Bolesti kĺbov dokážu negatívne ovplyvniť vykonávanie aj bežných denných aktivít.
Mnohí ľudia bez ohľadu na vek či pohlavie denne trpia zápalmi, opuchmi a iným nepohodlím v týchto častiach tela. Bolesti sa môžu líšiť od miernych až skľučujúce a tiež od akútnych po chronické.
Príčiny bolesti kĺbov
Hlavnými príčinami problémov s kĺbmi bývajú ochorenia dna a artritída, ale môžu byť spôsobené aj úrazmi, leukémiou, vykĺbeniami, fibromyalgiou, stuhnutými svalmi alebo lupusom.
V prípade existujúceho ochorenia je bolesť konzumáciou určitých potravín ešte viac vyhrotená, inými zasa zmierňovaná.
Na našej stránke sme už viackrát písali o tých potravinách, ktoré bolesti kĺbov potláčajú. No a dnes si povieme bližšie o tých druhých.
Nasledujúcich 10 potravín môže prispievať k zhoršovaniu bolestí kĺbov:
1. Cukor a umelé sladidlá
Nadmerný príjem cukru vedie k zápalom. Je tomu tak preto, lebo aktivuje cytokíny, ktoré spúšťajú zápaly. Cukor navyše spôsobuje priberanie a následne vyššie zaťaženie kĺbov.
Vyhýbajte sa hlavne sladeným nápojom, vrátane tých, ktoré obsahujú umelé sladidlá.
Štúdia Amerického žurnálu klinickej výživy z roku 2014 zistila, že uvedené potraviny prispievajú k rozvoju artritídy hlavne u žien.
2. Červené a spracované mäso
Červené mäsá, ako sú hovädzie alebo bravčové, majú vysoký podiel purínov a nitrátov, ktoré zhoršujú bolesti a zápaly. Navyše v nich nájdeme aj toxíny ako glykáty a AGEs.
Podľa štúdie z roku 2014 vykonanej Národnou akadémiou vied v USA, červené mäso prispieva k rozvoju rakoviny a zhoršovaniu zápalov.
3. Vajíčka
Vajíčka ako také sú zdravá potravina, avšak ich zvýšený príjem pri existujúcich bolestiach kĺbov spôsobuje problémy, najmä zápaly a opuchy.
Hlavne žĺtko zhoršuje zápaly, pretože obsahuje kyselinu arachidonovú, ktorá produkuje prostaglandíny (látky spôsobujúce zápaly).
4. Alkohol
Nadmerný príjem alkoholických nápojov má taktiež negatívny vplyv na ochorenia kĺbov.
Uvedené nápoje obsahujú puríny. Tie sa v tele pretvárajú na kyselinu močovú, ktorá je hlavným faktorom zápalov a bolestí kĺbov pri ochorení zvanom dna.
Navyše, alkohol môže obsahovať glutén spôsobujúci krehkosť kĺbov.
5. Mliečne výrobky
Mlieko tiež zhoršuje bolesť, pretože obsahuje mliečnu alergénu bielkovinu kaseín. Podľa Združenia lekárov pre zodpovednú medicínu kaseín dráždi tkanivá v okolí kĺbov.
Namiesto kravského mlieka konzumujte radšej mandľové alebo ryžové rastlinné mlieko.
6. Obilniny a spracovaná múka
Tieto potraviny majú vysoký glykemický index, čo stimuluje AEGs a podporuje zápalové procesy.
Bolo dokázané, že denná konzumácia pšenice a cereálií prispieva k rozvoju chronického autoimunitného ochorenia a zvyšuje riziko problémov so srdcom, cukrovkou či dokonca rakoviny.
V prípade ochorení kĺbov pouvažujte nad nahradením pšeničnej múky múkou kokosovou, mandľovou, špaldovou či ryžovou.
7. Glutamát sodný (MSG)
Glutamát sodný je prídavná látka zvýrazňujúca chuť jedla. Pridáva sa preto hlavne do spracovaných potravín.
