Domáca liečba

Všetko, čo potrebujete vedieť pre zdravie a krásu

Osteoporóza
  • Hlavná stránka
  • O nás
  • Bylinky
  • Choroby
  • Krása
  • Strava
  • Kontakt

Potraviny, u ktorých je vedecky dokázané, že majú protirakovinové účinky

27. októbra 2022 autor: redakcia Leave a Comment

        
  

Potraviny, u ktorých je vedecky dokázané, že majú protirakovinové účinky

Na porazenie rakoviny a uistenie sa, že sa už nevráti, musíte dostať telo do rovnováhy a obnoviť jeho imunitný systém. Ako je možné zabezpečiť tieto úlohy?

Detoxikujte a dosiahnite mierne alkalické PH. Popri tom zásobte váš organizmus tým najlepším dostupným bio a nutrične bohatým jedlom. Vaším cieľom je vybudovať neporaziteľný imunitný systém a zaplaviť každú nerakovinovú bunku vo svojom tele výživnými látkami.


Existujú potraviny, ktoré majú vedecky preukázaný účinok pri odstraňovaní rakoviny. Tie najvýznamnejšie z nich, ktoré sa dajú zaobstarať aj v našich zemepisných šírkach, nájdete v nasledujúcom zozname.

Omega-3 a vitamín D

Mastné ryby, rybí olej, ľanový olej, konopný olej a doplnky so zdravými olejmi poskytujú omega-3 mastné kyseliny (a ostatné prospešné tuky), ktoré bojujú so zápalmi a tým robia telo pre rakovinové bunky horšie obývateľným.

Vitamín D je známy aj ako zabijak rakoviny. Mnohé doplnky s prospešnými olejmi obsahujú aj pridaný Vitamín D.

Kapustovitá zelenina

Medzi kapustovitú zeleninu zaraďujeme predovšetkým:

  • brokolica
  • karfiol
  • kapusta
  • ružičkový kel
  • žerucha
  • zimná kapusta
  • šalátové listy
  • čínska kapusta
  • kvaka
  • reďkovka
  • rukola
  • a ďalšie

Táto zelenina obsahuje sulforafán a iné prospešné látky, ktoré bojujú s rakovinovými bunkami v prsníkoch, prostate, mozgu či črevách, ale taktiež aj s leukemickými bunkami.

Kombinácia brokolicových výhonkov a dospelej brokolice je skutočná protirakovinová bomba.

Bobule

Černice sa javia byť z bobuľovitého ovocia najsilnejšími proti nádorom. V skutočnosti však všetko bobuľovité ovocie ako maliny, čučoriedky či jahody obsahujú fytonutrienty, látky ničiace rakovinu.

Ďalej tiež obsahujú vysoké množstvo kyseliny ellagovej (ellagic acid), ktorá je známa tým, že spomaľuje rast nádorov.

Medicínske huby

Ide o huby ako čaga, maitake, šitake, reiši, agaricus blazei marill či slovenská hliva ustricová.

Ak si v Google zadáte ako kľúčové slová maitake a rakovina (po anglicky „maitake cancer“), tak vám hneď na prvom mieste vyhodí stránku Americkej rakovinovej asociácie, obdoby slovenskej Ligy proti rakovine.

Na prvý pohľad sa môže zdať, že si robia svoju prácu v informovaní verejnosti. V skutočnosti však nie. Oni tvrdia, že neexistuje žiadna štúdia, ktorá by dokazovala, že maitake alebo ktorákoľvek iná huba pomáhajú ničiť rakovinu.

Ak však budete pokračovať v ďalšom hľadaní, nájdete jednu štúdiu po druhej, ktoré potvrdzujú, že uvedené medicínske huby skutočne majú proti rakovine silný účinok.

Tieto huby podporujú imunitný systém a sú vynikajúcim zdrojom antioxidantov. Tiež obsahujú veľké množstvo vitamínu C a vitamínov skupiny B, ako aj vápnik a ďalšie minerály.

Kurkuma (turmeric)

Kurkumín, látka nachádzajúca sa v kurkume, tlmí šíreniu rakovinových buniek (metastázovaniu). Má tiež protizápalové a protioxidatívne účinky.

Kukurmu väčšinou nájdete na tržniciach (v zahraničí) alebo v špeciálnych obchodoch so zdravou výživou na Slovensku. Predáva sa najčastejšie vo forme koreňa alebo v prášku.

Používa sa na dochucovanie jedál, je výborná do šalátov, prípadne na šalátové dresingy. Je možné ju pridávať aj do varených jedál. Nemá žiadne vedľajšie účinky.

Paradajky

Aktívne látky nachádzajúce sa v paradajkách sú karetenoidy a lykopén. Predovšetkým lykopén je obzvlášť nápomocný pri boji s rakovinou prostaty a pankreasu u mužov.


Odporúča sa sedem až desať porcií paradajok týždenne, vo forme tak varenej ako aj surovej, napríklad surový paradajkový džús. Pre čo najväčší prínos z džúsu si ho pripravte sami. Ten, kúpený z obchodu, bude pasterizovaný.

