Hoci ovocie je pre telo veľmi zdravé, existujú kombinácie, ktoré vám môžu spôsobiť nepríjemné zdravotné komplikácie.
Niektoré štúdie ukázali, že ak naraz skonzumujete viac ako dva druhy niektorých potravín, u dospelých dôjde k rôznym zdravotným komplikáciám. U detí môžu byť následky ešte vážnejšie.
Ak nechcete urobiť takéto chyby, tuto nasledujú kombinácie potravín, ktorým sa radšej vyhýbajte.
1. Banán a puding
Ide síce o pomerne obľúbený dezert, no zo zdravotného hľadiska pomerne problémový.
Výsledkom tejto kombinácie býva neraz ťažoba na žalúdku, plynatosť, znížený výkon mozgu a zvýšená produkcia toxínov v tele.
2. Pomaranč a mrkva
Opäť ide o pomerne obľúbenú kombináciu, hlavne na miestach, kde sa predávajú čerstvé ovocné šťavy.
Súčasná kombinácia mrkvy a pomaranču však vyvoláva pálenie záhy, nadmernú tvorbu žlče a môže dokonca poškodzovať črevá a konečník, z čoho potom vznikajú vážnejšie ochorenia.
3. Ananás a mlieko
Či už ide o mlieko alebo jogurt, prítomnosť enzýmu bromelain z ananásu spôsobuje zvýšenú toxicitu tela.
Po tejto kombinácii cítite nevoľnosť, plynatosť, nadúvanie, bolesti hlavy či žalúdka, kŕče v bruchu a môže sa tiež vyskytnúť hnačka.
Vyhýbajte sa jej hlavne u detí, u ktorých sú prejavy omnoho silnejšie.
4. Papája a citrón
Táto kombinácia zasa prispieva k rozvoju anémie a problémom s hemoglobínom.
Vyhýbajte sa jej ako len môžete a nikdy neriskujte jej podávanie deťom.
5. Guava a banán
Pri zmiešaní banánu a guavy v žalúdku dochádza k tvorbe nadmerného množstva žalúdočných kyselín.
Vy potom pociťujete nevoľnosti, ťažobu a bolesti hlavy a žalúdka.
6. Pomaranč a mlieko
Ak patríte k ľuďom, ktorí si k ranným cereáliám s mliekom dajú aj pomarančový džús, tak s tým okamžite prestaňte!
Pomaranč bráni žalúdku v spracovaní škrobu nachádzajúcom sa v cereáliách. Okrem toho, keď sa zmieša mlieko s pomarančom, žalúdok má to problém stráviť, hlavne u detí.
7. Ovocie a zelenina
Keďže ovocie má vyšší podiel cukrov, zelenina nedokáže byť správne strávená a ostáva to potom dlho ležať v žalúdku.
Ovocie začína kvasiť, produkuje viac toxínov, výsledkom čoho bývajú bolesti hlavy a žalúdka, hnačka, plynatosť či dokonca vážne infekcie v tráviacej sústave (candida a podobne).
Ako správne kombinovať potraviny
Zapamätajte si, že ovocie by sa malo miešať hlavne s podobnými druhmi ovocia. Tu je zopár nápadov:
Sladké: Tie, ktoré neobsahujú kyseliny. Do tejto skupiny patria napríklad: broskyne, slivky, banány, jablká, červený a ananásový melón.
Kyslé: Ide o ovocie, ktoré obsahuje kyselinu citrónovú: citróny, pomaranče, grapefruity, čučoriedky, kivi, hrozno, ananás.
Čiastočne kyslé: Výskyt kyselín je nízky, napríklad: zelené jablká, mango, maliny, jahody.
Neutrálne: Ide o potraviny, ktoré obsahujú viac bielkovín, solí a olejov. Dobrými príkladmi sú: avokádo, kokos, arašidy, mandle, orechy.
Záver
Ak si nie ste v niečom istí, môžete to konzultovať so svojim lekárom, pediatrom alebo výživovým poradcom.
A nezabudnite: Jesť zdravo nie je luxus, ale nevyhnutnosť.
Daniel
Takze vsetky smothy v Obchodnych centrach, co ponukaju cerstve lisovane napoje maju zaracha, ci sa toho drzia. Co viem, tak ovocie so zeleninou combinuju veseloooo
Michelle
Bože to je konina! Banán v pudinku odjakživa, plus piškóty – najlepší detský dezert!
Ovocie a zeleninu nekombinujem, lebo mi to nechutí – takže tie super-truper smoothie mi absolútne nechutia, bleee! Pomaranč s mrkvou – bleee, ananás a mlieko – normálna komninácia na ananásové mlieko. Guava a banán? Papaya a citrón? Čože? Že zlé? OMG!
zorka
konina je to „bleee!“
Autor má pravdu.
Zorka
Saša
Je to pravda. Laik však bude zvesela pindať a brániť sa akejkoľvek zmene, očividne. Obrovské množstvo zdravotných problémov má základ práve v tomto – v strave a v tom, čo s čím a kedy kombinujeme. Riešenie je tak jednoduché, no vidím to tak, ľudia budú radšej naďalej jesť všetko to, čo im škodí a pchať do seba tabletky, než aby zmenili jedálniček a zvyky, ktoré ich dohnali k chorobe. Bohužiaľ, doba moderná, v ktorej si všetci myslia, že všetko vedia, no pritom nevedia nič.
Sisa
Saška, absolútna pravda, to si trafila. Najlepšie sú komentáre typu „veď sa to tak robilo vždy“ alebo „veď to tak robia všetci“ tak to musí byť zdravé a správne, atď. Ale už sa nepýtajú prečo majú „všetci“ od hora dole kopec civilizačných chorôb. Hlavne v dnešnej dobe internetu človek nedokáže pochopiť, že väčšina ľudí stále žije v dobe kamennej, neprečítala jedinu knihu o zdravom stravovaní a kŕmi seba aj svoje deti odpadom, samozrejme so zodpovedajúcimi následkami. Je zrejme pohodlnejšie ísť v stáde s davom so zmýšľaním typu „ja sa obmedzovať nebudem, veď keď mi niečo bude tak ma lekár vylieči“… Smutné.
Petr
Vše je v rukou skupiny, která před 10 lety zjistila, že ze Země ještě pořád nelze uletět.
Chtějí na Zemi tak 450 mil populace.
Peněz mají dost. Pracují na široké frontě a ve všech oblastech lidiček.
Je to pokračování . V roce 1945 takovéto theze přednesl před US Kongresem Allen Dulles. Že jim na to podělaní a podmazaní lidičkové skáčou se stává strašných problémem lidstva. I Merkel se občas ukecla jak se plánuje po roce 2030 na př., kdo vše bude moc mít oprávění na řízení el. auta.
A i proto člověk čte všude možně, klidně na jedné stránce protichůdné názory. Jak vidno i na puding s banánem a pod.
Vlado Pavlík
O tom, že nie je dobre miešať ovocie so zeleninou viem už desaťročia.
Prekvpila ma však ne bezpečnosť kombinácie pudingu s banánom, pretože poznám aj ovocné pudingy.
Milan
Mrkva sa može kombinovat s ovocím a jablko so zeleninou.