Rakovina prsníka je v súčasnosti prvým najviac diagnostikovaným typom rakoviny a druhou najčastejšou príčinou úmrtia na rakovinu.
Ukazuje sa, že riziko jej prepuknutia je možné do veľkej miery znížiť pomocou stravy. Výskumníci vo Veľkej Británii odhadujú, že až 90 zo 100 rakovín sa dá predísť zmenou stravovacích návykov.
Dôkazy o protirakovinových účinkoch mnohých potravín v poslednej dobe pribúdajú závratným tempom. Okrem stravy veľmi podstatným faktorom je aj udržiavanie si zdravej telesnej váhy.
Poďme sa teraz pozrieť na to, ktoré 9 druhy potravín majú najväčší potenciál zabrániť vzniku rakoviny prsníka.
1. Vláknina
Vláknina je nestráviteľná časť rastlín, ktorá je však pre zdravé trávenie nenahraditeľná.
Plní dve úlohy – umožňuje ľahší presun potravy črevami, čím bráni zápche a taktiež sama tvorí potravu pre prospešnú črevnú mikroflóru.
Pri prevencii rakoviny sa ako najhodnotnejšia vláknina javí tá pochádzajúca s otrúb pšenice, ryže a ďalších obilnín. Tento druh vlákniny dokáže znižovať hladinu estrogénu v tele ženy, čo je najväčšou príčinou vzniku rakoviny u žien po menopauze.
Odporúča sa konzumovať 25 gramov vlákniny denne.
Navyše vláknina dodá telu zopár dôležitých antioxidantov a taktiež zníži množstvo skonzumovaného cukru (ďalšia častá príčina rakoviny), keďže vyvoláva pocit nasýtenia.
Okrem otrúb nájdete vlákninu aj v zelenine, ovocí (tu pozor na cukor) alebo v ľanových semienkach. Môžete ju tiež extra dopĺňať, napríklad užívať obľúbený doplnok psyllium.
2. Ovocie
Ovocie je výborným zdrojom už spomenutej vlákniny a tiež množstva vitamínov (A, C, E), minerálov (horčík, selén) a antioxidantov.
Antioxidanty bránia chemickým reakciám, ktoré vedú k poškodzovaniu génov a vzniku mutácii. Abnormálne zmeny v DNA totiž môžu vyvolať rakovinové bujnenie.
Ako sme už uviedli, ovocie je veľmi zdravé, ale nepreháňajte to s ním, pretože obsahuje pomerne veľký podiel cukru.
3. Karotenoidy
Karotenoidy sú prírodné pigmenty, ktoré dávajú rastlinám ich typické sfarbenie. Existuje vyše 600 druhov týchto pigmentov.
Štúdie ukázali, že ženy, ktoré mali vyššiu hladinu karotenoidov v krvi, mali zároveň aj nižšie riziko vzniku rakoviny prsníka.
Medzi najlepšie prírodné zdroje karotenoidov patria:
- mrkva
- špenát
- papaja
- papričky
- sladké zemiaky
- kel
- paradajky
4. Flavonoly a flavonely
Flavonoly a flavonely, známe pod spoločným názvom flavonoidy, sú ochranné látky rastlín. Podobne pôsobia aj na ľudí, ktorých chránia pred vznikom rakoviny.
Medzi bohaté zdroje flavonoidov sa radia:
- cibuľa
- brokolica
- čierny a zelený čaj
- harmančekový čaj
- zeler
- ovocie
- tmavá čokoláda (kakao)
- bobuľovité ovocie (čučoriedky, maliny, černice)
Vo všeobecnosti platí, že strava bohatá na rastlinnú potravu je veľmi dobrou voľbou pri snahe o prevenciu rakoviny nielen prsníka, ale aj ostatných jej typov.
5. Vitamín D
Vitamín D je jedna z najsilnejších látok, ktoré nás chránia pred vznikom rakoviny. Ženy s vysokou hladinu tohto vitamínu majú nižšiu hustotu prsníkového tkaniva. Nižšia hustota predstavuje nižšie riziko rakoviny.
