Americký inštitút pre rakovinu (NCI) na svojej webovej stránke uvádza, že väčšine rakovín sa dá vyhnúť. Vedci odhadujú, že je to 60 až 70% zo všetkých prípadov.
Ako? Jednoducho tak, že vedome učiníme zopár rozhodnutí týkajúcich sa našej stravy a životného štýlu.
No a v našom dnešnom článku sa budeme venovať práve tejto téme.
Konkrétne si povieme o tom, aké zmeny vo svojom živote musíte urobiť, aby ste zlepšili svoje zdravie a vyhli sa toxínom, ktoré u vás zvyšujú riziko rozvoja rakoviny.
1. Plechovky potiahnuté plastom obsahujúcim BPA
Bifenol A (BPA) je látka, ktorá sa často nachádza v plastoch, hlavne tých, ktoré sa používajú na vnútorný poťah v kovových plechovkách.
Laboratórne štúdie na bunkách a zvieratách preukázali, že bifenol A spôsobuje rakovinu, neplodnosť, cukrovku a obezitu.
BPA sa nachádza dokonca aj v niektorých kompozitoch pre výrobu zubných plomb.
2. Údené a inak tepelne spracované mäsové výrobky
Pri výrobe údených potravín sa používajú dusičnany a dusitany ako konzervanty a tiež ako látky, ktoré zastabilizujú farbu mäsa.
Avšak počas vystaveniu tepla sa menia na takzvané nitrosamíny a nitrosamídy, ktoré už sú karcinogénne.
Experti odporúčajú vyhýbať sa hlavne slanine, klobásam, párkom a salámam.
3. Ryby z farmy
Podľa Organizácie sledujúcej kvalitu potravín a vody (Food and Water Watch) obsahujú ryby z farmy oveľa vyššie koncentrácie toxínov než divo žijúce ryby.
Jedná sa hlavne o polychlórované bifenyly, ktoré sú známym karcinogénom.
Navyše, ryby chované v zajatí majú vyššie riziko ochorenia, preto sa im do stravy pridávajú antibiotiká, ktoré sa potom dostávajú aj do ich mäsa.
Okrem toho sú tieto chovné ryby ošetrované aj pesticídmi, lebo častejšie sa u nich vyskytuje napadnutie parazitmi.
4. Grilované mäso
Polycyklické aromatické hydrokarbóny (PAH) vznikajú pri spaľovaní určitých látok, ako napríklad uhlie alebo drevo.
Problém vzniká, keď tuk z mäsa kvapne do pahreby a následne vyšľahne dohora oheň a dym, čo umožňuje spomínaným PAH prilepiť sa na opekané alebo grilované mäso.
PAH sú známe karcinogény, ktorým by ste sa mali snažiť vyhýbať.
5. Hydrogenované (stužené) rastlinné oleje
Hydrogenované oleje nie sú prírodné, ale ľuďmi vytvorené látky. Tieto oleje majú chemicky pozmenenú štruktúru, aby sa zabránilo ich oxidácii a predĺžila sa im doba spotreby.
Harvardská škola verejného zdravia uvádza, že tieto tuky spôsobujú nadmernú aktivitu imunitného systému a zápaly, ktoré potom vyvolávajú ochorenia srdca, mozgové mŕtvice či cukrovku.
Navyše, počas priemyselného spracovania sa do týchto olejov pridávajú ďalšie chemikálie, ktoré majú za úlohu maskovať ich nepríjemný pach a zlepšovať chuť.
6. Popkorn z muikrovlnky
Balíčky, v ktorých sa predáva popkorn do mikrovlnky sú pokryté kyselinou perfluorooktánovou (PFOA) a perfluóroktánovým sulfonátom (PFOS), aby olej nepresiakol cez obal.
Pri zahriatí však tieto chemikálie prenikajú do popkornu. V tele potom pôsobia ako krvné toxíny.
PFOA sa ukázalo, že u zvierat spôsobuje nádory (prevažne v pankrease, pečeni, semenníkoch a vaječníkoch). U pracovníkov továrne, kde sa tieto látky používajú, sa vo zvýšenej miere vyskytuje rakovina prostaty.
7. Ne-bio, silno postrekované ovocie a zelenina
V súčasnosti sa pri pestovaní ovocia a zeleniny vo zvýšenej miere používa množstvo pesticídov, herbicídov, GMO semien a iných chemikálií, ktoré zvyšujú riziko rakoviny.
Snažte sa preto kupovať buď bio/organické plodiny, alebo sa u klasických usilujte z nich pred konzumáciou odstrániť čo najviac uvedených škodlivín.
