Sú plné fytonutrientov, vitamínov, minerálov, stopových prvkov, omega-3 mastných kyselín a mnohých ďalších pre telo prospešných látok. Okrem toho výborne chutia.
Ich každodennou konzumáciou si zlepšite trávenie, znížite vysoký krvný tlak, podporíte dobré videnie a zmiernite pocity úzkosti.
Môžete ich konzumovať surové, zapečené do chleba, pridať ich si do šalátu alebo si z nich vyrobiť pomazánku. Hovoríme o obľúbených a nesmierne zdravých slnečnicových semienkach.
Malé ale mocné
Slnečnica je pozoruhodná rastlina, ktorá sa dá zužitkovať prakticky celá. Ľahko sa pestuje. No a jej semienka sa považujú za jednu z najzdravších potravín.
7 polievkových lyžíc slnečnicových semienok (28 gramov) dodajú telu zhruba tretinu dennej potreby vitamínov skupiny B, 69% potreby vitamínu E, 24% potreby mangánu, 22% potreby horčíka a 26% potreby fosforu.
Takáto porcia obsahuje zhruba 163 kalórií (7% dennej potreby), čo z nich robí výbornú pochutinu na desiatu či olovrant, ktorá dodá telu dostatok energie.
Tiež sa v nej nachádza zhruba 2,5 gramu vlákniny a 6 gramov bielkovín, čo je asi 10% vašej dennej potreby.
Prospešné tuky
Slnečnicové semienka obsahujú veľmi prospešné omega-3 mastné kyseliny, ktoré sú kritické pre správnu činnosť mozgua tiež udržujú vaše srdce zdravé.
Tento druh tukov výborne potláča v tele zápaly, čím sa predchádza vzniku mnohých chronických ochorení, vrátane rakoviny či Alzheimerovej choroby.
Navyše, omega-3 kyseliny udržujú zdravé aj vašu pokožku a vlasy.
Osožné pre celé telo
Každodennou konzumáciou slnečnicových jadierok si jedálniček obohacujete o množstvo vitamínov, minerálov a stopových prvkov.
Platí, že strava založená prevažne na rastlinnej potrave je základom pre celkové zdravie.
Pomocou takejto stravy telo dokáže bojovať s mnohými ochoreniami. Najlepšie na slnečnicových semienkach je, že sú bežné dostupné a lacné.
Ich obsah vitamínu E napríklad pomáha znižovať prejavy astmy, reumatoidnej artritídy či osteoartritídy (artrózy).
Horčík zasa pomáha zmierňovať migrény, záchvaty astmy, znižuje riziko srdcového infarktu a tiež znižuje vysoký krvný tlak.
Úloha selénu
Slnečnicové semienka obsahujú relatívne vysoký podiel selénu, dôležitého stopového prvku pre boj s voľnými radikálmi a posilňovanie imunity.
Environmentálne faktory, ako napríklad stres, alkohol, fajčenie či toxíny z prostredia poškodzujú bunky.
Odstraňovanie voľných radikálov bunky chráni pred týmto poškodením.
Ukázalo sa, že vysoké hladiny selénu v krvi znižujú riziko rakoviny, konkrétne rakoviny prsníka, pažeráku, pľúc, prostaty a žalúdka.
Pozor na slnečnicový olej
Slnečnicový olej, ktorý by bol čerstvo vylisovaný, je zdravý, pretože obsahuje vysoký podiel prospešných polynenasýtených a mononenasýtených mastných kyselín.
Problém je, že dnes sa slnečnicový olej vyrába procesom rafinácie, počas ktorej sa väčšina prospešných látok zničí a výsledný olej je už skôr zdraviu škodlivý.
Preto zostaňte radšej pri surových slnečnicových semienkach a ako olej na studenú kuchyňu požívajte za studena lisovaný olivový olej.
No a na tepelnú úpravu je vhodný kokosový olej, prípade klasická bravčová masť, ktorá sa ukázala, že je oveľa zdravšia než sa doteraz tvrdilo.