Dostatočná hladina tohto vitamínu v tele u žien po menopauze dokáže znížiť riziko rakoviny prsníka až o neuveriteľných 70%!
Potreba vitamínu D vrastá hlavne počas zimy, keď je nedostatok slnečného svetla. Avšak aj v lete sa mnohé ženy slnku vyhýbajú, čo je veľká chyba.
Platí tiež, že ľudia s tmavšou pokožkou potrebujú na slnku stráviť viac času pre tvorbu vitamínu D než ľudia so svetlejšou pokožkou.
V prípade, že sa rozhodnete užívať vitamín D vo forme doplnku, tak vhodná forma je vitamín D3 (cholekalciferol) a odporúčaná dávka je 800 až 1000 IU (medzinárodných jednotiek) denne.
Okrem prevencie rakoviny prsníka vám vitamín D taktiež ochráni kosti, predíde vzniku osteoporózy a dokonca zabráni nástupu kognitívneho útlmu (demencie). Vitamín D je vhodné užívať spolu s vitamínom K, ktorý ešte viac umocní jeho účinok.
Kvalitný doplnok s vitamínom D3, doplnený o vitamín K2, zoženiete na Slovensku TU a v Česku TU.
6. Granátové jablko
Granátové jablko má pre telo mnohé zdravotné prínosy, hlavne vďaka svojmu vysokému obsahu flavonoidov a polyfenolov s protirakovinovými účinkami.
V štúdiách sa ukázalo, že extrakt z granátového jablka a jeho olej znížili výskyt rakoviny prsníka až o 87%.
Najlepšie na tomto ovocí je, že je možné ho konzumovať v množstve bez obmedzenia, aby sa vyskytli nejaké vedľajšie účinky.
Na prevenciu rakoviny úplne postačí skonzumovať jedno stredne veľké granátové jablko denne.
Okrem ochrany pred rakovinou vám tiež prečistí cievy od nánosov, predíde infarktu, mŕtvici, Alzheimerovej chorobe, Parkinsonovej chorobe a reumatoidnej artritíde.
7. Kurkumín
O kurkume a jej aktívnej zložke kurkumíne ste už určite počuli, aj na našej stránke sme sa jej niekoľkokrát venovali.
Kurkumín vyvoláva programovú smrť rakovinových buniek (apoptózu). Dokonca sa ukázal účinný aj pri druhoch rakoviny prsníka, ktoré sú rezistentné na chemoterapiu.
Nevýhoda kurkumínu je, že sa v čreve ťažko absorbuje. To je však možné vyriešiť pridaním čierneho korenia, ktoré jeho využiteľnosť niekoľkonásobne zvyšuje.
V tomto článku nájdete podrobné informácie o tom, ako kurkumu správne užívať.
8. Rybí olej
Rybí olej je bohatý na omega-3 mastné kyseliny, ktoré hrajú pri prevencii rakoviny prsníka i ostatných druhov rakoviny veľmi dôležitú úlohu.
Vedecké štúdie uvádzajú, že konzumácia dvoch porcií rýb za týždeň znižuje riziko rakoviny prsníka o približne 14%.
V dnešnej dobe je problém, že mnohé ryby, hlavne morské, sú znečistené ťažkými kovmi. Preto je možné pouvažovať o nahradení rýb doplnkami, ktoré sú filtrované a ich výrobcovia zaručujú, že sa v nich ťažké kovy nenachádzajú.
9. Extra panenský olivový olej
Mnohé vedecké štúdie zistili, že pravidelná konzumácia extra panenského olivového oleja vám pomôže významne znížiť riziko rakoviny prsníka. Konkrétnejšie o tom píše napríklad tento článok.
Úplne postačí, ak budete denne konzumovať zhruba 2 polievkové lyžice olivového oleja.
Jednoducho si ho pridajte do šalátov alebo už uvarených polievok či iných jedál. Nepoužívajte ho však na varenie alebo nebodaj vyprážanie, pretože teplom sa jeho užitočné látky ničia.
Pridaj komentár