Stále narastá počet nových dôkazov o tom, ako výživné látky nachádzajúce sa v uhorke dokážu bojovať s mnohými ochoreniami, vrátane tých závažných.
Okrem toho dokáže tento druh zeleniny zlepšovať mnohé ďalšie stránky nášho zdravia – ako sú kvalita vlasov a nechtov, detoxikácia či hydratácia organizmu.
Aby ste z uhorky získali všetky jej prínosy, stačí, že ju zaradíte do vášho každodenného jedálnička ako prílohu k jedlám.
Jedna žena sa rozhodla, že to vyskúša a neoľutovalo to. Poďme sa teraz pozrieť na to, čo s jej telom spravila pravidelná konzumácia uhoriek.
1. Eliminácia toxínov, dodanie živín a hydratácia tela
Uhorky sú primárne tvorené vodou, ktorej obsahujú až 95%. Navyše obsahujú mnohé elektrolity a pre telo nevyhnutné minerály. Sú preto ideálne na zlepšenie hydratácie nášho organizmu.
Nachádzajú sa v nich aj mnohé vitamíny. Najviac ich je v šupke, preto sa odporúča konzumovať uhorky neošúpanú.
Najdôležitejší je vitamín C, ktorý si telo nedokáže vyrobiť samo. Jedna malá uhorka vám dodá až 10% vašej dennej dávky tohto nenahraditeľného vitamínu.
2. Trávenie a spaľovanie tukov
Pravidelná konzumácia uhoriek spomínanej žene celkovo zlepšila jej zdravotný stav, vitalitu a energiu. Únava sa stala vecou minulosti.
Uhorky majú podporný vplyv na metabolizmus. No a zrýchlený metabolizmus znamená viac energie do života, rýchlejšie spaľovanie tukov a postupné chudnutie.
Navyše, uhorky sa vyznačujú vysokým podielom vlákniny, čo z nej robí ideálnu potravinu na podporu trávenia, zrýchlenie prechodu potravy črevami a predchádzanie zápchy.
3. Vysoký obsah vitamínov skupiny B
Podobne, ako v prípade vitamínu C, v uhorkách nájdeme aj vysoké množstvo vitamínov skupiny B.
Prísun týchto vitamínov vaše telo potrebuje na dennej báze.
4. Zlý dych
Zlý dych je zdravotný problém, ktorý trápi mnoho ľudí. Ak patríte medzi nich, potom máme pre vás excelentné riešenie! Ako už isto tušíte, je ním práve uhorka.
Jediné, čo potrebujete urobiť, je odkrojiť kúsok uhorky, vložiť si ho do úst a podržať ho tam približne 30 sekúnd. Ak by to nestačilo, potom odšťavte šťavu z uhorky a pomocou nej si preplachujte ústa 1 minútu.
Antibakteriálne látky v uhorke vám pomôžu eliminovať škodlivé baktérie, ktoré sú príčinou zlého dychu.
5. Prevencia mnohých ochorení
Ako sme už uviedli vyššie, uhorky sú plné vitamínov, minerálov a antioxidantov, ktoré pomáhajú telu predchádzať mnohým ochoreniam, vrátane rakoviny.
Nápomocné sú aj pri liečbe a zmierňovaní príznakov cukrovky či vysokom krvnom tlaku (obsah draslíka) alebo vysokej hladine zlého cholesterolu.
Navyše, pravidelná konzumácia uhoriek alebo pitie čerstvej uhorkovej šťavy podporuje tvorbu inzulínu v pankrease a znižuje rezistenciu tela naň, čo ocenia hlavne diabetici.
6. Zbavovanie sa celulitídy
Za príčinu celulitídy sa považuje hromadenie toxínov v tukovom tkanive, ktoré vyvolávajú mierne, no chronické zápaly.
No a uhorka je takmer dokonalá potravina proti týmto vplyvom – obsahuje množstvo vody a látok, ktoré podporujú detoxikáciu a vyplavovanie toxínov tela.
Navyše má aj protizápalové vlastnosti, čím napomáha zmierňovaniu a odstraňovaniu zápalov.
Podĺa viacerých výskumov dokáže dokonca predchádzať aj vzniku obličkových kameňov.
bob
Hlavne sú dobré tie bio uhorky z Maroka, ktoré polievali vodou z rieky. A do tej rieky ústilo odpadové potrubie z miestnej nemocnice.
Romy
Dovážané uhorky nekupujte, ale aj u slovenských si kontrolujte pestovateľa.