Nutričné hodnoty slnečnicových semienok
Ak by vás zaujímal podrobný nutričný obsah, tak 28 gramov slnečnicových semienok obsahuje nasledovné vitamíny a minerály (ODD = odporúčaná denná dávka):
- Cholín – 15,43 (3% ODD)
- Vitamín B1 (tiamín) – 0,41 mg (35% ODD)
- Vitamín B2 (riboflavín) – 0,10 mg (8% ODD)
- Vitamín B3 (niacín) – 2,33 mg (15% ODD)
- Vitamín B5 (kyselina pantotenová) – 0,32 mg (6% ODD)
- Vitamín B6 (pyridoxín) – 0,38 mg (29% ODD)
- Vitamín B9 (kyselina listová) – 63,56 μg (16% ODD)
- Vitamín E – 10,29 mg (69% ODD)
- Draslík – 180,60 mg (4% ODD)
- Fosfor – 184,80 mg (26% ODD)
- Horčík – 91,00 mg (22% ODD)
- Mangán – 0,55 mg (24% ODD)
- Meď – 0,50 mg (56% ODD)
- Selén – 14,84 μg (27% ODD)
- Vápnik – 21,84 mg (2% ODD)
- Železo – 1,47 mg (18% ODD)
- Zinok – 1,40 mg (13% ODD)
Zdravie srdca
Mnohí experti na zdravie odporúčajú orechy a semená ako súčasť zdravého stravovania.
Jedna štúdia na ženách po menopauze zistila, že ženy, ktoré do svojho jedálnička zaradili slnečnicové semienka, si výrazne znížili riziko kardiovaskulárnych ochorení1.
Okrem toho sa u nich znížilo riziko mozgových príhod, koronárnych ochorení srdca a tiež sa im znížil vysoký krvný tlak.
Vlasta
dakujem priatelovi ktorý mi posielal vaše meily no už nie je medzi nami rady som využívala veľmi často aj tento meil ma zaujal pre moju dcéru ktorá prekonala mozgovú príhodu .dakujem veľmi pekne za rady
Ľudovít Ivičič
Som veľmi rád, za upozornenie priateľa na túto skvelú stránku. Už asi rok pozorne sledujem jednotlivé rady, recepty, proste všetko, čo nám prinášate. Cením si to o to viac, že tieto cenné rady dostávám v Českej republike. Ešte ráz srdečná vďaka, i naďalej sa budem tešiť na zasielanie tohoto príma e- mailu. S úctou Ľ.I. Veľmi sa teším na pomoc v problémoch ztdravotných, , v mojom veku-81 rokov- neduhov tohhoto charakteru je dosť a dosť.
Eva
Děkuji moc za praktické rady.
Věra
Sníst denně 7 polévkových lžic slunečnicových semínek? Tak to mám celé dopoledne co dělat ! 🙂 🙂 🙂
Valentína
Vypestovať zo semienok klíčky to ešte len bude bitka s rakovinou.
Klíčky majú vačšiu silu ako semienka.
František Fanta
Ďakujem za Vaše veľmi užitočné rady…
Alena
Nezdá sa vám, že 7 polievkových lyžíc denne je priveľa?
A okrem toho – zabudli ste podotknúť, že síce obsahujú zdraviu prospešné omega-3 mastné kyseliny, ale veľmi málo, no zato oveľa viac omega-6 mastných kyselín, ktoré nášmu zdraviu až tak neprospievajú (ktorých už aj tak prijímame v našej strave priveľa a ktoré vedú k vzniku chronických zápalov).
Takže aj keď sú slnečnicové jadierka s ohľadom na obsah minerálov vhodnou súčasťou jedálnička, nijako by som to s nimi nepreháňala! A určite by som ich príjem kompenzovala ľanovými semienkami, ktoré majú naopak dostatočný obsah zdraviu prospešných omega-3 mastných kyselín.
Inak – Vaše články sú poučné a rada ich čítam a preto ma prekvapila takáto zavádzajúca informácia na Vašom portáli. Niekedy je menej viac: nemusíte pridávať články denne, radšej nech ich je menej, ale so správnymi informáciami 🙂
redakcia
Omega-6 sú škodlivé, ak ich konzumujete vo veľkom vo forme oleja a nemáte žiadne omega-3 (čiže aj pomer je dôležitý, nielen množstvo). 7 polievkových lyžíc slnečnicových semien (cca 100 gramov) obsahuje asi 40 gramov tukov, z toho asi 25 gramov omega-6 a 10 gramov omega-3. Takže tých 25 gramov omega-6 nie je vôbec veľa a navyše je tam aj pomerne dosť omega-3, ktoré to vyvažujú.