Domáca liečba

Všetko, čo potrebujete vedieť pre zdravie a krásu

Osteoartritída
  • Hlavná stránka
  • O nás
  • Bylinky
  • Choroby
  • Krása
  • Strava
  • Kontakt

9 najlepších potravín na prevenciu rakoviny prsníka

15. februára 2020 autor: redakcia Leave a Comment

     23  
  

9 najlepších potravín na prevenciu rakoviny prsníka

Rakovina prsníka je v súčasnosti prvým najviac diagnostikovaným typom rakoviny a druhou najčastejšou príčinou úmrtia na rakovinu.

Ukazuje sa, že riziko jej prepuknutia je možné do veľkej miery znížiť pomocou stravy. Výskumníci vo Veľkej Británii odhadujú, že až 90 zo 100 rakovín sa dá predísť zmenou stravovacích návykov.


Dôkazy o protirakovinových účinkoch mnohých potravín v poslednej dobe pribúdajú závratným tempom. Okrem stravy veľmi podstatným faktorom je aj udržiavanie si zdravej telesnej váhy.

Poďme sa teraz pozrieť na to, ktoré 9 druhy potravín majú najväčší potenciál zabrániť vzniku rakoviny prsníka.

1. Vláknina

Vláknina je nestráviteľná časť rastlín, ktorá je však pre zdravé trávenie nenahraditeľná.

Plní dve úlohy – umožňuje ľahší presun potravy črevami, čím bráni zápche a taktiež sama tvorí potravu pre prospešnú črevnú mikroflóru.

Pri prevencii rakoviny sa ako najhodnotnejšia vláknina javí tá pochádzajúca s otrúb pšenice, ryže a ďalších obilnín. Tento druh vlákniny dokáže znižovať hladinu estrogénu v tele ženy, čo je najväčšou príčinou vzniku rakoviny u žien po menopauze.

Odporúča sa konzumovať 25 gramov vlákniny denne.

Navyše vláknina dodá telu zopár dôležitých antioxidantov a taktiež zníži množstvo skonzumovaného cukru (ďalšia častá príčina rakoviny), keďže vyvoláva pocit nasýtenia.

Okrem otrúb nájdete vlákninu aj v zelenine, ovocí (tu pozor na cukor) alebo v ľanových semienkach. Môžete ju tiež extra dopĺňať, napríklad užívať obľúbený doplnok psyllium.

2. Ovocie

Ovocie je výborným zdrojom už spomenutej vlákniny a tiež množstva vitamínov (A, C, E), minerálov (horčík, selén) a antioxidantov.

Antioxidanty bránia chemickým reakciám, ktoré vedú k poškodzovaniu génov a vzniku mutácii. Abnormálne zmeny v DNA totiž môžu vyvolať rakovinové bujnenie.

Ako sme už uviedli, ovocie je veľmi zdravé, ale nepreháňajte to s ním, pretože obsahuje pomerne veľký podiel cukru.

3. Karotenoidy

Karotenoidy sú prírodné pigmenty, ktoré dávajú rastlinám ich typické sfarbenie. Existuje vyše 600 druhov týchto pigmentov.

Štúdie ukázali, že ženy, ktoré mali vyššiu hladinu karotenoidov v krvi, mali zároveň aj nižšie riziko vzniku rakoviny prsníka.

Medzi najlepšie prírodné zdroje karotenoidov patria:

  • mrkva
  • špenát
  • papaja
  • papričky
  • sladké zemiaky
  • kel
  • paradajky

4. Flavonoly a flavonely

Flavonoly a flavonely, známe pod spoločným názvom flavonoidy, sú ochranné látky rastlín. Podobne pôsobia aj na ľudí, ktorých chránia pred vznikom rakoviny.

Medzi bohaté zdroje flavonoidov sa radia:

  • cibuľa
  • brokolica
  • čierny a zelený čaj
  • harmančekový čaj
  • zeler
  • ovocie
  • tmavá čokoláda (kakao)
  • bobuľovité ovocie (čučoriedky, maliny, černice)

Vo všeobecnosti platí, že strava bohatá na rastlinnú potravu je veľmi dobrou voľbou pri snahe o prevenciu rakoviny nielen prsníka, ale aj ostatných jej typov.

5. Vitamín D

Vitamín D je jedna z najsilnejších látok, ktoré nás chránia pred vznikom rakoviny. Ženy s vysokou hladinu tohto vitamínu majú nižšiu hustotu prsníkového tkaniva. Nižšia hustota predstavuje nižšie riziko rakoviny.

Dostatočná hladina tohto vitamínu v tele u žien po menopauze dokáže znížiť riziko rakoviny prsníka až o neuveriteľných 70%!

Potreba vitamínu D vrastá hlavne počas zimy, keď je nedostatok slnečného svetla. Avšak aj v lete sa mnohé ženy slnku vyhýbajú, čo je veľká chyba.


Platí tiež, že ľudia s tmavšou pokožkou potrebujú na slnku stráviť viac času pre tvorbu vitamínu D než ľudia so svetlejšou pokožkou.

V prípade, že sa rozhodnete užívať vitamín D vo forme doplnku, tak vhodná forma je vitamín D3 (cholekalciferol) a odporúčaná dávka je 800 až 1000 IU (medzinárodných jednotiek) denne.

