Podľa štúdie vykonanej organizáciou AARP je zdravie mozgu dôležité až pre 93% ľudí, no len málo z nich skutočne vedia, ako si ho udržať.
Napriek všeobecne rozšírenému názoru, že s vekom sa výkon mozgu znižuje, nemusí k tomu vôbec dôjsť. Existujú jednoduché kroky, ktoré zabezpečia, že aj s pribúdajúcimi rokmi si udržíte dobrú pamäť, rýchle myslenie a celkovo dobrý výkon svojho mozgu.
Platí to dokonca aj vtedy, ak už ste v takzvanom „zlatom veku“. Kedysi sa totiž verilo, že tvorba nových nervových buniek končí v mladosti. Dnes už vieme, že neurogenéza pokračuje aj v dospelosti.
Faktory, ktoré ovplyvňujú tvorbu nových mozgových buniek, sa stále skúmajú. Existujú však aj iné veci, ktoré ovplyvňujú zdravie mozgu.
No a o jednej z nich si povieme viac v našom dnešnom článku.
Ako repkový olej negatívne ovplyvňuje zdravie mozgu a telesnú váhu
Nedávna štúdia odhalila, že konzumácia repkového oleja spúšťa v mozgu procesy spôsobujúce jeho poškodenie, výsledkom čoho je zhoršená pamäť a schopnosť učiť sa.
Vedúcim tejto štúdie bol Dr. Domenico Pratico z Fakulty medicíny pri Temple univerzite vo Filadelfii, amerického štátu Pensylvánia.
Ako uvádza Dr. Pratico, repkový olej je mnohými považovaný za zdravý, no ide o rozšírený mýtus.
Dodáva k tomu nasledovné:
„Repkový olej je obľúbený, pretože je lacnejší než iné rastlinné oleje a navyše je často propagovaný ako zdravý. Toto tvrdenie sa však len veľmi málo vedecky skúmalo, zvlášť jeho vplyv na ľudský mozog.“
Používanie repkového oleja sa rozšírilo v dobe, keď sa začali objavovať správy o škodlivosti saturovaných tukov (čo už dnes je mimochodom vyvrátené). No a repkový olej obsahuje najmenej saturovaných tukov zo všetkých rastlinných olejov, preto sa pozornosť upriamila práve na neho.
V skutočnosti je však tento olej pre zdravie človeka najhorší. Často sa však používa nielen v domácnostiach, ale aj v reštauráciách na varenie, pečenie či vyprážanie.
Vráťme sa však späť k spomínanému výskumu.
Čo zistili výskumníci
Výskumníci použili zvierací model na myšiach, ktoré boli geneticky upravené tak, aby sa u nich rozvinula Alzheimerová choroba.
Myši boli rozdelené do dvoch skupín. Prvej skupine sa podávala bežná strava a druhej skupine strava obohatená o ekvivalent 2 čajových lyžičiek repkového oleja denne.
Na konci experimentu trvajúceho 6 mesiacov vedci spozorovali, že myši konzumujúce repkový olej boli výrazne tučnejšie než myši, ktoré ho nekonzumovali.
Navyše, druhá skupina myší vykazovala výrazný pokles kapacity pamäte a tiež pokles hustoty post-synaptickej bielkoviny 94, ktorá je ukazovateľom synaptickej integrity.
Výskumníci preto skonštatovali, že repkový olej má na zdravie nepriaznivý vplyv:
„Keď si toto všetko dáme dohromady, naše výsledky nepotvrdili žiadny pozitívny vplyv repkového oleja na zdravie. Naopak, ukázal sa ako faktor podporujúci rozvoj Alzheimerovej choroby, vrátane straty pamäte a poškodenia synaptickej integrity mozgu.“
Váš mozog potrebuje zdravé tuky
Tí istí výskumníci okrem repkového oleja skúmali aj účinky olivového oleja v podobnom modeli na myšiach.
