Kombuchu, kyslú kapustu, kefír, nakladanú zeleninu a ďalšie kvasené potraviny odporúčajú ako „nevyhnutnosť“ pre zdravé črevo a mikroflóru takmer všetci odborníci na funkčnú medicínu a prírodné zdravie.
Vlastne len sotva prejdete obchodom s potravinami či zdravou výživou tak, aby ste nevideli na polici tieto výrobky s údajmi o ich prospešnosti na tráviace problémy, imunitné zdravie, pravidelné vyprázdňovanie a podobne.
Kvasené potraviny však majú aj svoju nepríjemnú stránku, o ktorej možno neviete. V skutočnosti je naliehavým problémom otázka, koľko kvasených potravín, a kedy, konzumovať. Na to sa názory rôznych lekárov funkčnej medicíny zvyknú líšiť.
Poďme sa teda bližšie pozrieť na to, prečo sú zdravie a mikroflóra vášho čreva také dôležité, o prípadných rizikách, ktoré predstavujú kvasené potraviny a o alternatívach, ako si môžete zvýšiť hladiny prospešných baktérií v čreve.
Dôležitosť zdravého čreva a vašej mikroflóry
Ak ste oboznámení s dôležitosťou črevného zdravia, potom zrejme viete aj o svojej mikroflóre – ekosystéme mikroorganizmov, žijúcich vo vašom tráviacom trakte.
Vedci v posledných rokov zistili, že črevná mikroflóra obsahuje desiatky miliárd mikroorganizmov, vrátane asi tisícky druhov baktérií s vyše 3 miliónmi génov – čo je 150-krát viac génov než ľudských!
Našu mikroflóru si môžeme predstaviť ako dažďový prales, vyplnený mnohými rozličnými druhmi dobrých baktérií (probiotických), zlých baktérií a kvasníc, žijúcich spolu v jednom ekosystéme. Keď majú vládu dobré baktérie, tak máte zdravé črevo a imunitný systém (keďže takmer 80% vášho imunitného systému žije vo vašom čreve).
Ak sa ale rovnováha naruší a zlé baktérie a kvasnice sa vymknú spod kontroly, môže sa u vás rozvinúť bakteriálny rast v tenkom čreve (SIBO) a dôjsť k premnoženiu kvasiniek.
Oba tieto stavy môžu spôsobovať črevné problémy vedúce k nespočetnému množstvu zdravotných ťažkostí a vyslať vás na cestu k chronickému alebo autoimunitnému ochoreniu.
Rola kvasených potravín v črevnom zdraví
Kvasené potraviny sa pripravujú s využitím procesu lakto-fermentácie, pri ktorom baktérie, kvasnice a iné mikroorganizmy v potrave rozkladajú na cukor a škrob, meniac ju na kyselinu mliečnu.
Kyselina mliečna, vytvorená v procese kvasenia, je prírodným konzervačným prostriedkom, brániacim rastu škodlivých baktérií (to je dôvod, prečo kvasené potraviny „vydržia“ tak dlho).
Kvasené potraviny sa ľahšie trávia, lebo výživné látky sa rozložili na svoje stráviteľnejšie formy.
Proces lakto-fermentácie môže tiež vášmu jedlu pridať výživnú hodnotu, lebo dokáže vytvárať vitamíny skupiny B, omega-3 mastné kyseliny a tráviace enzýmy, ktoré nie sú v jedle pred kvasením prirodzene prítomné.
Aká je teda presná spojitosť medzi kvasenými potravinami a črevným zdravím?
Časť „lakto“ v pojme lakto-fermentácia odkazuje na konkrétny druh baktérií rodu Lactobacillus. Rozličné kmene týchto baktérií sú prítomné v rastlinách, a tiež sa prirodzene nachádzajú vo vašej črevnej mikroflóre.
V skutočnosti sa kmene Lactobacillus kvôli svojim prínosom pre črevné zdravie často nachádzajú v probiotických doplnkoch stravy.
Počas kvasenia sú tieto kmene baktérií schopné rýchlo sa množiť, lebo okrem vytvárania enzýmov a výživných látok vznikajú v procese kvasenia aj prebiotiká, ktorými sa probiotiká živia. Preto majú kvasené potraviny veľmi vysoký obsah probiotík, ako aj prebiotík, ktorými po zjedení kŕmite prirodzené probiotické baktérie svojho čreva.
Z uvedeného dôvodu si ľudia, ktorí majú problém s črevným zdravím, najmä s premnoženými kvasinkami (kandidózou), v rámci svojej liečby často pridávajú do stravy kvasené potraviny, aby si znovu vytvorili populáciu probiotických baktérií, ktoré držia na uzde zlé baktérie a kvasinky.
Problém spočíva v tom, že ani zďaleka nejde o hladký a čistý proces. Spomínate si, že vaša mikroflóra je ako dažďový prales s množstvom spoločne žijúcich druhov? Tak aj samotný proces kvasenia je prípadom prežitia najzdatnejších a hráči nie sú vždy len tí dobrí.
V skutočnosti sa kombucha, jedna z najznámejších a najpopulárnejších kvasených potravín, vyrába zo symbiotickej kolónie baktérií a kvasníc. To znamená, že v procese kvasenia nie sú prítomné len dobré či probiotické baktérie, ale aj zlé baktérie a kvasnice.
Navyše si do vášho čreva nachádza cestu aj vysoká koncentrácia prebiotických baktérií, nachádzajúcich sa v kvasených potravinách, kde rovnako kŕmia dobré baktérie, zlé baktérie a kvasnice.
Kedy kvasené potraviny nekonzumovať
Ak teda máte problém so SIBO či kandidózou a máte už nadmernú populáciu zlých baktérií či kvasníc, potom je konzumácia kvasených potravín to isté, čo prilievanie oleja do ohňa.
To značí, že aj keď je pravda, že kvasené potraviny majú naozaj možné zdravotné prínosy, v skutočnosti môžu udržiavaním črevných infekcií spôsobovať viac škody ako osohu.
Najlepšie je preto sa kvaseným potravinám vyhýbať, až kým vo svojom čreve neobnovíte zdravú rovnováhu.
Mnohí pacienti zisťujú, že po odstránení svojich črevných problémov sú schopní pre posilnenie svojej populácie dobrých baktérií pridávať vysokokvalitné kvasené potraviny. Každý sme však iný a iba vy viete, čo je pre vaše telo najlepšie.
Keď po prekonaní kandidózy či SIBO stále zisťujete, že nedokážete tolerovať kvasené potraviny, nie je na ich pridávanie žiadny dôvod. Zdravú úroveň dobrých črevných baktérií dokážete ľahko udržať s použitím nižšie uvedených tipov.
Ako zvýšiť počet prospešných baktérií bez kvasených potravín
Skvelým spôsobom na obnovenie svojej populácie dobrých baktérií bez kŕmenia zlých baktérií či kvasníc je užívať viackmeňové, vysokoúčinné probiotiká, obsahujúce len kmene baktérií, ktorých prospešnosť pre črevné zdravie sa preukázala výskumom.
Malo by ísť o vysoko koncentrované probiotiká s obsahom aź 100 miliárd prospešných baktérií v jednej kapsuli.
Po obnovení vášho črevného zdravia odporúčam prejsť na slabšie probiotiká, postačí aj 30 miliárd baktérií na jednu kapsulu. Tie predstavujú dokonalú udržiavaciu dávku pre dlhodobé črevné zdravie, ktoré si môžete pridávať do kvasených potravín, ak ich dobre znášate.
Pridaj komentár