Ak zatiaľ nepatríte medzi vyznávačov pravidelného pitia čaju, po prečítaní tohto článku sa nimi možno stanete. Zelený čaj v kombinácii so škoricou a kurkumou nám navyše ponúka množstvo zdraviu prospešných účinkov.
Ide o nielen veľmi chutný a na živiny bohatý nápoj, ale najmä mimoriadne účinný liek proti zápalom.
V tomto článku si najprv opíšeme hlavné zdraviu prospešné účinky každej jednej z troch spomenutých surovín, a potom vám prezradíme to, čo vás zaujíma zrejme najviac – ako si tento chutný nápoj pripraviť.
Zelený čaj
Pitie zeleného čaju má na naše zdravie nezanedbateľné množstvo priaznivých účinkov. Tieto účinky zeleného čaju spočívajú najmä v jeho vysokom obsahu tzv. polyfenolov, ktoré majú veľmi silné antioxidačné vlastnosti.
Polyfenoly v našom organizme vďaka svojim antioxidačným vlastnostiam neutralizujú pôsobenie voľných radikálov (voľné radikály sú molekuly, ktoré našim bunkám škodia), a taktiež sú veľmi účinné pri liečbe chronických chorôb.
Inými slovami, pitie zeleného čaju vplýva pozitívne na nasledovné aspekty nášho zdravia:
- Optimalizuje hladinu cukru v krvi čím zabraňuje vzniku cukrovky.
- Pôsobí proti vzniku zápalov v črevách, čím zabraňuje vzniku chorôb, ako sú napr. syndróm dráždivého čreva (IBS) alebo Crohnova choroba.
- Pôsobí preventívne proti vzniku rakoviny.
- Znižuje hladinu nezdravého LDL cholesterolu a zvyšuje hladinu zdravého HDL cholesterolu.
- Znižuje riziko vzniku srdcových ochorení.
- Upevňuje zdravie pečene.
- Pomáha nám zbaviť sa nadváhy.
- Bráni vzniku zápalových ochorení.
- Zlepšuje činnosť mozgu a nervovej sústavy.
Uviedli sme len tie najdôležitejšie zdraviu prospešné účinky pitia zeleného čaju. Je ich však omnoho viac a všetky sú potvrdené vedeckým výskumom.
Ak zatiaľ stále nie ste presvedčení, že by ste ho mohli začať piť častejšie, čítajte ďalej, aby ste sa dozvedeli viac aj o blahodarných vlastnostiach škorice a kurkumy!
Škorica
Vedci dospeli k prekvapivému záveru. Zistili totiž, že škorica je spomedzi 26 najznámejších rastlín a korenín z celého sveta opakovane zaraďovaná na prvé miesto vďaka svojim liečivým účinkom a veľkému obsahu antioxidantov.
Uvádzame niektoré z najdôležitejších prospešných účinkov škorice:
- Je výborným zdrojom mangánu a vápnika.
- Je výborným zdrojom antioxidantov.
- Má silné protizápalové účinky.
- Udržiava naše srdce zdravé.
- Pôsobí proti vzniku cukrovky.
- Chráni náš mozog a podporuje ho v jeho optimálnej činnosti.
- Znižuje riziko vzniku rakoviny.
- Čiastočne pôsobí aj proti vzniku alergií.
- Je prírodným liekom s antifungálnymi a antimikrobiálnymi účinkami.
- Posilňuje imunitu.
Kurkuma
„Kurkuma sa používa pri liečbe najrôznejších ochorení už dlhšie ako 4000 rokov. Množstvo výskumov dosvedčilo, že kurkuma pôsobí proti vzniku infekčných ochorení, dokonca aj proti vzniku niektorých typov rakoviny, tlmí zápaly a pomáha pri liečení problémov tráviaceho traktu.“ – Lekárska fakulta na Marylandskej univerzite
Zo všetkých zdraviu prospešných účinkov kurkumy spomeňme aspoň týchto 5 najdôležitejších:
- Tlmí zápaly.
- Znižuje riziko vzniku rakoviny.
- Zlepšuje trávenie.
- Upevňuje zdravie nášho mozgu a srdca.
- Prináša úľavu od príznakov artritídy.
A teraz, keď už vieme o všetkých dôležitých a cenných vlastnostiach zeleného čaju, škorice a kurkumy, poďme sa pozrieť na recept ako si z nich pripravíme chutný protizápalový nápoj.
Príprava zeleného škoricovo-kurkumového čaju
Suroviny
Na prípravu nášho protizápalového čaju budete potrebovať nasledovné suroviny:
- 4 až 5 dl vody
- 1 až 2 polievkové lyžice sypaného zeleného alebo čierneho čaju (čaj môže byť aj vo forme klasických čajových vrecúšok, ak nemáme k dispozícii sypaný čaj)
- 1/4 polievkovej lyžice škorice
- 1/8 polievkovej lyžice kurkumy
- 1 polievková lyžica medu alebo iného sladidla podľa našich predstáv
- na dochutenie môžeme použiť aj plátok citróna
Návod na prípravu
1. Na prípravu nápoja je ideálne použiť tzv. French press, známy aj ako francúzsky lis. Do French pressu vložíme čaj, škoricu, kurkumu a sladidlo.
Ak namiesto sypaného čaju použijeme čajové vrecúška, postupujeme tak, že vodu najprv necháme zovrieť na sporáku (môžeme ju zohriať aj v mikrovlnke), a potom do nej vložíme vrecúško čaju.
Čaj necháme niekoľko minút vylúhovať, a potom doňho primiešame ďalšie prísady.
2. French press dolejeme zhruba do polovice prevarenou vodou a zmes necháme lúhovať približne 3 až 5 minút. Zmes potom dôkladne premiešame a pomocou French pressu zlisujeme.
Po zlisovaní necháme čaj vychladnúť.
3. Keď sa už čaj ochladí na izbovú teplotu, môžeme ho servírovať do šálky. Ak chceme, môžeme si ho tiež dochutiť plátkom citróna.
Dr.Jozef Tlamka
Ďakujem za informáciu, kombináciu so zeleným čajom som nepoznal, mám podobný „recept“, ale pozor na med….rešpektovať max 45 stupňov teplotu……možno malá rada, Vašu zmes je vhodné v porcelánovom hrnčeku postaviť na hexagonálny podstavec – excitačná energetická biologická forma zvýšenia x krát účinnosti
/nemá to rado kovy /