Domáca liečba

Všetko, čo potrebujete vedieť pre zdravie a krásu

Osteoporóza
  • Hlavná stránka
  • O nás
  • Bylinky
  • Choroby
  • Krása
  • Strava
  • Kontakt

Príčiny, prečo sa vám v tele zadžiava voda a ako sa prírodne odvodniť

7. augusta 2022 autor: redakcia Leave a Comment

        
  

Príčiny, prečo sa vám v tele zadžiava voda a ako sa prírodne odvodniť

Zadržiavanie vody, známe tiež ako opuchy, vzniká nahromadením tekutín v tkanivách a dutinách, prípadne aj priamo v obehovom systéme.

Výsledkom sú potom opuchy nôh, rúk, členkov. Najčastejšie sa vyskytujú počas tehotenstva, no objaviť sa môžu v podstate kedykoľvek.


Zadržiavanie vody v organizme zvyčajne postihuje typy ľudí, ktorí:

  • sú fyzicky aktívni
  • užívajú lieky dlhšiu dobu
  • vedú usedavý spôsob života
  • trávia veľa času cestovaním lietadle
  • majú nedostatok alebo prebytok určitých nutričných látok

Hoci nejde o život ohrozujúce ochorenie, môže byť signálom progresie ochorenia obličiek alebo postupného zlyhávania srdca.

Príčiny opuchov

1. Nadmerný príjem sodíka

Ak konzumujete stravu bohatú na soli a nepijete dostatok tekutín, vaše telo reaguje tým, že si vytvára rezervy. To potom vedie k zadržiavaniu vody. Voda dokáže rozšíriť objem buniek až 20-krát!

Je dôležité vedieť, že soľ nie je jediným zdrojom sodíka. Vo vysokom množstve sa nachádza tiež v spracovaných potravinách, mäsových výrobkoch (salámy, klobásy, šunka a podobne).

Soľ obsahujú aj niektoré korenia či konzervovaná zelenina. Himalájska alebo morská soľ sú síce zdravšie formy soli, to však neznamená, že si netreba strážiť aj ich príjem.

2. Nedostatok horčíka

Nedostatok horčíka je ďalším faktorom, ktorý môže viesť k zadržiavaniu vody v tele.

Horčík je minerál, ktorý je nevyhnutný pre takmer všetky telesné funkcie. Preto, ak vášmu telu chýba, môže to vyústiť až k zadržiavaniu vody v tele a vzniku opuchov.

Jedna štúdia preukázala, že užívanie 200 mg horčíka denne dokáže znížiť opuchy u žien, ku ktorým dochádza v predmenštruačnom období. Odporúča sa preto konzumovať stravu bohatú na horčík alebo ho dopĺňať vo forme výživových doplnkov.

Medzi potraviny s vysokým obsahom horčíka patria: špenát, horká čokoláda, sušené ovocie, jogurt, tmavo zelená zelenina, avokádo, orechy, celozrnné obilniny a hrach.

3. Nedostatok vitamínu B6

Vitamín B6 riadi mnohé telesné procesy, ktoré ovplyvňujú rovnováhu tekutín. Ak vaše telo trpí nedostatkom tohto vitamínu, vedie to k vzniku opuchov.

Časopis Journal of Caring Sciences publikoval štúdiu, ktorá ukázala, že u žien, ktoré trpeli opuchmi spôsobenými predmenštruačným syndrómom, došlo k zlepšeniu tohto stavu, keď užívali vitamín B6.

Ide o vitamín rozpustný vo vode, na aktiváciu ktorého vplývajú mnohé kofaktory. Preto je najvhodnejšie ho prijímať vo forme stravy, ktorá ich prirodzene obsahuje, než vo forme doplnkov.

Medzi potraviny, ktoré sú bohaté na vitamín B6, patria: kuracie mäso, zemiaky so šupkou, pistácie, chudé hovädzie mäso, tuniak, banány, sušené ovocie a slnečnicové semienka.


4. Nedostatok draslíka

Draslík je minerál nevyhnutný pre správnu funkciu všetkých buniek, orgánov a tkanív. Podobne ako horčík, aj draslík sa podieľa na udržovaní rovnováhu vody v tele.

