Náš svet je plný rozmanitých rastlín, ktoré nášmu telu poskytujú mnohé zdravotné prínosy.
Moderná medicína sa neustále snaží využívať jednotlivé prírodné zložky na výrobu liekov, ktoré však často nie sú také účinné a silné v porovnaní s ich prirodzenou formou.
Nie nadarmo sa tiež hovorí, že sila je ukrytá v prírode. Mnohí ľudia v dnešnej dobe prechádzajú na alternatívnu medicínu, pretože majú negatívne skúsenosti s klasickými farmaceutickými liekmi.
Už naše staré mamy vedeli, aké bylinky použiť pri liečbe kašľa, močových ciest či tráviacich problémov. Existujú rôzne nápoje na chudnutie, podporu spánku alebo detoxikáciu organizmu.
Dnes vám prezradíme recept na nápoj, ktorí vraj lieči viac ako 60 rôznych ochorení.
Čo dokáže červené smoothie
Počuli ste už o takzvanom červenom smoothie? Ak nie, prinášame vám recept na jeho prípravu.
Skladá sa z 5 prírodných zložiek, ktoré vám môžu pomôcť:
- zredukovať zápaly
- ochrániť srdce a cievy
- vyhnať z tela vnútorných parazitov
- znížiť riziko kardiovaskulárnych ochorení
- znížiť riziko vzniku niektorých typov rakoviny
- regulovať hladinu glukózy v krvi pri cukrovke
- zdolať mnohé ďalšie zdravotné problémy
Suroviny
Na jeho prípravu budete potrebovať nasledovné ingrediencie:
- 1/2 čajová lyžička zázvoru v prášku
- 1/2 čajová lyžička škorice v prášku (najlepšie cejlónskej, nie čínskej)
- 1/2 čajová lyžička kurkumy v prášku
- 1 čajová lyžička kokosového oleja
- 1 čajová lyžička medu
Postup prípravy
1. Pre prípravu červeného smoothie rozmiešajte všetky uvedené suroviny v malom hrnčeku a prilejte doň vriacu vodu.
2. Po ochladení na letnú teplotu primiešajte med. (Na urýchlenie chladenia môžete použiť známy trik s prelievaním nápoja medzi dvoma pohármi.)
3. A to je všetko!
Takto pripravené smoothie pite dvakrát denne.
Ako tento recept funguje
Sila červeného smoothie spočíva vo všetkých jeho zložkách, u ktorých boli vedecky preukázané blahodarné účinky na naše celkové zdravie.
Z tohto dôvodu sa im budeme bližšie venovať v tejto časti článku.
Zázvor
Zázvor sa v oblasti lekárstva používa už viac ako tisíc rokov. Je určený na liečbu tráviacich problémov a zápalových ochorení, ako je napríklad reumatická artritída.
Jeho protizápalové vlastnosti pomáhajú aj pri liečbe kardiovaskulárnych ochorení. Súčasné výskumy naznačujú, že zázvor potláča rast niektorých typov rakovinových nádorov.
Škorica
Škorica sa stala obľúbenou prísadou v mnohých jedlách vďaka svojej výraznej chuti a vôni.
Málokto však vie, že pomáha regulovať hladinu cukru v krvi a prispieva k znižovaniu hladiny zlého LDL cholesterolu. Vysoká hladina tohto cholesterolu je spojená so zvýšeným rizikom vzniku kardiovaskulárnych ochorení.
Škorica obsahuje polyfenolové zlúčeniny, ktoré majú antioxidačné účinky. Jej konzumácia tak znižuje oxidačný stres a riziko vzniku srdcových chorôb.
Kurkuma
Kurkuma je charakteristická svojím zlatisto žltým sfarbením, ktoré jej dodáva aktívna zložka kurkumín. Je to látka, ktorá z kurkumy robí silný antioxidant s protizápalovými a antiseptickými účinkami.
Existujú mnohé vedecké dôkazy, že kurkuma môže znížiť riziko vzniku rakoviny tým, že znižuje oxidačný stres (spôsobujúci poškodenie DNA) a vedie k smrti rakovinových buniek.
Odporúčame do kurkumy pridať trochu mletého čierneho korenia, ktoré zosilní účinok vstrebávania všetkých prospešných látok v kurkume.
Kokosový olej
Kokosový olej obsahuje nasýtené mastné kyseliny so stredne dlhým reťazcom, čím dokáže vyhnať z tela vnútorné parazity.
Ak nemôžete konzumovať kokosový olej z dôvodu alergickej reakcie, skúste iný olej lisovaný za studena, ako sú napríklad extra panenský olivový olej alebo konopný olej.
Med
Tvrdenie, že cukor zhoršuje kvalitu nášho zdravia, je vedecky potvrdené. Med predstavuje skvelú zdravú náhradu cukru a k tomu nám ešte poskytuje množstvo zdravotných prínosov.
Má antibakteriálne vlastnosti, vďaka ktorým sa považuje za prírodnú zbraň proti bakteriálnym infekciám. Používa sa ako prísada do mnohých sirupov od kašľu, pretože bolo preukázané, že med redukuje množstvo hlienov, čím zmierňuje kašeľ.
Pôsobí tiež ako silný antioxidant a znižuje riziko vzniku ochorení súvisiacich s oxidačným stresom.
Milan
Milujem v slovenčine cudzie názvy “ smoothie “ .To slovenčina nemá názov na tento produkt ? A čo tak miešaný nápoj,tomu slovu nerozumiete ? Je to smutné ,tak kurviť slovenský jazyk.
Tina
Milan, uplne s Vami suhlasim. Zijem v Spojenych statoch 50 rokov a nevychadzam
z udivu ako sa slovencina sku….la. Na vsetky cudzie slova su slovenske nahrady a ked
nie, daju sa utvorit.
Viola Mazáčková
No neviem o tom žeby med zhoršoval kvalitu nášho zdravia a už vôbec nie ,že by to bolo vedecky potvrdené tak ako to máte uvedené vo vašom odseku o mede . Myslým si že je to veľký omyl ????
redakcia
Tam je napísané, že cukor, nie med, zhoršuje zdravie. A že med je jeho zdravá náhrada.
lubomír lubomir
Vždy lepšie ako chémia v tabletkách pokiaľ nemáte závažné onemocnenie a alergiu