V poslednej dobe výrazne ožila diskusia ohľadom nárastu výskytu rakoviny hrubého čreva.
Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny (International Agency for Research on Cancer (IARC)), ktorá je súčasťou Svetovej zdravotníckej organizácie (World Health Organization (WHO)) dospela k záveru, že spracované mäso môže byť u človeka príčinou rakoviny hrubého čreva a konečníka. IARC tak zaradila spracované mäso do 1. skupiny karcinogénov.
Rakovina hrubého čreva a konečníka je na Západe tretia najčastejšie diagnostikovaná rakovina (nie je sem zahrnutá rakovina kože). Len v USA je diagnostikovaných okolo 100 tisíc nových prípadov rakoviny hrubého čreva ročne (a viac než 40 tisíc prípadov rakoviny konečníka).
Naše hrubé črevo zohráva pre udržanie zdravia mimoriadne dôležitú úlohu. Potrava v tráviacom trakte prechádza aj hrubým črevom, kde je zbavovaná tekutín a soli, následne sa jej organizmus zbaví vylúčením.
Okrem toho, že v hrubom čreve sa tvoria, ukladajú a z neho aj vylučujú odpadové látky, obsahuje tiež miliardy baktérií, ktorých zdravie a rovnováha sú pre naše zdravie nevyhnutné.
Mnohým príčinám rakoviny hrubého čreva je možné predchádzať
Rakovina hrubého čreva a konečníka je druhou najčastejšou príčinou úmrtia ako následku rakoviny. Avšak ako pri väčšine druhov rakoviny, aj rakovine hrubého čreva sa dá v mnohých prípadoch predísť.
Výskum, ktorý bol zverejnený v žurnále Pharmaceutical Research (Farmaceutický výskum) odhaduje, že len 5 až 10 percent príčin vzniku rakoviny má pôvod v genetických poruchách. Zvyšná, nepomerne väčšia časť má však pôvod v negatívnych vplyvoch prostredia a nezdravom životnom štýle.
Vedci odhadujú, že približne 35 percent úmrtí zapríčinených rakovinou má pôvod v strave, ďalších 30 percent v tabakových výrobkoch, 20 percent pochádza z infekcií a zvyšok pochádza z vplyvov okolia, ako sú pôsobenie rôznych žiarení, stres, množstvo telesnej námahy a znečistenie životného prostredia.
Americký inštitút pre výskum rakoviny (American Institute for Cancer Research – AICR) tiež uviedol, že je možné predísť zhruba až jednej tretine prípadov rakoviny prostredníctvom zdravej stravy, pravidelnej telesnej aktivity a udržiavaním si zdravej telesnej hmotnosti.
V prípade rakoviny hrubého čreva a konečníka, miera možnej prevencie prostredníctvom zdravého životného štýlu stúpla až na 50 percent.
Top odporúčania na prevenciu pred rakovinou hrubého čreva
Možno už dnes začnete vo svojom živote uskutočňovať zdravé zmeny, ktorými znížite riziko vzniku tejto potenciálne smrteľnej choroby. Medzi top odporúčania patria nasledovné:
1. Jedzte viac zeleniny a nejaké ovocie
Zelenina obsahuje množstvo antioxidantov a iných zložiek účinných proti chorobám, ktoré je náročné získať z iných potravín. Za všetky môžeme spomenúť napríklad horčík.
Výsledky získané z jednej metaanalýzy ukazujú, že každým zväčšením dávky prijatého horčíka o 100 mg sa znížilo riziko vzniku nádoru hrubého čreva a konečníka o 13 percent, a riziko vzniku rakoviny hrubého čreva a konečníka sa znížilo o 12 percent.
Vedci sa domnievajú, že protirakovinový účinok horčíka môže súvisieť s jeho schopnosťou znižovať inzulínovú rezistenciu, čím pôsobí proti vzniku nádorov.
