Domáca liečba

Všetko, čo potrebujete vedieť pre zdravie a krásu

Cievy a cholesterol
  • Hlavná stránka
  • O nás
  • Bylinky
  • Choroby
  • Krása
  • Strava
  • Kontakt

Ak máte problémy s kĺbmi, nejedzte týchto 10 potravín: Zhoršujú bolesti a zápaly

31. októbra 2021 autor: redakcia 10 komentárov

     35  
  

Ak máte problémy s kĺbmi, nejedzte týchto 10 potravín: Zhoršujú bolesti a zápaly

Bolesti kĺbov dokážu negatívne ovplyvniť vykonávanie aj bežných denných aktivít.

Mnohí ľudia bez ohľadu na vek či pohlavie denne trpia zápalmi, opuchmi a iným nepohodlím v týchto častiach tela. Bolesti sa môžu líšiť od miernych až skľučujúce a tiež od akútnych po chronické.


Príčiny bolesti kĺbov

Hlavnými príčinami problémov s kĺbmi bývajú ochorenia dna a artritída, ale môžu byť spôsobené aj úrazmi, leukémiou, vykĺbeniami, fibromyalgiou, stuhnutými svalmi alebo lupusom.

V prípade existujúceho ochorenia je bolesť konzumáciou určitých potravín ešte viac vyhrotená, inými zasa zmierňovaná.

Na našej stránke sme už viackrát písali o tých potravinách, ktoré bolesti kĺbov potláčajú. No a dnes si povieme bližšie o tých druhých.

Nasledujúcich 10 potravín môže prispievať k zhoršovaniu bolestí kĺbov:

1. Cukor a umelé sladidlá

Nadmerný príjem cukru vedie k zápalom. Je tomu tak preto, lebo aktivuje cytokíny, ktoré spúšťajú zápaly. Cukor navyše spôsobuje priberanie a následne vyššie zaťaženie kĺbov.

Vyhýbajte sa hlavne sladeným nápojom, vrátane tých, ktoré obsahujú umelé sladidlá.

Štúdia Amerického žurnálu klinickej výživy z roku 2014 zistila, že uvedené potraviny prispievajú k rozvoju artritídy hlavne u žien.

2. Červené a spracované mäso

Červené mäsá, ako sú hovädzie alebo bravčové, majú vysoký podiel purínov a nitrátov, ktoré zhoršujú bolesti a zápaly. Navyše v nich nájdeme aj toxíny ako glykáty a AGEs.

Podľa štúdie z roku 2014 vykonanej Národnou akadémiou vied v USA, červené mäso prispieva k rozvoju rakoviny a zhoršovaniu zápalov.

3. Vajíčka

Vajíčka ako také sú zdravá potravina, avšak ich zvýšený príjem pri existujúcich bolestiach kĺbov spôsobuje problémy, najmä zápaly a opuchy.

Hlavne žĺtko zhoršuje zápaly, pretože obsahuje kyselinu arachidonovú, ktorá produkuje prostaglandíny (látky spôsobujúce zápaly).

4. Alkohol

Nadmerný príjem alkoholických nápojov má taktiež negatívny vplyv na ochorenia kĺbov.

Uvedené nápoje obsahujú puríny. Tie sa v tele pretvárajú na kyselinu močovú, ktorá je hlavným faktorom zápalov a bolestí kĺbov pri ochorení zvanom dna.

Navyše, alkohol môže obsahovať glutén spôsobujúci krehkosť kĺbov.


5. Mliečne výrobky

Mlieko tiež zhoršuje bolesť, pretože obsahuje mliečnu alergénu bielkovinu kaseín. Podľa Združenia lekárov pre zodpovednú medicínu kaseín dráždi tkanivá v okolí kĺbov.

Namiesto kravského mlieka konzumujte radšej mandľové alebo ryžové rastlinné mlieko.

6. Obilniny a spracovaná múka

Tieto potraviny majú vysoký glykemický index, čo stimuluje AEGs a podporuje zápalové procesy.

Bolo dokázané, že denná konzumácia pšenice a cereálií prispieva k rozvoju chronického autoimunitného ochorenia a zvyšuje riziko problémov so srdcom, cukrovkou či dokonca rakoviny.

V prípade ochorení kĺbov pouvažujte nad nahradením pšeničnej múky múkou kokosovou, mandľovou, špaldovou či ryžovou.

7. Glutamát sodný (MSG)

Glutamát sodný je prídavná látka zvýrazňujúca chuť jedla. Pridáva sa preto hlavne do spracovaných potravín.

V prípade artritídy však má na ňu veľmi nepriaznivý vplyv. Preto pre istotu študujte zloženie potravín a vyhnite sa všetkým, ktoré glutamát sodný obsahujú.

8. Srvátkové bielkoviny

Zápaly kĺbov zhoršujú aj srvátkové bielkoviny, ktoré podporujú tvorbu kyseliny močovej a jej následnú kryštalizáciu v kĺboch.

Výsledkom býva choroba dna a zhoršené bolesti, opuchy a poškodenia kĺbov.

9. Kukuričný olej

Kukuričný olej má vysoký obsah omega-6 mastných kyselín, ktoré sú pre vaše zdravie nebezpečné.

Štúdia publikovaná v Americkom žurnále výživy a metabolizmu potvrdila, že tento druh olejov vedie k častým zápalom.

Platí to rovnako aj o sóji, arašidoch a šalátových dresingoch. Snažte sa konzumovať oleje s vyšším obsahom omega-3 kyselín ako sú olivový, ľanový alebo konopný.

