Domáca liečba

Všetko, čo potrebujete vedieť pre zdravie a krásu

Zlepšenie zraku
  • Hlavná stránka
  • O nás
  • Bylinky
  • Choroby
  • Krása
  • Strava
  • Kontakt

Kyslá kapusta: Tajná zbraň na nadbytočný tuk, rakovinu a choroby srdca

14. apríla 2022 autor: redakcia Leave a Comment

        
  

Kyslá kapusta: Tajná zbraň na nadbytočný tuk, rakovinu a choroby srdca

Je vedecky dokázané, že kyslá kapusta poskytuje mnohé významné zdravotné prínosy. Z nich najdôležitejšie sú zlepšovanie trávenia či prevencia rakoviny, mŕtvice a srdcových infarktov.

Vďačí za to svojmu jedinečnému zloženiu nutričných látok. Jej liečivú silu ďalej ešte viac zosilňuje proces fermentácie, počas ktorého sa v nej tvorí množstvo unikátnych substancií.


V tomto článku sa podrobnejšie pozrieme na zopár jej významných vlastností.

1. Výborné probiotikum

Vďaka procesu kvasenia a prítomnosti kvasných baktérií má kyslá kapusta silné probiotické vlastnosti.

Dobré baktérie zlepšujú črevnú mikroflóru a preto sa odporúča, aby ste po užívaní antibiotík jedli nejaký čas kyslú kapustu, ktorá vám zregeneruje kolónie prospešných baktérii v črevách.

2. Bohatá na vitamín C

Kedysi dávno si so sebou námorníci nosili kyslú kapustu. Dlho vydržala čerstvá, no to najdôležitejšie bolo, že obsahovala vitamín C, ktorý ich chránil pred skorbutom.

Vitamín C je tiež silný antioxidant, ktorý zneškodňuje voľné radikály, chráni cievy a má protirakovinové účinky.

3. Chudnutie

Štúdie ukázali, že konzumácia fermentovaných potravín ako kyslá kapusta je prínosná pre proces chudnutia, zvlášť v oblasti bokov.

Pozitívny efekt na chudnutie dosahujú fermentované potraviny tak, že pozitívne ovplyvňujú a urýchľujú metabolizmus.

Okrem toho látky, ktoré vznikajú počas fermentácie, potláčajú zápaly, podporujú trávenie tukov a tým predchádzajú obezite.

4. Predchádza rakovine

Kyslá kapusta efektívne predchádza rakovine. Dokonca je veľmi nápomocná aj pre jej liečbu.

Vďačí za to predovšetkým nasledovným substanciám:

  • Flavonoidy – kyslá kapusta obsahuje flavonoidy, ktoré aktivujú prirodzené antioxidačné enzýmy v tele.
  • Isotiokyanát – táto látka má veľmi silné protirakovinové účinky.

5. Podporuje zdravie srdca

Kyslá kapusta má vysoký obsah vlákniny, ktorá podporuje trávenie, mozog a srdce. Vláknina má aj ďalšie pozitívne účinky, ako napríklad:

  • znižuje riziko srdcového infarktu a mozgovej mŕtvice
  • znižuje riziko artériosklerózy
  • znižuje hladinu zlého LDL cholesterolu

6. Posilňuje kosti

Kyslá kapusta je bohatá na minerály, ktoré podporujú zdravie kostí a chránia pred osteoporózou.

Jej obsah vitamínu K udržuje kosti zdravé a kontroluje produkciu bielkovín, ktoré sú potrebné pri procese remineralizácie kostí.


Vrelo vám preto odporúčame zaradiť kyslú kapustu do vášho jedálnička.

Jediným problémom býva, že kupovaná kyslá kapusta je niekedy pasterizovaná, čo v nej znižuje množstvo prospešných látok a baktérií.

Lepšie je preto konzumovať domácu kyslú kapustu, ktorú si sami vyrobíte. Jej príprava je pomerne jednoduchá a navyše ušetríte aj nejaké peniaze.