Okrem horčíka, chemické zlúčeniny v rastlinách známe ako fytochemikálie, majú schopnosť zmierňovať zápaly ako aj likvidovať karcinogény. Iné zlúčeniny zase regulujú rýchlosť delenia buniek, zbavujú organizmus starých buniek a opravujú poškodenú DNA.
Zelenina je tiež jedným z najlepších zdrojov vlákniny. Výskumy opätovne dokazujú, že u osôb s väčším príjmom zeleniny v strave je menší počet prípadov vzniku rakoviny. Najmä zelenina z čeľade kapustovitých je mimoriadne prospešná vďaka svojmu obsahu sulforafánu.
Sulforafán je prirodzene sa v zelenine vyskytujúca zlúčenina síry. Zistilo sa, že pôsobí napríklad proti vzniku rakovinových nádorov hrubého čreva.
Ak sme zdraví, je pre nás tiež prospešné konzumovať aj mierne množstvo ovocia. Podľa jedného výskumu, konzumácia sušených sliviek môže znížiť riziko vzniku rakoviny hrubého čreva tým, že napomáha tvorbe črevných baktérií.
2. Jedzte viac vlákniny
Je dokázané, že potravinová vláknina znižuje riziko vzniku rakoviny hrubého čreva a konečníka, najmä adenómu hrubého čreva a konečníka a distálnej rakoviny hrubého čreva. Navyše, každých 10 gramov vlákniny, ktorú pridáme do našej stravy, znižuje riziko vzniku rakoviny hrubého čreva o 10 percent.
Aj výskum uskutočnený v roku 2005 potvrdil, že sušené slivky „priaznivo pozmenili… rizikové faktory zapríčiňujúce rakovinu hrubého čreva“ u potkanov, pravdepodobne vďaka svojmu vysokému obsahu potravinovej vlákniny a polyfenolov.
Ak sa už riadite vyššie uvedeným tipom a jete viac zeleniny, robíte správne, pretože už prirodzene prijímate viac vlákniny z toho najlepšieho zdroja – zo zeleniny.
Psyllium semienka, ľanové semienka, konopné semienka a chia semienka sú takisto výdatným zdrojom rozpustnej a nerozpustnej vlákniny.
3. Optimalizujte svoj príjem vitamínu D
Nedostatok vitamínu D je jedným z rizikových faktorov vzniku rakoviny hrubého čreva a konečníka. Podľa jedného výskumu, ktorý bol zverejnený v žurnále Gut (Črevo), osoby s vyššou hladinou vitamínu D v krvi boli menej náchylné na vznik nádoru hrubého čreva a konečníka.
Dôvodom môže byť, že vitamín D je prospešný pre našu imunitu a to môže následne pôsobiť proti vzniku rakovinových nádorov. Podľa vedcov:
„Dôkazy nasvedčujú tomu, že vitamín D má ochranné účinky a posilňuje imunitu proti vzniku nádorov a rakoviny hrubého čreva a konečníka. Bunky imunitného systému v mikroprostredí nádoru majú schopnosť premeniť 25-hydroxivitamín D [25(OH)D] [vitamín D] na bioaktívny 1a,25-dihydroxivitamín D3, ktorý pôsobí na vznik neoplastických buniek a buniek imunitného systému.
Vysoká hladina 25(OH)D v krvnej plazme znižuje riziko vzniku rakoviny hrubého čreva a konečníka prostredníctvom silnej imunitnej reakcie organizmu. Úloha vitamínu D je teda podporovať imunitný systém, čím zabraňuje vzniku nádorov prostredníctvom interakcie medzi nádorom a hostiteľom.“
Pravidelný pobyt na slnku, využívanie vysokokvalitných solárií a/alebo užívanie výživových doplnkov vitamínu D3 nám môže pomôcť dosiahnuť optimálnu hladinu vitamínu D v rozsahu 50 až 70 ng/ml.
Odporúča sa, aby sme si pravidelne kontrolovali našu hladinu vitamínov – tak budeme mať istotu, že sa pohybujeme v uvedenom rozsahu.
