy nemali ohrievať. V opačnom prípade si môžete ohroziť vaše zdravie.


Potraviny rozlišujeme na také, ktoré môžu byť ohriate viackrát, ale aj také, ktoré by sa nemali zohrievať opakovane. Konzumácia niektorých zvyškov jedla vás totiž môže vystaviť riziku.

Preto sa uistite, že sa budete vyhýbať prihrievaniu nasledovných štyroch druhov jedál.

1. Zelenina

Nesprávne uskladňovanie zeleniny alebo jej zahrievanie je nielen nebezpečné, ale môže byť dokonca smrteľné.

Podľa Centra pre bezpečnosť potravín by mali byť zvyšky zeleniny vždy uskladňované pri teplote 4°C. A ich plánujete uskladniť na dlhšiu dobu, radšej ich zamrazte.

Špenát, červená repa, hlávkový šalát a zeler obsahujú vysoké množstvo dusičnanov, ktoré sa môžu hromadiť, ak je zelenina vystavená izbovej teplote. To potom spôsobuje početné problémy.

Podľa štúdií, oxid dusičnatý môže vyvolať methemoglobinémiu u detí. Ide o vzácnu krvnú poruchu, ktorá spôsobuje príznaky ako sú kŕče, dýchavičnosť a únava.

2. Rastlinný olej

Prihrievanie jedla pripraveného na rastlinnom oleji je veľmi nebezpečné a je spájané so zvýšeným rizikom srdcových ochorení, mŕtvice a rakoviny.

Podľa nedávnych štúdií sa ohrievaním polynenasýtených tukov, ktoré obsahujú kyselinu linolovú (slnečnicový olej, kukuričný a repkový olej), uvoľňuje 4-hydroxynonenal. Je to toxín pochádzajúci z mastných kyselín a môže vážne poškodiť vaše zdravie.

Táto toxická zlúčenina je spájaná s ochorením srdca, problémami s pečeňou, Alzheimerovou chorobou, Huntingtonovou chorobou a s niektorými typmi rakoviny.


Rastlinné oleje sú určené na jedno použitie a v žiadnom prípade by ste ich nemali zahrievať späť do bodu varu.

3. Kuracie mäso

Kuracie mäso obsahuje vysoké množstvo bielkovín. Ak ho zohrievate po druhýkrát, jeho zloženie sa mení a stáva sa pre človeka nebezpečným.

Ohrievanie kuracieho mäsa je povolené len výnimočne. Navyše musíte pri ohrievaní zabezpečiť, aby sa mäso ohrialo rovnomerne a na vysokú teplotu. Uvedené pravidlo je obzvlášť dôležité, ak používate mikrovlnnú rúru, ktorá niekedy nezohreje mäso rovnomerne.

Už samotné používanie mikrovlnnej rúry je problematické, pretože mnohé štúdie poukazujú na nevhodné zmeny v štruktúre ohrievaných potravín.

Tiež by ste mali vedieť, že kuracie mäso môžete konzumovať po dobu len 2 dní od prvého uverania a nikdy nie viac.

4. Ryža

Ryža by mala byť riadne uskladnená, ak chcete ostať zdraví. Agentúra pre štandardy potravín uvádza, že surová ryža obsahuje škodlivé baktérie a spóry odolné voči teplu.

V prípade, že ryžu uskladňujete pri izbovej teplote, môžu sa tieto baktérie začať množiť a spôsobiť vám početné tráviace problémy.

Patogénne baktérie často dokonca prežijú aj ohrievanie, čo je dôvod, prečo odborníci odporúčajú všetky druhy ryže dojesť neodkladne po prvom uvarení.

Ak sa vám ryža zvýši, nedávajte ju do chladničky, ale ju radšej zamrazte.





Súvisiace články:

  • 5 druhov potravín, ktoré spôsobujú nadúvanie, plynatosť a vypuklé brucho
  • 90% úspechu pri chudnutí je strava: Jedzte týchto 24 potravín a zbavte sa tuku natrvalo
  • Čo ste o brokolici určite nevedeli a ako ju variť, aby ste využili čo najviac jej liečivej sily
  • Všetko, čo vám doteraz lekári a médiá hovorili o konzumácii soli, je nesprávne


        
  

Kategória: Strava Značky: rastlinné oleje, varenie, zelenina, zohrievanie

Odoberajte zdarma naše články emailom!

Zaujíma vás domáca, prírodná a alternatívna liečba? Potom sa prihláste zdarma na odoberanie našich nových článkov priamo do vašej emailovej schránky:

Naša garancia: Nikdy vám nepošleme spam a kedykoľvek sa môžete odhlásiť.


 



Upozornenie: Tento článok nenahrádza vyšetrenie lekárom ani konzultáciu iným odborným zdravotníckym pracovníkom. Príspevky môžu obsahovať informácie, ktoré sa nezhodujú s názormi redakcie.

Komentáre

  1. Jarda

    Radili jste, jak si máme zlepšit zdraví. Zapojili jste se do strašení.

    Odpovedať
    • Barbara

      Súhlasím! V poslednom čase žasnem, čo tu píšu – samé strašidelné veci. A čo sa týka tých jedál, podľa toho každá žena by mala absolvovať vysokú školu o potravinách! Možem povedať, že desaťročia zohrievam všetko, čo mi ostáva, či ryža, kuracina, huby, atď a nikdy som nemala žiadne problémy, ani nikoho nepoznám, čo by tak úzkostlivo zvážil, čo spraviť s každým sústom jedla.
      Takže tie články tu už beriem s rezervou alebo ich ani nečítam – aj dobrého veľa škodí!

      Odpovedať

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Odoberajte naše články emailom!

Poznámka: Odoberanie je zdarma a môžete sa kedykoľvek odhlásiť.


Odporúčame e-knihy o zdraví:

Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Ďalšie zaujímavé články

  • Robte toto raz denne a vaša pleť bude vyzerať ako keď ste mali 20 rokov
  • Recept na chutné zázvorové cukríky, ktoré navyše uzdravia 14 chorôb
  • Vytlačte 1 citrón do 1 lyžice olivového oleja a zapamätáte si to do konca svojho života

© Copyright 2018 Domáca, prírodná a alternatívna liečba · Všetky práva vyhradené · Ochrana osobných údajov (Privacy Policy)

 

Obsah stránky podlieha ochrane autorských práv. Preberanie, kopírovanie a šírenie článkov alebo ich častí bez súhlasu prevádzkovateľa je zakázané.

Pre zlepšenie kvality našich služieb používame súbory cookies, ktoré môžete prijať alebo odmietnuť. Prijať Odmietnuť
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy zapnuté
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
ULOŽIŤ A PRIJAŤ