Rakovina stále patrí medzi najzáludnejšie choroby, pretože napriek mnohým pokrokom v liečbe stále neexistuje jednoznačný liek, ktorý by ju dokázal zaručene vyliečiť.
Snáď ani neexistuje iné ochorenie, ktoré by bolo predmetom väčšieho objemu výskumu, než práve rakovina. Dôvodom je množstvo ľudí, ktoré postihuje.
Počas tohto rozsiahleho vedeckého bádania sa prišlo na to, že niektoré potraviny sú pri ničení rakovinových buniek nadmieru efektívne.
Ide o veľmi dôležité zistenia, pretože chemoterapia má dva zásadné problémy.
Dva veľké problémy chemoterapie
Prvým problémom chemoterapie je jej vysoká toxicita pre telo. Dôsledkom toho je, že zabíja nielen rakovinové bunky, ale aj bunky zdravé.
Jej nasadením neraz dochádza k zničeniu dôležitých životných orgánov a pacient potom zomiera. Nie však na rakovinu, ale na následky liečby.
No a druhým problémom je fakt, že chemoterapia síce zabíja rakovinové bunky, ale nie kmeňové rakovinové bunky. Z tých sa potom vytvoria nové nádory.
Po počiatočnom úspechu chemoterapie nastáva recidíva ochorenia, pri ktorom už ani pôvodná chemoterapia viac nezaberá. Výsledkom je tak opäť smrť pacienta.
Riešením tohto problému sú potraviny, ktoré sa počas výskumov ukázali, že dokážu zabíjať nielen rakovinové bunky, ale aj spomínané kmeňové rakovinové bunky.
A navyše, nemajú na telo žiadne nežiadúce účinky. Telo potom aj samo dokáže bojovať s rakovinou, keď nie je zároveň ničené chemoterapiou. Šance na úplné vyliečenie sú potom omnoho vyššie.
Poďme sa teraz bližšie pozrieť na to, ktoré potraviny to sú.
1. Zelený čaj
Zelený čaj sa v tradičnej čínskej medicíne používa už po celé stáročia na liečbu rôznych ochorení. Len nedávno však vedci objavili jeho schopnosť liečiť rakovinu.
Výskumníci z Medicínskeho centra pri Baylorovej univerzite zistili, že aktívna látka v zelenom čaji EGCG (epigalokatechín-3-galát) ničí kmeňové rakovinové bunky a pomáha predchádzať vzniku rezistencie na chemoterapiu.
Látka EGCG sa síce nachádza aj v čiernom čaji, no v zelenom čaji jej je omnoho viac.
Uvedený výskum bol zameraný na liečbu kolorektálnej rakoviny, avšak vedci veria, že zelený čaj funguje rovnako dobre aj pri ostatných typoch rakoviny.
2. Zázvor
Predklinický výskum ukázal, že látka nachádzajúca sa v zázvore, je až 10000 krát účinnejšia pri zabíjaní kmeňových rakovinových buniek než chemoterapia Taxol, ktorá sa zvyčajne používa pri liečbe rakoviny prsníka.
Ide o látku s názvom 6-shogoal. Vytvára sa vtedy, keď sa koreň zázvoru varí alebo suší. Jej účinok sa dosahuje už pri koncentráciách, ktoré nie sú toxické pre zdravé bunky.
Preto, ak chcete vyžiť zázvor pri liečbe rakoviny, neužívajte ho čerstvý, ale ho najprv vysušte alebo uvarte.
Ideálnym spôsobom je očistiť kúsok zázvoru, postrúhať ho, zaliať vriacou vodou a lúhovať zhruba 5 až 10 minút. Takto pripravený čaj následne sceďte, oslaďte medom a dochuťte citrónovou šťavou.
3. Kurkuma
Kurkumín je aktívna látka nachádzajúca sa v korení kurkuma. Jej úžasnou vlastnosťou je, že je schopná ničiť kmeňové rakovinové bunky bez toho, aby poškodila zdravé bežné bunky alebo zdravé kmeňové bunky, ktoré sú potrebné na regeneráciu tkanív.
Ukázalo sa, že kurkuma dokáže cieliť kmeňové rakovinové bunky pri týchto druhoch rakoviny:
- rakovina prsníka
- rakovina hlavy a krku
- rakovina pankreasu
- kolorektálna rakovina
- nádory na mozgu
Na zosilnenie účinky kurkumy je potrebné ju zmiešať so štipkou čierneho korenia, ktoré obsahuje látku piperín slúžiacu ako katalyzátor. Účinok je ďalej možné zvýšiť zahriatím alebo zmiešaním s olejom, napríklad olivovým.