4. Vyhýbajte sa konzumácii spracovaného mäsa
Spracované mäso je také, ktoré je konzervované údením, dehydrovaním, solením či pridaním konzervačných látok.
Medzi spracované druhy mäsa patria slanina, šunka, pastrami, saláma, papriková saláma, párky, niektoré druhy klobás, karbonátky (ak sú konzervované soľou alebo chemickými konzervačnými látkami) a iné.
Mimoriadne škodlivé sú tzv. dusičnany (nitráty) v mäse. Tie sa do mäsa pridávajú ako konzervačná zložka, ktorá mäsu navyše dodáva farbu a príchuť. Nitráty, ktoré sa nachádzajú v spracovanom mäse, sa často premenia na nitrozamíny. Je jasne dokázané, že nitrozamíny majú súvislosť so zvýšeným rizikom vzniku niektorých druhov rakoviny.
Americký inštitút pre výskum rakoviny (AICR) varuje, že „neexistuje bezpečné množstvo“ skonzumovaného spracovaného mäsa.
5. Zistite si všetky dostupné informácie o konzumácii červeného mäsa
Výskumy poukazujú na skutočnosť, že osoby ktoré konzumujú najviac červeného mäsa (v jednom z výskumov to bolo 150 g mäsa denne) majú o 24 percent vyššie riziko vzniku rakoviny hrubého čreva a konečníka v porovnaní s osobami, ktoré konzumujú najmenej červeného mäsa.
Samotné červené mäso pravdepodobne nie je problém. Dôležitejšiu úlohu tu zohráva spôsob, ako je mäso pripravené, ako aj zdroj, z ktorého pochádza. Napríklad červené mäso z hovädzieho dobytka chovaného na pasienkoch obsahuje protirakovinové chemické zlúčeniny.
Na druhej strane je však známe, že glyfosát, aktívna prísada herbicídu Roundup, môže mať na črevné baktérie škodlivé účinky ako aj to, že je karcinogénny. Zvieratá v priemyselnom veľkochove sú obvykle chované obilím, ktoré je kontaminované glyfosátom.
Varením a pečením červeného mäsa pri vysokých teplotách (napr. grilovanie alebo vyprážanie) môžu ako vedľajší produkt tiež vznikať karcinogénne látky ako sú heterocyklické amíny (HA) a polycyklické aromatické uhľovodíky (PAU).
Odporúčam teda konzumovať len to mäso, ktoré pochádza z voľného chovu. Varíme alebo pečieme ho len jemne (napríklad steak bude len mierne opečený, tzv. „rare“ a nie úplne prepečený čiže „well done“).
Domnievame sa, že väčšina ľudí pre svoje zdravie potrebuje živočíšne bielkoviny, no väčšina konzumuje ďaleko viac bielkovín než je nutné (a zdravé).
6. Cvičte
Existujú spoľahlivé dôkazy, že pravidelné cvičenie môže významne znížiť riziko vzniku rakoviny hrubého čreva. Podľa jedného výskumu, fyzicky aktívni muži a ženy majú o 30 až 40 percent nižšie riziko vzniku rakoviny hrubého čreva v porovnaní s neaktívnymi osobami.
Cvičenie vedie k zníženiu hladiny inzulínu a regulovanie hladiny inzulínu v krvi je jedným z najlepších spôsobov ako znižovať riziko vzniku rakoviny.
Predpokladá sa tiež, že cvičenie spúšťa apoptózu (programovaná bunková smrť), čo vedie k vyhubeniu rakovinových buniek.
Okrem toho, cvičenie tiež zlepšuje cirkulovanie buniek imunitného systému v krvi. Úlohou týchto buniek je neutralizovať pôsobenie patogénov (mikroorganizmov) v ľudskom tele, ako aj zničiť predrakovinové bunky ešte predtým, ako sa z nich stanú bunky rakovinové.