Nadmerná konzumácia soli a obmedzovanie potravín bohatých na draslík často vedie k zníženiu hladiny draslíka a následne k zadržiavaniu vody v tele a opuchom.

Nedostatok draslíka navyše spôsobuje kŕče a priberanie na váhe.

Ďalšou zaujímavou vlastnosťou draslíka je, že má schopnosť znížiť hladinu sodíka. Hovorí sa tomu aj sodno-draslná pumpa, kde jeden prvok nahrádza a vytláča ten druhý.

Draslík môžeme nájsť vo väčšine druhov ovocia: vodný melón, cukrový melón, ako aj v mede.

5. Dehydratácia

Nedostatočná konzumácia vody môže viesť k dehydratácii, ktorá postupne prepne telo do režimu prežitia.

Vtedy sa aj napriek nízkej konzumácií tekutín začne voda v tele zadržiavať.

Tento stav viete zmierniť pravidelným pitím vody a štiav bohatých na draslík. Nápoje, ako sú káva či perlivá voda, môžu vaše bunky ešte viac dehydrovať.

6. Nadmerná konzumácia priemyselne spracovaných potravín

Spracované potraviny neobsahujú len vysoké množstvá sodíka a cukru, ale môžu mať v sebe aj umelé potravinárske prídavné látky. Tie na telo pôsobia toxicky a zaťažujú obličky aj pečeň.

Potraviny bohaté na cukor, ale aj umelé sladidlá, môžu spôsobiť rýchly nárast hladiny cukru a inzulínu v krvi.

Mali by ste preto znížiť konzumáciu spracovaných potravín. Zároveň tým podporíte detoxikáciu a obmedzíte riziko vzniku viacerých chronických ochorení.

Prospešné bylinky pre zníženie opuchov

Na záver ešte uvádzame zopár byliniek, ktoré sú veľmi prospešné pre zníženie zadržiavania vody v tele, keďže majú močopudné vlastnosti:

  • púpava
  • konský chvost
  • petržlen
  • ibištek
  • kukuričný hodváb
  • žihľava
  • cesnak
  • fenikel

Ak sa vám tento článok páčil, nezabudnite ho zdieľať so svojimi priateľmi a známymi.





Súvisiace články:

  • Čo spôsobuje zadržiavanie vody v tele a ako dosiahnuť odvodnenie
  • V tele máte litre zadržanej vody: Zistite, ako sa zbaviť opuchov
  • 8 rád, ktoré vám pomôžu predísť tvorbe obličkových kameňov
  • 8 varovných príznakov, že nepijete dosť vody a ste zrejme dehydratovaní


        
  

Kategória: Choroby Značky: obličky, opuchy, opuchy nôh, voda

Odoberajte zdarma naše články emailom!

Zaujíma vás domáca, prírodná a alternatívna liečba? Potom sa prihláste zdarma na odoberanie našich nových článkov priamo do vašej emailovej schránky:

Naša garancia: Nikdy vám nepošleme spam a kedykoľvek sa môžete odhlásiť.


 



Upozornenie: Tento článok nenahrádza vyšetrenie lekárom ani konzultáciu iným odborným zdravotníckym pracovníkom. Príspevky môžu obsahovať informácie, ktoré sa nezhodujú s názormi redakcie.

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Odoberajte naše články emailom!

Poznámka: Odoberanie je zdarma a môžete sa kedykoľvek odhlásiť.


Odporúčame e-knihy o zdraví:

Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Ďalšie zaujímavé články

  • 6 zásad stravy, ktoré potrebuje poznať a dodržiavať každý onkologický pacient
  • 13 ľahkých jogových póz, ktoré vám pomôžu odbúrať nervozitu a stres
  • Najlepšie domáce cviky pre ženy na schudnutie z oblasti brucha

© Copyright 2018 Domáca, prírodná a alternatívna liečba · Všetky práva vyhradené · Ochrana osobných údajov (Privacy Policy)

 

Obsah stránky podlieha ochrane autorských práv. Preberanie, kopírovanie a šírenie článkov alebo ich častí bez súhlasu prevádzkovateľa je zakázané.

Pre zlepšenie kvality našich služieb používame súbory cookies, ktoré môžete prijať alebo odmietnuť. Prijať Odmietnuť
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy zapnuté
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
ULOŽIŤ A PRIJAŤ