Na porazenie rakoviny a uistenie sa, že sa už nevráti, musíte dostať telo do rovnováhy a obnoviť jeho imunitný systém. Ako je možné zabezpečiť tieto úlohy?
Detoxikujte a dosiahnite mierne alkalické PH. Popri tom zásobte váš organizmus tým najlepším dostupným bio a nutrične bohatým jedlom. Vaším cieľom je vybudovať neporaziteľný imunitný systém a zaplaviť každú nerakovinovú bunku vo svojom tele výživnými látkami.
Existujú potraviny, ktoré majú vedecky preukázaný účinok pri odstraňovaní rakoviny. Tie najvýznamnejšie z nich, ktoré sa dajú zaobstarať aj v našich zemepisných šírkach, nájdete v nasledujúcom zozname.
Omega-3 a vitamín D
Mastné ryby, rybí olej, ľanový olej, konopný olej a doplnky so zdravými olejmi poskytujú omega-3 mastné kyseliny (a ostatné prospešné tuky), ktoré bojujú so zápalmi a tým robia telo pre rakovinové bunky horšie obývateľným.
Vitamín D je známy aj ako zabijak rakoviny. Mnohé doplnky s prospešnými olejmi obsahujú aj pridaný Vitamín D.
Kapustovitá zelenina
Medzi kapustovitú zeleninu zaraďujeme predovšetkým:
- brokolica
- karfiol
- kapusta
- ružičkový kel
- žerucha
- zimná kapusta
- šalátové listy
- čínska kapusta
- kvaka
- reďkovka
- rukola
- a ďalšie
Táto zelenina obsahuje sulforafán a iné prospešné látky, ktoré bojujú s rakovinovými bunkami v prsníkoch, prostate, mozgu či črevách, ale taktiež aj s leukemickými bunkami.
Kombinácia brokolicových výhonkov a dospelej brokolice je skutočná protirakovinová bomba.
Bobule
Černice sa javia byť z bobuľovitého ovocia najsilnejšími proti nádorom. V skutočnosti však všetko bobuľovité ovocie ako maliny, čučoriedky či jahody obsahujú fytonutrienty, látky ničiace rakovinu.
Ďalej tiež obsahujú vysoké množstvo kyseliny ellagovej (ellagic acid), ktorá je známa tým, že spomaľuje rast nádorov.
Medicínske huby
Ide o huby ako čaga, maitake, šitake, reiši, agaricus blazei marill či slovenská hliva ustricová.
Ak si v Google zadáte ako kľúčové slová maitake a rakovina (po anglicky „maitake cancer“), tak vám hneď na prvom mieste vyhodí stránku Americkej rakovinovej asociácie, obdoby slovenskej Ligy proti rakovine.
Na prvý pohľad sa môže zdať, že si robia svoju prácu v informovaní verejnosti. V skutočnosti však nie. Oni tvrdia, že neexistuje žiadna štúdia, ktorá by dokazovala, že maitake alebo ktorákoľvek iná huba pomáhajú ničiť rakovinu.
Ak však budete pokračovať v ďalšom hľadaní, nájdete jednu štúdiu po druhej, ktoré potvrdzujú, že uvedené medicínske huby skutočne majú proti rakovine silný účinok.
Tieto huby podporujú imunitný systém a sú vynikajúcim zdrojom antioxidantov. Tiež obsahujú veľké množstvo vitamínu C a vitamínov skupiny B, ako aj vápnik a ďalšie minerály.
Kurkuma (turmeric)
Kurkumín, látka nachádzajúca sa v kurkume, tlmí šíreniu rakovinových buniek (metastázovaniu). Má tiež protizápalové a protioxidatívne účinky.
Kukurmu väčšinou nájdete na tržniciach (v zahraničí) alebo v špeciálnych obchodoch so zdravou výživou na Slovensku. Predáva sa najčastejšie vo forme koreňa alebo v prášku.
Používa sa na dochucovanie jedál, je výborná do šalátov, prípadne na šalátové dresingy. Je možné ju pridávať aj do varených jedál. Nemá žiadne vedľajšie účinky.
Paradajky
Aktívne látky nachádzajúce sa v paradajkách sú karetenoidy a lykopén. Predovšetkým lykopén je obzvlášť nápomocný pri boji s rakovinou prostaty a pankreasu u mužov.
Odporúča sa sedem až desať porcií paradajok týždenne, vo forme tak varenej ako aj surovej, napríklad surový paradajkový džús. Pre čo najväčší prínos z džúsu si ho pripravte sami. Ten, kúpený z obchodu, bude pasterizovaný.
Obsah lykopénu sa pasterizáciu síce neznižuje, no znižuje sa obsah ďalších prospešných látok ako enzýmy a niektoré vitamíny.
Lykopén je extrémne silný antioxidant.
Kyselina listová
Medzi najbohatšie zdroje kyseliny listovej patria:
- vaječné žĺtka
- avokádo
- marhule
- zelená listová zelenina
- tekvica
Pre milovníkov mäsa sú to kuracie pečienky, ktoré majú vysoký obsah tejto prospešnej látky.
Štúdie skúmajúce kyselinu listovú (prírodnú, aj jej syntentickú formu) ukazujú výrazne znížené riziko vzniku kolorektálnej rakoviny.
Kyselina listová je pre telo dôležitá, lebo napomáha opravovať poškodené DNA.
Cesnak
Dokonca aj americký Národný rakovinový inštitút (NCI) priznáva, že cesnak „…môže znižovať riziko rozvoja niekoľkých druhov rakovinových ochorení, zvlášť rakoviny tráviaceho traktu“.
Cesnak znižuje zápal, bojuje s voľnými radikálmi a ničí rakovinu.
Konzumujte ho surový, prípadne ho nakrájajte na plátky alebo pomliaždite a nechajte postáť 10 až 15 minút pred varením. V opačnom prípade jeho účinná látka, alicín, sa z neho neuvoľní.
Hrozno
Resveratrol, látka nachádzajúca sa v hrozne, je veľmi silný antioxidant, ktorý zachraňuje bunky pred smrťou z oxidačného stresu. Táta látka sa nachádza predovšetkým v hroznových semienkach, ktoré majú pre vaše zdravie obrovský prínos.
Odporúčame, aby ste konzumovali hrozno aj s kôstkami. Najlepšie je ich v ústach ešte rozhryznúť, aby sa ich obsah dostal do tela.
S ľútosťou tiež musíme konštatovať, že v súčasnosti sa v supermarketoch predávajú zväčša už len odrody hrozna, ktoré kôstky neobsahujú. Vyšľachtením takýchto odrôd pestovatelia ochudobnili hrozno o jeho najužitočnejšiu vlastnosť.
Záver
Alkalická, správne vybilancovaná strava s množstvom nutričných látok a minimom toxínov urobí vaše telo pre rakovinu neobývateľným. Cukor živí rakovinové bunky. Spracované potraviny živia rakovinové bunky.
Surová, organická (bio) zelenina, špeciálne tá pestovaná pre maximálny nutričný obsah (v protiklade s veľkovýrobou) by mala byť základom každého typu zdravého stravovania.
Tiež odporúčame, aby každý s rakovinovým ochorením podstúpil detoxikáciu celého tela.
Pridaj komentár