„Veci, ktoré väčšina ľudí považuje za samozrejmosť, napríklad spanie, kúpanie, čistenie zubov, obliekanie, príprava jedál a dokonca aj jazda autom, to všetko je pre mňa mimoriadne náročné.“ – Pani K.D. v knihe „Život s reumatoidnou artritídou.“
Podľa amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (FDA) artritída postihuje takmer 55 miliónov dospelých Američanov, teda každého šiesteho obyvateľa. Existuje viac ako 100 rôznych foriem artritídy a súvisiacich ochorení.
Najbežnejšími typmi sú osteoartritída (OA), reumatoidná artritída (RA), psoriatická artritída (PsA), fibromyalgia a dna (nazývaná aj lámkou, pakostnicou alebo podagrou).
Všetky typy artritídy majú jedného spoločného menovateľa, ktorým je bolesť kĺbov. Tupá, horúca a pulzujúca bolesť kĺbov.
Každý, kto trpí týmto ochorením, tvrdí to isté – bolesť kĺbov patrí medzi tie najhoršie bolesti, ktoré existujú. Zápal kostnej drene, chrupaviek a väzov predstavujú príčiny bolestí, ktoré sú pri artritíde pociťované.
Prečo môžu byť v prípade artritídy správne volené potraviny tým najlepším riešením
„Nech je jedlo tvojím liekom a liek nech je tvojím jedlom.“ – Hippocrates
Snáď najschodnejším spôsobom, ako zvládnuť bolesti spôsobované artritídou, je zmena výživy.
Podľa vyjadrení Kliniky nutričnej medicíny v austrálskom Brisbane:
„Strava sa ukázala ako hlavná príčina artritídy. Preto terapiou na mnohé z foriem artritídy musí byť správna strava. Žiaľ, tento aspekt je často prehliadaný a podceňovaný.“
Potraviny, ktoré spúšťajú artritídne bolesti
Začnime tým, že kľúčovým bodom je uvedomiť si, ktoré „potraviny vyvolávajú bolesti“. Nazvime tieto potraviny „spúšťacími potravinami“. Keď už budeme vedieť, o ktoré potraviny ide, musíme ich vylúčiť zo svojho jedálneho lístka.
Spúšťacie potraviny sú tie, ktoré vyvolávajú alergickú alebo inak nepriaznivú telesnú reakciu (zvyčajne je tou reakciou zápal). Medzi najbežnejšie spúšťacie potraviny patria:
- mliečne výrobky
- červené mäso
- pšenica
- kukurica
- hovädzie mäso
- zelenina z čeľade ľuľkovitých rastlín (zemiaky, paradajky, baklažány, ale aj tabak)
Keď zistíte, ktoré sú vaše spúšťacie potraviny, okamžite ich vylúčte zo svojho stravovania. Svoju pozornosť upriamte na liečenie výživou.
5 potravín, ktoré potláčajú bolesti pri artritíde
V súvislosti s tým, o čom sme hovorili, pozrime sa na týchto 5 potravín, ktoré môžu výrazným spôsobom znížiť intenzitu bolestí, ktoré spôsobuje artritída.
1. Jablká
Jablká obsahujú veľké množstvo dvoch silných bioflavonoidov – kvercentínu a rutínu. Oba blokujú uvoľňovanie histamínu zo žírnych buniek. Bioflavonoidy ochraňujú ľudské telo pred zápalom, podporujú krvný obeh a bunkové zdravie.
Inými vynikajúcimi zdrojmi kvercentínu a rutínu sú harmančekový čaj, zeler, olivy, citrusové ovocie (pomaranč, grapefruit, citrón, limetka), brusnice, zelená paprika a cesnak.
2. Mandle
Mandle by mohli byť druhým, nemäsitým zdrojom správnej výživy! Mandle sú najbohatším zdrojom vitamínu E. 30 gramov mandlí obsahuje až 7,3 mg vitamínu E.
Vitamín E pomáha stabilizovať bunkové membrány a spolu so zinkom podporuje rast chrupavky.
Ďalšími najvýznamnejšími zdrojmi vitamínu E sú špenát, sladké zemiaky, avokádo, pšeničné klíčky, palmový olej, tekvica a slnečnicové semená!
3. Ryby zo studených vôd
Ryby zo studených vôd obsahujú veľké množstvá omega-3 mastných kyselín, ktoré majú silné protizápalové charakteristiky. Omega-3 mastné kyseliny sú tvorené z EPA (kyselina eikosapentaenová) a DHA (kyselina dokosahexaenová).
Omega-3 mastné kyseliny sú známe aj ako morské mastné kyseliny. EPA a DHA potláčajú zápalovú reakciu tela tak, že zasahujú do imunitných buniek a enzýmov, ktoré sa na zápale podieľajú.
Najlepšími morskými zdrojmi omega-3 mastných kyselín sú losos, tuniak, sardinky a makrely. Vegáni a vegetariáni môžu do svojho organizmu získať omega-3 mastné kyseliny z ľanových semien, chia semien, sóje, kapusty a ďalších rastlinných zdrojov.
4. Vajcia
Proteín, ktorý je obsiahnutý vo vajciach, môže výrazne zvýšiť hladiny tryptofánu v krvi. Tryptofán je stavebným kameňom serotonínu.
Sérotonín je neurotransmiter a chemická látka obsiahnutá v krvných doštičkách, ktorá stabilizuje náladu a zvyšuje prah bolesti. Hladiny endorfínu v mozgu a v tele zvyšuje aj tryptofán!
Syry, losos a morka sú takisto vynikajúcimi zdrojmi tryptofánu. Pre vegánov a vegetariánov sú vhodným zdrojom tryptofánu orechy, rôzne semená, ananás a tofu.
5. Jahňacina
Baranie mäso je vynikajúcim zdrojom zinku, ktorý je základným minerálom. Zinok plní v ľudskom tele množstvo funkčných úloh.
Podľa Asociácie pre artritídu „štúdie ukazujú výrazne nižšie hladiny zinku u ľudí s reumatoidnou artritídou v porovnaní s tými, ktorí na ňu netrpia.“
U osôb, ktorých testy odhalili najnižšie hladiny (zinku), bola zjavná tendencia zhoršenia artritídy.
Zinok je výrazne obsiahnutý aj v morských plodoch, červenom mäse a hydine. Dobrým nemäsitým zdrojom minerálov sú obohatené cereálie, ale aj fazuľa, orechy, semená (hlavne z tekvice) a celé zrná.
Pridaj komentár