Ako zistili, žiadna skupina myší nebola tučnejšia. Čo sa týka výkonu mozgu, tak skupina konzumujúca stravu obohatenú o extra panenský olivový olej bola na tom výrazne lepšie ohľadne pamäte, priestorovej orientácie, aj schopnosti učiť sa.
Dokonca i myši, ktoré boli geneticky vytvorené tak, aby si v starobe rozvinuli Alzheimerovú chorobu, vykazovali zachovanú synaptickú aktivitu a zvýšenú nervovú aktivitu.
Tuky sú podstatnou súčasťou mozgových štruktúr. Veď predsa mozog je tvorený zo 60% tukmi. Preto by nemalo prekvapovať, že na svoju optimálnu činnosť bude potrebovať práve zdravé druhy tukov.
Navyše, hoci je mozog len malé percento z celkovej telesnej váhy, spotrebováva až 20% metabolickej energie. Potrebuje hlavne esenciálne mastné kyseliny, ktoré si však telo nedokáže samé vyrobiť, preto musia byť dodávané v strave.
Väčšine ľudí sa však dostáva nadmerné množstvo omega-6 mastných kyselín, no príliš málo omega-3 mastných kyselín ako sú EPA a DHA. Vedci zistili, že pacientov trpiacich na ADHD je príliš nízky výskyt práve týchto dvoch dôležitých tukov.
Omega-3 tuky nájdete hlavne v týchto potravinách:
- ryby ako sú losos, makrela a sardinky
- rybí olej
- ľanové semienka
- orechy
- konopný olej
- olivový olej
- avokádo
Taktiež, na rozdiel od spracovaním poškodených rastlinných tukov, váš mozog ako palivo potrebuje práve donedávna zaznávané saturované tuky.
Saturované tuky nájdete hlavne v týchto potravinách:
- bravčová masť
- maslo
- kokosový olej
Záver
Vo svetle týchto nových skutočností je možné povedať, že repkový olej nie je zdravý. Práve naopak, pre telo je doslova jedom, ktorý ho pomaly, ale isto ničí.
Tuto je zaujímavé krátke video o tom, ako sa repkový olej vyrába (v angličtine):
Pre tých z vás, ktorí nerozumiete anglicky, video ukazuje, ako sa zo semien repky získava olej lisovaním, no následne sa chemicky čistí hydroxidom sodným, potom rafinuje podobne ako keď sa vyrába mydlo a nakoniec sa ešte zbavuje pachov a bieli chemickými bielidlami.
Až potom sa takto vysoko spracovaný plní do fliaš, ktoré smerujú na pulty obchodov.
Ako vidíte, takto upravený olej má od pôvodného rastlinného oleja skutočne ďaleko a skôr pripomína ropný výrobok než potravinu pre ľudí.
jd
Človek už ozaj z týchto informácií doslova „blbne“, práve včera som čítala, aký je pre organizmus prospešný repkový olej, že bol jednu dobu zaznávaný, ale že výskumy ukázali, že zbytočne… ak nájdem zdroj, pripojím ho sem. Žiaľ, neviem si momentálne spomenúť, na akej webstránke som to čítala. Tak človeče, vyber si… už je fakt len na nás, ktorému článku akej info uveríme a akej nie… a kde je skutočná pravda? Vie ju vôbec niekto?
Eva
Pokud byste si olej vylisovali doma sami, určitě by byl perfektní a měl by dané přínosy pro zdraví. Ale tahle průmyslová velkovýroba ? Tam jde jen o prachy.
erika
Najskôr by mala redakcia rozlišovať dva druhy repkového oleja – ten, čo je najlacnejší v každom regáli našich obchodov a potom za studena lisovaný a niekde aj v BIO kvalite, ten je drahší. Lacný je škodlivý, lebo je miešaný s palmovým olejom a kadečím, ale za studena lisovaný kupujem v Rakúsku za cca 2,60 € 500 ml a ten v BIO kvalite 500 ml za 4,60 € (nativ gepresstes Rapsöl). Je lahodnejší ako olivový a zdravší. Dá sa vygoogliť.