Platí heslo, že každý musí mať svojho overeného lokálneho farmára alebo si pestovať doma .
Uhorky obsahujú priveľa sodíka, preto sa nedoporučuje piť šťavu, kde sa ho nahromadí viac. Zjesť dve veľké uhorky denne je v pohode., ale ak je človek chorý, tak sa tomu sodíku treba vyhnúť.
Zdroj Dr. Gerso therapy.
Hela
Ano , ja tomu verim. Je tu iba jeden hacik .Uhorky vypestovane v mojej zahrade, ktora je od roku 2001 nepostrekovana su fajn chutne celkom ine ako ked kupite v obchopde. Ja ked oberiem moje uhorky na treti den su zvadnute a mozem ich vyhodit, ked v zime kupim uhorky v obchode dovezene z cudziny zabalene do folie , napriek tomu ze cestuju skoro tyzden su ako cerstve, ked ich ochutnate nemaju chut uhorky ale pokazeneho zemiaka.Jablcka z mojho stromu obrate sa kazia skor ako neviem cim nasriekane z obchodov . Kupila som pred Vianocami este ich mam asi 10 ks a su ako ked som ich priniesla z obchodu. ANO konzumacia uhoriek a inej zeleniny a ovocia j super, ale nastriekane je zabijak. Treba jest u nas vypestovanu sezonnu zeleninu a ovocie bez postrekov.
Zuzana
Bio produkty su tie, ktore sa striekaju, ked je tma
Jožinko
A čo sú to vlastne BIO produkty ? Na jednej parcele vyrábajú obidva druhy .. BIO a aj obyčajné. Tak potom kde je pravda ? To sú len zbytočne vyhodené peniaze za kvalitu.
Václav Vykydal
BIO- toto označení je jen prostředek jak z nás vytáhnout peníze. Viděl jsem jednoho chlapa jak v Kauflandu nakupoval květák po 10 Kč za 1 růžici a pak jej prodával na trhu za 45 Kč. Rozdíl mezi normálním a bio-zemědělcem je ten, že bio-zemědělec hnojí a chemický postřik provádí v noci, aby ho nikdo neviděl. Před zavedením „demokrrracie“ se občas stávalo, že v restauraci po rozkrojení růžičky květáku jsme objevili housenku běláska.
Erilen
Aj ja som obcas nasla…no to bejvavalo…dnesny karfiol nechcu husenicky
Tatiana
tragikomickééééé…..
Jaro
Ak chcete bio produkt pestovať a predavať,musíte nahlasiť na RVPS,kde dostanete inštrukcie o pestovaní,striekaní a polievani,aka poľnohospodarska kultúra môže byť v okolí asistent chodí kontrolovať pri predaji musí byť napísané jeho číslo ,alebo meno.
Laura
Ja osobne na žiadne bio potraviny neverím a je to len o tom, ako človeku vyhnať peniaze z peňaženky. Za socíka boli dobré potraviny. Aj s červíkmi v jabĺčku, čerešniach, slivkách. To boli skutočné zdravé potraviny. Dnes je to jeden humus vypestovaný na chémii. A nielen zelenina.
Júlia
Zabúdame, že naše gény sme zdedili po predkoch a tí žili len z domáceho ovocia a zeleniny a dochovaných zvierat na našej zemepisnej šírke . Preto naše gény nepoznajú a nevedia správne spracovať a dať inštrukcie pre bunky pri trávení cudzích potravín. Nevedia spracovať geneticky modifikované potraviny ako lepok v pšenici, ktorý bol umelo zvýšený zo 7% až na 34%. Geneticky modifikovaná kukurica a z nej vyrábaný vitamín C nie je vôbec vstrebateľný, fruktózový sirup z tejto kukurice je zo 40% premeňovaný v tele na tuk a usadzuje sa na bruchu….Sme obeťami Hypermarketov a bezcitných obchodníkov. Všetka chémia v potravinách sa premieňa na rakovinu v našich telách z čoho ťaží farmako priemysel. Kto rozmýšla bude sa snažiť trochu tomu nášmu otrávenému telu pomôcť, lebo aj tak tie penieze zanesieme lekárom a tí nám nepomôžu, len nás otrávia ĎAľšOU CHéMIOU.
KAžDý JE ZODPOVEDNý ZA SVOJE ZDRAVIE SáM , LEN SI TO PRIZNAJME.
Jarda
Je nás prostě moc a tak s námi dělají co umí, abychom byli chemicky zdrávi.
Tatiana
Júlia, čítate knihy od Dahlkeho?