Výhra nad rakovinou začína s potravinami, ktoré každý deň konzumujete. Možno budete prekvapení, no mnohé z jedál s protirakovinovými účinkami sa zrejme už nachádzajú vo vašej kuchyni.
Bez ohľadu na to, ako vás budú pokúšať iné nezdravé dobroty, je dobré sa pridržiavať jedálnička, na ktorom sa nachádzajú jedlá bojujúce s rakovinu.
Začať môžete s nasledovnými 6 potravinami, z ktorých by ste každý deň mali zjesť aspoň jedno.
1. Mastné ryby
Rybí tuk je bohatý na omega-3 mastné kyseliny. Tieto tuky sú veľmi silnými protizápalovými látkami, ktoré chránia telo pred nebezpečnými hormónmi produkovanými počas zápalov.
Hodnotný je hlavne tuk z rýb ako divoký losos (nie z farmy), makrela, tuniak, sleď a sardinky.
Okrem samotných omega-3 mastných kyselín obsahuje rybí tuk aj ďalšie silné protirakovinové látky, ako napríklad vitamín A a D.
2. Medicínske huby
Huby sa používajú v tradičnej čínskej medicíne už veľmi veľa rokov. Ich najčastejšie využitie je na vyvažovanie imunitného systému a na pomoc pri zlepšovaní funkcií telesných orgánov.
Ide hlavne o medicínske huby ako:
- Maitake
- Shiitake
- Portobello
- Agaricus Blazei Marrai
- Hliva ustricová
- Čaga (Ryšavec šikmý)
Všetky z nich obsahujú veľmi cenné látky nazývané beta-glukany, ktoré sa považujú za priamu výživu bielych krviniek, teda hlavných predstaviteľov imunitného systému.
Ukázalo sa, že dokážu tiež výrazne znížiť nežiaduce účinky konvenčnej onkologickej liečby (chemoterapie a ožarovania), ako sú nevoľnosti či vypadávanie vlasov.
Dokonca sa v štúdiách ukázalo, že vplyvom medicínskych húb došlo k zmenšeniu nádorov až o 70%.
3. Purpurové potraviny
Potraviny s purpurovou farbou sú pre vaše zdravie veľmi prínosné.
Tmavo purpurové hrozno, purpurový baklažán, čučoriedky, cvikla, slivky a čerešne, všetky obsahujú obrovské množstvo antokyanínov.
Antokyaníny sú známe tým, že zabíjajú rakovinové bunky. Taktiež podporujú činnosť vnútorných orgánov a zvyšujú imunitu.
4. Semená a orechy
Orechy, ako napríklad mandle alebo para orechy, obsahujú selén, ktorý je silným protirakovinovým agentom. Také slnečnicové alebo tekvicové semienka sú zasa bohaté na vitamín E a zinok.
Vitamín E posilňuje váš imunitný systém, kým zinok napomáha absorpcii vitamínu C a plní tiež niekoľko ďalších dôležitých funkcií pri podpore imunity.
5. Čaj z čajovníka (čierny, zelený)
Čaj z čajovníka obsahuje látky známe ako katechíny. Ide o zlúčeniny, ktoré zastavujú rast nádorových buniek a chránia pred genetickými mutáciami, ktoré by mohli viesť k rakovine.
Ukázalo sa, že pravidelná konzumácia zeleného čaju znižuje riziko rakoviny žalúdka v porovnaní s tými, čo ho nepijú. Štúdie tiež zistili, že pravidelní popíjači čaju majú znížené aj riziko rakoviny prsníka, hrubého čreva, prostaty, vaječníkov a pľúc.
Okrem zeleného čaju majú protirakovinové účinky aj ostatné druhy čajov – biely, čierny či oolong zelený.
6. Žltá a červená paprika
Žltá a červená paprika sú plné vitamínu C, beta-karoténu a ďalších prospešných látok s protirakovinovými účinkami, ktoré posilňujú váš imunitný systém a neutralizujú toxíny.
Ďalšími zdrojmi hodnotných látok s protirakovinovým účinkom sú aj sladké zemiaky, mrkva a sušené marhule (nesírené).
Jarda
Před časem jsem slyšel vtipné přirovnání rakoviny a kaktusu. Každý potřebuje svoje podmínky, své „políčko“ Kaktus roste v písčitém prostředí, na rozdíl od zeleniny, která vyžaduje úrodnou půdu a dostatek vody. Když dáte zeleninu (zdraví) do písku, buď se neurodí, nesílí, hyne. Když dáte kaktus na políčko s úrodnou půdou a zalévané, uhnije a zahyne. Podobně rakovina a jen na nás záleží, jaké políčko pro ni připravujeme.
Vladimír Jurišta MSc
Jarda, rakovina nerastie, jej bunky nerešpektujú proces apoptózy,nemenia sa, sú teda nesmrteľné, teda sa neodstraňujú.. Ostatné sa pravidelne menia.Kukni na dichlór acetát sodný-DCA. Merkuj si acidobazickú rovnováhu.