Okrem prevencie rakoviny prsníka vám vitamín D taktiež ochráni kosti, predíde vzniku osteoporózy a dokonca zabráni nástupu kognitívneho útlmu (demencie). Vitamín D je vhodné užívať spolu s vitamínom K, ktorý ešte viac umocní jeho účinok.

Kvalitný doplnok s vitamínom D3, doplnený o vitamín K2, zoženiete na Slovensku TU a v Česku TU.

6. Granátové jablko

Granátové jablko má pre telo mnohé zdravotné prínosy, hlavne vďaka svojmu vysokému obsahu flavonoidov a polyfenolov s protirakovinovými účinkami.

V štúdiách sa ukázalo, že extrakt z granátového jablka a jeho olej znížili výskyt rakoviny prsníka až o 87%.

Najlepšie na tomto ovocí je, že je možné ho konzumovať v množstve bez obmedzenia, aby sa vyskytli nejaké vedľajšie účinky.

Na prevenciu rakoviny úplne postačí skonzumovať jedno stredne veľké granátové jablko denne.

Okrem ochrany pred rakovinou vám tiež prečistí cievy od nánosov, predíde infarktu, mŕtvici, Alzheimerovej chorobe, Parkinsonovej chorobe a reumatoidnej artritíde.

7. Kurkumín

O kurkume a jej aktívnej zložke kurkumíne ste už určite počuli, aj na našej stránke sme sa jej niekoľkokrát venovali.

Kurkumín vyvoláva programovú smrť rakovinových buniek (apoptózu). Dokonca sa ukázal účinný aj pri druhoch rakoviny prsníka, ktoré sú rezistentné na chemoterapiu.

Nevýhoda kurkumínu je, že sa v čreve ťažko absorbuje. To je však možné vyriešiť pridaním čierneho korenia, ktoré jeho využiteľnosť niekoľkonásobne zvyšuje.

V tomto článku nájdete podrobné informácie o tom, ako kurkumu správne užívať.

8. Rybí olej

Rybí olej je bohatý na omega-3 mastné kyseliny, ktoré hrajú pri prevencii rakoviny prsníka i ostatných druhov rakoviny veľmi dôležitú úlohu.

Vedecké štúdie uvádzajú, že konzumácia dvoch porcií rýb za týždeň znižuje riziko rakoviny prsníka o približne 14%.

V dnešnej dobe je problém, že mnohé ryby, hlavne morské, sú znečistené ťažkými kovmi. Preto je možné pouvažovať o nahradení rýb doplnkami, ktoré sú filtrované a ich výrobcovia zaručujú, že sa v nich ťažké kovy nenachádzajú.

9. Extra panenský olivový olej

Mnohé vedecké štúdie zistili, že pravidelná konzumácia extra panenského olivového oleja vám pomôže významne znížiť riziko rakoviny prsníka. Konkrétnejšie o tom píše napríklad tento článok.

Úplne postačí, ak budete denne konzumovať zhruba 2 polievkové lyžice olivového oleja.

Jednoducho si ho pridajte do šalátov alebo už uvarených polievok či iných jedál. Nepoužívajte ho však na varenie alebo nebodaj vyprážanie, pretože teplom sa jeho užitočné látky ničia.





Súvisiace články:

  • Vedci potvrdili ohromný potenciál týchto jadierok pri liečbe rakoviny
  • Štúdiom historických zdrojov vedci potvrdili, že príčinou rakoviny je takmer výhradne moderná doba
  • 8 rád, ktoré vám pomôžu predísť tvorbe obličkových kameňov
  • 9 hormónov, ktoré spôsobujú priberanie a ako im v tom zabrániť


     23  
  

Kategória: Choroby Značky: kurkuma, omega-3, prevencia rakoviny, rakovina prsníka, vitamín D, vláknina

Odoberajte zdarma naše články emailom!

Zaujíma vás domáca, prírodná a alternatívna liečba? Potom sa prihláste zdarma na odoberanie našich nových článkov priamo do vašej emailovej schránky:

Naša garancia: Nikdy vám nepošleme spam a kedykoľvek sa môžete odhlásiť.


 



Upozornenie: Tento článok nenahrádza vyšetrenie lekárom ani konzultáciu iným odborným zdravotníckym pracovníkom. Príspevky môžu obsahovať informácie, ktoré sa nezhodujú s názormi redakcie.

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Odoberajte naše články emailom!

Poznámka: Odoberanie je zdarma a môžete sa kedykoľvek odhlásiť.


Odporúčame e-knihy o zdraví:

Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Ďalšie zaujímavé články

  • 6 príznakov srdcového infarktu, ktoré sa zvyčajne vyskytujú len u žien
  • Prírodný detoxikačný koktejl: Rozpúšťa tuk a vyplavuje toxíny z tela
  • Jednoduchý prírodný spôsob, ako zlepšiť funkcie obličiek, nadobličiek a pečene

© Copyright 2018 Domáca, prírodná a alternatívna liečba · Všetky práva vyhradené · Ochrana osobných údajov (Privacy Policy)

 

Obsah stránky podlieha ochrane autorských práv. Preberanie, kopírovanie a šírenie článkov alebo ich častí bez súhlasu prevádzkovateľa je zakázané.

Pre zlepšenie kvality našich služieb používame súbory cookies, ktoré môžete prijať alebo odmietnuť. Prijať Odmietnuť
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy zapnuté
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
ULOŽIŤ A PRIJAŤ