Obsahuje najvyššie množstvo vitamínu E a to, čo tu nižšie popisuje niekto od MUDr. Minárika, celosvetovo uznávaného gastroenteorológa), tiež ma ideálny pomer Omega-3-6-9 mastných kyselín. Rovnako ako viac druhov olivového oleja od najdrahšieho po najlacnejší – ktorý už nie je príliš zdravý.
Redakcia by mala tento článok upraviť a upriamiť na túto diskusiu, aby ľudia vedeli a mali správne informácie. Tiež aby bola zverejnená táto diskusia, ktorá ukazuje na záujem čitateľov o kontrolu obsahu článkov a uvedenie vecí na pravú mieru.
Vážená redakcia, mali by ste reagovať a priznať si omyl a povrchné tvrdenia v obsahoch článkov. Dosť drzo ste sa tu vyjadrili k osobe MUDr. Minárika a diskutujúcej panej.
jd
neviem nájsť článok, čo sa mi včera náhodou dostal pred oči o repkovom oleji. ALe na stránke vysetrenie.sk som našla vyjadrenie gastroenterologa Petra Minárika zo septembra 2017:Repkový olej
„Olej z repky je nielenže vysoko tepelne stabilný, ale obsahuje aj priaznivý pomer mastných kyselín. Takisto je zdrojom vitamínov A, E a K a neobsahuje cholesterol. „Hlavnou zložkou repkového oleja je kyselina olejová (tvorí 52 až 67 percent) a obsahuje aj vysoký podiel esenciálnej kyseliny linolovej (približne 20 percent) a kyseliny linolénovej (10 percent). Prítomnosť oboch esenciálnych mastných kyselín a ich optimálny pomer vytvára z repkového oleja výnimočnú potravinu,“ približuje gastroenterológ.“
takže nemohli by sa už „odborníci“ ujednotiť konečne čo je zdravé a čo nie??????
redakcia
My v článku uvádzame odkazy na vedecké štúdie, ktoré to tvrdia. To, čo vyšlo na vysetrenie.sk, tiež odkazuje na štúdie alebo je to len tvrdenie nejakého pána Minárika?
Sońa
MUDr. Peter Minárik, PhD., autor kníh Vademecum zdravej výživy a Rakovina a výživa – mýty a fakty 1, 2: „Som lekár so špecializáciou internista, geriater a gastroenterológ. V posledných rokoch podrobne sledujem aj témy, týkajúce sa životosprávy a jej súvislosti s ľudským zdravím i chorobami (obezita, podvýživa, celiakia, výživa pri nádorových ochoreniach, pri poruche tukového metabolizmu ai.). Okrem ambulantnej gastroenterologickej praxe v Onkologickej nemocnici svätej Alžbety v Bratislave sa v Centre zdravia a výživy ONLIFE venujem aj komplexnej liečbe obezity.
redakcia
Veď v poriadku. My sme sa len spýtali, či sú to jeho názory podporené presvedčením alebo štúdiami. Pretože aj tvrdenia lekárov musia byť podporené štúdiami a nielen vlastnými domnienkami. Samotný diplom totiž nedáva človeku patent na pravdu.
My sme uviedli odkaz na štúdiu, kde sa jednoznačne preukázali škodlivé účinky repkového oleja. Viete vy odkázať na štúdiu, ktorá dokázala jeho pozitívne účinky?
mandarinka
Zdrave je vzdy to, co sa potrebuje predat konzumentom.
Attila Petheő
pred nedávnom ste písali o pravom opaku,teda ,že repkový olej je zdravý,resp.zdravší než slnečnicový olej.
kde je teda pravda?
redakcia
Nespomíname si na to, vedeli by ste nám uviesť odkaz na ten článok? Možno ste to čítali niekde inde, nie u nás…
Každopádne, ani slnečnicový olej nie je veľmi zdravý, pretože podobne ako repkový olej obsahuje príliš veľa omega-6 mastných kyselín.