Čím lepšia je teda cirkulácia a transport buniek imunitného systému v organizme, tým účinnejší bude samotný imunitný systém v boji proti infekciám a chorobám, akou je aj rakovina.
7. Udržiavajme si zdravú telesnú hmotnosť a zdravú mieru telesného tuku
Množstvo výskumov opakovane nachádza súvislosť medzi obezitou a zvýšením rizikom vzniku viacerých rôznych druhov rakoviny, vrátane rakoviny hrubého čreva.
Výskum z roku 2014, ktorý spracoval údaje získané od viac ako 5 miliónov osôb starších než 16 rokov dospel k záveru, že každé zvýšenie telesnej hmotnosti o 5 kg vedie k väčšiemu riziku vzniku 10 rôznych typov rakoviny.
Ak trpíte nadváhou či obezitou, už aj malé zníženie vašej telesnej hmotnosti môže mať na vaše zdravie výrazne prospešné účinky.
Z pohľadu prevencie pred rakovinou je zvlášť dôležité zbavovať sa čo najväčšieho množstva nadmerného telesného tuku. Zvýšená miera telesného tuku má súvislosť so zvýšeným rizikom vzniku rakoviny hrubého čreva, a to bez ohľadu na vašu telesnú hmotnosť.
8. Obmedzte konzumáciu alkoholu a skoncujte s fajčením
Nadmerná konzumácia alkoholu, ako aj fajčenie majú súvislosť so zvýšeným rizikom vzniku rakoviny hrubého čreva a konečníka.
Pokiaľ ide o alkohol, vo všeobecnosti definujem ako „mierne“ množstvo skonzumovaného alkoholu po jedle (ktoré je povolené v začiatočníckej fáze môjho plánu výživy) 1,5 dcl vína, 3,6 dcl piva alebo 0,3 dcl tvrdého alkoholu na deň.
Keď ste už pokročilejší v mojom pláne výživy, odporúčame úplne prestať konzumovať akýkoľvek alkohol.
9. Jedzte cesnak
Laboratórne výskumy ukázali, že cesnak má ničivý účinok na rakovinové bunky. Tieto výskumy tiež potvrdzujú sľubné protirakovinové účinky cesnaku, ak ho zahrnieme do našej stravy.
Podľa ďalšieho výskumu u žien, ktoré pravidelne konzumovali cesnak (spolu s ovocím a zeleninou), bolo riziko vzniku rakoviny hrubého čreva o 35 percent nižšie. U žien, ktoré konzumujú značné množstvo surového cesnaku bolo preukázané nižšie riziko vzniku rakoviny žalúdka, ako aj rakoviny hrubého čreva a konečníka.
Navyše u osôb, ktoré mali neoperovateľné nádory rakoviny hrubého čreva, konečníka, pečene a pankreasu, a ktoré užívali cesnakový extrakt po dobu šiestich mesiacov, sa značne zlepšila činnosť imunitného systému.
Táto skutočnosť poukazuje na možnosť, že konzumovanie cesnaku môže byť prospešné pre posilnenie imunity v období stresu či choroby.
Ak teda do našej stravy zaradíme surový cesnak, najlepšie je strúčiky podrviť alebo pokrájať nadrobno, čím umožníme lepšie uvoľňovanie enzýmu známeho ako alináza. Alináza potom zase napomáha tvorbe alicínu. Alicín sa následne rýchlo rozštiepi na množstvo rôznych organických zlúčenín síry.
Ak chceme „aktivovať“ liečivé účinky cesnaku, odporúča sa, aby sme pred prehltnutím čerstvý strúčik popučili lyžičkou, nadrobno ho pokrájali a pridali do šalátu alebo pri výrobe zeleninového džúsu ho môžeme pridať do odšťavovača spolu so zeleninou.
Mali by ste po dosiahnutí päťdesiatky začať s pravidelnou kolonoskopiou (vyšetrením hrubého čreva)?
