Mali ste na raňajky či desiatu mlieko? Dúfame, že nie.
Napriek tomu, že táto potravina je do istej miery chutnou prísadou do kávy, čaju či iných pochúťok, pasterizovaná je pre ľudské telo vysoko toxická.
Niektorí lekári – ako napríklad Dr. Willet, ktorý na túto tému vykonal veľa štúdií a tiež analyzoval iný výskum – sú v skutočnosti presvedčení, že mlieko prináša ľudskému telu viac škody než osohu.
Prečo je pasterizované mlieko pre človeka škodlivé
Napriek obľúbenému presvedčeniu o „budovaní silných kostí“ sa nikdy nedokázalo, že znižuje riziko zlomenín. V skutočnosti, podľa štúdie Nurse’s Health, môžu mliečne produkty riziko zlomenín zvyšovať až o 50%!
Toto znepokojujúce zistenie podporuje fakt, že najmenšiu mieru osteoporózy majú krajiny s najnižšou mierou konzumácie mliečnych výrobkov a vápnika (napríklad africké a ázijské). Ďalej, ak vezmeme do úvahy, že 3/4 svetovej populácie nie sú schopné tráviť mlieko a ostatné mliečne výrobky, zdá sa byť jasné, že táto potravina nie je ideálna na konzumáciu.
To však priemerný spotrebiteľ nevie. Počnúc podporou celebrít, až po reklamy mliekarenského priemyslu, je väčšina ľudí naučená veriť, že mliečne výrobky sú ideálnou potravinou pre optimálne zdravie.
Ohľadom tejto témy však existuje veľké množstvo dezinformácií. Vox nedávno vytvorili video, ktoré ilustruje fasádu mliekarenského priemyslu. Pozrieť si ho môžete tu (v angličtine):
Jedným zo záverov je, že napriek skutočnosti, že spotrebitelia môžu prijímať odporúčané denné dávky vápnika, draslíka a bielkovín z ovocia a zeleniny, mliekarenský priemysel vydáva miliardy dolárov na to, aby populáciu presvedčil o opaku.
Ak vás učili, že človek musí piť denne mlieko, aby narástol „veľký a silný“, potom nie ste sami. Teraz však nastal čas dozvedieť sa fakty.
Pretože mlieko v ľudskom tele je veľmi hlienotvorné, existuje presvedčenie, že prispieva k alergiám, ušným infekciám, cukrovke 1. typu, anémii, a dokonca k zápche.
Okrem toho môže táto potravina prispievať k rôznym typom rakoviny, keďže konzumácia tohto produktu zvyšuje v tele hladinu inzulínu podobného rastového faktoru-1 (IGF-1).
Ako vznikol mýtus „zdravého mlieka“
Všetko sa to začalo počas 2. svetovej vojny, keď vlády potrebovali rýchlo, jednoducho a vo veľkom množstve zásobovať vojakov na fronte kalóriami. No a na tento účel výborne poslúžilo sušené mlieko.
Po vojne, keď už to nebolo potrebné, zostal veľký prebytok kapacít na výrobu mlieka.
Niečo sa s tým prebytkom však muselo urobiť. A tak mnohé vlády vymysleli tento mýtus o potrebnosti mlieka a spustili veľké reklamné kampane, kde odporúčali 3 dávky mlieka alebo mliečnych výrobkov denne.
Keď sa neskôr ukázalo, že nadmerná konzumácia mlieka má na ľudské zdravie mnohé škodlivé účinky, bol už mliekárenský priemysel príliš silný. Dokázal tak naďalej lobovať u politikov a tlačiť na vlády, aby pokračovali v nekritickej propagácii mlieka medzi obyvateľstvom.
Zdravšie alternatívy mlieka
Dobrou správou je, že existuje množstvo chutných, jemných mliečnych alternatív, ktoré sa nielen ľahko pripravujú, ale sú aj dostupné.
Mlieka z ryže, mandlí, kešu, konope a dokonca aj kokosových orechov sa dajú nájsť vo väčšine potravín, a niektoré spoločnosti predávajú dokonca aj bezmliečnu zmrzlinu!
Tuto by sme však chceli upozorniť na sójové mlieko, ktoré je pre človeka škodlivé. Viac o dôvodoch prečo, sme písali v tomto článku.
Trh bezmliečnych mliekarenských výrobkov sa v posledných rokoch v skutočnosti značne rozrástol. Konkrétne predaj mandľového mlieka vzrástol od obdobia rokov 2000-2015 o takmer 250%, na takmer 895 miliónov dolárov.
Záver
Ak sa v súvislosti s mliekom obávate o pevnosť svojich kostí, tak pred časom sme publikovali elektronickú knihu o predchádzaní a prírodnej liečbe osteoporózy. Viac informácií o nej nájdete TU (o českej verzii e-knihy TU).
V knihe sa dozviete všetky podrebné informácie, ktoré potrebujete k prírodnej a skutočne efektívnej liečbe ostoporózy. Napríklad, prečo klasické lieky na osteoporózu sú zlá voľba, ako vplýva osteoporóza na riziko zlomenín, aké cvičenia zvyšujú hustotu kostí, aká je vhodná strava pri osteoporóze, ktoré bylinky ju liečia a množstvo ďalších užitočných informácií.
Stano Marček
Šokujúce informácie. A čo kefír a biely grécky jogurt?
Stano z Martina
redakcia
Fermentácia pasterizovaného mlieka problém čiastočne zmenšuje. Avšak objem nadmerného vápnika je rovnaký v pasterizovanom aj fermentovamom mlieku, preto by ich konzumácia nemala byť príliš vysoká.
Barbara
Už je to nehorázne, že stále niekto objaví, že to, čo bolo zdravé, už nie je zdravé! Tak to bolo s margarínom, so sójou, sójovým mliekom, s bravčovou masťou, slaninou, mäsom, atď. Mlieko z ryže, z mandlí a z kešu? Také mlieko naši starí rodičia ani nepočuli! A žili zdravo a spokojne aj do 80, ba až 90 rokov. Ľudia dnes sú chorí práve z toho, že sa snažia „zdravo“ stravovať, hlavne pestro a denne 5 krát! A tá „pestrá“ strava je pestrá hlavne od všelijakých pridaných farbív a konzervantov a kadečoho, takže zdravá už vobec nie je. A k tomu 5 krát denne jesť?! Však to je celý deň len o žraní a organizmus je stále zaťažený s trávením! Ja zbožňujem mlieko a nikto mi ho nezoberie, žiadny vedec a žiadny mudrc!
Peter
Ja to to isté, na mlieko nedám dopustiť. Nech sú štúdie akékoľvek v tomto chorom systéme !!!