Domáca liečba

Všetko, čo potrebujete vedieť pre zdravie a krásu

Štítna žľaza
  • Hlavná stránka
  • O nás
  • Bylinky
  • Choroby
  • Krása
  • Strava
  • Kontakt

Kedy je vhodné konzumovať kvasené potraviny a kedy sa im radšej vyhýbať

31. marca 2023 autor: redakcia Leave a Comment

        
  

Kedy je vhodné konzumovať kvasené potraviny a kedy sa im radšej vyhýbať

Kombuchu, kyslú kapustu, kefír, nakladanú zeleninu a ďalšie kvasené potraviny odporúčajú ako „nevyhnutnosť“ pre zdravé črevo a mikroflóru takmer všetci odborníci na funkčnú medicínu a prírodné zdravie.

Vlastne len sotva prejdete obchodom s potravinami či zdravou výživou tak, aby ste nevideli na polici tieto výrobky s údajmi o ich prospešnosti na tráviace problémy, imunitné zdravie, pravidelné vyprázdňovanie a podobne.


Kvasené potraviny však majú aj svoju nepríjemnú stránku, o ktorej možno neviete. V skutočnosti je naliehavým problémom otázka, koľko kvasených potravín, a kedy, konzumovať.  Na to sa názory rôznych lekárov funkčnej medicíny zvyknú líšiť.

Poďme sa teda bližšie pozrieť na to, prečo sú zdravie a mikroflóra vášho čreva také dôležité, o prípadných rizikách, ktoré predstavujú kvasené potraviny a o alternatívach, ako si môžete zvýšiť hladiny prospešných baktérií v čreve.

Dôležitosť zdravého čreva a vašej mikroflóry

Ak ste oboznámení s dôležitosťou črevného zdravia, potom zrejme viete aj o svojej mikroflóre – ekosystéme mikroorganizmov, žijúcich vo vašom tráviacom trakte.

Vedci v posledných rokov zistili, že črevná mikroflóra obsahuje desiatky miliárd mikroorganizmov, vrátane asi tisícky druhov baktérií s vyše 3 miliónmi génov – čo je 150-krát viac génov než ľudských!

Našu mikroflóru si môžeme predstaviť ako dažďový prales, vyplnený mnohými rozličnými druhmi dobrých baktérií (probiotických), zlých baktérií a kvasníc, žijúcich spolu v jednom ekosystéme. Keď majú vládu dobré baktérie, tak máte zdravé črevo a imunitný systém (keďže takmer 80% vášho imunitného systému žije vo vašom čreve).

Ak sa ale rovnováha naruší a zlé baktérie a kvasnice sa vymknú spod kontroly, môže sa u vás rozvinúť bakteriálny rast v tenkom čreve (SIBO) a dôjsť k premnoženiu kvasiniek.

Oba tieto stavy môžu spôsobovať črevné problémy vedúce k nespočetnému množstvu zdravotných ťažkostí a vyslať vás na cestu k chronickému alebo autoimunitnému ochoreniu.

Rola kvasených potravín v črevnom zdraví

Kvasené potraviny sa pripravujú s využitím procesu lakto-fermentácie, pri ktorom baktérie, kvasnice a iné mikroorganizmy v potrave rozkladajú na cukor a škrob, meniac ju na kyselinu mliečnu.

Kyselina mliečna, vytvorená v procese kvasenia, je prírodným konzervačným prostriedkom, brániacim rastu škodlivých baktérií (to je dôvod, prečo kvasené potraviny „vydržia“ tak dlho).

Kvasené potraviny sa ľahšie trávia, lebo výživné látky sa rozložili na svoje stráviteľnejšie formy.

Proces lakto-fermentácie môže tiež vášmu jedlu pridať výživnú hodnotu, lebo dokáže vytvárať vitamíny skupiny B, omega-3 mastné kyseliny a tráviace enzýmy, ktoré nie sú v jedle pred kvasením prirodzene prítomné.

Aká je teda presná spojitosť medzi kvasenými potravinami a črevným zdravím?

Časť „lakto“ v pojme lakto-fermentácia odkazuje na konkrétny druh baktérií rodu Lactobacillus. Rozličné kmene týchto baktérií sú prítomné v rastlinách, a tiež sa prirodzene nachádzajú vo vašej črevnej mikroflóre.

V skutočnosti sa kmene Lactobacillus kvôli svojim prínosom pre črevné zdravie často nachádzajú v probiotických doplnkoch stravy.


Počas kvasenia sú tieto kmene baktérií schopné rýchlo sa množiť, lebo okrem vytvárania enzýmov a výživných látok vznikajú v procese kvasenia aj prebiotiká, ktorými sa probiotiká živia. Preto majú kvasené potraviny veľmi vysoký obsah probiotík, ako aj prebiotík, ktorými po zjedení kŕmite prirodzené probiotické baktérie svojho čreva.

