Domáca liečba

Všetko, čo potrebujete vedieť pre zdravie a krásu

Štítna žľaza
  • Hlavná stránka
  • O nás
  • Bylinky
  • Choroby
  • Krása
  • Strava
  • Kontakt

Ako správne grilovať mäso, aby sa v ňom znížil obsah karcinogénnych látok

9. októbra 2022 autor: redakcia 1 Comment

        
  

Ako správne grilovať mäso, aby sa v ňom znížil obsah karcinogénnych látok

Na našej stránke nepresadzujeme jedenie mäsa, keďže sme za surovú, prirodzenú stravu. Avšak keď už to niekedy inak nejde, nemáme nič proti pochutnaniu si na dobrom mäsku.

Týmto článkom chceme poukázať na zmiernenie negatívnych účinkov konzumácie grilovaného mäsa u ľudí, ktorí mäso zatiaľ stále preferujú.


Správna marináda znižuje riziko rakoviny

Pre mnohých je grilovanie v kruhu rodiny či priateľov najobľúbenejšia činnosť počas letných mesiacov. Dobre opečené mäsko, najlepšie s počerným nádychom rozbúcha srdiečko mnohým fanúšikom grilovačiek.

Bohužiaľ grilované mäso skrýva aj celú radu rakovinotvorných látok, niekedy vo vysokej koncentrácii. K nim patria napríklad nitroamíny alebo heterocyklické amíny (HCA). Heterocyklické aromatické amíny vznikajú pri grilovaní alebo pečení, hlavne pri teplotách vyšších ako 190,5 °C.

Čím dlhšie je mäso vystavené týmto vysokým teplotám, tým väčšie množstvo neželaných látok vzniká. Najviac kontaminované sú obľúbené pripečené kúsky na mäse alebo pripečené zvyšky v panvici.

Rakovinotvorné účinky látky HCA boli doteraz vyhodnocované hlavne pokusmi na zvieratách. Pravdepodobnosť negatívnych následkov aj u ľudí je však podľa väčšiny vedeckých názorov vysoká.

Predovšetkým žalúdočno-črevný trakt je ohrozený, keďže prichádza do priameho kontaktu s amínmi. Aktuálne štúdie u potkanov dokázali priamu spojitosť medzi HCA a rakovinou prostaty.

Ako znížiť tvorbu nebezpečných karcinogénov?

Americký vedec Arkansaskej univerzity sa pokúsil v podstate jednoduchým spôsobom zredukovať tvorbu HCA počas grilovania. K tomu využil vedomosť, že antioxidanty eliminujú a zamedzujú tvorbe HCA.

Človek by mal teda pred alebo počas konzumácie grilovaného mäsa prijať dostatočné množstvo antioxidantov.

Vedec začal tiež experimentovať s rôznymi marinádami. Marinády, ktoré používame pri grilovaní obsahujú koreniny a bylinky ako sú bazalka, rozmarín, šalvia, majorán, oregano a tymian.


Mnohé z týchto korenín obsahujú popri výbornej chuti aj tri antioxidanty: carnosol, kyselinu karnosolovú a kyselinu rozmarínovú.

Dokážu marinády naozaj ovplyvniť riziko rakoviny pri grilovaní?

Aby si pán Smith dokázal odpovedať na túto otázku, odmeral množstvo HCA v ugrilovaných steakoch bez a s marinádou.

Výsledky boli obdivuhodné: marinádované steaky preukázali o 87% menej rakovinotvorných látok (HCA) ako nemarinádované!

Marináda s rozmarínom a tymianom bola najefektívnejšia. Ale aj dve ďalšie testované marinády s oreganom, tymianom, cesnakom a cibuľou či s oreganom, cesnakom, bazalkou a petržlenovou vňaťou, preukázali podobne dobré výsledky.

Kto si chce byť teda úplne istý, naloží mäso pred grilovaním do takejto marinády, najlepšie zhotovenej na základe vody a nie oleja, ako to robia praví braziliánski profíci v grilovaní.

Okrem toho môžeme vychádzať aj z toho, že na antioxidanty bohaté prílohy majú podobné ochranné efekty ako marinády.

Záver

Pri konzumácii grilovaného mäska nezabudnite len na BBQ či inú omáčku, ale ani na poriadny tanier zeleninového šalátu ako prílohu.

Veľa zábavy pri grilovačkách a peknú jeseň!





Súvisiace články:

  • 10 rakovinotvorných potravín, ktoré by ste už nikdy viac nemali vložiť do úst
  • Robte týchto 10 vecí a predídete až 90% prípadov rakoviny prsníka
  • 17 potravín bohatých na horčík, ktoré znižujú riziko úzkosti, depresie, infarktu a iných chorôb
  • 27 domácich prírodných receptov, ktoré zastavia šedivenie a obnovia farbu vašich vlasov


        
  

Kategória: Strava Značky: mäsové výrobky, prevencia, rakovina, varenie

Odoberajte zdarma naše články emailom!

Zaujíma vás domáca, prírodná a alternatívna liečba? Potom sa prihláste zdarma na odoberanie našich nových článkov priamo do vašej emailovej schránky:

Naša garancia: Nikdy vám nepošleme spam a kedykoľvek sa môžete odhlásiť.


 



Upozornenie: Tento článok nenahrádza vyšetrenie lekárom ani konzultáciu iným odborným zdravotníckym pracovníkom. Príspevky môžu obsahovať informácie, ktoré sa nezhodujú s názormi redakcie.

Komentáre

  1. Valentína

    To vám stačí len znížiť množstvo jedov a ďalej veselo z ústrety rakovine??Grilovanie je zlé!!!
    Kúpte si domáci bez tých splodín,ktoré vznikajú kvapkaním tuku na horúce uhlie.

    Odpovedať

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Odoberajte naše články emailom!

Poznámka: Odoberanie je zdarma a môžete sa kedykoľvek odhlásiť.


Odporúčame e-knihy o zdraví:

Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Ďalšie zaujímavé články

  • 6 jednoduchých cvikov, s ktorými odstránite bolesti nôh, bedrových kĺbov a kolien
  • Psychologička prezradila spôsob, ako sa zbaviť stresu a žiť zdravší život
  • Zvýšte hladinu serotonínu v mozgu a zlepšite si spánok, pamäť i pocity šťastia

© Copyright 2018 Domáca, prírodná a alternatívna liečba · Všetky práva vyhradené · Ochrana osobných údajov (Privacy Policy)

 

Obsah stránky podlieha ochrane autorských práv. Preberanie, kopírovanie a šírenie článkov alebo ich častí bez súhlasu prevádzkovateľa je zakázané.

Pre zlepšenie kvality našich služieb používame súbory cookies, ktoré môžete prijať alebo odmietnuť. Prijať Odmietnuť
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy zapnuté
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
ULOŽIŤ A PRIJAŤ