Na predchádzanie osteoporózy je dôležité sa zamerať na diétu ešte predtým, než sa dostavia jej prvé príznaky.
Rozdiel v neskoršom veku spraví dokonca aj to, či bol človek dostatočne fyzicky aktívny už počas dospievania. Je tomu tak preto, lebo pohyb stimuluje rast a rozvoj kostí.
V tomto článku sa dozviete o troch potravinách, ktoré obsahujú všetky dôležité látky potrebné pre rast a udržanie silných a zdravých kostí.
Brokolica, najlepšie surová
Brokolica (Brassica oleracea) patrí do rodiny zeleniny, ktoré obsahujú vysoký podiel rôznorodých minerálov a bielkovín. Zvlášť vysoký je u nej podiel vápnika.
Najlepšie je brokolicu konzumovať surovú, napríklad v šaláte.
Ak však uprednostňujete varenú zeleninu, môžete ju aj mierne opražiť na oleji, prípade podusiť v pare.
V prípade klasického varenia to robte vo vode s obsahom soli a celkový čas varenia by nemal presiahnuť 6 minút.
Je potrebné si uvedomiť, že tepelnou úpravou sa v brokolici mierne zníži obsah niektorých prospešných zložiek ako sú vitamíny či enzýmy.
Pri dodržaní vyššie spomenutých pravidiel by sa v nej malo zachovať maximum prospešných látok.
Vysoký výskyt minerálov vápnika, horčíka a železa radí brokolicu na vrchol zoznamu potravín zabezpečujúcich nielen zdravé kosti, ale aj podporu zdravia vo všeobecnosti.
Sezam a jogurt
Sezam (Sesamum indicum) je jedným z najlepších doplnkov stravy pri liečbe a predchádzaní osteoporózy.
Užívajú sa sezamové semienka a sezamový olej, ktorý je považovaný za extrémne kvalitnú potravinu. Je ním možné v kuchyni nahradiť olivový olej.
Sezam obsahuje vysoké množstvo nasledujúcich veľmi dôležitých minerálov:
- vápnik
- mangán
- meď
- horčík
- selén
Ak trpíte chronickým nedostatkom vápnika, sezam je tá správna voľba pre vás.
Jednoducho pridajte čajovú lyžičku pomletých sezamových semienok do jogurtu a nechajte cez noc odstáť.
Ráno to zjedzte na prázdny žalúdok. Robte tak každý deň.
Zrelé banány
Banány sú nielen pôžitkom, ale dokonca potravinou, ktorá dokáže nahradiť celé jedlo, prípadne mnohé výživové doplnky.
Proti osteoporóze sú účinné hlavne kvôli svojmu vysokému obsahu minerálov draslíka, mangánu, horčíka, fosforu a kyseliny listovej.
Banány obsahujú tiež vitamíny zodpovedné za udržiavanie hustoty kostí.
Je zaujímavé, že vedci odporúčajú konzumovať úplne zrelé banány, teda také, ktoré už začínajú mať na šupke tmavé škvrny.
Dôvod je ten, že podľa výskumu nezrelé banány obsahujú bielkovinu blokujúcu pôsobenie istých enzýmov, ktoré sú dôležité pre metabolické procesy zabezpečujúce zdravé a kvalitné kosti.
Veľkú výhodu majú sušené banány. Tie zlepšujú metabolizmus a obsahujú všetky dôležité ingrediencie v koncentrovanej forme.
Pridaj komentár