Mužom a ženám vo veku 50 rokov a viac, u ktorých je len priemerné riziko vzniku rakoviny hrubého čreva a konečníka, sa bežne odporúča každých päť rokov podstúpiť vyšetrenie flexibilnou sigmoidoskopiou, alebo každých desať rokov podstúpiť kolonoskopiu.
Sú však tieto vyšetrenia bezpečné a naozaj nevyhnutné?
Uvedené vyšetrenia sú bezpochyby účinné diagnostické metódy, no sme presvedčení, že pri dobrom spôsobe stravovania (mať každý deň zahrnuté v strave aj určité množstvo čerstvej kurkumy) a zdravom životnom štýle je veľmi nepravdepodobné, že človek dostane rakovinu hrubého čreva.
Pre mnohých ľudí, u ktorých je vyššie riziko vzniku rakoviny, kolonoskopia môže byť účinným spôsobom prevencie.
Rakovina hrubého čreva sa vyvíja veľmi pomaly, a zároveň je jedným z najčastejších druhov rakoviny, ktoré končia úmrtím. Preto je veľmi dôležité odhaliť ju čo najskôr. Jednou z možností je urobiť si raz ročne test na skryté krvácanie v stolici. Avšak nevýhodou tohto testu je, že je často nepresný a vyhodnotí pozitívny nález.
Najnovšie dôkazy potvrdzujú, že test na skryté krvácanie v stolici nie je celkom spoľahlivá metóda.
Ďalšou možnosťou je podstúpiť vyšetrenie flexibilnou sigmoidoskopiou raz za päť rokov. Vyšetrenie je podobné ako kolonoskopia, ale používa sa pri ňom kratší a menší endoskop, takže ňou nie je možné preskúmať vzdialenejšie miesta hrubého čreva.
Na druhej strane, sigmoidoskopia zase nevedie k toľkým komplikáciám. Aj vyšetrenie ultrazvukom sa ukázalo ako účinné.
Vo všeobecnosti, vyšetrenie pomocou optických prístrojov je tým najspoľahlivejším spôsobom ako včas zistiť prípadný nález rakoviny hrubého čreva.
Ak polypy nájdené v čreve sú zatiaľ len vo svojom počiatočnom štádiu, lekár ich môže jednoducho priamo odstrániť. Kolonoskopia teda nie je len vyšetrením, ale v rámci nej môže byť tiež vykonaný chirurgický zákrok. Pomocou kolonoskopie sa najprv zhotovia fotografie polypu, polyp sa potom odstrihne, odstráni a nakoniec je odoslaný na biopsiu.
Kolonoskopia môže zachrániť život, no zároveň si treba uvedomiť aj druhú stranu mince, a síce, že kolonoskopia má aj významné riziká. Štatisticky pri 1 z 350 kolonoskopií dochádza k vážnejším poraneniam vo vnútri hrubého čreva, ako je napríklad perforácia (prederavenie) čreva.
Pri 1 z 1000 zákrokov dochádza k úmrtiu. Okrem toho, 80 percent endoskopov sa po zákroku čistí pomocou roztoku glutaraldehydu, ktorý však NESTERILIZUJE použitý endoskop úplne bezchybne.
Takto vzniká možnosť prenosu materiálu z jedného pacienta na druhého a možnosť spôsobenia infekcie. Preto je pred vyšetrením endoskopom dôležité spýtať sa, aký roztok bol použitý na jeho čistenie. Môže vám to zachrániť život.
Uistite sa preto, že endoskop bol sterilizovaný kyselinou peroctovou – tým je vylúčená možnosť prenosu infekčných látok od predošlých pacientov.
Kofyno
10. Jedzte fermentovanu stravu (kysla kapusta, kvasaky, kimchi, kvalitnu (japonsku) sojjovu omacku…)
11. Kazdy den uzivajte sodu bikarbonu
12. Jedzte zazvor (moze byt aj v praskovej podobe, kedy si ho budete zarabat do vody – idealne s praskovou kurkumou a nejakym ciernym korenim – to totiz vyrazne napomaha vstrebavaniu kurkuminu)