Z uvedeného dôvodu si ľudia, ktorí majú problém s črevným zdravím, najmä s premnoženými kvasinkami (kandidózou), v rámci svojej liečby často pridávajú do stravy kvasené potraviny, aby si znovu vytvorili populáciu probiotických baktérií, ktoré držia na uzde zlé baktérie a kvasinky.

Problém spočíva v tom, že ani zďaleka nejde o hladký a čistý proces. Spomínate si, že vaša mikroflóra je ako dažďový prales s množstvom spoločne žijúcich druhov? Tak aj samotný proces kvasenia je prípadom prežitia najzdatnejších a hráči nie sú vždy len tí dobrí.

V skutočnosti sa kombucha, jedna z najznámejších a najpopulárnejších kvasených potravín, vyrába zo symbiotickej kolónie baktérií a kvasníc. To znamená, že v procese kvasenia nie sú prítomné len dobré či probiotické baktérie, ale aj zlé baktérie a kvasnice.

Navyše si do vášho čreva nachádza cestu aj vysoká koncentrácia prebiotických baktérií, nachádzajúcich sa v kvasených potravinách, kde rovnako kŕmia dobré baktérie, zlé baktérie a kvasnice.

Kedy kvasené potraviny nekonzumovať

Ak teda máte problém so SIBO či kandidózou a máte už nadmernú populáciu zlých baktérií či kvasníc, potom je konzumácia kvasených potravín to isté, čo prilievanie oleja do ohňa.

To značí, že aj keď je pravda, že kvasené potraviny majú naozaj možné zdravotné prínosy, v skutočnosti môžu udržiavaním črevných infekcií spôsobovať viac škody ako osohu.

Najlepšie je preto sa kvaseným potravinám vyhýbať, až kým vo svojom čreve neobnovíte zdravú rovnováhu.

Mnohí pacienti zisťujú, že po odstránení svojich črevných problémov sú schopní pre posilnenie svojej populácie dobrých baktérií pridávať vysokokvalitné kvasené potraviny. Každý sme však iný a iba vy viete, čo je pre vaše telo najlepšie.

Keď po prekonaní kandidózy či SIBO stále zisťujete, že nedokážete tolerovať kvasené potraviny, nie je na ich pridávanie žiadny dôvod. Zdravú úroveň dobrých črevných baktérií dokážete ľahko udržať s použitím nižšie uvedených tipov.

Ako zvýšiť počet prospešných baktérií bez kvasených potravín

Skvelým spôsobom na obnovenie svojej populácie dobrých baktérií bez kŕmenia zlých baktérií či kvasníc je užívať viackmeňové, vysokoúčinné probiotiká, obsahujúce len kmene baktérií, ktorých prospešnosť pre črevné zdravie sa preukázala výskumom.

Malo by ísť o vysoko koncentrované probiotiká s obsahom aź 100 miliárd prospešných baktérií v jednej kapsuli.

Po obnovení vášho črevného zdravia odporúčam prejsť na slabšie probiotiká, postačí aj 30 miliárd baktérií na jednu kapsulu. Tie predstavujú dokonalú udržiavaciu dávku pre dlhodobé črevné zdravie, ktoré si môžete pridávať do kvasených potravín, ak ich dobre znášate.





Súvisiace články:

  • Čo je, čo nie je normálna stolica a ako ju dostať znova do normálu
  • Čo ste o brokolici určite nevedeli a ako ju variť, aby ste využili čo najviac jej liečivej sily
  • Zlé trávenie je príčinou väčšiny chorôb: Ako zistíte, že máte zanesené črevá a ako ich vyčistiť
  • Zrazu má každý tráviace problémy: Tu je dôvod, prečo vaše črevá nefungujú správne


        
  

Kategória: Strava Značky: črevá, hrubé črevo, imunita

Odoberajte zdarma naše články emailom!

Zaujíma vás domáca, prírodná a alternatívna liečba? Potom sa prihláste zdarma na odoberanie našich nových článkov priamo do vašej emailovej schránky:

Naša garancia: Nikdy vám nepošleme spam a kedykoľvek sa môžete odhlásiť.


 



Upozornenie: Tento článok nenahrádza vyšetrenie lekárom ani konzultáciu iným odborným zdravotníckym pracovníkom. Príspevky môžu obsahovať informácie, ktoré sa nezhodujú s názormi redakcie.

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Odoberajte naše články emailom!

Poznámka: Odoberanie je zdarma a môžete sa kedykoľvek odhlásiť.


Odporúčame e-knihy o zdraví:

Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Ďalšie zaujímavé články

  • Dajte navždy zbohom dne s týmto mocným prírodným liekom
  • Kráľovná liečivých húb, čo lieči takmer všetky chronické choroby
  • 10 tajných kuchynských trikov, o ktorých vedia iba skúsení šéfkuchári

© Copyright 2018 Domáca, prírodná a alternatívna liečba · Všetky práva vyhradené · Ochrana osobných údajov (Privacy Policy)

 

Obsah stránky podlieha ochrane autorských práv. Preberanie, kopírovanie a šírenie článkov alebo ich častí bez súhlasu prevádzkovateľa je zakázané.