Návod na výrobu domácej kyslej kapusty

Na výrobu kyslej kapusty budete potrebovať nasledovné ingrediencie:

  • 2 veľké zelené hlávky kapusty
  • 2 polievkové lyžice soli (najlepšie morskej soli)

Spôsob prípravy

Príprava kyslej kapusty je, ako sme už spomenuli, pomerne jednoduchá a zaberie zhruba 20 minút a dĺžka fermentácie je 1 až 6 mesiace.

1. Nakrájajte kapustu na malé pásiky, použiť môžete aj kuchynský robot.

2. Potom pridajte soľ, premiešajte a natlačte kapustu do veľkého sklenenej alebo keramickej nádoby. Vhodná je taká nádoba, do ktorej sa vám zmestí noha.

3. Následne je potrebné kapustu silno postláčať, aby sa narušila jej bunková štruktúra. Zvyčajne sa na to používa noha, ktorú si samozrejme umyte a pre istotu ešte na ňu natiahnite igelitový sáčok.

Hneď po popučení začne kapusta vypúšťať šťavu. Po dôslednom popučení by mala byť všetka kapusta ponorená pod hladinou, aby nedošlo k jej kontaminácii plesňou, kvasinkami alebo inými mikróbmi.

4. Na koniec voľne prikryte nádobu, aby z nej mohli unikať fermentačné plyny.

5. Nechajte ju kvasiť približne jeden mesiac až pol roka, podľa vašich preferencií, ako kyslú ju máte radi.

Záver

Je dobré kapustu kontrolovať každých pár dní či všetko prebieha ako má, nechytá pleseň a podobne.

Môžete ju aj ochutnať a keď získa vami preferovanú chuť, tak ju premiestnite do chladničky, aby už ďalej nekvasila. V chladničke by mala bez problémov vydržať aj 6 mesiacov.





Súvisiace články:

  • Táto bežná potravina chráni pred mŕtvicou, infarktom a dokonca aj rakovinou
  • 20 druhov semien a orechov a ich zdravotné prínosy – kompletný zoznam
  • Ako najlepšie zabrániť recidíve srdcového infarktu bez liekov
  • Ako tradičný ázijský nápoj v hodine dvanástej zachránil prezidenta USA Reagana z pazúrov rakoviny


        
  

Kategória: Strava Značky: chudnutie, kosti, kyslá kapusta, rakovina, srdce

Odoberajte zdarma naše články emailom!

Zaujíma vás domáca, prírodná a alternatívna liečba? Potom sa prihláste zdarma na odoberanie našich nových článkov priamo do vašej emailovej schránky:

Naša garancia: Nikdy vám nepošleme spam a kedykoľvek sa môžete odhlásiť.


 



Upozornenie: Tento článok nenahrádza vyšetrenie lekárom ani konzultáciu iným odborným zdravotníckym pracovníkom. Príspevky môžu obsahovať informácie, ktoré sa nezhodujú s názormi redakcie.

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Odoberajte naše články emailom!

Poznámka: Odoberanie je zdarma a môžete sa kedykoľvek odhlásiť.


Odporúčame e-knihy o zdraví:

Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Ďalšie zaujímavé články

  • Túto masku stačí aplikovať 1x za týždeň a vlasy zhrubnú, zosilnejú a navyše aj zhustnú
  • Zmiešajte tieto 3 veci a vyliečte hrdlo, žlčník, astmu a ďalších 6 chorôb
  • Aké je vaše riziko infarktu, rakoviny či demencie podľa krvnej skupiny

© Copyright 2018 Domáca, prírodná a alternatívna liečba · Všetky práva vyhradené · Ochrana osobných údajov (Privacy Policy)

 

Obsah stránky podlieha ochrane autorských práv. Preberanie, kopírovanie a šírenie článkov alebo ich častí bez súhlasu prevádzkovateľa je zakázané.

Pre zlepšenie kvality našich služieb používame súbory cookies, ktoré môžete prijať alebo odmietnuť. Prijať Odmietnuť
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy zapnuté
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
ULOŽIŤ A PRIJAŤ