Druh kuchynského riadu a obzvlášť hrncov a panvíc, ktoré každý deň používate, môže výrazne ovplyvniť vaše zdravie.
Mnohí z nás sme si začali dávať pozor na to, čím sú naše potraviny postrekované, ingrediencie, ktoré sú do nich pridávané alebo či nie sú geneticky modifikované. Avšak rovnako dôležité je pozrieť sa na to, v čom sa naše potraviny pripravujú a z akých materiálov sú tieto riady vyrobené.
Niektoré druhy kuchynského riadu sú totiž lepšie ako iné a existujú dokonca aj také, ktoré sú vyslovene toxické.
5 najtoxickejších druhov kuchynského riadu
Medzi najtoxickejšie hrnce a panvice zaraďujeme nasledovné:
1. Teflónové
Teflón je vyrobený z fluórovaných polymérov. Ukázalo sa, že keď sa teflón zahreje na vysokú teplotu, začne sa z neho uvoľňovať kyselina perfluóroktánová (PFOA).
PFOA je zodpovedná za vznik viacero druhov nádorov. Postupne totiž dochádza k jej akumulácii v tele, pretože náš organizmus ju nedokáže metabolizovať.
Úrady pre ochranu životného prostredia, akým je napríklad americká EPA, zatiaľ oficiálne „nestanovili“ či PFOA je karcinogénom. Považujeme to za nanajvýš alarmujúci stav, keďže táto látka sa nachádza v krvi takmer každého človeka žijúceho v rozvinutých krajinách.
Našťastie, výrobcovia kuchynského riadu sa sami zaviazali, že PFOA začnú zo svojich výrobkov odstraňovať. Riziko však stále pretrváva u produktov dovážaných z Číny, hlavne u tých lacnejších.
2. Medené
Meď je mäkký kov a často sa preto do nej primiešava nikel. Oba tieto kovy sa pri zahriatí uvoľňujú do jedla.
Meď je v podstate pre telo užitočný stopový prvok, ktorý posilňuje kosti a imunitný systém, zvyšuje úroveň energie a zosilňuje spojivové tkanivá. Avšak, ako uvádza Dr. Lawrence Wilson, nadmerné množstvo medi môže telu škodiť.
Konkrétne, nadbytok medi vedie k odbúravaniu vitamínu C, rozvoju niektorých druhov rakoviny závislých na estrogéne (rakovina prsníka) a tiež k problémom so šľachami, chrupavkami či kĺbmi.
Naproti tomu, zvýšený príjem niklu môže prispievať ku vzniku ochorení štítnej žľazy, srdca a dokonca aj rakovine. Nadmerný príjem uvedených dvoch kovov môže byť pre váš organizmus značne problematický.
3. S obsahom olova
Môže to znieť prekvapujúco, no niektoré keramické povlaky, sklo a iné poťahy kuchynského riadu môžu aj v dnešnej dobe stále obsahovať olovo. Olovo sa používa preto, aby dodalo riadu silu a rovnomerné sfarbenie.
Najviac ohrozené otravou olovom sú deti do 6 rokov. Ako správne predpokladáte, k úniku olova do jedla dochádza pri jeho zahriatí.
Obzvlášť opatrní buďte pri všetkom, na čom je nápis „len pre dekoratívne použitie“. V takýchto výrobkoch nikdy nevarte a nikdy ani jedlo neservírujte. Je takto označené z dobrého dôvodu.
Pamätajte na to, že aj malé množstvo olova dokáže napáchať veľké škody na vyvíjajúcom sa detskom mozgu.
4. Hliníkové
Riziká hliníka sú diskutované už dlhé roky. Jeho nadmerný príjem sa spája hlavne so vznikom Alzheimerovej choroby.
Dnes už sú hliníkové hrnce a panvice lepšie anodizované (odizolované) ako v minulosti, avšak pre pokoj duše je dobré sa im radšej aj naďalej vyhýbať.
5. Z nehrdzavejúcej ocele (stainless steel)
Ako sú na tom riady z nehrdzavejúcej ocele? Nehrdzavejúca oceľ je vyrobená z ocele (železa), ale sú do nej pridávané aj kovy ako nikel, chróm, titán, meď, molybdén a vanádium.
Tie menej kvalitné, hlavne keď dôjde k ich poškrabaniu, môžu uvedené kovy prepúšťať do jedla.
Bezpečné druhy kuchynského riadu
Takže, ak nepoužívať riady uvedené vyššie, aké riady sú na varenie bezpečné? Podľa nášho názoru sú nimi nasledujúce druhy:
1. Nehrdzavejúca oceľ typu T-304
Táto zliatina kovov neprepúšťa do jedla žiadne svoje zložky ani pri vysokých teplotách. Ak však pri vyprážaní alebo pečení chcete, aby sa v nej jedlo nelepilo, je nutné použiť vyšší objem oleja.
2. Xtrema keramika
Tento keramický povlak je vyrobený z netoxických a 100% anorganických minerálov a oxidov. Neobsahuje žiadne kovy, olovo, ani kadmium.
Firma, ktorá ho vyrába, dokonca publikovala aj výsledky testov na uvoľňovanie ťažkých kovov, ktoré dopadli veľmi dobre.
3. Liatinové (cast iron)
Liatinové hrnce a panvice sú jediným druhom kuchynského riadu, ktorý vám poskytuje nejaké zdravotné prínosy. Vždy, keď v ňom varíte, uvoľňuje do jedla malé množstvá železa.
Varenie v tomto druhu riadov vo vás zvýši hladinu železa. Deje sa tak obzvlášť vtedy, keď varíte kyslé potraviny, ako napríklad paradajky.
Záver
Bez ohľadu na to, aké kvalitné potraviny kupujeme, musíme robiť správne rozhodnutia aj vtedy, keď jedlo pripravujeme.
Pouvažujte preto nad výmenou vášho súčasného kuchynského riadu za iný v prípade, že vlastníte nezdravý druh. Vyberte si taký, pri ktorom budete mať dobrý pocit, že pre svoju rodinu varíte zdravé jedlo.
Pridaj komentár