Domáca liečba

Všetko, čo potrebujete vedieť pre zdravie a krásu

Zlepšenie zraku
  • Hlavná stránka
  • O nás
  • Bylinky
  • Choroby
  • Krása
  • Strava
  • Kontakt

Tieto veci sa stanú vášmu telu, ak budete jesť ovsené vločky každý deň

26. septembra 2020 autor: redakcia 3 komentáre

     54  
  

Raňajky sú najdôležitejším jedlom dňa, o tom ste už zrejme počuli.

Ak si však na raňajky budete dávať každý deň ovsené vločky, vášmu telu z toho budú plynúť viaceré extra zdravotné prínosy.


Čo obsahujú a na čo sú dobré ovsené vločky

Ovsené vločky môžeme bez zveličovania považovať za takú malú nutričnú bombu, ktorá dokáže výrazne zlepšiť vaše zdravie.

Ľudia ich pestujú a konzumujú už vyše 200 rokov a okrem zasýtenia často plnili aj úlohu lieku ľudovej medicíny. Ovplyvňujú napríklad choroby čriev, nervov, kožné problémy, ochorenia močových ciest a mnohé ďalšie.

Ak zahrniete do raňajok ovsené vločky, získate tým viaceré výhody. V prípade, že trpíte dnou (hromadením kyseliny močovej v kĺboch), ich konzumácia vám prinesie výraznú úľavu od bolestí.

Ovsené vločky sú bohaté na antioxidanty ako napríklad pre imunitu dôležitý stopový prvok selén, vitamín E, kyselina fenolová, kyselina fytová či tokotrienoly.

Okrem toho obsahujú aj veľké množstvo fosforu, biotínu, vitamínu B1, molybdénu, medi a horčíka.

Z maktonutrientov majú vysoký podiel bielkovín. V jednom 2 dcl pohári vločiek sa nachádza až 13 gramov kvalitných bielkovín a až dvojnásobná odporúčaná denná dávka mangánu.

Čo s vaším telom spraví konzumácia ovsených vločiek

Ovsené vločky majú nízky glykemický index. Ich pravidelná konzumácia preto zabráni priberaniu a vzniku obezity.

Poskytujú pocit zasýtenia a zároveň sú pre telo dobrým postupne uvoľňujúcim sa zdrojom energie. To znamená, že kalórie z nich sa nepremieňajú na tuk a tiež nedochádza k prudkým výkyvom v hladine krvného cukru.


Túto ich vlastnosť ocenia hlavne cukrovkári, keďže im pomôžu regulovať užívanie inzulínu.

Konzumácia vločiek dokáže znížiť celkový denný príjem kalórií až o polovičku, keďže telu dodávajú energiu postupne a zaháňajú pocit hladu.

Vedci skúmali konzumáciu potravín s nízkym a vysokým glykemickým indexom na neskorší príjem kalórii počas dňa. Došli k záveru, že ovsené vločky bránili ľuďom v prejedaní sa a nadmernom príjme potravy aj počas obedov či večere.

Ak sa počas dňa človek cíti plný, pretože mal na raňajky ovsené vločky, potom mu to pomáha zhodiť extra kilá a telesný tuk.

Okrem toho majú ovsené vločky aj nasledujúce zdravotné prínosy:

  • sú bezpečná alternatíva pre ľudí s celiakiou a ľudí, ktorí sa vyhýbajú lepku (ovsené vločky obsahujú menej lepku a sú aj také, ktoré ho neobsahujú vôbec)
  • majú vysoký obsah vlákniny a podporujú rast prospešných črevných baktérii a tým aj zdravé trávenie
  • znižujú riziko rozvoja rakoviny prsníka
  • zvyšujú imunitnú odozvu
  • predlžujú život
  • znižujú hladinu cholesterolu v krvi
  • znižujú riziko kardiovaskulárnych ochorení
  • znižujú riziko srdcového infarktu
  • v detstve predchádzajú vzniku astmy

Ako konzumovať ovsené vločky

Ovsené vločky je možné konzumovať niekoľkými spôsobmi.