O tom, ako to urobiť, sme podrobnejšie písali v tomto článku.
8. Spracované potraviny
Ako sme už uviedli v druhom bode pri spracovaných mäsových výrobkoch, celkovo tento druh potravín, nielen mäso, obsahujú potenciálne nebezpečné množstvá dusitanov, ktoré zvyšujú hlavne riziko rakoviny žalúdka.
Navyše sú spracované potraviny plné ďalších nezdravých prísad ako biela múka, cukor, rastlinné oleje bohaté na omega-6 a chudobné na omega-3 kyseliny, farbivá a iné nezdravé látky.
9. Rafinovaný cukor a jemu príbuzné sladidlá
Výskumníci preukázali súvis medzi vysokou konzumáciou cukru a viacerými vážnymi poruchami. Ide nielen o cukor, ale aj príbuzné sladidlá ako sú fruktóza či glukózovo-fruktózový sirup.
Medzi riziká cukrov patria hlavne vysoká hladina zlého LDL cholesterolu v krvi, nízka hladina zdravého HDL cholesterolu, zvýšené riziko ochorení srdca, zvýšená úroveň triglyceridov, obezita, znížená imunita, artritída a mnohé ďalšie ochorenia.
10. Mnohé nealkoholické a športové nápoje
Nealkoholické a športové nápoje nemajú takmer žiadnu nutričnú hodnotu.
Sú plné cukrov, kukuričného sirupu, fruktózy, farbív, bromovaných rastlinných olejov (spomaľovače horenia) či aspartámu, ktorý je spájaný so zvýšeným rizikom rakoviny mozgu.
Viera
Dobrý deň.
Všetci o všetkom vedia a výrobcovia aj tak vyrábajú škodlivé potraviny. Reštavracie a stánky s rýchlym občerstvením rastú ako huby po daždi. Ale ľudia sú čím ďalej lenivejší. Zameriavajú sa na pestovanie surovin, aby narástli čo najskôr a boli čo najvätšie. Výrobcovia potravin, aby vydržali čo najdlhšie a v čo najväčšom množstve a dosiahli čo najväčší zisk. Tak sa potom nečudujme, že zdravie máme také, aké potraviny konzumujeme. Ale kto sa stará o zdravie ľudí – vláda, lekári, výrobcovia, predajcovia, pestovatelia? A čo reklama, stálym opakovaním reklamy otravujú a stresujú ľudí. Nikomu na nikom nezáleží, každému z nich záleží len na tom, aby dosiahol čo najvätší zisk.
Vladimír Jurišta
kto tú vládu chcel a zvolil???
Vlaďka
To co jsem přečetla jsem nabyla vědomí,že skoro všechno nemohu jíst.Beru,že nejím uzeniny,loupu jablka atd.ale tady je všechno špatně i cukr v malém množství a mouka?Co tedy jíst?Co dělají kontroly?Hlídá to někdo co je v obchodech za potraviny?Hygiena?Pracuje dobře?Napište.
Vladimír Jurišta
ryba vždy smrdí od hlavy.
majko dobroprajko
Zdravia želám Všetkým“
Vierka “ Veľká pravda .. A akože je to s tou rybou, že by smrdela od HLAVY ?
No vtip je v niečom inom, Treba ich prestať podporovať, tj prestať kupovať, tie jedy a pomyje.
Každý, takmer zdravo mysliaci človek to vie.No ešte je v tejto, konzumnej spoločnosti dosť,
inak zmýšľajúcich ,lenivých niečo robiť pre svoje zdravie. Každý si ho chce kúpiť v lekárni, či u
dealera, tzv zdravej výživy. Tí ktorí na to majú, skúšajú, všemožné doplnky zdravej výživy,
no nie vždy z množstvom, nastupuje aj efektivita.. Táto skupina má väčšinou jeden problém, ktorý sa
volá absencia disciplíny. Medzi tým je ešte jedna premenná, tou je Čas“.
Tá druhá skupina má dostatok disciplíny, no nemá finančné prostriedky.
Ako z toho von? Ono vždy príde každý na to, že problém je v Hlave..
A riešenie je ľahké, Treba upratať kým máme Čas, v tých vrchných poschodiach, ono sa to potom prejaví, i
v tej druhej skupine. Lebo ako sa hovorí, ako hore, tak dole…
Teda aká je Hlava taká je ryba..
MD
miki ishi
ano velmi dobré jedlo… ludia dostanù rakoviny a potom z nich pomrù …… a politici si zase budù mydlit ruky, ze usporili na dalsich dochodkok …