Dnes si už zrejme väčšina z nás uvedomuje, že bobuľovité plody v bio kvalite sú mimoriadne prospešné pre naše celkové zdravie.
Naše telo má z vitamínov obsiahnutých v bobuľovitých plodoch úžitok v mnohých ohľadoch. Je však možné, aby naše zdravie malo z týchto plodov ešte väčší úžitok?
Očividne áno.
Stále viacero a viacero výskumov dochádza k záveru, že zmrazovanie ovocia zvyšuje jeho zdraviu prospešné účinky.
Tak tomu je aj v prípade organických čučoriedok, u ktorých koncentrácia antokyánov je po ich krátkom zamrazení v skutočnosti ešte vyššia a sú tak omnoho účinnejšie.
Pre tých, čo ešte nevedia, antokyány sú látky s množstvom protizápalových vlastností a je o nich známe, že sú prospešné pre celkové zdravie mozgu.
Niektoré z výskumov poukazujú dokonca na to, že antokyány môžu mať antikarcinogénne vlastnosti, ktoré by mohli spôsobiť úplný prevrat vo farmaceutickom priemysle.
Čo sa deje pri zamrazení ovocia?
Pri zamrazení čučoriedok, či už na krátky alebo dlhší čas, nízka teplota preniká do hĺbky ovocia, čím sa poruší jeho tkanivo. Antokyány sú tak potom pre telo dostupnejšie a ľahšie vstrebateľné.
Výrazná modrá farba čučoriedok je vlastne spôsobená antokyánmi, ktoré sú obsiahnuté v ich tkanive. Organické bobuľovité plody v porovnaní s bežným ovocím majú už tak či tak vyššie výživové hodnoty.
Ďalej v článku uvádzame päť zdraviu prospešných účinkov čučoriedok, ktoré sa ich zamrazovaním ešte viac vystupňujú.
1. Zdravé srdce
Konzumácia zamrazených čučoriedok môže výrazne znížiť riziko srdcových ochorení.
Živiny obsiahnuté v čučoriedkach regulujú a udržiavajú pružnosť tepien a cievnych stien a chránia ich tak pred poškodením. Výsledkom je zlepšené prúdenie krvi a optimálny krvný tlak.
2. Znížené riziko Alzheimerovej choroby a iných neurodegeneratívnych ochorení
Antokyány v čučoriedkach môžu tiež pôsobiť na zlepšenie pamäti, ako aj proti poškodeniu mozgových buniek, či dokonca proti úbytku mozgovej hmoty.
Ochrana mozgových buniek umožňuje hladší priebeh ukladania informácií do našej pamäte, ako aj ich následné vyvolávanie z pamäte.
Bobuľovité plody tiež podporujú rast nervových buniek. To uľahčuje komunikačné procesy, ktoré medzi nervovými bunkami prebiehajú. Celkovým výsledkom je spomalenie starnutia a oddialenie smrti mozgových a nervových buniek.
3. Zdravá nervová sústava
Ako sme už spomenuli, antioxidanty v čučoriedkach poskytujú našim nervovým bunkám ochranu. Náš mozog je počas každého dňa vystavený množstvu jedovatých látok.
Antioxidanty ho udržiavajú zdravý tým, že ho pred týmito jedovatými látkami chránia. Antioxidanty tvoria účinnú ochranu pre celú nervovú sústavu, čím jej zabezpečujú zdravie a odolnosť na dlhú dobu.
4. Zlepšenie motorických funkcií
U starších osôb vo veku 70 a viac rokov, ktoré trpia problémami s pohyblivosťou, bolo preukázané celkové zlepšenie funkčného výkonu a správania pri pravidelnej konzumácii zamrazených čučoriedok.
Pri porovnaní dvoch skupín mužov a žien rovnakého veku, kde jedna skupina pravidelne konzumovala zamrazené čučoriedky bolo dokázané, že pravidelná konzumácia zamrazených čučoriedok tiež viedla k zlepšeniu kognitívnych schopností.
Tie sa prejavili najmä v zlepšenej motorike.
5. Zlepšenie trávenia
Antioxidanty obsiahnuté v čučoriedkach ochraňujú náš tráviaci trakt pred akýmkoľvek poškodením zvonka, ktoré by mohlo prichádzať napríklad v podobe stravy.
Desivé je, že mnoho ľudí ktorí vo svojej strave nemajú dostatočný obsah antioxidantov, si postupne môžu zapríčiniť rakovinu oslabením zdravia žalúdočno-črevného traktu.
Osoby, u ktorých je zvýšené riziko vzniku rakoviny hrubého čreva, by jednoznačne mali do svojej stravy zaradiť viac mrazených čučoriedok.
Ako už vieme, čučoriedky sú tak či tak veľmi zdravé. Ich zamrazením sa však ich prospešné účinky zvýšia do podstatne väčšej miery ako keby sme ich uskladňovali len v chladničke. Ich chuť zostane zachovaná, no ich pozitívne účinky na zdravie sa zvýšia a to bez toho, že by sme na čučoriedkach po zamrazení badali nejakú zmenu.
Záver
Najbližšie preto, keď budete kupovať čučoriedky, odporúčame vám ich pred konzumáciou najprv na niekoľko týždňov zamraziť. Samozrejme, nejaké môžete zjesť aj čerstvé hneď, nie však všetky.
Vhodné je pravidelne konzumovať mrazené čučoriedky, hlavne na raňajky.
Pridaj komentár