Najčastejším je ich miešanie s mliekom alebo jogurtom. Hoci tento spôsob nie je úplne zlý, nie je však ani najšťastnejší, pretože mlieko a vločky sú potraviny s odlišným spôsobom trávenia a nemali by sa preto navzájom miešať.

Lepším spôsobom je namočiť ich do vody a prichutiť ich medom, sušeným ovocím, škoricou alebo citrónovou šťavou. Prípadne použiť vzájomnú kombináciu uvedených prísad.

Je možné tiež z nich urobiť ovsenú kašu (anglicky porridge alebo poridž), avšak tepelnou úpravou sa v nich zničia niektoré prospešné vitamíny. Preto čím menej varenia, tým lepšie.





Súvisiace články:

  • 10 potravín, ktoré ľudia považujú za zdravé, no v skutočnosti škodia
  • 5 potravín, ktoré musíte zahrnúť do raňajok, aby ste urýchlili metabolizmus a chudnutie
  • Prírodné super antibiotikum, čo ničí infekcie močových ciest a obličiek už po prvom užití
  • Úrady varujú, aby ľudia neužívali toto nebezpečné antibiotikum


     54  
  

Kategória: Strava Značky: chudnutie, cukrovka, ovsené vločky, raňajky, trávenie

Odoberajte zdarma naše články emailom!

Zaujíma vás domáca, prírodná a alternatívna liečba? Potom sa prihláste zdarma na odoberanie našich nových článkov priamo do vašej emailovej schránky:

Naša garancia: Nikdy vám nepošleme spam a kedykoľvek sa môžete odhlásiť.


 



Upozornenie: Tento článok nenahrádza vyšetrenie lekárom ani konzultáciu iným odborným zdravotníckym pracovníkom. Príspevky môžu obsahovať informácie, ktoré sa nezhodujú s názormi redakcie.

Komentáre

  1. TONKA

    Dobrý deň,

    ďakujem, pre mňa prínosný článok…
    Pokiaľ viem, ovsené vločky obsahujú lepok, ale je iný ako pšeničný.
    Tie čo neobsahujú pšeničný lepok sú drahšie a vyrábajú sa oddelene tak, že nie je možná kontaminácia pšeničným lepkom, ale nie sú zbavené vlastného lepku:)
    t.

    Odpovedať
  2. Stanislav Lalik

    Prajem vám pekný deň . Rád by som vedel či mám vločky zalievať horúcou vodou alebo zimnou vodou, nemám v tom jasno , doteraz som zalieval horúcou vodou . ale teraz som sa dočítal že varenie ničí vitamíny . Takže čo je správne , studená voda , alebo horúca voda . Už vyše pol roka pripravujem vločky , manželke aj sebe . Večer zalejeme horúcou vodou . A ráno doplnením , jogurt, med , strúhané jablko , hrozienka namočené vo vode . Vopred Vám ďakujem za odpoveď .

    Odpovedať
    • redakcia

      Keď ich zalievate na noc, tak úplne stačí studenou vodou. Alebo prevarenou vlažnou, nie vriacou.

      Odpovedať

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Odoberajte naše články emailom!

Poznámka: Odoberanie je zdarma a môžete sa kedykoľvek odhlásiť.


Odporúčame e-knihy o zdraví:

Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Ďalšie zaujímavé články

  • Je neskutočné, ako zázvorová šťava s každým hltom mení vaše telo
  • Potrebujete len 2 suroviny: Hojivý krém na pigmentové škvrny, strie, jazvy či akné
  • 20 druhov semien a orechov a ich zdravotné prínosy – kompletný zoznam

© Copyright 2018 Domáca, prírodná a alternatívna liečba · Všetky práva vyhradené · Ochrana osobných údajov (Privacy Policy)

 

Obsah stránky podlieha ochrane autorských práv. Preberanie, kopírovanie a šírenie článkov alebo ich častí bez súhlasu prevádzkovateľa je zakázané.

Pre zlepšenie kvality našich služieb používame súbory cookies, ktoré môžete prijať alebo odmietnuť. Prijať Odmietnuť
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy zapnuté
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
ULOŽIŤ A PRIJAŤ