Obsah lykopénu sa pasterizáciu síce neznižuje, no znižuje sa obsah ďalších prospešných látok ako enzýmy a niektoré vitamíny.

Lykopén je extrémne silný antioxidant.

Kyselina listová

Medzi najbohatšie zdroje kyseliny listovej patria:

  • vaječné žĺtka
  • avokádo
  • marhule
  • zelená listová zelenina
  • tekvica

Pre milovníkov mäsa sú to kuracie pečienky, ktoré majú vysoký obsah tejto prospešnej látky.

Štúdie skúmajúce kyselinu listovú (prírodnú, aj jej syntentickú formu) ukazujú výrazne znížené riziko vzniku kolorektálnej rakoviny.

Kyselina listová je pre telo dôležitá, lebo napomáha opravovať poškodené DNA.

Cesnak

Dokonca aj americký Národný rakovinový inštitút (NCI) priznáva, že cesnak „…môže znižovať riziko rozvoja niekoľkých druhov rakovinových ochorení, zvlášť rakoviny tráviaceho traktu“.

Cesnak znižuje zápal, bojuje s voľnými radikálmi a ničí rakovinu.

Konzumujte ho surový, prípadne ho nakrájajte na plátky alebo pomliaždite a nechajte postáť 10 až 15 minút pred varením. V opačnom prípade jeho účinná látka, alicín, sa z neho neuvoľní.

Hrozno

Resveratrol, látka nachádzajúca sa v hrozne, je veľmi silný antioxidant, ktorý zachraňuje bunky pred smrťou z oxidačného stresu. Táta látka sa nachádza predovšetkým v hroznových semienkach, ktoré majú pre vaše zdravie obrovský prínos.

Odporúčame, aby ste konzumovali hrozno aj s kôstkami. Najlepšie je ich v ústach ešte rozhryznúť, aby sa ich obsah dostal do tela.

S ľútosťou tiež musíme konštatovať, že v súčasnosti sa v supermarketoch predávajú zväčša už len odrody hrozna, ktoré kôstky neobsahujú. Vyšľachtením takýchto odrôd pestovatelia ochudobnili hrozno o jeho najužitočnejšiu vlastnosť.

Záver

Alkalická, správne vybilancovaná strava s množstvom nutričných látok a minimom toxínov urobí vaše telo pre rakovinu neobývateľným. Cukor živí rakovinové bunky. Spracované potraviny živia rakovinové bunky.

Surová, organická (bio) zelenina, špeciálne tá pestovaná pre maximálny nutričný obsah (v protiklade s veľkovýrobou) by mala byť základom každého typu zdravého stravovania.

Tiež odporúčame, aby každý s rakovinovým ochorením podstúpil detoxikáciu celého tela.





Súvisiace články:

  • Prečo by ste po 40-ke mali užívať doplnky stravy s omega-3 kyselinami
  • 9 potravín, vďaka ktorým môže vaše telo omladnúť aj o 20 rokov
  • 7 alkalických potravín, čo znižujú bolesti, liečia cukrovku a ničia rakovinu
  • 7 vitamínov, minerálov a živín, ktoré vo zvýšenej miere potrebuje každý po 40-ke


        
  

Kategória: Strava Značky: prevencia rakoviny, rakovina, strava pri rakovine

Odoberajte zdarma naše články emailom!

Zaujíma vás domáca, prírodná a alternatívna liečba? Potom sa prihláste zdarma na odoberanie našich nových článkov priamo do vašej emailovej schránky:

Naša garancia: Nikdy vám nepošleme spam a kedykoľvek sa môžete odhlásiť.


 



Upozornenie: Tento článok nenahrádza vyšetrenie lekárom ani konzultáciu iným odborným zdravotníckym pracovníkom. Príspevky môžu obsahovať informácie, ktoré sa nezhodujú s názormi redakcie.

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Odoberajte naše články emailom!

Poznámka: Odoberanie je zdarma a môžete sa kedykoľvek odhlásiť.


Odporúčame e-knihy o zdraví:

Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Ďalšie zaujímavé články

  • Lekári radia ľuďom nad 40 rokov, aby prestali užívať ibuprofén. Tu je dôvod
  • Podľa vedcov môže návšteva pláže zmeniť váš mozog neskutočným spôsobom
  • Zbavte sa mykózy nechtov na nohách s týmito 5 bylinkami a domácimi kúrami

© Copyright 2018 Domáca, prírodná a alternatívna liečba · Všetky práva vyhradené · Ochrana osobných údajov (Privacy Policy)

 

Obsah stránky podlieha ochrane autorských práv. Preberanie, kopírovanie a šírenie článkov alebo ich častí bez súhlasu prevádzkovateľa je zakázané.

Pre zlepšenie kvality našich služieb používame súbory cookies, ktoré môžete prijať alebo odmietnuť. Prijať Odmietnuť
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy zapnuté
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
ULOŽIŤ A PRIJAŤ