V prípade artritídy však má na ňu veľmi nepriaznivý vplyv. Preto pre istotu študujte zloženie potravín a vyhnite sa všetkým, ktoré glutamát sodný obsahujú.
8. Srvátkové bielkoviny
Zápaly kĺbov zhoršujú aj srvátkové bielkoviny, ktoré podporujú tvorbu kyseliny močovej a jej následnú kryštalizáciu v kĺboch.
Výsledkom býva choroba dna a zhoršené bolesti, opuchy a poškodenia kĺbov.
9. Kukuričný olej
Kukuričný olej má vysoký obsah omega-6 mastných kyselín, ktoré sú pre vaše zdravie nebezpečné.
Štúdia publikovaná v Americkom žurnále výživy a metabolizmu potvrdila, že tento druh olejov vedie k častým zápalom.
Platí to rovnako aj o sóji, arašidoch a šalátových dresingoch. Snažte sa konzumovať oleje s vyšším obsahom omega-3 kyselín ako sú olivový, ľanový alebo konopný.
10. Rafinovaná soľ
Rafinovaná soľ často obsahuje prísady a chemikálie, ktoré narúšajú rovnováhu tekutín v tele a stratu vápnika, čo potom vedie k slabším kostiam a kĺbom.
Vyhýbajte sa preto spracovanej soli a potravinám rýchleho občerstvenia, ktoré jej majú veľké množstvo. Namiesto rafinovanej soli uprednostnite morskú alebo himalájsku soľ.
dado1185
Máte chybu v druhom bode: …štúdie z roku 2104… 🙂
redakcia
Ďakujeme, opravené 🙂
Vladimír
To je sice vše pravda,ale to by musel mít k tomu přiměřený důcod a né žebračenku.
Zuzana
Veď, keď nebudete kupovať mäso, ušetríte. Ja to praktikujem.
Vincent
To je všetko pekné ako ste to rozpísali ale podľa toho už aby sme sa išli rovno pásť na lúku lebo všetko čo človek potrebuje aby prežil je škodlivé.
redakcia
10 potravín to nie je tak veľa, veď existujú stovky ak nie tisíce druhov potravín, ktoré máte na výber. Pri zostavovaní jedálnička je treba použiť trocha kreativity.
redakcia
Kvalitné mäso a vajíčka sú síce za normálnych okolností prospešné, lenźe obsahujú veľa bielkovín, z ktorých sa tvorí kyselina močová.
Ak má telo problém s jej odbúraním, môže sa hromadiť v kĺboch a vyvolávať ochorenie dna. Preto treba chápať tieto potraviny v kontexte.
Vlado Pavlík
Podobne negatívne môžu pôsobiť údeniny.
Vlado Pavlík
Je možné, že príčinou problémov s kĺbmi sú v článku spomenuté ochorenia.
Lenže, každé zo spomenutých ochorení by si zaslúžilo pátranie po vlastnej príčine.
Samozrejme, že niektoré ochorenia môžu mať aj spoločnú príčinu.
Spoločná príčina ochorení človeka sa obyčajne hľadá v tom, ako sa viditeľne
prejavuje život človeka. Napríklad?:
Pohybuje sa ten človek veľa, alebo málo?
Aké je zloženie stravy toho človeka?
Ako ladí jeho pohyb s jeho stravou?
Tu sa už približujeme k tomu, aký má ten človek pocit zo svojho života.
Je na svojej ceste?
Ak nie, ktoré zmeny v jeho živote ho dotlačili k zmene smeru jeho cesty.
Takto sa môžeme dostať aj k nesplneným želaniam , túžbam a snom,
ktoré sa zrazu ukážu ako životne dôležité.
Milan
Jem bravčové,nie však každý den asi 2-3 x do týždna,denne si dám asi 2 deci vínka,Pivko občas,iba plzeň,vajíčko denne.Klby ma prestávajú bolieť.Myslí že nie kvoli tomuto .ale hlavne preto že som prešiel na zdravú stravu tj. celozrnné potraviny a domáce potraviny.Snažím sa vyhýbat chemii v jedle a je mi podstatne lepšie.