10. Rafinovaná soľ

Rafinovaná soľ často obsahuje prísady a chemikálie, ktoré narúšajú rovnováhu tekutín v tele a stratu vápnika, čo potom vedie k slabším kostiam a kĺbom.

Vyhýbajte sa preto spracovanej soli a potravinám rýchleho občerstvenia, ktoré jej majú veľké množstvo. Namiesto rafinovanej soli uprednostnite morskú alebo himalájsku soľ.





Súvisiace články:

  • Najúčinnejší prostriedok proti starnutiu je niečo úplne iné, než by ste si mysleli
  • 6 zázračných bodov na uchu, čo vyliečia všetko - od bolestí chrbta až po problémy s dutinami
  • 9 potravín, vďaka ktorým môže vaše telo omladnúť aj o 20 rokov
  • 16 prírodných látok, ktoré účinne zmierňujú rôzne typy bolestí


     35  
  

Kategória: Choroby Značky: artritída, dna, kĺby

Odoberajte zdarma naše články emailom!

Zaujíma vás domáca, prírodná a alternatívna liečba? Potom sa prihláste zdarma na odoberanie našich nových článkov priamo do vašej emailovej schránky:

Naša garancia: Nikdy vám nepošleme spam a kedykoľvek sa môžete odhlásiť.


 



Upozornenie: Tento článok nenahrádza vyšetrenie lekárom ani konzultáciu iným odborným zdravotníckym pracovníkom. Príspevky môžu obsahovať informácie, ktoré sa nezhodujú s názormi redakcie.

Komentáre

  1. dado1185

    Máte chybu v druhom bode: …štúdie z roku 2104… 🙂

    Odpovedať
    • redakcia

      Ďakujeme, opravené 🙂

      Odpovedať
  2. Vladimír

    To je sice vše pravda,ale to by musel mít k tomu přiměřený důcod a né žebračenku.

    Odpovedať
    • Zuzana

      Veď, keď nebudete kupovať mäso, ušetríte. Ja to praktikujem.

      Odpovedať
  3. Vincent

    To je všetko pekné ako ste to rozpísali ale podľa toho už aby sme sa išli rovno pásť na lúku lebo všetko čo človek potrebuje aby prežil je škodlivé.

    Odpovedať
    • redakcia

      10 potravín to nie je tak veľa, veď existujú stovky ak nie tisíce druhov potravín, ktoré máte na výber. Pri zostavovaní jedálnička je treba použiť trocha kreativity.

      Odpovedať
  4. redakcia

    Kvalitné mäso a vajíčka sú síce za normálnych okolností prospešné, lenźe obsahujú veľa bielkovín, z ktorých sa tvorí kyselina močová.

    Ak má telo problém s jej odbúraním, môže sa hromadiť v kĺboch a vyvolávať ochorenie dna. Preto treba chápať tieto potraviny v kontexte.

    Odpovedať
    • Vlado Pavlík

      Podobne negatívne môžu pôsobiť údeniny.

      Odpovedať
  5. Vlado Pavlík

    Je možné, že príčinou problémov s kĺbmi sú v článku spomenuté ochorenia.
    Lenže, každé zo spomenutých ochorení by si zaslúžilo pátranie po vlastnej príčine.
    Samozrejme, že niektoré ochorenia môžu mať aj spoločnú príčinu.
    Spoločná príčina ochorení človeka sa obyčajne hľadá v tom, ako sa viditeľne
    prejavuje život človeka. Napríklad?:
    Pohybuje sa ten človek veľa, alebo málo?
    Aké je zloženie stravy toho človeka?
    Ako ladí jeho pohyb s jeho stravou?
    Tu sa už približujeme k tomu, aký má ten človek pocit zo svojho života.
    Je na svojej ceste?
    Ak nie, ktoré zmeny v jeho živote ho dotlačili k zmene smeru jeho cesty.
    Takto sa môžeme dostať aj k nesplneným želaniam , túžbam a snom,
    ktoré sa zrazu ukážu ako životne dôležité.

    Odpovedať
  6. Milan

    Jem bravčové,nie však každý den asi 2-3 x do týždna,denne si dám asi 2 deci vínka,Pivko občas,iba plzeň,vajíčko denne.Klby ma prestávajú bolieť.Myslí že nie kvoli tomuto .ale hlavne preto že som prešiel na zdravú stravu tj. celozrnné potraviny a domáce potraviny.Snažím sa vyhýbat chemii v jedle a je mi podstatne lepšie.

    Odpovedať

Pridaj komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Odoberajte naše články emailom!

Poznámka: Odoberanie je zdarma a môžete sa kedykoľvek odhlásiť.


Odporúčame e-knihy o zdraví:

Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Zistiť viac o knihe Zistiť viac o knihe


Ďalšie zaujímavé články

  • Najúčinnejší prostriedok proti starnutiu je niečo úplne iné, než by ste si mysleli
  • 7 príznakov nedostatku vitamínu D, ktorý môže spôsobiť rakovinu či cukrovku
  • Med + kokosový olej + škorica: Domáce pastilky, ktoré vám ušetria cestu k lekárovi

© Copyright 2018 Domáca, prírodná a alternatívna liečba · Všetky práva vyhradené · Ochrana osobných údajov (Privacy Policy)

 

Obsah stránky podlieha ochrane autorských práv. Preberanie, kopírovanie a šírenie článkov alebo ich častí bez súhlasu prevádzkovateľa je zakázané.

Pre zlepšenie kvality našich služieb používame súbory cookies, ktoré môžete prijať alebo odmietnuť. Prijať Odmietnuť
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy zapnuté
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
ULOŽIŤ A PRIJAŤ