Valentína
🙂 Komentár od Mandarínky je najlepší 🙂
Asi tam niekde bude začiatok cesty za pravdou.
darina 11
https://varecha.pravda.sk/magazin/repkovy-olej-ma-mnoho-dobrych-vlastnosti-pre-n/12873-clanok.html
Bez komentára.
redakcia
My by sme však mali jeden komentár. Vami spomínaný článok neodkazuje na žiadne relevantné štúdie, ale iba na vyjadrenia iných ľudí, čo je z vedeckého pohľadu nerelevantné.
Zdena
Uvadzate len jednu studiu, hoci posledne desatrocia boli vytvorene mnohe velke studie poprednymi vedeckymi instituciami o pozitivnych vlastnostiach repkoveho oleja. Desatrocia a mnohe studie. Je to evidence based. Clanok som si precitala aj v anglictine. Mozno studia hovori o moznych vplyvoch na vznik Alz. choroby, ale je to lenjedna studia a jej na konci sa hovori ze este bude treba vo vyskume pokracovat. Doteraz celkom nevieme co sposobuje tuto chorobu, ale desatrocia vieme a je dokazane, ktore tuky nicia nase cievy ( a je to maslo aj mast)a ze prave repkovy olej ma malo “ zlych vlastnosti“. Video, ktore uvadzate, hovori ako sa olej rafinuje. Kazdy iny potravinarsky olej sa rafinuje podobne. Kazda vyroba vo velom vyzera podobne.
Povazujem za nezdvorile, aby redakcia pouzivala slova „nejaky pan Minarik“. Nepoznam ho vobec, ale je to lekar, ktory sa zaobera spomenutou problematikou a urcite vie o veci viac ako redaktor. Vasa reakcia je neprofesionalna, pisete o veciach, o ktorych nemate dostatocne vedomosti a na komentare reagujete neprimerane. Potom su ludia zmateni, ako vidno aj z komentarov.
redakcia
Nemáte pravdu. Údajná škodlivosť masla, masti a iných živočíšnych tukov bola mnohými najnovšími štúdiami vyvrátená. Tieto tuky sú naopak pre zdravie človeka nielen prospešné, ale dokonca nevyhnutné.
Zdena
Zavadzate ludi, uverejnujete nevedecke hluposti. Uverejnite minimalne 50 studii, ktore by potvrdzovali co hovorite. Ozaj vedeckych studii z poprednych svetovych univerzit. Nenajdete ani jednu. Jedzte si mast a maslo kolko chcete, ale nevydavajte to za vedecky podlozene informacie. Som lekarka a ked vidim ake nepravdy a hluposti sa uverejnuju, tak mi rozum zastava.
redakcia
Od nás chcete 50 štúdií, ale na podporu svojich tvrdení ste neposkytli ani jednu.
Lekár je povolenie, u ktorého je nevyhnutné celoživotné vzdelávanie. Zdá sa, že vy ste so svojimi vedomosťami uviazli niekde v roku 1970.
Eva
I když je někdo úplně vzdělaný (ne polovzdělaný), tak to ještě neznamená, že má patent na rozum a nemůže tvrdit, že jeho názory jsou opravdu konečné. Ono někdy stačí mít trochu selského rozumu. Máslo a sádlo se jedlo odnepaměti a, světě div se, naši předkové to úspěšně ve zdraví p ř e ž i l i. Tak asi tak.
Tímto zdravím a souhlasím s redakcí a děkuji za přínosné a dobré články.
Zdena
Je smutne ze polovzdelani ludia ako vy ovplynuju cez media zdravie inych ludi. Cela vasa stranka je snoskou polopravd, vytrhnutych tvrdeni a absolutnych hluposti. Sposob vasej komunikacie je neprofesionalny. Budem pred vami varovat inych citatelov.
Aška
To je ale dilema… Aj ja kupujem radšej repkový olej ako slnečnicový… A teraz sa Vám podarilo zneistiť ma.
Podľa všetkého je dobre sa vrátiť k bravčovej masti…
Mili
je zbytečné se navzájem napadat. Pravda je trochu jinde.