Kurkumu môžete konzumovať priamo ako korenie alebo vo forme extraktov ako doplnok stravy.
Výživový doplnok obsahujúci kurkumín s piperínom zoženiete na Slovensku TU a v Česku TU.
4. Červené hrozno
Látka obsiahnutá v červenom hrozne pod menom resveratrol, sa v štúdii vykonanej na Pensilvánskej štátnej univerzite ukázala, že ničí kmeňové rakovinové bunky.
Resveratrol sa nachádza v šupkách a kôstkach hrozna. Ničiť rakovinu dokázal nielen v petriho miskách, ale aj v živých myšiach.
Vedci veria, že ich objav povedie k výrobe nových liekov prevažne na kolorektálne typy rakoviny, ktoré sú najčastejšie sa vyskytujúce onkologické ochorenia.
Efekt resveratrolu bol obzvlášť silný vtedy, keď ho vedci aplikovali na rakovinu spoločne s ďalšími extraktmi z hroznových jadierok. Navyše nedošlo ani k žiadnemu poškodeniu zdravých buniek.
5. Ďalšie potraviny zabíjajúce rakovinu
Predošlé 4 potraviny patria medzi tie, ktoré ukázali najsilnejšie efekty proti rakovine. Existuje však veľké množstvo ďalších potravín s preukázanými protirakovinovými účinkami.
Spomeňme napríklad čučoriedky, mrkvu, kávu, grapefruit, mätu, čerešne, cibuľu, cesnak, čierne korenie či tymian.
Početnosť potravín, ktoré majú vplyv na potláčanie na rakoviny, nám pripomína, ako mocná dokáže byť samotná príroda pri riešení tých najväčších zdravotných problémov dnešnej doby.
Záver
Mnohí lekári a dokonca ani onkológovia o týchto veciach nevedia, pretože ich to v škole neučili. Tam ich učia len to, ako predpisovať drahé a často nebezpečné chemické lieky kvôli finančnému zisku, nie zdraviu pacientov.
Je teda na vás, či pre seba alebo svojich blízkych zužitkujete poznatky najnovšieho vedeckého výskumu a sami zistíte, čo dokážu pre vaše zdravie urobiť tie správne potraviny.
Eva Hrubá
Dobrý den. Vaše články již odebírám a jsou nesmírně poučné. Řídím se Vašimi radami a nadále se vždy budu těšit na další. Děkuji,že se věnujete této záslužné a tolik potřebné záležitosti,jako je zdraví každého z nás.
S pozdravem a v úctě Vaše věrná čtenářka Eva Hrubá…
Mnoho štěstí a zdraru v Novém roce a hodně spokojených klientů přeje E.H.
Vlado Pavlík
Červené hrozno a pred mojím vnútorným zrakom priam rozsvietilo.
Zelený čaj mám celkom rád.
Zázvor by som rád vyskúšal.
Kurkumu nepoznám,ale cítim, že by ma mohla pozitívne prekvapiť.
Jarda
Nepíšu o potravinách, ale velice mně pomohla teorie čínské medicíny. Když je střevo čisté a zdravé, je lidské tělo zdravé. Nevím. jak dlouho jsem se léčil, ale po třech měsících onkolog řekl, že tak zázračné uzdravení nikdy nezažil. Od té doby si stejně pomáhám při všech zdravotních potížích. Je to rychlé, pohodlné a účinné, navíc zdarma. Cest je více.
Tatiana
Napíšete o tom viac čo ste robili konkrétne?
ľubka
Ciest je viac, súhlasím s Jardou. Mrkva – Dr. Bukovský píše, že beta-karotén môže vo vyšších dávkach podporovať rast (aj rakovinových) buniek. Takže mrkvu by som nechala medzi „neutrálnymi“ a radšej by som vsadil napríklad na zázovr (= ďumbier). Tiež si nemyslím, že by bola káva proti rakovine. 1. Poznám viac vyznavačov kávy, ktorí mali rakovinu. 2. To, že káva má kyslú reakciu, asi tiež hovorí o tom, že – opatrne. Niečo na tej zásaditej strave asi bude…
JARMIL
kysle dažde a chemická zelenina nikomu nepomôže bojovať z kakom.