Takže, já vím, že to i v článku i v diskuzích lehce zaznělo, ale je důležité to zopakovat.
Když si vezmete semena, řepky olejné, nebo třeba slunečnice, konopné semínko, mandle, vlašské ořechy a jiné a vylisujete si z nich olej a hned, ještě jednou zopakuji HNED spotřebujete, tak nic lepšího pro sebe a svoje tělo nemůžete udělat.
Samozřejmě v dnešní době kdo z vás na to má čas. Skoro nikdo.
Neztrácejte ale hlavu :DDD stačí když si večer namočíte nějaké to semeno nebo ořech do studené vody a příští ráno zcedíte a zkonzumujete, tak dostanete do sebe potřebné a zdraví prospěšné oleje a jako bonus spousty jiných živin. Můžete použít jeden druh, nebo si udělat kombinaci, třeba z 20 semen a ořechu. Co se týká živin je to +/- jedno.
Opravdu takhle je to jednoduché
František
Vážení kritici článku.Ja lekárov okrem chirurgov považujem za zamestnancov farmaceutických firiem,aby predpisovali lieky za ktoré platíme(sú samozrejme aj výnimky).Veď zisk z liekov je druhým najväčším po predaji zbraní!!Veď Vás nikto nenúti,aby ste verili všetkému,čo sa píše.Ja to beriem ako veľmi užitočné informácie a som veľmi rád,že tie informácie dostávam.Stretol som niekoľko lekárov,ktorý na moju otázku,či by užívali lieky,ktoré predpisujú odpovedali záporne.Vaše zdravie záleží len na Vás,ako žijete,čo jete a hlavne ako sa ženiete za rôznim druhom materiálnych statkov a čo ste zdedili po rodičoch.tak,že vaša kritika by mala byť orientovaná na vás samých.
zdepop
řepkový olej bych nepojídal …věřím ,tuším ..paní Moučkové ..taktéž zvažovat pojídání palmového oleje…sušenky ,bistra ..atd…také jsem někde četl nekonzumovat slunečnicový olej -prý ničí tepny…
Údajně dle nejnovějších výzkumů přišli angličtí vědci ,že nejzdravější tuk je vepřové sádlo …
Bohuslav
Jedno je jasné, že napríklad repkový olej z hladiska pomeru omega 3 : omega 6 je asi 1:4 až 5, slnečnicový oleje má oveľa horší pomer asi 1: 10. To už je zlé, lebo vyšší pomer omega 6 má zápalové účinky, dobrý pomer omega 3 má protizápalové účinky. Zápal je síce sprievodcom aj hojenia, napríklad zlomených kostí, ale v skutočnosti je hlavne sprievodcom všetkých bežných ochorení. Bohužiaľ v našej strave je pomer omega 3 ku omega 6, 1:20, lebo tam spadajú nielen všetky saturované údajne neškodné tuky, ale tzv. zdravé oleje použité na smaženie, vyprážanie. Zdravé tuky sú dostupné v orechoch, semiačkách /chia, ľanové, kde je omega 3 masívne zastúpené/ a ešte môžem odporúčať tresčiu pečeň vrátanie oleja /rybí olej/ s vysokým podieľom omega 3/ a provitamínu A ako silný antioxdant. Ale len jednu krabičku týždenne na dvakrát, napríklad sa podeliť s partnerom, lebo vitamín A sa dá predávkovať.
Janajanska
Ti američtí vědci jsou už legrační. Zo pár myší a výsledek je jasný ?? Nedávno tady proběhla zpráva amerických „vědců“, že kočky nesnášejí hlazení po srsti a přímo tímto aktem velmi trpí. Nečetla jsem to celé, to se vážně nedá….
yan
Ak môžem poprosiť redakciu, tiež nejaké štúdie o hroznovom oleji … porovnanie biely a červený …, alebo niečo bližšie o kvalite hroznového oleja na pultoch(veľkovýroba). Ďakujem.